Suomalainen golf menetti yhden 1900-luvun loppupuolen keskeisistä hahmoistaan. Tapio Lehdon vaikutus näkyy edelleen kilpakentillä ja valmennuksessa.
Sosiaalisessa mediassa levisi alkuviikosta suru-uutinen. Suomalaisen golfin vahvoihin vaikuttajiin lukeutunut Tapio Lehto (1930–2019) oli nukkunut pois tiistain vastaisena yö.
Lahden Ahkeran väreissä kolme kolmiloikan SM-kultaa ottaneesta ja Melbournen olympialaisiin osallistuneesta Lehdosta kasvoi monipuolinen urheiluvaikuttaja. Voimistelunopettajasta tuli myös mies, joka nosti lahtelaiset näkyvään asemaan kotimaisessa kilpagolfissa. Keilamieskin Lehto oli, ja yksi keskeisistä vaikuttajista Mika Koivuniemen menestyksen takana.
Lehto puhalsi Lahden Golfiin urheiluseuran hengen. Tulokset puhuivat nopeasti puolestaan. Erkki Välimaa, Anssi Kankkonen, Kalle Väinölä, Mikael Mustonen ja Mikko Ilonen ovat esimerkkejä ”Lehdon tallin” kultakauden hedelmistä.
Suomen Golfliitossa Lehto toimi vuodesta 1987 vuoden 1990 alkupuolelle osa-aikaisesti ensimmäisenä valmennus- ja koulutuspäällikkönä. Hänen työtään kokopäiväisenä jatkanut Jari Koivusalo puhuu edeltäjästään syvä kunnioitus äänessään.
”Tapio oli vahva persoona, jolla oli myös vahvoja mielipiteitä. Hankauksiltakaan ei aina vältytty. Aika ei ollut kypsä Lehdon kaikille ajatuksille. Ei esimerkiksi sille, että golfia tulisi viedä eteenpäin huippu-urheiluna, minkä hänen mukaansa tuli merkitä myös ammattilaisten ottamista mukaan liittojohtoiseen toimintaan.”
Koivusalon mukaan Lehto loi koulutuksillaan ja laatimillaan oppailla kotimaiselle valmennusfilosofialle perustan, jolta muut ovat voineet ponnistaa.
”Tapin perintö elää esimerkiksi Mikko Ilosta menestykseen auttaneen Timo Rauhalan ja viime kesänä EM-kultajoukkuetta valmentaneen Mikael Mustosen työssä.”
Mikael Mustonen kertoo, että voittoisan EM-joukkueen kisaviikkoon haettiin inspiraatiota nimenomaan Lehdon ajatuksista. Taustavaikuttajana ja mentorina Lehdon jalanjälki suomalaisessa golfissa on Mustosen mukaan ollut ylipäätään suurempi kuin yleensä ymmärretään.
”Käytän vieläkin valmennustyössä Tapilta omaksumiani asioita. Hän on ollut minulle esikuva valmentajana, mutta myös hyvin paljossa muussa. Jos pitäisi antaa Tapista arvosana ihmisenä yhdestä kymmeneen, se olisi kymmenen plus.”
Sosiaalisen median muisteloissa ja osanottoviesteissä nostettiin esiin Lehdon suosima sitaatti. Se kertoo paljon hänen painottamastaan tinkimättömyydestä ja periksiantamattomuudesta:
”Winning means you’re willing to go longer, work harder and give more than anyone else.”