21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Hank Haney ei jatka Woodsin valmentajana

Hank Haneyn ja Tiger Woodsin yhteistyö on päättynyt. © Getty Images

Vaikka vielä maanantaina Tiger Woods harmitteli kipeytyneen niskansa vuoksi valmentaja Hank Haneyn kanssa väliin jääviä harjoituksia, ilmoitti Haney itse muutamia tunteja myöhemmin jättävänsä tehtävät Woodsin valmentajana.

Ote Hank Haneyn tiedotteesta:

”Olen ilmoittanut Tiger Woodsille tänä iltana, etten jatka enää hänen valmentajanaan. Haluan kiittää Tigeria, että olen saanut tilaisuuden valmentaa häntä yli kuusi vuotta. Hän on noussut tänä aikana lajissa sellaiselle tasolle, johon ei luullakseni kukaan toinen ole koskaan pystynyt. Tulen aina arvostamaan sitä, että pääsin osalliseksi hänen menestystään.

Minulla on ollut Tigerin kanssa myös uskomattomia kokemuksia sekä kentällä että sen ulkopuolella. Opettaessani ja valmentaessani häntä olen itsekin oppinut paljon – en pelkästään golfista vaan ihmisistä ja elämästä yleensäkin. Tigerin avulla olen voinut yltää ammatillisesti sellaiselle tasolle, jota en ole olisi voinut aiemmin kuvitellakaan.

Olen monessa mielessä saattanut oppia Tigerilta enemmän kuin hän on oppinut minulta. On molempien parhaaksi, että minä astun tässä vaheessa syrjään Tigerin valmentajana.”

Siitä lähtien kun Woods päätti pitkän kilpailutaukonsa Mastersissa, hän on useaan otteeseen kiistänyt huhut välirikostaan Haneyn kanssa. Välirikko tai ei, ratkaisun yhteistyön päättymisestä teki kuitenkin yllättäen Haney.

Nyt ilman valmentajaa oleva Woods sanoi Players Championshipin yhteydessä paluunsa olevan prosessi.

”Ei ole mahdollista näin pitkän tauon jälkeen alkaa pelata huippugolfia tuosta vaan. Vie oman aikansa, että tottuu taas kilpailurytmiin – siihen kuluu muutamia turnauksia. Eikä minulla ole tässä vielä montaa kilpailua vyölläni.”

Butch

Butch Harmonin mielestä Tiger Woodsin kannattaisi kilpailla tänä vuonna säästeliäämmin. &copy Getty Images

Vuoteen 2004 saakka Woodsin valmennuksesta vastasi Butch Harmon, joka ”luotsasi” hänet kahdeksaan major-voittoon. Harmon sanoi viime viikolla PGA Tour Networkin haastattelussa että Tigerin peli on ”sekaisin”.

”Jokainen golfia harrastava ihminen näkee, ettei Tiger Woods pelaa oikeasti tuolla tavalla. Mutta kunnes hän saa ammattilaisen avustuksella ajatuksensa taas kokoon, ei kestä kauaa kun näemme taas vanhan Tiger Woodsin”, Harmon totesi.

Jos olisin edelleen Tigerin tiimissä, en neuvoisi häntä pelaamaan montaa kisaa tänä vuonna – ehkä vain major-turnaukset. Tärkeämpää olisi saada ote normaaliin elämään, se tietysti tulee kaiken sattuneen jälkeen olemaan vaikeaa.”

Entinen maailmantähti, nykyinen NBC-kanavan kommentaattori Johnny Miller on sitä mieltä, että Woodsin pitäisi harkita paluuta Harmonin valmennukseen.

”Tämä voi kuulostaa hieman julmalta. Mutta uskon, että Woodsin pitäisi katsella joka ilta vuoden 2000 US Openia, jonka hän voitti Pebble Beachilla. Kopioida itselleen sama svingi takaisin ja unohtaa Haneyn jutut. Hän pelasi silloin historian parasta golfia”, Milller sanoi.

Woods voitti kisan tuolloin 15 lyönnin erolla seuraavaan.

Tilastot tukevat Millerin kommenteista huolimatta Haneyn onnistumista. Viimeisen 2,5 vuoden aikana Woods on voittanut pelaamistaan kisoista 44 prosenttia ja 61 prosenttia kisoista on vienyt hänet kolmen parhaan joukkoon. Vastaavasti 2,5 vuotta ennen Haneyn astumista kuvaan mukaan, vastaavat luvut olivat voiton kohdalla 24 prosenttia ja sijoitus kolmen parhaan joukkoon 43 prosenttia.

Marko Kuivasaari

Woodsin jatko-ohjelma auki kipeän niskan vuoksi

Tiger

Tiger Woods ei pysty lyömään palloa kunnolla niskavamman vuoksi, paluun ajankohta ei ole tiedossa. &copy Getty Images

Tiger Woods on jälleen sivussa kilpakentiltä. Tällä kertaa syynä on Players Championshipin viimeisellä kierroksella kipeytynyt niska, joka ei mahdollista normaalia svingaamista. Osallistumisestaan kesäkuun puolivälissä pelattavaan US Openiin Woods ei osannut sanoa mitään.

Tiger Woodsilla tuntuu olevan mutkia matkassa viiden kuukauden tauon jälkeisessä paluussaan kilpakentille. Mastersissa kaikki näytti vielä hyvältä, mutta Quail Hollow Championshipin totaalinen epäonnistuminen ja keskeytys Players Championshipissä niskavaivan vuoksi ovat vetäneet maailman ykkösen vakavaksi.

Tiger sanoi tunteneensa jo pari viikkoa ennen Mastersia pientä kipua niskassaan sivuuttaen asian ohimenevänä vaivana. Sunnuntaina kipu paheni lopulta sen verran, ettei peliä ollut mahdollista jatkaa.

Woods oli TPC Sawgrassilla keskeytyshetkellään sijalla 45, joten voittotaisteluun hän ei olisi voinut enää Playersissa 12 pelaamattoman reiän jälkeen yltää. Hänellä itsellään on visio vamman syystä, joka ei kuitenkaan tähden mukaan liity mitenkään loppuvuodesta sattuneeseen pieneen törmäykseen kotinsa lähettyvillä. Tuolloinhan Woods käväisi sairaalassa jonkunlaisen tärskyn niskaansa saaneena.

”Tällä vaivalla on ”nolla yhteys” auto-onnettomuuteen. Syy lienee siinä, että koetin saada liian nopeasti itseni normaaliin kisakuntoon Mastersia silmälläpitäen. Kroppa ei ollut siihen täysin valmis”, Woods sanoi maanantaina.

”Haluaisin harjoitella, pelata ja kilpailla, mutta en pysty tekemään tällä hetkellä kunnollista svingiä.”

Woods kertoo syöneensä tulehduskipulääkkeitä vaivaansa, joista ei ole kuitenkaan ollut apua. Seuraavaksi hän aikoo selvityttää magneettikuvauksen kautta traumansa laadun.

Yhtä lailla kuin vamman laatu ja sen mahdollinen toipumisaika kuin osallistuminen kauden toiseen major-turnaukseen, US Openiin ovat tällä hetkellä Woods kohdalla täysin hämärän peitossa.

”Yritän tehdä kaikkeni, että pääsen mahdollisimman pian takaisin kentälle.”

Samalla Woods karisti huhut, jonka mukaan hän olisi lopettamassa yhteistyönsä vuodesta 2004 kanssaan toimineen valmentaja Hank Haneyn kanssa.

”Puhuin Hankin kanssa tästä vaivasta. Meillä olisi paljon töitä, mutta niska ei salli liikeratoja. Nyt on vain tervehdyttävä, jotta pääsen takaisin kunnollisen harjoittelun pariin.”

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje