Suomen vanhinta golfkenttää odottaa kahden miljoonan euron remontti - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Suomen vanhinta golfkenttää odottaa kahden miljoonan euron remontti

Kuvan vasemmassa laidassa näkyvät 1. väylän bunkkerit on remontoitu master planin mukaisesti ja niihin on vaihdettu valkoinen bunkkerihiekka. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Tämän ja ensi kauden aikana Talissa remontoidaan 12 viheriötä ympäristöineen.

Helsingin Golfklubin kentän master planin toimeenpanon toinen vaihe käynnistyy tämän vuoden syyskuussa. Remontti koskee kuutta viheriötä ja niiden ympäristöä sekä muutamien väyläbunkkereiden uudelleensijoittelua.

Vuosina 2018–2021 uudistettiin kuusi viheriötä. Samassa yhteydessä remontoitiin 14. väylä kokonaisuudessaan ja lisäksi joitakin bunkkereita poistettiin tai sijoitettiin uuteen paikkaan. Tämä ja seuraavat korjausvaiheet perustuvat tanskalaisen kenttäarkkitehdin Philip Spogardin laatimiin suunnitelmiin.

Seura lähetti master planin toisen vaiheen työ- ja asennuskustannuksista tarjouspyynnön kuudelle urakoitsijalle.

”Saimme määräaikaan mennessä kolme tarjouspyynnön mukaista tarjousta, kaikki ulkomaalaisilta yrityksiltä. Valitsemme tekijän maaliskuussa ja samalla valitaan maa-alueiden lopullisesta muotoilusta vastaava henkilö. Projektin valvojan ja konsultin olemme jo värvänneet”, HGK:n golftoimenjohtaja Lauri Gulin kertoo.

Kotimaista siirtonurmea

Viherrakentamisessa käytetään pääosin siirtonurmea, joka mahdollistaa korjattavien alueiden avaamisen jo seuraavana keväänä tai alkukesällä. Osa korjattavista alueista kylvetään, ja nämä ovat korjauksen alaista maata, kunnes ruoho on kasvanut riittävästi.

”Siirtonurmi tulee Taliin varsinaissuomalaisesta yrityksestä. Osan siirtonurmesta olemme kasvattaneet itse”, Gulin sanoo.

Syksyllä alkavan remontin kustannusarvio materiaaleineen on arviolta miljoona euroa. Tästä noin 60 prosenttia on materiaali- ja kuljetuskustannuksia, töiden osuus on noin 40 prosenttia.

Meille on kuitenkin kertynyt sen verran korjausvelkaa, että jäsenistön mielestä tämä oli paras ratkaisu.

Master planin kolmas toteutusvaihe käynnistyy syksyllä 2024. Tuolloin remontoidaan loput kuusi viheriöitä ympäristöineen. Koko projektin kustannusarvio liikkuu kahden miljoonan euron tietämillä.

”Tässä on huomioitu viiden prosentin vuotuinen inflaatiovara. Lopulliset materiaalien hinnat ja kuljetuskustannukset määräytyvät ajankohdan hintatason mukaan. Urakkahinnat sovitaan kiinteiksi.”

Jäseniltä remonttimaksua vuoteen 2028 saakka

Korjaustöiden rahoitus tulee jäseniltä. HGK on kerännyt seuran syyskokouksen tiedotteen mukaan vuodesta 2022 lähtien jäsen- ja pelimaksun rinnalla master plan -maksua, joka oli viime kaudella aikuisjäseneltä 310 euroa. Muiden jäsenten maksut olivat pienempiä. Vuoden 2013 talousarviossa master plan -maksu pysyy samansuuruisena.

Väliaikaista rahoitustakin tarvitaan. Syyskokous valtuutti seuran johtokunnan ottamaan toista miljoonaa euroa lainaa kenttäremontin toteuttamista varten.

”Master plan -maksua peritään jäseniltä arviolta vuoteen 2028 saakka. Tarkoitus on kerätä suurempia summia alussa, koska se pienentää lainatarvetta. Vuosien 2025–2028 maksut määräytyvät lopullisen kustannuksen perusteella”, Gulin kertoo.

HGK toivoo saavansa viheriöiden ja bunkkereiden ympäristöjen muotoilemiseksi tarvittavan täyttömaan kustannuksitta lähiseudun rakennustyömailta, kuten toissa syksynä 14. väylän remontissa. Täyttömaalla on iso rooli yhtälössä, sillä jos maasta joudutaan maksamaan, toisen vaiheen kustannukset kasvavat 100 000 eurolla.

Loppusyksystä 10 reikää pelattavissa

Talin edellisessä griiniremontissa uudistettiin kolme viheriötä kummallakin kenttäpuoliskolla. Samalla suunnitelmalla edetään myös ensi ja seuraavan syksyn korjausvaiheissa. Syksyllä 2023 remonttiin menevät viheriöt 6, 8, 9, 15, 16 ja 17 ympäristöineen. Työt on tarkoitus tehdä ajan säästämiseksi usealla erillisellä ryhmällä.

”Kun korjaustyöt käynnistyvät, kentälle jää pelattavaksi 10 reikää loppusyksyn ajaksi”, Gulin toteaa.

Reikä 16, par 3, menee remonttiin seuraavassa vaiheessa. Master planissa sitä ehdotettiin reititettäväksi uudelleen. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

HGK:n puheenjohtaja Heimo Hakkarainen kertoo, että master plan esiteltiin ensimmäisen kerran jäsenistölle vuonna 2016. Hänen mukaansa tahtotila remontin toteuttamiseksi on ollut alusta asti korkealla tasolla.

”Sellaisiakin ajatuksia esitettiin, että olisimme jatkaneet kentän normaalia kunnostusta ja ylläpitoa ilman kattavaa uudistusta. Meille on kuitenkin kertynyt sen verran korjausvelkaa, että jäsenistön mielestä tämä oli paras ratkaisu. Ennemmin tai myöhemmin remontti olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä”, Hakkarainen sanoo.

Jäsenille ja vieraille mielekkäämpi pelikokemus

Puheenjohtaja muistuttaa, että vuonna 1932 perustettu Suomen vanhin kenttä remontoidaan vastaamaan tämän päivän vaatimuksia tietyin reunaehdoin. Tärkeintä on tarjota jäsenille ja vierailijoille entistä mielekkäämpi pelikokemus kilpagolfin roolia unohtamatta.

”Talin kenttä on rakennettu aikoinaan varsin pienelle maa-alueelle, eikä siitä saa pituutensa puolesta miesten huippukiertueen kisa-areenaa. Uskon kuitenkin, että täällä olisi taas jossain vaiheessa mahdollista järjestää esimerkiksi Ladies European Tourin kilpailu, mikäli sellainen tulee ajankohtaiseksi”, Hakkarainen sanoo.

Lukuisten SM-kisojen ja Erkko Trophyn kenttänä tunnetuksi tulleen Talin vaatimustasoa ja haastetta voidaan lisätä niillä ratkaisuilla mitä tehtävissä on, eli viheriöiden ja niiden ympäristöjen muotoiluilla sekä sijoittamalla bunkkerit uudelleen.

Alueen rajalliseen kokoon liittyen yksi remontin tärkeimmistä asioista on turvallisuuden parantaminen. Joidenkin väylien reunoille on jo aiemmin ilmestynyt suoja-aitoja ja esimerkiksi nelosväylän viheriötä siirrettiin ensimmäisessä remonttivaiheessa turvallisuussyistä.

”Myös viime vuonna uudistuneen 14. reiän pelilinjaa oli muutettava, kun palloja ajautui väylän vasemmalla puolella olevaan siirtolapuutarhaan. Uuden teknologian mailat ja pallot ovat pakottaneet meitä välttämättömiin ratkaisuihin.”

Kaikkia suunnitelmia ei voitu toteuttaa

Hakkarainen kertoo, että kenttäarkkitehti Philip Spogardin laatimat toimenpiteet olisivat olleet paljon nyt toteutuvia kattavampia, jos Talin luonto olisi antanut niille myöden. Alkuperäisen suunnitelman suurin muutos koski reikien 15 ja 16 uudelleenreititystä, jolla olisi päästy eroon ristiin pelattavista väylistä.

”Mätäjoen varrella olevaa puustoa olisi jouduttu reilusti harventamaan ja myös jokea olisi pitänyt paikoin linjata. Alueen merkittävien luontoarvojen vuoksi tätä suunnitelmaa ei voitu toteuttaa”, hän toteaa.

Golflehden Kenttärankingissa Suomen vanhimmat kentät eivät ole Aura Golfia lukuun ottamatta menestyneet. Tali ei tee tässä poikkeusta. Siinä se kuitenkin tekee, että se on yksi aniharvoista samoilla sijoillaan olevista ”vanhan liiton” kentistä, joka uudistetaan perusteellisesti.

”Tietysti haluaisimme pärjätä paremmin rankingissa. Toiveet ovat nyt siltä osin korkeammalla. Jokainen voi sitten itse arvioida, kuinka olemme onnistuneet, kun kokonaan uudistettu kenttä on valmis pelattavaksi kesällä 2025”, Hakkarainen sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Markku_Ignatius says:

    Kylläpä tuo Master Plan taidettiin esitellä jäsenistölle ainakin pääpiirteissään sen valmistuttua 2015. Siis nimenomaan se alkuperäinen, jossa ristiinpelaaminen oli tarkoitus eliminoida. Kävin pelaamassa Talin viime sunnuntaina ja hatunnosto Kurikan Kaitsulle, sillä kentän kunto oli erinomainen! Erityisesti ilahdutti aikoinaan tehdyn kuivatusjärjestelmän jälki ns. ala-väylillä.