18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Blixt juhli voittoa Kaliforniassa

Jonas Blixt on kauden tulokkaista kolmas, joka voitti PGA Tourin osakilpailun. Hänellä on vielä kaikki mahdollisuudet jopa tulla valituksi vuoden tulokkaaksi © Getty Images

Jonas Blixt on Ruotsin golfin viimeisin tähdenlento, eikä hänen menestystään PGA Tourilla voi pitää edes kovin yllättävänä. Sunnuntaina Blixt kruunasi upean kautensa ammattilaisuransa ensimmäisellä voitolla. Hän oli neljän päivän ajan Cordevalle Golf Clubilla, San Martinissa pelatussa kisassa kärjen tuntumassa. Viimeisellä kierroksella Blixt hilautui kärkeen 17:lla tekemänsä birdien myötä.

Viimeisellä hän upotti vajaan parin metrin par-putin ja pääsi perheensä kanssa juhlimaan 900.000 dollarin arvoista ykköstilaa.

”Tämä on täysin uskomatonta. Kaksi viimeistä viikkoa ovat olleet elämäni parhaat. Käsittämätöntä on sekin, että perheen läsnäolon vuoksi en ole kierrosten jälkeen harjoitellut, siitä huolimatta voitin”, Blixt purkautui mediatilaisuudessa saavutuksensa jälkeen.

”Svingini ei ole ollut parhaassa kunnossaan nyt menestysviikkojeni aikana. Olen joutunut säätämään lyöntejäni kentällä. Mottoni on kuitenkin ollut se, että annan kaikkkeni jokaiseen lyöntiin, sen enempää ei voi itseltään vaatia”, Blixt filosofoi.

Blixtin vahvuus on lähipeli, wedgellä lyötyjen lähestymisten lisäksi nimenomaan puttaaminen. Viikonlopun kisassa hän oli kolmessa puttitilastossa ykkönen kahdessa ( puttien kokonaismäärä 26,3 kierrosta kohden + strokes gained putting )ja kolmannessa (putit per viheriöosuma) toinen.

Putteri kädessään Blixt on tehnyt selvää jälkeä pitkin syksyä, hänellä on meneillään PGA Tourin pisin jakso ilman kolmen putin viheriötä , näitä on putkeen jo 243.

Piti tulla jääkiekkoilija

Kovin monen muun ruotsalaisen golfaajan tavoin ( Peter Hedblom, Fredrik Jacobson…) Blixtin unelmissa oli juniorina ura jääkiekkoilijana. Urheilijaidoli on Peter Forsberg. Hän pelasi puolustajana, pieni koko ( 178 cm, 71 kg) nousi kuitenkin melkoisen suureksi tasoitukseksi.

”Jääkiekko on maailman upein peli. En kasvanut riittävän suureksi, enkä ollut tarpeeksi hyvä. Tuo kohtalo söi minua erittäin pitkään. Golf sopii fysiikalleni huomattavasti paremmin”, hän kertoi medialle.

Opiskeluvuosinaan USA:ssa Blixt oli (2008) paras ulkomaalaispelaaja. Siirtyessään ammattilaiseksi hän joutui viettämään usean vuoden kakkostourilla, kunnes nousi rahalistan viidennen sijan ansosta PGA Tourille kuluvaksi kaudeksi.

Voitto antaa pelioikeuden kauden 2014 loppuun. Maailmanlistalla hän nousee jo syvälle sadan joukkoon, maanmiehistä edellä ovat Peter Hanson, Carl Pettersson, Alex Noren sekä Fredrik Jacobson.

PGA Tourilla Jonas Blixt on kaikkiaan yhdeksäs ruotsalaisvoittaja. Kauden kahteen viimeiseen kisaan jää yksi merkittävä tavoite. Rahalistan 30 parasta saa varmuudella paikan huhtikuussa käytävään Mastersiin. Blixt on nyt 35:s. Eroa rajan oikealle puolelle on 236.000 dollaria. Muut portit joista Blixt voi livahtaa Augusta Nationaliin mailat mukanaan ovat lähinnä World Rankingiin liittyvät.

