11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Japani on poissa tolaltaan – ensimmäisen major-voittonsa ottanut Matsuyama kesti paineet Mastersissa

Hideki Matsuyaman riemulla ei ollut rajoja tuulettaessaan villisti Mastersin voittoa vihreä takki yllään. Kuva: Getty Images

Lähes neljän vuoden voitoton putki päättyi huippugolfin arvokkaimman turnauksen voittoon.

Hideki Matsuyama (-10) teki sunnuntaina golfin historiaa nousemalla Augusta National Golf Clubilla ensimmäiseksi japanilaiseksi miesten major-kilpailun voittajaksi. Pahimmat kilpakumppanit pääsivät hiostamaan reilussa johtoasemassa ollutta Matsuyamaa Masters Tournamentin finaalikierroksen loppusuoralla hänen tehtyä bogit rei’illä 12, 15 ja 16.

Päätösreiällä vaadittu bogey riitti lopulta niukkaan, yhden lyönnin voittoon ennen hyvin taistellutta Will Zalatorista.

Matsuyaman 54 reiän jälkeinen neljän lyönnin etumatka kapeni päätöspäivänä nopeasti, mutta hän hivuttautui etutysin lopussa tulleiden kahden birdien myötä uudelleen omille teilleen. Viiden lyönnin johto alkoi virheiden myötä taittua, mutta pieneksi jääneestä voittomarginaalista huolimatta uusinta ei ollut kovin lähellä.

Viimeisessä ryhmässä Matsuyaman kanssa pelannut Xander Schauffele ei näyttänyt odotuksista huolimatta pystyvän minkäänlaiseen kiriin. Hän ryhdistäytyi kahden peräkkäisen bogin ja tuplabogin jälkeen tekemällä birdien seitsemännellä ja kahdeksannella reiällä. Kolmannen sijan Jordan Spiethin kanssa jakanut Schauffele (-7) laittoi lisää pökköä pesään iskemällä sisääntulossa neljän birdien suoran. Ero Matsuyamaan kutistui kahteen lyöntiin, kunnes hän uitti tiilyöntinsä 16. reiällä veteen, ja menetti triplabogin myötä mahdollisuutensa voittoon.

Voi vain arvailla, minkälaiseen pyöritykseen Matsuyama joutuu kotimaassaan upean temppunsa ansiosta.

Ykköstila oli Matsuyamalle, 29, uran kuudes PGA Tourilla. Hän ei lukeutunut kilpailun alla ennakkosuosikkeihin taivallettuaan kiertueella lähes neljä vuotta ilman voittoja. Matsuyama-nimisestä kaupungista kotoisin oleva pelaaja nousi suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan vuonna 2014 Jack Nicklausin isännöimän Memorial Tournamentin. Todellinen menestyspiikki osui vuosille 2016–2017, jolloin hän saavutti peräkkäiset ykköstilat Phoenix Openissa sekä kaksi makeaa voittoa WGC-sarjan turnauksissa.

Matsuyama kiipesi elokuussa 2017 maailmanlistalla toiseksi, mutta alkoi seuraavana kesänä vähitellen hiipua terävimmästä kärjestä. Saman vuoden lopussa hänen listasijoituksensa oli 28:s. Matsuyama pysytteli rankingissa kuluneeseen viikonloppuun saakka sijan 20 huonommalla puolella, mutta nousi tuoreen Masters-voiton seurauksena 15 parhaan joukkoon ensimmäisen kerran lähes kolmeen vuoteen.

Voi vain arvailla, minkälaiseen pyöritykseen Matsuyama joutuu kotimaassaan upean temppunsa ansiosta. Japania pidetään kenties maailman golfhulluimpana maana, ja sen isoin golftähti tulee olemaan pitkään kaiken keskipisteenä.

Matsuyaman ja kansainvälisen joukkueen kapteenina Presidents Cupissa toiminut Ernie Els ennakoi tulevaa osuvasti toteamalla: ”En voi edes kuvitella, mitä Hideki parka joutuu vielä kokemaan.”

Matsuyaman uraa on seurattu Japanissa suurennuslasin kanssa pitkään, ja Yhdysvalloissa on nähty toistuvasti japanilaisia kuvausryhmiä hänen kintereillään. Hän on ujo ja vetäytyvän oloinen persoona, joka ei ole koskaan tehnyt itsestään minkäänlaista numeroa.

Matsuyaman yksityiselämästä tiedetään varsin vähän, ja monille tuli muutama vuosi sitten täydellisenä yllätyksenä, että hän on naimisissa ja pienen lapsen isä. Matsuyama ansaitsi kortin PGA Tourille vuonna 2014, mutta ei puhu englantia. Hän sanoi sunnuntaina tulkin välityksellä toivovansa olevan edelläkävijä, ja raivaavansa voittonsa avulla tietä muiden japanilaisten menestykseen.

Will Zalatoris pelasi rautaisen kilpailun Augustassa. Kuva: Getty Images

Komeasti kakkoseksi venynyt Will Zalatoris oli kilpailun suurin yllättäjä ja voittajan ohella ehdoton valopilkku. Mastersissa debytoinut Zalatoris, 24, voitti viime heinäkuussa ensimmäisen ammattilaisturnauksensa USA:n kakkoskiertueella, ja sijoittui myöhemmin samana vuonna U.S. Openissa kuudenneksi. Hän lähti kuluvaan kauteen PGA Tourin tilapäisellä pelioikeudella, mutta loputkin rajoitukset poistuivat hienon esityksen myötä Augustassa. Yhdysvallat näyttäisi saavan maailmanlistalla 27:nneksi nousseesta pelaajasta todellisen kultakimpaleen ja isojen turnausten miehen kovimpiin koitoksiin.

Mastersissa Zalatoris näytti täysin immuunilta paineille, kunnes teki kaksi bogia takaysin alussa. Hän yltyi birdieihin vielä 15. ja 17. reiällä, mutta voittoon asti nuorukaisesta ei ollut venymään.

Sunnuntain parhaan kierroksen, 66, pelannut Espanjan Jon Rahm (-6) sijoittui parhaana eurooppalaisena jaetulle viidennelle tilalle. Avauspäivänä loistanut Englannin Justin Rose (-5) oli seitsemäs. Pohjoismaalaisista Viktor Hovland (par) oli 21:s ja kolme lyöntiä norjalaiselle hävinnyt Ruotsin Henrik Stenson 38:s.

Matsuyama kuittasi Masters Tournamentista palkintorahaa reilut kaksi miljoonaa dollaria, Zalatoriksen osuus oli 1,24 miljoonaa taalaa. Rahmille vuoden parhaat tienestit tuottivat 437 000 dollaria.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)