18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

14-vuotiaasta Tianlang Guanista tulee Mastersin nuorin pelaaja

Tianlang Guan voitti sunnuntaina Thaimaassa Asia-Pacific Amateur Championshipin ja pääsee kaikkien aikojen nuorimapana mukaan Mastersiin.

Augusta National Golf Club on perinteiden linnake, jonka muurit ovat alkaneet sortua. USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice on klubin ensimmäinen naisjäsen ja nyt 14-vuotias poika tulee pelaamaan Mastersiin. Klubi ei ole aiemmin hyväksynyt naisia jäsenikseen eikä päästänyt junioreita pelaamaan. Yhdysvalloissa kyselläänkin jo, onko seuraavaksi vuorossa avoimien ovien päivä?

Vakavasti puhuen voidaan ryhtyä arvuuttelemaan, tuleeko Kiinasta seuraava golfin ”iso maa” samalla tavalla kuin korealaiset ovat rynnistäneet naisgolfissa? Augusta National ja Royal and Ancient olivat tehneet yhteistyösopimuksen Asia Pasific Golf Confederationin kanssa tavoitteenaan kasvattaa lajin suosiota Aasiassa ja erityisesti Kiinassa. Tuskin kukaan kuitenkaan osasi odottaa, että vasta 14-vuotias poikanen voittaisi amatöörimestaruuden ja lunastaisi näin paikkansa Mastersiin.

Guan on toinen 14-vuotias kiinalainen majorissa 10 kuukauden sisällä. Viime kesäkuussa Andy Zhang osallistui U.S. Openiin Olympic Clubilla. Nuorukaisille on yhteistä myös se, että molemmat harjoittelevat ainakin osan vuodesta Floridassa.

Golf on Kiinassa hyvin elitistinen laji, joka on kovassa kasvussa. Kahdeksan vuotta sitten kenttiä oli 170, nyt lähes 600 ja tunnetuimmat keskukset järjestävät jo todella isoja kilpailuja tai niissä pelataan kovan rahan näytösotteluja, kuten esimerkiksi reilun viikon takainen Rory McIlroyn ja Tiger Woodsin kaksintaistelu.

Kiinalaisen golfin hyvin tunteva ja sekä Golf Digestiin että Golf Worldiin kirjoittava Dan Washburn arvioi tilanteen näin:

”Guanin historiallinen saavutus ei ainakaan tee haittaa lajin kasvulle Kiinassa. Mutta tuon kasvun esteet ovat myös todellisia. On mielenkiintoista nähdä, miten Guanin Masters-seikkailu saa huomiota golfin ulkopuolisessa mediassa Kiinassa. Esimerkiksi ensimmäisenä kiinalaisena majorin voittanutta Shanshan Fengiä ei juurikaan tunneta kotimaassaan”, arvioi Washburn.

Shanshan Feng on ensimmäinen kiinalainen major-voittaja. Vaikka golf on Fengin kotimaassa kovassa kasvussa, Shanshania ei juuri tunneta. Kuva Getty Images.

Shanshan Feng on ensimmäinen kiinalainen major-voittaja. Vaikka golf on Fengin kotimaassa kovassa kasvussa, Shanshania ei juuri tunneta. Kuva Getty Images.

”Joka tapauksessa golfin suosio Kiinassa kasvaa. Jos tällainen ilotulitus – Feng, Zhang ja nyt Guan – jatkuu, niin kiinalaista golfia ei maailmalla voida myöskään aliarvioida.”

USA:ssa vuodesta 2005 lähtien

Tianlang Guan on pelannut ja harjoitellut USA:ssa ainakin vuodesta 2005 lähtien. Hän sijoittui jo tuolloin ikäistensä junioriturnauksessa neljänneksi San Diegossa. Vuonna 2011 hän voitti 11- ja 12-vuotiaiden turnauksen 11 lyönnillä ja oli viime heinäkuussa 15-17 –vuotiaiden sarjassa jaetulla 22. sijalla.

Tianlang Guan on ollut USA:ssa juniorisarjojen ykköspelaajia jo pitkään.

Tianlang Guan on ollut USA:ssa juniorisarjojen ykköspelaajia jo pitkään.

Kansainvälisesti Guaniin kiinnitettiin huomiota viime huhtikuussa, kun hän 13-vuotiaana oli European Tourin kaikkien aikojen nuorin pelaaja osallistuessaan Kiinan avoimiin. Silloin hän ei päässyt cutista läpi. Osallistuminen herätti sen verran huomiota, että brittiläinen vedonlyöntiyhtiö Ladbrokes tarjosi voittokerrointa 1000-1 siitä, että Guan rankattaisiin maailman ykköseksi ennen 18-vuotispäiviään.

Sunnuntain kilpailussa Guan voitti kovia amatööripelaajia. Yksi heistä oli australialainen Oliver Goss, joka oli neljännesfinalisti U.S. Amateurissa ja voitti jokin aikaa sitten Australasia Tourin Western Australian Openin.

Mastersissa Guan tekee historiaa ja saa varmasti osakseen median huomion.

Jari Jokinen

Lähde: Golf Digest US

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje