[11][15]

[11][15]
Kilpagolf

Granberg ja Blomqvist Top 5 -listan ykköset

Joonas Granbergin voitto Singaporessa oli kauden paras yksittäinen saavutus. © Getty Images

MIEHET TOP 5

1. Joonas Granberg. Joonas Granbergin valinta ykköseksi ei ollut vaikeaa. Granberg oli ainoa suomalainen, joka voitti päättyneellä kaudella turnauksen isolla ammattilaiskiertueella. Malesian kisan voiton lisäksi hän sijoittui SAIL Openissa (New Delhi) kahdeksanneksi.

Turkulainen päätyi tulokaskaudellaan Aasian kiertueen ansiolistalla 39:nneksi, tienestejä kertyi lähes 100 000 dollaria. Voitti myös kuudesta pelaamastaan Finnish Tourin kisasta kaksi ja oli kolme kertaa kakkonen. Selangor Mastersin jälkeen kausi sujui alavireisesti, mutta vuonna 2012 Granbergilta on jälleen syytä odottaa menestystä.

2. Mikko Korhonen. Mikko Korhonen jäi Euroopan kiertueella paljon vartijaksi, kun Mikko Ilonen ja Roope Kakko joutuivat vetäytymään loukkaantumisten vuoksi sivuun jo alkukaudesta. Tasaisesti esiintyvä Korhonen pelasi ET:llä 22 turnausta, päästen viikonlopun kierroksille 14 kertaa. Paras sijoitus oli KLM Openin 16:s tila, josta heltisi kauden isoimmat tienestit 21 900 euroa. Korhonen ylsi top-20:een myös Itävallan turnauksessa.

Ensimmäinen kausi ET:llä oli täynnä odotuksia, mutta nummelalainen kärsi edelleen tutusta ongelmasta: kovien tulosten tekeminen on kiven takana. Korhonen sijoittui kiertueen rahalistalla 166:nneksi, n. 114 000 euron ansioillaan. Korhosen ET-kortin pelastamisyritykset tyrehtyivät karsintojen toiseen vaiheeseen. Siten hänen on vuonna 2012 tyytyminen alkukauden pienempiin turnauksiin ET:llä, pääasiallinen työmaa on kuitenkin Challenge Tour.

3. Kalle Samooja. Joonas Granbergin tavoin tulokaskauden Aasian kiertueella pelannut Kalle Samooja jäi AT:lla seurakaverinsa varjoon. Samoojalle heltisi jatkopaikka viidessä turnauksessa, joissa hän sijoittui kolmesti top-20:een. Kauden kovin meriitti oli Singapore Classicin 15:s tila, Finnish Tourilla irtosi voitot vuoden 2011 kahdesta ensimmäisestä kisasta. Samooja oli Aasian kiertueen tienestilistalla 94:s, hieman yli 25 000 dollarin ansioillaan. Turkulaisen pelit jatkuvat tammikuussa pelattavissa AT:n karsinnoissa.

Tulevaisuuden

Tulevaisuuden odotukset ovat Albert Eckhardtin kohdalla korkeat.

4. Pasi Purhonen.36-vuotias keravalainen tyytyy nykyään kiusaamaan nuorempiaan kotimaan turnauksissa, mutta tekee sen uskomattoman tyylikkäästi. Purhonen voitti syyskuussa Nordic-liigaan kuuluneen Paltamo Openin ja ylsi heti perään FT:n finaaliturnauksessa toiseksi.

Jäi pelaamissaan kauden seitsemässä Finnish Tourin kisassa vain kerran top-7:n ulkopuolelle! Talmassa prona työskentelevä Purhonen sijoittui FT:n rankingissa kakkoseksi, Joonas Granbergin jälkeen.

5. Albert Eckhardt. Viides sija aiheutti hieman pohdintaa Albert Eckhardtin ja Peter Erofejeffin välillä. Valinta kallistui amatööri Eckhardtiin siitäkin huolimatta, että Erofejeff sijoittui Nordea Tourilla kuudesti top-10:een. Jälkimmäisen pudotti listalta voittojen puuttuminen.

