Bay Hillin vaikea kenttä piti Sami Välimäen pihdeissään - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Bay Hillin vaikea kenttä piti Sami Välimäen pihdeissään

Sami Välimäen avaukset päätyivät turhan usein karheikon puolelle. Vieressä lyöntiä suunnittelemassa caddie Basile Dalberto. Kuva: Getty Images

Välimäki tarvitsee perjantaina kunnon onnistumisen ollakseen mukana viikonlopun kierroksilla.

Sami Välimäen urakka Orlandossa pelattavassa Arnold Palmer Invitationalissa ei käynnistynyt toivotulla tavalla. Hän löi PGA Tourin Signature-kilpailuihin kuuluvan turnauksen ensimmäisellä kierroksella tuloksen 76 (+4), joka riittää 69 pelaajan joukossa 65. sijaan.

Välimäen tulosta rasittivat torstaina lukuisat virheet. Kierros alkoi bogilla, ja niitä tuli etuysillä vielä kolme lisää. Takaysin alussa oli hetken aikaa hyvä vaihe, kunnes hän löi Bay Hill Club & Lodge -kentän 13. reiällä lähestymisen veteen, ja teki tuplabogin. Birdiejä kierroksensa bogiin päättäneelle Välimäelle kirjattiin kolme.

”Haastava kenttä, vähän liikaa päädyin raffiin tiiltä ja siihen päälle pari heikkoa lyöntiä. Putit olivat lähellä, mutta eivät pudonneet”, uransa ensimmäistä Signature-kilpailua pelaava Välimäki kertoi kierroksensa jälkeen.

Tilastollisesti Välimäki ei onnistunut avauspäivänä millään osa-alueella. Kun avaukset ajautuivat turhan usein karheikkoon, muodostuivat myös lähestymiset vaikealla kentällä hankaliksi. Lähestymisissä hän jätti taakseen kolme pelaajaa ja strokes gained: around the green -tilastossa vain yhden kilpailijan.

Huomenna yritetään saada huippurundi.

Arnold Palmer Invitational on yksi kolmesta Signature-kilpailusta, joissa on 36 reiän jälkeinen cut. Jatkoon pääsee 50 parasta ja samaan tulokseen yltäneet sekä kaikki, jotka ovat kymmenen lyönnin sisällä kärjestä. Se tarkoittanee sitä, että Välimäen on pelattava toisella kierroksella parilla lyönnillä parin alittava tulos.

”Huomenna yritetään saada huippurundi”, hän totesi päättäväisenä.

Kilpailun kärjessä on Shane Lowry (-6), joka ei ole aiemmin kunnostautunut Bay Hillissä. Irlantilainen on pelannut Arnold Palmerin turnauksessa kuusi kertaa ja karsiutunut viidesti. Torstain tulos 66 oli Lowryn ensimmäinen 70 lyönnin alitus vaativalla kentällä.

Lowry ihmetteli itsekin onnistumistaan avauskierroksella.

”Minulla ei ole aavistustakaan, kuinka tein tämän. Viime vuonna selvitin cutin, mutta pelasin lauantaina tuloksen 80, ja sijoituin 67:nneksi tai jotain. Lähdin vähin odotuksin kentälle. Golf on hassu peli, tänään kaikki oli kontrollissa.”

Vuoden 2019 The Open -voittaja liekehti takaysin alussa pelattuaan reiät 10–13 viisi alle. Kukaan muu ei ole pystynyt Bay Hillissä yhtä kovaan suoritukseen vastaavalla pätkällä yli 40 vuoteen.

Bay Hillin kenttä on vuodesta toiseen yksi PGA Tourin vaikeimmista kisa-areenoista, ja joskus kierroskeskiarvo on painunut yli kaksikin lyöntiä plussan puolelle. Torstaina peräti puolet kilpailijoista alitti parin. Alkuviikon sateet olivat tehneet viheriöistä vastaanottavaisemmat ja myös tyyni sää helpotti hyvien tulosten pelaamista.

Kyseessä oli silti ensimmäinen kerta PGA Tourin kilpailuissa sitten heinäkuun 2023 The Openin, kun yksikään pelaaja ei aloita turnausta vähintään 65 lyönnin kierroksella.

Lowryn niskaan lyönnin päässä hengittävät USA:n Justin Lower sekä Japanin Hideki Matsuyama (-5). Lowryn ohella eurooppalaisista top 10:een mahtuu myös kahdeksatta sijaa jakava Itävallan Sepp Straka (-3).

Arnold Palmer Invitationalissa on 20 miljoonan dollarin palkintopotti, josta voittajan osuus on neljä miljoonaa taalaa.

Lue seuraavaksi: Välimäki mukaan Players Championshipiin – ensimmäinen suomalainen ”viidennessä majorissa”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (13 kpl)

    McDuffy says:

    Nimenomaan strokes gained: around the green -tilasto alkaa näyttää Samin osalta turhan tutulta. Mitä vaikeampi kenttä, sitä enemmän lähipeli kokonaisuudessaan ratkaisee.
    Pitäisi ainakin olla selvää, mihin harjoittelun painopiste on syytä laittaa, jos isoissa kisoissa mielii pärjätä. Satasesta väylältä pitää tulla lipulle ja up&downeja saada kovalla prossalla.

    Sport Goofy says:

    Meksikon kisan ruoho salli puttaamisen griinin ulkopuolelta, mutta kun Välimäki siellä itsekin tunnisti chipit heikkoudeksensa niin luulisi lähipelin kehittämisen olevan ykkösprioriteetti. Tilastojen valossa tulos kuitenkin tehdään griinin ympärillä, harvoin kukaan osuu neljää päivää peräkkäin jokaiseen griiniin. Hovlandilta voisi pyytää sen kaverin numeron, joka opetti hänet hiljattain chippaamaan.

    Palmerin Arska says:

    Välimäki chippaili valmentaja vieressä lobilla pallot aika hyvään läjään muutama vuosi sitten. Onkohan taidot kadonnut vai mikä vikana. Olin siis samalla lähipeli/harjoitusalueella. Olisiko itseluottamus chippeihin kadoksissa? mites chippaili eurotourilla? rapakon takana eri ruoholaadut. Ei ehkä kaikkialla, enpä tuota tiijä.

    albatrossi says:

    Ei voi sanoa, että DP World Tourillakaan Sami kärjessä tuossa tilastossa oli.

    DP World Tour
    Strokes gained, Around the green
    2023: 154. (178 pelaajaa)
    2022: 157. (186 pelaajaa)

    toisaalta:
    Scrambling
    2023: 74. (179 pelaajaa)
    2022: 28. (186 pelaajaa)

    Slowhand998 says:

    Olen katsellut Samin lyönnit featured holes reiillä ja ainut mitä käyttää näyttäisi olevan lob lyönti, jos ei puttaa. Kun ei taidot siinä ole Michelsonin luokkaa, niin pitäisi varmaan opetella varmempi vaihtoehto, silloin kun ei tarvitse lyödä palloa korkealle. Aivan liian paljon joka tapauksessa tulee lyöntejä aivan greenin vierestä. Erittäin positiivisesti kausi on silti lähtenyt käyntiin. Ensi viikolla on sitten vieläkin kovempi haaste ja kaikki muu kuin MC olisi loistosuoritus.

    Jorma Pera says:

    Täällä kyllä jos jonkinlaista pro opettajaa löytyy. Pitäiskös teidän virallinen kortti hankkia. Hyvä Sami.

    Slowhand998 says:

    Ei tässä tietenkään opettamassa olla, mutta juuri äsken Sami löi toisen lyönnin par 5 väylällä greenin tasalle ja siitä vielä 5 lyöntiä ennen kuin pallo oli reiässä eikä tämä ollut tämän päivän ainoa tätä sorttia lähipeli. Ei liene epäselvää missä on parannettavaa. Muutenhan Samin peli on maailman luokkaa.

    Chip Greenside says:

    Valitettavasti chipit ja greenibunkkerilyönnit ovat hänellä heikonpuoleisia tuolle tasolle. Taitaa mies päästää katin puraisemaan loppureikien sähläyksellä?

    Chip Greenside says:

    Käsittämätön sulaminen: neljä viimeistä reikää viisi yli ja mc. 16:s reikäkin 187 yardin matkalta väylältä 215 yardin lyönti ja vielä 44 yardia vinoon. Siihen päälle viiden lyönnin lähipelinäytös. Olen kohtalaisen ihmeissäni

    Sport Goofy says:

    Penkkiurheiluun kuuluu erottamattomana osana se, että omien suosikkien otteita analysoidaan ja kritisoidaankin. Golfista tulee Suomessa aitoa penkkiurheilua vasta sitten, kun näitä ”no tee itte paremmin” -viestejä ei enää näy kommenttipalstoilla heti kun joku yrittää herättää asiallista keskustelua tähtipelaajamme kehityskohteista. Vaikea kuvitella vastaavaa asennetta lätkäpalstalla, hihdosta tai yleisurheilusta puhumattakaan.

    PokiTuuppari says:

    Liian kovat kekkerit Samille 🙁

    Meksikon hyvä sijoitus tuli leppoisalla resorttikentälle ja antoi siksi väärän kuvan pelin tasosta.

    taapsa says:

    On siellä cut rajan alla monta nimekästä ukkoa. Vaikea kenttä ja huono päivä niin siinähän se.

    kekkis71 says:

    Oikeasti. Sami oli kentän parhaassa tuloksessa kiinni ennen neljää vikaa reikää. 15 bogey oli vielä ihan ok. 16 keskeltä väylää missi ja siihen hajosi kasetti. Opittavat asiat ovat ennen kaikkea oman itsensä kontrollointi. Kun pelataan cutista ja tärkeistä pisteistä jotta pääsee useammin näitä areenoita opettelemaan silloin pelataan supervarma loppu. Se olisi ollut helposti tehtävissä tuolla pelillä. Missit väärissä paikoissa johtavat tuohon.