Stora Enso määritteli mittavassa korjaustarpeessa olevan ja kaupasta pudotetun entisen klubirakennuksen arvon tuplasti kentän ja sen maapohjan tingittyä kauppasummaa korkeammaksi.
Kuukausi sitten oltiin tilanteessa, jolloin optimistisimmatkin olettivat, että Imatralla ei ole enää jatkossa golfkenttää. Stora Enso torppasi myynnissä olleesta kentästä jätetyn tarjouksen toisensa perään ja kalusto oli pakenemassa huutokaupassa uusille omistajille.
Sitten tapahtui jotain, mikä muutti asiat kokonaan. Siitä imatralaisia golfin harrastajia ja Immalanjärven tuntumassa olevan kentän ystäviä on kiittäminen Jukka Evälahtea.
”Sain kymmenkunta yhteydenottoa, joissa minulta toivottiin viimeistä pelastusliikettä. En tosin olisi arvannut, että sellaiseen pitäisi vielä ryhtyä. Olin aika varma, että kaupunki tai tarjouksia kentästä jättänyt sijoittaja Kyösti Vilhunen olisivat saaneet tehtyä kaupat paljon aikaisemmin”, Evälahti sanoo.
Avaintekijäksi muodostui aiemmin Imatran Golfin klubirakennuksena ja golfravintolana toimineen Rantahovi-nimisen kartanon jääminen kaupan ulkopuolelle Stora Enson omasta aloitteesta. Ilman tätä ratkaisua kauppa olisi todennäköisesti jäänyt syntymättä korkean hinnan vuoksi.
”Saimme putoamaan hinnan viime hetken tinkimisen jälkeen suotuisaksi. Stora Ensohan esitti neuvotteluissa pelkän Rantahovin hinnaksi 300 000 euroa.”
Selusta turvattiin kesällä
Kaupat maa-alueesta, nykyisestä klubirakennuksesta ja huoltohallista syntyivät 150 000 eurolla. Kaluston hankintaan kaupunginhallitus ei kuitenkaan suostunut. Siitä syntyi uusi ongelma, sillä seuralla ei ollut varaa irtaimiston hankkimiseen.
Entisen kenttäyhtiön hallituksen puheenjohtajanakin toiminut Evälahti oli ehtinyt turvata selustaa jo kesällä, jolloin hän keskusteli Imatran Golfin tilanteesta kolmen tuntemansa paikallisen yrittäjän kanssa. Nämä kertoivat tarjoavansa apua, mikäli sitä jossain vaiheessa tarvitaan.
Kaupunginhallituksessa ei ilmeisesti käsitetty, että uusi golfyhtiö olisi aikanaan ostanut kaluston kaupungilta takaisin.
”He olivat edelleen halukkaita sitoutumaan tähän ja mukaan tuli vielä yksi yrittäjä lisää. Samalla paljastui imatralaisen golfin todellinen henki, kun monet muutkin henkilöt ilmoittivat olevansa valmiita auttamaan pienemmällä summalla – lähinnä talkoohengessä.”
Evälahdella ja hänen kumppaneillaan oli tämän jälkeen vain puoli vuorokautta aikaa saada kalusto hankittua, jotta homma ei olisi kuivunut kokoon. Koneiden ja laitteiden hinta oli ehtinyt nousta huutokaupassa tuntuvasti, lopulliseksi kauppasummaksi muodostui ilman arvonlisäveroa 260 000 euroa.
”Kaluston hinta pääsi viime hetkillä nousemaan kaksinkertaiseksi, kun siellä oli kymmeniä tarjoajia. Olisi pitänyt päästä reagoimaan aikaisemmin. Kaupunginhallituksessa ei ilmeisesti käsitetty, että uusi golfyhtiö olisi aikanaan ostanut kaluston kaupungilta takaisin. Sitten tuli kiire perustaa yhtiö, jonka nimissä irtaimisto hankittiin.”
Hän myöntää, että kaluston hankintaan liittyy omat riskinsä, mutta on samalla vakuuttunut, että uusi golfyhtiö pystyy maksamaan koneet ja laitteet vuokrallaan.
Stora Enson jahkailu prosessin aikana ihmetytti Evälahtea.
”He vain ilmoittivat aina odottavansa uutta tarjousta, eikä tunnuttu pääsevän millään todellisiin neuvotteluihin. Kovin tahmealta tuntui ison pörssiyhtiön toiminnaksi. Onneksi kaupunki uskalsi lähteä tähän. Se ymmärsi, miten tärkeä golf on imatralaisten liikuttajana ja toisaalta matkailuvalttina.”
”Kaupunki olisi tosin voinut olla alkuvaiheessa aktiivisempi. Olisi voitu saada hoidettua kaupat jo keväällä, kun tiedossa oli, että Stora Enso ryhtyy valmistelemaan kentän myyntiä. Kohtuullisesti tässä kuitenkin kävi.”
Rantahovin arvo lähempänä nollaa
Metsäyhtiöllä on edelleen tarkoitus päästä Rantahovista eroon. Tämän hetken tarkemmasta myyntihinnasta ei ole tietoa, mutta Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen kertoi hiljattain Uutisvuoksi-lehdessä, että kuusinumeroisesta summasta puhutaan.
”Oman näkemykseni mukaan Rantahovin arvo on lähempänä nollaa. Siinä olisi isot korjaustarpeet, ennen kuin rakennus saataisiin esimerkiksi asuinkäyttöön. Omat rajoitteensa tuo sekin, että kyseessä on Museoviraston suojelukohde.”
Ensimmäiset 15 vuotta klubitalona palvellut Rantahovi olisi kelvannut Imatran Golfille. Evälahden arvion mukaan rakennus olisi nykykuntoisena palvellut golfareita hyvinkin pari vuotta.
”Se olisi ollut toimiva etenkin isommissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Mutta emmehän mekään olisi korjauksilta välttyneet.”
Evälahti ja muut Imatran Golfin avainhenkilöt ehtivät pitää viimeisen puolen vuoden aikana useita palavereja kenttään liittyen, kun IG:n asioita pähkäiltiin oman työn ohella iltaisin ja viikonloppuisin.
”Hermot eivät sentään missään vaiheessa menneet, vaikka ehti jo näyttää pahalta.”
Tarkalla taloudenpidolla liikkeelle
Uusi kenttäyhtiö IG Oy Imatra perustettiin vajaat kolme viikkoa sitten. Sen tarkoitus on viedä ensimmäinen kausi läpi mahdollisimman niukalla budjetilla. Seuran toimistoon on palkattu entisen kenttäyhtiön toimitusjohtaja Turkka Ollilainen, jonka määräaikainen sopimus kestää lokakuun loppuun.
”Emme toistaiseksi voi tehdä alkavaa kautta pidempiä työsopimuksia. Yritämme pitää ylimääräiset kulut kurissa, ja katsomme syksyllä, miten talous mennyt.”
Kenttää tullaan hoitamaan kenttämestari Mika Kontron johdolla aiemmasta kaavasta poiketen urakkaluonteisesti. Kentänhoidolle annetaan käyttöön vuosittain tietty rahamäärä, jolla hoidetaan etukäteen sovitut tehtävät. Könttäurakasta on tarkoitus tehdä vakituinen käytäntö.
”Kenttämestari palkkaa käytössään olevallaan rahasummalla sopivaksi katsomansa määrän työvoimaa ja rahan pitäisi riittää kattavasti kentänhoidon rutiineihin. Toki jos jotain yllättävää sattuu, kuten sadetusjärjestelmän vikoja tai vastaavaa, sellaiset rahat otetaan joltain toiselta momentilta.”
Uudella golfyhtiöllä ei ole tehtyjen kauppojen mukaisesti omistusosuutta kenttään ja kalustoon. Kaupunki vuokraa ostamansa maa-alueen ja rakennukset tytäryhtiölleen Mitralle ja kalusto on yrittäjäryppään perustaman Imatran Vuokrapalvelun hallussa. IG Oy Imatra puolestaan vuokraa kentän ja kaluston edellä mainituilta yhtiöiltä sopimuksen mukaisella vuosivuokralla.
”Näen tämän positiivisena uuden alkuna. Se tekee toiminnasta tasapainoisempaa, kun takana ei ole suuria omistajia. Siinä mielessä on hyvä, että kalusto otettiin erikseen ”, Evälahti uskoo.