Tammikuun puolivälissä 18 vuotta täyttävä ”Hippu” voitti Finnish Tourin Kytäjän osakilpailun ja oli Vuosaaressa kolmas. Elokuussa St. Laurence Golfia edustava nuorukainen juhli Finnish Amateurin eli Erkko Trophyn voittoa, hän kuului lisäksi kahdeksanneksi sijoittuneen Suomen joukkueen kantaviin voimiin poikien EM-kisoissa. Suomen lupaavin pelaaja sitten Mikko Ilosen on parhaillaan kahden turnauksen kisamatkalla Floridassa. Hän sijoittui näistä ensimmäisessä (Gate American Junior WJGS) 11:nneksi.

NAISET TOP 5

Minea

Minea Blomqvist otti tällä kaudella paikkansa takaisin maan parhaana naispelaajana. &copy Getty Images

1. Minea Blomqvist. Suomen kautta aikain menestynein naispelaaja todisti LET:llä, ettei iskukyky ole kadonnut minnekään. Kolme top-5-sijoitusta nostivat kokonaisansiot Euroopan kiertueella 83 386 euroon, millä heltisi tienestilistan 25:s tila.

Kauden parastaan Blomqvist esitti Saksan avoimissa, jossa hän sijoittui toiseksi. ”Minni” osoitti myös hermojensa hallintaa joulukuussa pelatussa LPGA:n karsintafinaalissa, jossa hän uusi täyden pelioikeuden ilman ongelmia maailman kovimmalle kiertueelle kaudeksi 2012.

2. Kaisa Ruuttila. Loistavan paluun LET:lle tehnyt Kaisa Ruuttila oli kauden ehdottomia valopilkkuja. Ruuttila pelasi tänä vuonna 17 turnausta, joista vain neljä päättyi hänen kohdallaan ennen finaalikierrosta. Vuoden onnistuneimmat hetket osuivat syyskuulle, jolloin Ruuttila sijoittui kahdesti kärjen tuntumaan. Uniqa Ladies Openin kolmas sija oli kauden kovinta antia, Ranskan avointen pykälää heikompi sijoitus toi kuitenkin parhaat yksittäiset tienestit. 46 023 euroa ansainnut tamperelainen oli naisten Euroopan kiertueen rahalistalla 54:s.

3. Ursula Wikström. Ursula Wikström oli ansiolistalla Ruuttilaa korkeammalla, mutta ei vetänyt yksittäisillä sijoituksillaan vertoja jälkimmäiselle. Kauden kovin kuntopiikki osui Ruuttilan tavoin syksylle, hänen sijoituttuaan peräkkäisissä kisoissa (Tsekki ja Espanja) seitsemänneksi ja viidenneksi. Kolmas top-10-sijoitus (9:s) tuli Etelä-Koreasta. Ansiolistalla 39:nneksi päätynyt Wikström kokosi kaudella 2011 hieman yli 54 000 euron tienestit.

Noora

Noora Tamminen esiintyi Hollannin EM-kisoissa edukseen.

4. Noora Tamminen. Tammer-Golfia edustava Noora Tamminen teki heinäkuussa amatöörigolfin historiaa yllettyään naisten EM-kilpailuissa kautta aikain parhaaseen suomalaissijoitukseen, viidenneksi. Saavutuksen arvoa nostaa Noordwijksenissä vallinneet vaativat sääolosuhteet. Tamminen pelasi Finnish Tourilla neljä kilpailua, joissa oli heikoimmillaan neljäs. Kausi huipentui hänen osaltaan voittoon Nordcenterin päätösturnauksessa.

5.Annika Nykänen. Espoon Golfseuran Annika Nykänen oli kauden 2011 rankingykkönen Finnish Tourilla. Peuramaalla ja Lappeenrannassa (reikäpeli-SM) osakilpailut voittaneelle amatöörille riitti Nordcenterissä viides tila varmistamaan kotimaan kiertueen mestaruuden.