23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

40 sekunnin lyöntikelloa kokeillaan European Tourilla ensi kaudella

Mikko Ilonen tervehtii Austrian Openissa kokeiltavaa kellotusta ilolla, mutta vastustajiakin löytyy.

Kuinka pitkä aika on 40 sekuntia?

Tarpeeksi pitkä, ajattelevat golfin tärkeimmät ammattilaiskiertueet. Tuon verran aikaa pelaajalle yleensä suodaan sen jälkeen kun hän on lyöntivuorossa tai on griinillä ehtinyt merkitä, nostaa ja puhdistaa pallonsa, paikata mahdollisen alastulojäljen ja poistaa puttilinjalla olevat irralliset luonnonhaitat.

Lyöntivuorossa ensimmäisenä olevalla pelaajalla on PGA Tourilla vielä 20 sekuntia, European Tourilla 10 sekuntia enemmän aikaa.

Pelaajia asetetaan aikatarkkailuun kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun he ovat jääneet jälkeen edellä kulkevasta ryhmästä. Kun kenttä ei yleensä muutenkaan vedä, riski on pieni etenkin torstai- ja perjantaikierroksilla, joilla pelaajia on jopa 156.

Tämä pelinopeus tuntuu olevan iänikuinen ongelma. Parhaita uutisia ovat ne, että joku on saanut tuntuvan sakon.
Mikko Ilonen

Jos 40 sekuntia ei tarkkailuun joutuneen ryhmän pelaajalle riitä, hän saa ensimmäisestä rikkeestä varoituksen. Rangaistuksia seuraa vasta, jos aika ylittyy uudestaan. Toisaalta jo säännöllinen joutuminen aikatarkkailuun tietää kauden mittaan sakkoja. Käytännöt näiden suhteen ovat eri kiertueilla erilaisia.

Rangaistuslyönnit äärimmäisen harvinaisia

Mikko Ilonen sanoo pelinopeuden nousevan säännöllisesti puheenaiheeksi kiertueella.

”Sitä tapahtuu hyvin usein. Tämä pelinopeus tuntuu olevan iänikuinen ongelma. Parhaita uutisia ovat ne, että joku on saanut tuntuvan sakon. Näitä tapauksia on, vaikka ne eivät yleensä suuren yleisön tietoisuuteen tule.”

”Hitaat pelaajat tiedetään ja hitaat pelaajat tietävät itsekin olevansa hitaita. On kuitenkin harvinaista, että itse turhautuisin muiden pelaajien tunarointiin tai vitkasteluun. Edes ryhmän joutuminen aikatarkkailuun ei juurikaan vaikuta keskittymiseeni eikä omiin rutiineihini. Niihin ei kulu paljon aikaa”, hän sanoo.

Yleinen mielipide on jo pitkään ollut, että kiertueiden toimet hitaan pelin kitkemiseksi ovat olleet liian hitaita ja ponnettomia. Verkkaisesti etenevän ammattilaisgolfin onkin katsottu olevan huonoa mainosta golfille vapaa-ajan harrastuksena ja tarjoavan huonon esimerkiksi riviharrastajille.

”Hidas peli on golfin syöpä, joka alkaa huipulta ja valuu sieltä alaspäin lajin kaikille tasoille”, kirjoitti Bleacher Reportin Michael Fitzpatrick, kun LPGA Tour yllätti ja antoi Morgan Presselille rangaistuksen hitaasta pelistä vuoden 2012 Sybase Match Play Championshipissä.

Moni on samaa mieltä. Myös PGA Tourilla, jossa 84 % haastatelluista pelaajista ilmoitti jokin aika sitten hitaan pelin olevan ongelma.

Pelin nopeuttaminen ei ole minun juttuni.
Jason Day

Rangaistukset ovat kuitenkin todella harvinaisia. Kun Miguel Angel Carballo ja hänen partnerinsa Brian Campbell saivat lyönnin rangaistuksen PGA Tourin kesäkuisessa Zurich Classicissa, edellisestä rangaistuksesta kiertueen runko-ohjelmaan kuuluvassa kilpailussa oli ehtinyt kulua peräti 22 vuotta. Nytkin kyseessä oli kiertueella poikkeuksellinen nelinpeliformaatti.