Vuodenvaihteessa tai maaliskuun lopulla sijoitus 50: joukossa ajaa saman asian. Nykyisellä vireellään Blixt on matkalla Mastersiin.

Ruosalaisvoittajat PGA Tourilla:

Jesper Parnevik 5

Carl Pettersson 5

Henrik Stenson 2

Daniel Chopra 2

Gabriel Hjertstedt 2

Mathias Grönberg 1

Richard S. Johansson 1

Fredrik Jacobson 1

Jonas Blixt 1

Teemu Tyry

3pv

Vijay

Vijay Singh jäi lopulta kahden lyönnin päähän voittajasta Kalifornian kilpailussa &copy Getty Images

Vijay Singhilla on meneillään juhlakisa. 49-vuotias konkari pelaa Frys.com-kilpailussa jo 500:n kerran PGA Tourilla. Voittoja on 34, joista majoreita kolme. Edellisestä ykköstilasta on kuitenkin aikaa jo neljä vuotta, 97 perättäistä kisaa.

Singh on kärsinyt viimeisten vuosien aikana loukkaantumisten lisäksi puttiongelmista. Pitkä putteri ei ole vienyt palloa reikään toivotulla tavalla, tämän hän koki viimeksi Feex Cupin finaalikisoissa, joissa viikonloppuna viheriöillä työskentely oli tervanjuontia.

”Olisin toivonut, että minulla olisi tuolloin ollut sama vire putterin kanssa kuin tässä kisassa. Olen hieman muuttanut puttigrippiäni ja se on tuonut tulosta”, lauantaina neljän lyönnin päähän viidenneksi noussut Singh totesi.

Ensimmäistä voittoaan jahtaava John Mallinger on kovan paineen edessä sunnuntaina. Hän saa samaan ryhmään Ruotsin Jonas Blixtin (-13) joka esitti kovan kirin oltuaan jo vajoamassa massaan. Belgian Nicolas Colsaerts ( -9)teki peräti kuusi birkkua, mutta hän suti mahdollisuutensa neljä reiän jaksoon jotka pelasi viisi yli. Colsaertsin edellä tasaisessa kisassa on 11 pelaajaa.

2.pv

Kotiosavaltiossaan Kaliforniassa pelaava 33-vuotias John Mallinger on repäissyt turvallisen tuntuisen neljänl lyönnin johdon Fall Series-sarjan toisessa kilpailussa. Konkariksi luokiteltavalla Mallingerilla on kokemusta jo 156:sta PGA Tourin kisasta. Voittosaldo osoittaa edelleen nollaa, vaikka ansioita on lähes 6,5 miljoonaa dollaria.

Nicolas

Nicolas Colsaertsin esitykset kulkivat laidasta toiseen , sijoitukseksi tuli lopulta 35:s &copy Getty Images

Viikonloppuna tilanne oletettavasti tiivistyy, voitonnälkäisiä takaa-ajajia on runsaasti. Venezuelan Jhonatan Vegasilla (-10) on yksi voitto uraltaan. Yhteensä yli 50 kertaa top-ten sijoituksia PGA Tourilta ja ET:lta ilman ensimmäistäkään voittoa napsinut Nick O`Hern (-9) on taas asemissa. Median ja yleisön suuri mielenkiinto kohdistuu kuitenkin Nicolas Colsaertsiin (-9), joka on kauden majoreissa ja Word Tourin kisoissa ansainnut jo 652.000 dollaria.

Belgialaisella on Ryder Cup-pelaajana väliaikainen kortti PGA Tourille. Hän saa täyden oikeuden kaudelle 2013, mikäli onnistuu säilyttämään paikkansa 125:n ensimmäisen joukossa rahalistalla. Nyt eroa viimeiseen paikkaan on noin 54.000 dollaria. Top-ten sijoitus naulitsisi hänet rajan oikealle puolelle.

Ykköstila puolestaan voittajakategorian kauden 2014 loppuun asti. Liian kaukana voittaakseen ei ole myöskään Ruotsin komeetta Jonas Blixt, jolla on kaikki mahdollisuudet ilman ykköstilaakin kivuta viimeisissä kisoissa rahalistalla 30:n joukkoon ja mukaan kauen 2013 ensimmäiseen majoriin, Mastersiin.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)