Seuran jäsenmäärä liikkuu tällä hetkellä 650–700:n välillä. Jäsenmäärä on hieman laskenut, kun IG ei voinut viime vuonna tehdä lainkaan jäsenhankintaa epävarman tilanteen vuoksi. Muutamat kymmenet pelaajat ehtivätkin vaihtaa talvella jäsenyytensä reilun 15 kilometrin päässä sijaitsevalle Holiday Clubin kentälle, hätäisimmät jo kesällä, mutta osa on palannut takaisin.
”Holiday Club Golf Saimaa on toiminut meitä kohtaan hienosti. IG:stä lähteiden ja nyt palanneiden jäsenyyksiä seurassa on purettu ja jäsenmaksuja maksettu takaisin, mikäli vain golfarit ovat itse olleet tässä oma-aloitteisia.”
Osakkeiden myynti Imatran Golfissa alkaa jo maaliskuussa, sillä toimintaa pyörittävä yhtiö tarvitsee pikaisesti käyttöpääomaa. 600 euroa maksavaan osakkeeseen ei sisälly yhtiöjärjestyksen mukaisesti vastikevelvollisuutta, ja osakkaiden kausikortti on edullisempi kuin muille. Toive on, että aluksi menisi 200–300 osaketta kaupaksi.
Toimintaa on käynnistetty kentällä vauhdikkaasti. Valmentaja- ja pro-shop-sopimukset on tehty, kahviotoiminta siirtyy uuden golfyhtiön nimiin. Monet tutut kasvot jatkavat IG:ssä uusina työntekijöinä, joitakin uusia henkilöitä vielä etsitään.
”Toimitiloihin tehdään tarvittavia muutoksia. Aikataulu tulee olemaan tiukka, mutta olen vakuuttunut, että kaikki on valmista, kun kausi alkaa vapun tienoolla. Kenttäkin on talvehtinut hyvin, joten mielenkiinnolla odotamme kevättä.”
Gogolf -lehdessä on ihan aiheellisesti pohdittu, oliko Imatra Golfin kentän säästyminen hyvä vai huono uutinen. Imatran 26.000 asukasta ei riitä 2 hyvin hoidetulle golfkentälle. Olisiko molempien etu ollut kenttien yhdistäminen, jolloin kausimaksut olisivat riittäneet yhden laadukkaan kentän ylläpitoon. On muitakin paikkakuntia, joissa kärsitään samanlaisesta ylikapasiteetista, jolloin kaikki kärsivät.
Putti-possun kanssa samaa mieltä.
Lisäksi järvenpuoli on ihan OK, mutta ei kentän tien toiselta puolelta.
Lappeentanta-Imatra akselilla on ylikapasiteettia, kun pääkaupunkiseudun mökki-intoilu vähenee sekä venäläisten turistien tulotaso keskiluokkaistuu.
Olisivat perustaneet yksityisen sekä suljetun kentän, niin nopeammin tulisi taloudelliset realiteetit vastaan.
Tämähän meni sitten aika hyvin! ja StoraEnsolta jäi taas yksi vanha rakennus myyntilistalle. HC golf lähellä taitaa olla kyllä täysin yrityksen omistama ja pyörii ilman pelaajaosakkaita.
Tämän kirjoituksen yhteydessä pitäisi olla maininta ”kaupallinen yhteistyö” tai ”maksettu mainos”
”Kaupallinen yhteistyö”, ”maksettu mainos”?
Eikö mistään saa enää kirjoittaa ilman, että joku näkee asian mainoksena.
Naistenpäivän toivotus jos joku on kaupallista yhteistyötä ja ruusujen jakaminen silkkaa markkinointia ellei peräti lahjontaa!
Semmoinen kutina minulla on, ettei HC Saimaan kenttää rakennettu kilpailemaan IG:n kanssa, vaan houkuttelemaan golffaavia turisteja ko. resortin asiakkaiksi. Toki HC on tuonut imatralaisille toisen lähivaihtoehdon golfin pelaamiseen, mutta uskoakseni leijonanosa kentän käyttäjistä tulee muualta kuin Imatralta. Ei sitä Katinkullankaan kenttää ja nykyistä kokonaisuutta rakennettu Vuokatin ja Sotkamon asukkaita varten ja tuskin Tahkonkaan kahta kenttää on ajateltu täytettävän Nilsiän ahkerilla pelaajilla.