Keith Pelley laittoi toimeksi

European Tourilla on alkanut tapahtua sen jälkeen, kun Keith Pelley noin kaksi vuotta sitten otti ohjat haltuunsa. Vuoden 2016 alussa esiteltiin uusi pelinopeuspolitiikka, jonka puitteissa pelaajia tarkkaillaan usealla eri tavalla.

Keväisen GolfSixes-formaatin yhteydessä esitelty ja yhdellä väylällä käytössä ollut pelikello oli uudenlainen pelinavaus. Yleisökin pääsi seuraamaan, ylittyykö käytössä oleva 40 sekuntia, joka pudotettiin kilpailun edetessä 30 sekuntiin.

Andy Sullivan antoi täyden tukensa kokeilulle.

”Olen sitä mieltä, että hitaaseen peliin pitäisi ottaa jyrkempi kanta. Tällä viikolla kaikki olivat nopeampia kellon ansiosta… Kävi selväksi, että 40 sekuntia ei tarvita.”

Mikko Ilosen mukaan hitaat pelaajat ovat kiertueella hyvin tiedossa. Kuva: Getty Images

”GolfSixes oli ehkä hiukan tekemällä tehty, mutta en ole missään nimessä 40 sekunnin ajanottoa vastaan. Se on ihan mielenkiintoinen kokeilu ja uskoisin sen jopa sopivan itselleni. Mutta vastaansanojiakin varmasti löytyy”, kommentoi Ilonen.

European Tourin seuraavaa siirtoa ei tarvinnut pitkään odottaa. Alfred Dunhill Links Championshipin viikolla pelaajia informoitiin siitä, että aikatarkkailu ulotetaan ensi kesän Austrian Openissa kaikkiin peliryhmiin. Tuomari on koko ajan paikalla kelloineen. Ensimmäisestä ajan ylityksestä seuraa varoitus, seuraavista lyönnin rangaistus.

Itse asiassa European Tour kokeilee ratkaisua, jota Pat Perez ehdotti PGA Tourille jo aikoja sitten. Ehdotukselle ei tuolloin juurikaan kallistettu korvaa, koska se tietää tarvetta kymmenille tuomareille.

Huippupelaajista yksi hitaimmista lienee Jason Day. Hän on omasta mielestään taipunut median ja muiden pelaajien suunnalta tulleeseen paineeseen ja pyrkinyt pelaamaan nopeammin kuin aiemmin.

”Pelin nopeuttaminen ei ole minun juttuni. Minun täytyy palata takaisin rutiineihin, jotka ovat tehneet minusta hyvän. Jos se tarkoittaa sitä, että minun täytyy ottaa lyöntiasento viisi kertaa ennen kuin olen valmis varsinaiseen lyöntiin, niin olkoon sitten niin”, Day kommentoi alkuvuonna.

Kiertueet ovat hankalassa välikädessä. Toisaalta niiden tulisi ajaa jäsentensä etua, mutta toisaalta pitää samalla huolta golfurheilusta tuotteena, jolla on mahdollisimman suuri viihdearvo. Esimerkiksi Keith Pelleylle ammattilaisgolf on yksiselitteisesti viihdeteollisuutta.

Kenties Euroopasta onkin tulossa edelläkävijä taistelussa hitaan pelin rikkaruohon kitkemiseksi.

Lee Westwood tervehtii Austrian Openin kokeilua ilolla.

”Aivan loistava idea. Tämä olisi pitänyt keksiä jo aikoja sitten.”

Tukea tulee myös Padraig Harringtonilta, toiselta konkarilta.

”Kyse on itse asiassa varsin lempeästä lähestymisestä. 40 sekuntia on pitkä aika golfpallon lyömiseen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje