23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Caroline Hedwall lyö korkealle ja kovaa

Minea Blomqvist on löytämässä kisafiilistään Finnair Mastersin alla. Kuva viime vuoden Finnair Mastersista.

Caroline

Caroline Hedwall on pelaaja jonke edesottamuksia seuraamalla voi saada paljon oppia myös omaan peliinsä.

Perjantaina käynnistyvässä Finnair Mastersissa on muutama pelaaja, jotka saavat kahdella ensimmäisellä kierroksella muita enemmän huomiota ja yleisöä peräänsä.

Minea Blomqvistin vireen testaavat LET:n rahalistan ykkönen Lee-Anne Pace ja edellisviikolla Skotlannissa ykköseksi yltänyt Virginie Lagoutte-Clement, joka oli Talin kisan paras 2006.
Ruotsin Nordea Tourin ykkönen Kaisa Ruuttila saa samaan ryhmään Caroline Hedwallin ja Ranskan Melodie Bourdyn. Kolmas suomalaisia kovasti kiinnostava kolmikko on Ursula Wikström-Sophie Sandolo-Malene Jorgensen. Eroottisista kalentereistaan tunnetuksi tullut Sandolo osaa myös pelata, ja loukkaantumisista johtuneen vuoden tauon jälkeen hän on jälleen mukana Helsingin osakilpailussa.
Caroline Hedwall on kuitenkin eittämättä kisaan osallistuvista pelaajista ykkönen, jos arvioidaan sitä, kuka 108:sta pelaajasta todennäköisesti lyö itsensä läpi maailman huipulle. Nuoren ruotsalaisen ansiolista on käsittämättömän pitkä ja tärkeimmäksi saavutuksekseen Hedwall nostaa USA:n yliopistojen mestaruuden (NCAA). Hedwallia on jo pitkään verrattu Annika Sörenstamiiin ja Anna Nordqvistiin. Sörenstam ei koskaan voittanut NCAA:n mestaruutta.
”Olin suosikki ja tiesin, että voittamalla minut valitaan myös kauden pelaajaksi. Pystyin tuossa tilanteessa pitämään tasoni ja viemään mestaruuden, se tuntui todella hyvältä”, Hedwall kertoi keskiviikkona pro-am kierroksen jälkeen.

Maailmanmestaruus tuli vihellellen

Hedwall oli British Openissa parhaana amatöörinä 27. Hän on osallistunut Ruotsissa pidettyyn Annika Sörenstamin organisoimaan LET:n kisaan kolmasti, sijaluvut 12, 7 ja 15 kertovat paljon Göteborgissa Ruotsin kotiaan pitävän neidon potentiaalista.
”Niissä kisoissa oli vielä melkoisen kova katras pelaajia mukana”, hän lisää olematta mitenkään ylpeän oloinen. Hedwall on myös hallitseva amatöörien Euroopan mestari henkilökohtaisessa sarjassa (2009), maailmanmestaruden Ruotsin joukkue vei vuonna 2008 näytöstyyliin.
”Johdimme silloin avauspäivän jälkeen yhdeksälllä lyönillä. Loput kolme kierrosta menivät myöskin hallinnassamme ja pystyimme pelaamaan kuin rennosti vihellellen”, Hedwall muistelee. Hän voitti henkilökohtaisen sarjan, ammattilaissarjoissa jo yhden majorin voittanut Anna Nordqvist oli toinen. Joukkueen kolmas jäsen oli Hedwallin kaksoissisar Jacquelin.
Talissa Hedwall pelasi tiistaina yhdeksän reikää, keskiviikkona täyden kierroksen.
”Kenttä on erinomainen ja pidän siitä. Täällä täytyy olla monin kohdin tarkkana. Lyönnin pituudesta on hyötyä, mutta se ei ole ratkaiseva asia. Viheriöt ovat yllättävän kaltevia, ne näyttävät kauempaa tasaisilta. Paras reikä on kakkonen (kisakentän 15.). Siinä saa joko posottaa draiverilla aukosta läpi tai pelataa varmasti avauksen sopivaan spottiin”, hän listaa.
Allekirjoittanut pelasi keskiviikon kierroksen Hedwallin kanssa. Varsinkin kenttäpelin osalta pelaaminen oli hyvin, hyvin vakuuttavaa. Pallo lentää normaalia korkeammassa kaaressa tarkasti kohteeseen ja varsinkin rautalyönnit ovat parasta a-luokkaa.
Kierrostulokseksi tuli pro-amissa 71, lähipeliä skarppaamalla siitä voi pudota kisaviikon aikana helpostikin lyöntejä. Kuvaava esimerkki Hedwallin lyöntivoimasta on Talin ykkönen. Märkään kenttään, lähes tuulettomaan keliin hän paukautti avauksensa 230 metrin päähän lipusta. Spooni viheriölle ja kaksi puttia. Temppu, jonka osallistuvista naisista vain harva olisi vastaavissa olosuhteissa kyennyt tekemään.
Kentän kolmella muulla par-viitosella syntyi kaksi eaglea ja par, joka sekin olisi voinut kääntyä helposti birdieksi.
”Pelaan mielelläni korkeakaarista lyöntiä, saan silloin paremman kontrollin ja pallo pysähtyy nopeasti. Tarpeen vaatiessa osaan kyllä pelata matalampaakin.”

Kärkikymmenikköön

Caroline Hedwallia pidetään maailman parhaana amatöörinä. Ansiolistan puolesta hän on ehdottomasti sitä. ”Virallista listausta ei ole, mutta kyllä minä listaisin itseni kolmen ensimmäisen joukkoon ilman muuta.”
Taliin hän pääsi villillä kortilla.
”En ole asettanut kisaan mitään tiettyä tavoitetta. Lähden jokaiseen kilpailuun luonnollisesti voitto mielessä. Kärkikymmenikköön olisi hyvä päästä, top-15 sijoitus ei sekään vielä tuntuisi mitenkään pahalta. Pelissäni on kehitettäviä asioita, varsinkin chippaaminen on sellainen osa-alue. Lyön keskimäärin yli 14 viheriöosumaa ja tämänkin takia chippaaminen on jäänyt kentällä ja harjoittelussa liian vähälle.”
Finnair Mastersin jälkeen Hedwall suuntaa Ruotsin kautta Kaliforniaan, jossa pelataan LPGA Tourin esikarsinnnat syyskuun puolivälissä. Yrityskertoja on kaksi ja varsinainen finaali pelataan lähempänä vuodenvaihdetta.
”Pelaan myös Euroopan Tourin karsinnat. On hyvä, jos saa kortin molemmille Toureille. USA:ssa kisoja ei välttämättä kaudella 2011 ole nykyistä enempää.”
Hedwall opiskeli Oklahoma State Universityssa kaksi vuotta psykologiaa. Ammattilaiseksi siirtyminen oli selkeä valinta.
”Olen harrastanut koko elämäni varsin monipuolisesti urheilua ja kokeillut lähes kaikkia lajeja yhdessä kaksoissisareni Jacquelin kanssa. Pelasin jalkapalloa maalivahtina 14-vuotiaaksi. Salibandy, käsipallo, koripallo ja uinti ovat myös vankistaneet fyysistä ja henkistä minääni. Mielestäni on tärkeää, että nuori hakee oppia myös muista peleistä. Lapsuusajan unelmani on ollut urheileminen ammattilaisena ja golf nousi ykköseksi varhain. Ei ole ollut mitään varasuunnitelmaa”.
”Oma vahvuuteni on, että jos päätän jotain, teen sen eteen myös kovasti töitä. Golfissa tämä näkyy myös siten, että en ikinä anna periksi. Kykenen usein pitämään huonosti käynnistyneen kierroksen hallussa ja kääntämään tilanteita edukseni”, Hedwall jatkaa.
Helsinkiin ja Suomeen hän tuli ensimmäistä kertaa. Matkaseurana on aiemmin lentoemäntänä työskennellyt äiti, joka nykyään pyörittää perheen isän kanssa omaa yritystään.
”Isä tulee Helsinkiin viikonlopuksi. Kannan kuitenkin itse mailani, äiti seuraa pelejä kentän laidalla. En halua häntä caddieksi, sillä mikäli pelaan huonosti, voin olla varsin inhottava”.
Vanttera voimapussi
Caroline Hedwall on ikäisekseen varsin vantteran ja voimakkaan oloinen. Lyönti ei ole mitään pallon taputtelua. Kädet ja jalat ovat erittäin vahvat.
”Lihakseni kehittyvät ja kasvavat varsin helposti. Päähuomio fysiikkatreeneissä onkin liikkuvuuden kehittämisessä.”
Perjantain ja lauantain pelikaverinsa Kaisa Ruuttilan Caroline Hedwall tuntee Ruotsissa pelattujen kisojen kautta.
”Kaisa on oikein hyvä pelaaja ja pallonlyöjä. Ei ole sattumaa, että hän on pelinsä löydettyään menestynyt Nordea Tourilla. Odotan innolla noita kierroksia. Mukavaa on tietysti sekin jos saamme peräämme katsojia, se innostaa aina ja antaa lisätsemppiä”, Hedwall lopettaa.

Nikki Garrett luottaa uuteen putteriin

Nikki

Nikki Garrettilla on mukanaan Suomessa uusi putteri sekä ammattilaiscaddei joka uskoi vahvasti tämän menestykseen itse kilpalussa. Vasemmalla Caroline Hedwall.

