11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Kakolla edessä pitkä toipumiskausi

Roope ja Elmeri Kakko viettävät poikien vauhtiviikkoja liikunnan merkeissä. Kuva Talin harjoitusviheriöltä.

Roope

Madeiran ET-kilpailu kulki tuloksellisesti Roope Kakolla erinomaisesti kolme ensimmäistä kierrosta. Hän oli kymmenen joukossa. Lopullinen sijoitus tuloslistalla oli 16:s. Päivät olivat kuitenkin pitkiä ja sananmukaisesti kivuiliaita, oikea jalka ”kulki mukana ” vahvan lääkityksen avulla, mäkien nouseminen tuotti suurta tuskaa.

”Tourin fysio-osasto on tullut tutuksi. Siellä olen saanut hoitoja sekä vahvaa lääkitystä myös yöksi”.

Kakon kipujen takana on oletettu olevan jo vuonna 2001 puhjennut niveltulehdus joka on reuman esiaste. Vuonna 2008 on/off tyyppisesti oireillut vaiva yltyi krooniseksi. Seuraavana vuonna hän sai Kelalta oikeuden käyttää biologista lääkitystä molemmmissa jaloissa olleeseen vammaan. Vasen on ollut kunnossa, oikea on ärtynyt pahaksi.

Varsin mielenkiintoinen vaihe Kakon vamman diagnosoinnissa käytiin Mallorcn kisan aikana ja sen jälkeen.

”Madeiralla jalkaa tutkineet fysiomiehet tulivat siihen johtopäätökseen, että kyseessa ei ole reumasta aiheutuva vamma. Lensin sitten Lontoosen ET:n lääkärien luokse ennen BMW Championshipia. He olivat toista mieltä, reuma mikä reuma. Suomessa hakeuduin Peter Pippingsköldin vastaanotolle ja kuvauksiin. Tuomio oli selkeä, akillesjänteessä on repeämä joka on oletettavasti tullut jo reilut 1,5 vuotta sitten salibandypelissä”, Kakko antaa lyhyen kuvauksen tapahtumien kulusta.

”Olin varsin helpottunut tämän kuultuani. Vaikka edessä on leikkaus ja tämän vuoden pelit ohi, olen pian täysin terve mies. Tätä kitkuttelua kipeän jalan kanssa on kestänytkin. Haluan päästä treenaamaan fysiikkaakin kunnolla, se tuntuu jo nyt ajatuksena upealta”.

Kakko päässee leikkaukseen jo kuluvan viikon aikana.Toipuminen kestää 4-6 kuukautta. Kaudelle 2012 hän saa Medical Excemptionin, oletettavasti vastaavan määrän kisoja joita kuluvallekin niitä oli tarjolla.

Suuri mahdollisuus Italiassa

Lauri

Viimeviikolla pelattiin Torinossa Italian mestaruudesta. Vuonna 2009 Roope Kakko eli samassa kisassa elämänsä toistaiseksi suurimpia hetkiä golfkentällä. Ennen viimeistä päivää hän oli kärkparissa, edellä vain lopullinen voittaja Daniel Vanscik.

”Ennen sunnuntain kierrosta olo oli hyvin rauhallinen ja tyyni. Lähdin voittamaan taistoa. Ihan oikeasti vatsassa oli perhosia oikealla tavalla. Peli vaan lähti väärään suuntaan. Ykkösellä löin wedgen linjassa viheriön yli ja tein bogeyn. Seuraavalla pallo liikkui juuri lähtiessäni backsvingiin. Tuomari paikalle ja penaltti. Näistä en toipunut, tuli puristusta ja seitsemäs sija. Pelaaminen oli tuona vuonna erittäin hyvää, varsinkin draivaaminen parempaa”.

Seuraavalla viikolla Kakko ylsi vielä kahdeksanneksi ja uransa suurimpaan palkintoshekkiin Irlannissa.

Roope on ollut avovaimonsa Minni Blomqvistin ja perheen pojan Elmerin kanssa alkuvuodesta enimmäkseen Floridassa. Leikkauksen, sen jälkeisen toipumisen ja Minean kilpailuohjelman yhteisvaikutuksista Kakko ei osaa vielä laskea tarkkaan missä perhe kesäänsä ja syksyä viettää.

”Minnin apuna fysiikkapuolella oleva Terhi Beilinson tulee olemaan minulla apuna kuntoutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa”.

”Lajissa olen hakenut viimeisen talven aikana oppeja Floridassa naapurustossamme vaikuttavalta Kevin Smeltzilta. Tuntuu oikein hyvältä, yhtä perusasiaa kerrallaan pistämme paikalleen. Teknisestikin olen vielä raakile, työmaata riittää”, Kakko tunnustaa.

Koti-isänä Espoossa

Leikkauksen

Toukokuisen Mallorcan kisan jälkeen Kakko on ollut Espoon kodissaan. Perhaen lastenhoitajan työsuhde päättyi hiljakkoin. Uusi henkilö on hiljaisessa haussa, Elmerin hyvinvoinista ja päivittäisrutiineista on vastannut isä Roope äidin kiertäessä LPGA Touria yli juhannuksen.

”Näkeehän sen mun silmäpusseista ja pojan otsasta, että Elmeri menee täysillä tilanteisiin. Herättää aamuisin ja sitten on täysi meno päällä. Maila sillä on kädessä, salibandykeppi ja pallo enimmäkseen.

Isän putteriakin Elmeri Kakko heiluttelee vasemmalta puolelta, vuoden ja 2,5 kuukauden ikäinen juniori ehtii toki vielä vaihtaa golfissakin puolta muutamaan kertaan.

Minni tulee takaisin

Avovaimonsa peliä ja harjoittelua Roope on seurannut lähituntumasta jo kymmenisen vuotta.

Roope

”Minni on hyvässä kunnossa ja pian valmis tekemään tulosta. Pallonlentokaari on vahvaa, tekeminen harjoituksissa hyvää. Kun hän saa rutiinia tauon jälkeen ja putti alkaa pudota, niin nimi löytyy tuloslistoilta huomattavasti viimeaikaisia kisoja korkeammalta. Hänen vahvuutensa on nimenomaan henkisellä puolella. Muistan kun Minni 16-vuotiaana jo unelmoi ja ilmoitti haluavansa olla maailman paras. Sama henki on päällä edelleen ja se pitää hänet liikkeessä”.

Roope Kakon omat pelilliset tavoitteet kaudella 2012 ovat Euroopan Tourilla. Pitkään tapetilla olleet suunnitelmat PGA Tourin karsinnoista siirtyvät vähintään vuodella eteenpäin.

”Tämä viimeisimmän diagnoosin jälkeinen tilanne, kun Pippingsköld ilmoitti akillesjäntgeen repeämästä ja leikkauksesta, pitkästä toipumisjaksosta oli todellakin mieleenpainuva. Harvoin nimittäin potilas hymyilee niin leveästi kuin minä tein. Uskon, että reuma on voitettu kanta ja jo muutaman kuukauden kuluttua pääsen terveenä miehenä rakentamaan golfuraa. Se on jo ajatuksenakin melkoista herkkua,” Roope Kakko fiilistelee.

Teemu Tyry

Roope Kakon kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje