21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista

21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Haas nousi FedExCupin kuninkaaksi

Bill Haasilla riitti juhlittavaa Atlantassa. © Getty Images

Bill Haasin (-8) satumainen onnistuminen Tour Championshipin toisella jatkoreiällä (kentän 17:s) antoi kasvot PGA Tourin kauden 2011 huipennukselle. Kun vasemmalle vesiesteeseen päätynyt jatkolyönti näytti tasoittavan Hunter Mahanin tietä kilpailun ja FedExCupin suurimmaksi sankariksi, tuntui Haas olevan vakaasti toista mieltä.

Haas sen koommin kenkiään riisumatta ja lahkeitaan käärimättä kävi tuumasta toimeen iskien pallonsa päättäväisesti metrin päähän reiästä. Kun Mahan epäonnistui viisimetrisessä birdieputissaan, jatkettiin kisaa kolmannelle jatkoreiälle. Lopulliseen ratkaisuun Haas ei tarvinnut enää samanlaista urotekoa.

Tour Championshipin ja FedExCupin voittajana Haas tienasi Atlantan sunnuntai-illassa huikeat 11 440 000 dollaria. Uusintatappion kärsinyt Mahan joutui silmänräpäyksessä tyytymään 9 876 000 dollaria pienempään ”lohdutuspalkkioon”.

Kauden ensimmäisen voittonsa ottanut Haas ei olisi voinut antaa East Lakella parempaa näyttöä Fred Couplesille, joka USA:n Presidents Cup -joukkueen kapteenina täydentää ryhmäänsä vielä tiistaina kahdella villillä kortilla. Couples ei itse ollut paikalla Atlantassa, mutta voittajan isä ja USA:n joukkueen varakapteeni Jay Haas välittänee tuoreet terveiset eteenpäin.

Sitkeä Haas

Tilanne Presidents Cupin suhteen näytti Haasin kannalta huonommalta viikko sitten: hänen suora valintansa joukkueeseen mureni Illinoisin kisan finaalikierroksen sisääntulossa, joka vaati 42 lyöntiä. Mutta pienen mutkan kautta tie menestykseen kävi myös Atlantassa. Hän pelasi lauantain kaksi viimeistä reikää kolme yli, kunnes hankkiutui finaalikierroksen loppusuoralla kolmen lyönnin johtoon. Tämäkin johto hupeni Mahanin kustannuksella, mutta kaikkein tärkeimmällä hetkellä Haas oli umpirautaa.

”Olin todella onnekas, tämä tuntuu melko uskomattomalta”, Haas totesi vaatimattomana.

Mahan vaikutti uusinnassa yllättävän jännittyneeltä. Toki nyt pelattiin suurista asioista, mutta tämänkaltaiset turnaukset pitäisi pystyä päättämään ”tappajan vaistolla”. Mahanin pelin suurin ongelmakohta on chipit, johon hänen voittonsa tälläkin kertaa kaatui kolmannella jatkoreiällä.

”Luulin jo voittaneeni toisella uusintareiällä, ja sitten Bill löi pallonsa lipulle vedestä. Ilmeisesti kohtalo oli määrännyt hänet voittajaksi”, Mahan lausui rauhallisena.

Hunter

Hunter Mahanin peli meni lukkoon Tour Championshipin uusinnassa. &copy Getty Images

Kolmannen sijan East Lakella jakoivat lyönnin päähän uusinnasta jääneet Luke Donald, K.J. Choi ja Aaron Baddeley. Heistä Donald sijoittui myös FedExCupissa kolmanneksi. Kisan ainoa pohjoismaalainen, Fredrik Jacobson (par) hyytyi päätöskierroksella 16:nneksi. Ruotsalainen päätyi FedExCupissa niukasti 30 parhaan joukkoon.

FedExCup huipentui tänä vuonna juuri niin mielenkiintoisella tavalla kuin mahdollista. Viimeisen tunnin aikana peräti kahdeksalla pelaajalla oli matemaattiset mahdollisuudet tarttua 10 miljoonan dollarin bonuspottiin. Kun pisteykkösenä Atlantaan saapunut Webb Simpson jäi Tour Championshipissä 22:nneksi, kävi voittajan ennustettavuus viime minuuteille saakka lähes mahdottomaksi.

Haas oli ennen Tour Championshipiä FedExCupin pisteissä 25:ntenä. Näin kaukaa ei cupin viisivuotisessa historiassa ole vielä noustu mestaruuteen saakka. FedExCupin ovat aiemmin voittaneet Tiger Woods (kahdesti), Vijay Singh sekä Jim Furyk.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje