[14][27]
Kilpagolf

Colsaerts ja Haas tasatahtiin Etelä-Afrikassa

Bill Haas piiskasi torstaina tuloksen 70. © Getty Images

Gary Player Country Clubin kenttä piti pintansa, kun Nedbank Golf Challengen 12 kilpailijaa aloittivat urakkansa Sun Cityssä. Yksikään ei pelannut kuutosella alkavaa tulostaa, parin alittaneita oli viisi. Kisan kärkipaikkaa jakavat Nicolas Colsaerts ja Bill Haas. He suoriutuivat kierroksestaan 70 lyönnillä.

Haas oli 15. reiän jälkeen tilanteessa -4, mutta lopussa tulleet kaksi bogia söivät tulosta. Tästä huolimatta jenkki ei ollut aikaansaannokseensa lainkaan pettynyt: ”Käväisin tilanteessa neljä alle, ja tunsin tekeväni paljon hyviä asioita. Olen tyytyväinen tulokseeni, vaikka pari birdietä lisää olisi vielä voinut tullakin. Kenttä on aika rankka”, hän sanoi

Haasin takana pelannut Colsaerts sai aikaan kontrolloidun kierroksen. Hän oli ulosmenon jälkeen tilanteessa par, mutta teki sisääntulon alussa kaksi peräkkäistä birdietä. Kuuden parin jälkeen belgialaisella oli 18. reiällä hyvä paikka iskeä birdie, mutta alle kaksimetrinen putti ei mennyt sisään.

”Lyön tavallisesti hyvin pitkiä avauksia, mutta valitsin täällä vähemmän aggressiivisen linjan. Pelasin samaa peliä kuin muutkin. Tuulta oli vaikeata lukea, tuntui siltä kuin olisi koko ajan tuullut yhdestä ja samasta suunnasta”, Colsaerts sanoi.

Isäntämaan Louis Oosthuizen, Paul Lawrie sekä kisan voittoa puolustava Lee Westwood ovat lyönnin päässä kärkikaksikosta.

Samaan aikaan pelattavassa seniorikutsukilpailussa terävimpiä otteita esitti tuloksen 68 lyönyt Bernhard Langer. USA:n Mark Calcavecchia ja Jay Haas selvittivät päivän haasteet 71 lyönnillä.

Marko Kuivasaari 29.11. klo 17.31 Juhliiko Oosthuizen Sun Cityn kutsuturnauksessa? Kovatasoiset kutsukilpailut ovat houkutelleet lukuisia maailmantähtiä Sun Cityyn ja Kaliforniaan. Louis Oosthuizen on Nedbank Golf Challengen ykkössuosikkeja. Tiger Woods puolustaa World Challengen voittoa.

Louis Oosthuizenilta odotetaan Sun Cityssä vahvaa panosta. © GettyImages

Kahdentoista pelaajan kutsukilpailu Nedbank Golf Challenge käynnistyy torstaina aamupäivällä Etelä-Afrikassa. Kisan voittoa puolustaa Lee Westwood, joka oli ykkönen myös toissa vuonna.

Dubain finaaliturnauksessa toiseksi sijoittunut JustinRose kiipesi maailmanlistan viimeisimmässä päivityksessä neljänneksi. Hän onkin kisan korkeimmin rankattu pelaaja. Westwood on World Rankingillä kuudentena, niin ikään Sun Cityssä pelaava Louis Oosthuizen on listan seitsemäs.

Oosthuizenin lisäksi kotiyleisön suosikkeihin lukeutuvat isäntämaan Charl Schwartzel ja GarthMulroy. Kisassa kahdeksan pelaajaa on Euroopasta, Bill Haas on ainoa amerikkalainen.

Vuodesta 1981 pelattu Nedbank Golf Challenge on totutusti haalinut nimekkäitä pelaajia Sun Cityyn. Johnny Miller oli ensimmäisen turnauksen paras, voittoihin ovat ajan saatossa yltäneet myös Seve Ballesteros, Bernhard Langer, Nick Faldo, Ernie Els, Sergio Garcia ja Retief Goosen.

Oosthuizen vahvassa iskussa

Lee Westwood aloitti viime vuoden kisan nihkeästi (73), mutta rakensi voittonsa rungon kolmannella kierroksella (62). Toiseksi sijoittunut Robert Karlsson hävisi kahdella lyönnillä. Ruotsalainen ei ole mukana tänä vuonna, sillä hän osallistuu samanaikaisesti Kaliforniassa pelattavaan PGA Tourin karsintafinaaliin.

Vuoden 2010 British Open -voittaja Oosthuizen on kuntopuntarin kärkinimiä. Tästä omaa kieltään kertoo viisi Top-10-sijoitusta viidessä edellisessä turnauksessa. Oosthuizen hävisi kolme viikkoa sitten pelatussa Singaporen kisassa voiton uusinnan jälkeen. Hän oli viimevuotisessa Nedbank Golf Challengessa ensimmäistä kertaa mukana ja sijoittui viimeiseksi. Tällä kertaa hyvävireiselle pelaajalle voisi povata sijoitusta tulosluettelon toiseen päähän.

Myös Justin Rosen ja Charl Schwartzelin pelit ovat sujuneet viime aikoina sen verran hyvin, ettei jomman kumman voittoa Sun Cityssä tarvitsisi suuremmin ihmetellä.

Turnauskenttä Gary Player Country Club avattiin vuonna 1979. Pitkä ja haasteellinen kenttä tarjoaa näyttävät maisemat läheisille Pilanesberg-vuorille. Kisan palkintopotti on viisi miljoonaa dollaria, josta voittaja kuittaa tililleen 1,25 miljoonaa.

<a href=Tiger Woods on Thousand Oaksilla pelattavan kutsuturnauksen isäntä. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12112910040594.jpg" width="505">

Tiger Woods on Thousand Oaksilla pelattavan kutsuturnauksen isäntä. &copy Getty Images

Woods saanut vuodessa paljon aikaan

Torstaina Kaliforniassa alkava World Challenge on Tiger Woodsin isännöimä kutsuturnaus, jonka voittoa hän myös puolustaa. Osallistujaluettelon miehittää 18 pelaajan nimekäs joukko. Kisaan ovat starttaamassa kaikki USA:n tämänvuotisesta Ryder Cup -joukkueesta lukuun ottamatta Phil Mickelsonia.

Heidän lisäkseen kutsun Sherwood Country Clubille ovat saaneet Graeme McDowell, Ian Poulter,Jason Day, Rickie Fowler, Hunter Mahan, Nick Watney ja lokakuussa Euroopan kiertueen kisan Australiassa voittanut Bo Van Pelt.

Vuodentakainen turnaus sai valtavan mediahuomion. Woods katkaisi tuolloin Thousand Oaksissa yli kaksi vuotta jatkuneen voitottoman jaksonsa. Taistelu voitosta oli tiukka, sillä lujasti hanttiin laittanut Zach Johnson hävisi Woodsille yhdellä lyönnillä.

Nyt Woods saapuu kisa-areenalle taskussaan kolme PGA Tour -voittoa päättyneeltä kaudelta. Vaikka major-voitot antavat edelleen odottaa itseään, on maailmanlistalla kolmantena olevan pelaajan itseluottamus näinä päivinä aivan toisenlaisilla kantimilla. Tiger oli maailmanlistalla vuosi sitten tähän aikaan 50:n huonommalla puolella.

Northwestern on korvannut World Challengen pääsponsorina pitkään toimineen Chevronin. Turnauksen voittajan osuus on 1,2 miljoonaa dollaria, yhteensä neljän miljoonan kokonaispotista.