Yksi Finnair Mastersin uskollisimmista pelaajista on Australian kaunotar Nikki Garrett, joka on mukana jo viidettä kertaa. Superlahjakas Garrett on varsin mainio pallonlyöjä. Vaisu puttipeli on kuitenkin kaatanut liian usein hänen mahdollisuutensa.
”Olo tuntuu nyt erittäin hyvältä. Olin edellisviikolla Skotlannissa kymmenes, se on kauden paras saavutukseni-toistaiseksi. Näin pelikaverillani Rebecca Coakleylla mielenkiintoisen putterin ja pyysin häneltä ruotsalaisen tuotetta valmistavan firman yhteystiedot. Lähetin heille sähköpostissa kyselyn, voisinko saada tuon mailan kokeiluun. Tiistaina tämä putteri oli jo Suomessa ja olen erittäin luottavainen tämänpäiväisen kierroksen jälkeen”, perättäisillä reiíllä neljä 4-8 metristä birkkuputtia upottanut Garrett hekumoi.

Arto Teittinen Riikka Hakkaraisen caddienä

Arto

Arto Teittinen tekee viikonloppuna yhteistyötä Riikka Hakkaraisen kanssa

Suomen kuuluisimpiin golftuomareihin kuuluva Arto Teittinen on Talissa vaativan tehvävän edessä. Hän toimii peleissään pahasti taapertaneen Riikka Hakkaraisen mailapoikana. Tehtävä on Teittiselle tuttu jo vuosien takaa. Yksi miehen unelmista on edelleen se, että hän saisi ammattilaistourille pysyvän pestin.

Arto ja Riikka ehtivät pelata keskiviikkona pro-amia vain 2,5 reikää, kunnes sade keskeytti pelit. Iltapäivän pro-am saatiin pelattua upeassa kelissä.
”Riikalla on vain yksi pieni ongelma, hän ei osu tällä hetkellä viheriöihin. Hän on listalla sijaluvulla, joka on pitkälti päälle sadan”, Arto Teittinen summasi lähtökohdan perjantain kisaan. Se jäi hivenen epäselväksi, oliko lausumassa ”pieni ongelma” hitunen sarkasmia mukana.
Ensimmäisenä suomalaisena LET:n kisan vuonna 2006 Teneriffalla voittanut Hakkarainen on pelannut kuluvalla kaudella 12 kisaa ja päässyt vain kerran jatkoon.
Toinen tunnettu golfhahmo, joka kantaa mailoja entisellä kotikentällään, on valmentaja Ville Kalliala. Hän huolehtii 15-vuotiaan Matilda Castrenin hyvinvoinnnista tämän mitatessa osaamistaan ensimmäistä kertaa naisten Euroopan Tourilla. Kalliala valmentaa mukanaolevista pelaajista Castrenin lisäksi myös Hanna-Leena Salosta. Aiempina vuosina hänen ohjattaviinsa kuuluivat myös Minea Blomqvist ja Kaisa Ruuttila.

Minea Blomqvist kasaa palasia yhteen

Minea Blomqvistilla riitti jo maanantaina kiireitä Finnair Masters-viikon käynnistyesssä. ”Roope ( Kakko) lähti aamulla varhain yhteistyökumppaninsa tilaisuuteen. Minulla on aamulla muutamia käytännön asioita ja yhteyksiä tehtävänäni, sitten riennän Taliin treenaamaan ja pelaamaan” hän suunnitteli. Taliin Minni saapui ennen puoltapäivää. Haastattelujen, harjoittelun ja yhdeksän reiän pelaamisen hän ehti kotiin Elmeri-poikansa luokse iltaseitsemäksi. ”Kisafiilis on löytymässä, tässä kisassa on aivan oma tunnelmansa. Tuntui muuten upealta pelata, kenttä oli nimenomaan viheriöiden osalta fantastisessa kunnossa”, hän kiitteli. Blomqvist on treenannut valmentajansa TimoRauhalan kanssa tavoitteenaan joidenkin uusien asioiden sisäänajaminen syksyksi ja tulevaksi kaudeksi 2011. Finnair Mastersin jälkeen hän lähtee Elmerin ja vastikään pestatun lastenhoitajan kanssa Orlandon kotiinsa ja osallistuu muutamaan LPGA Tourin kisaan. ”Treenaaminen ja lyöminen maistuu tosi makealta. Pelkkää auringonpaistetta tämä ei kuitenkaan ole. Rakennmme Timon kanssa suorituksiini uusiakin juttuja ja niiden omaksuminen vaatii aikaa. Mielialat menevät laidasta laitaan, välillä tulee ”sikaraivareita” jolloin tekee epätoivon vimmassa mieli heittää mailat mäkeen. Kisaviikolla koetan rakentaa fiiliksen joka kantaisi menestykseen. Tuttu kenttä ja muistikuvat hyvistä menestysistä Talissa auttavat kummasti”. Suomalaisia on mukana Finnair Mastersissa samanverran kuin englantilaisia (11), vain ruotsalaisia (13) ja ranskalaisia (12) on enemmän.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje