Kenttärankingin voitto houkuttelee matkailijoita mantereelta Suomen ykköskenttä Slottsbananille - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kenttärankingin voitto houkuttelee matkailijoita mantereelta Suomen ykköskenttä Slottsbananille

Yhdeksäs reikä, aivan rannassa sijaitseva näyttävä par-kolmonen, on Slottsbananin kuvatuimpia reikiä.

Ålands Golfklubbin Slottsbanan on maan paras golfkenttä ja tällä kaudella monen Manner-Suomessa asuvan golfin harrastajan vierailukohde.

Ahvenanmaa on suosittu matkailukohde golfin harrastajien keskuudessa, kiitos Kastelholman linnan kupeessa sijaitsevan Ålands Golfklubbin. Klubiin kuuluvat 18-reikäiset Slottsbanan ja Kungsbanan sekä kuuden reiän par 3 -kenttä Prinsessan.

Golfia Ahvenanmaalla on pelattu jo 40 vuoden ajan. Kesällä 2020 ÅGK:n voidaan kuitenkin sanoa syntyneen uudelleen, kun Slottsbananin mittava uudistus valmistui. Tanskalaisen Philip Spogárdin suunnitelmien pohjalta kenttä rakennettiin kustannustehokkaasti lähes kokonaan uusiksi.

Noin kahden ja puolen miljoonan euron satsaus kannatti, sillä Golfpisteen uusimmassa Kenttärankingissa Slottsbanan nousi ensimmäistä kertaa ja ennätyspistein Suomen parhaaksi golfkentäksi.

Menestyksen myötä klubilla kuullaan jatkossa vielä aiempaa enemmän suomen kieltä.

Jo toukokuussa golfkentän paikoitusalueelle pysäköityjen menopelien rekisterikilpien perusteella pystyi tekemään pikaisen kävijätutkimuksen siitä, kummalta puolelta Suomenlahtea on kentälle saapunut enemmän vierailijoita.

Oman tuntumani mukaan Ruotsin kilvissä olevia autoja on ollut aiemmilla vierailuilla enemmän kuin Manner-Suomen kilvissä olevia, mutta voimasuhteet näyttävät keikahtaneen päälaelleen.

Uudistettu Slottsbanan on päässyt jo kolmen golflehden kansikuvaan.

Tapaan ÅGK:n vastaanotossa toiminnanjohtaja Björn Wennströmin. Hän vie meidät yläkerrassa sijaitsevaan neuvotteluhuoneeseen, jonka seinälle on ripustettu kolme suurta taulua. Kehyksiin on tulostettu Svensk Golfin, Golflehden ja GoGolf-lehden kansikuvat, joissa komeilee Slottsbananilta napattu näyttävä kuva.

Golflehden kansi on tämän vuoden ensimmäisestä numerosta eli siitä, jossa Kenttärankingin tulokset julkistettiin. Tästä saavutuksesta Wennström erityisesti iloitsee, sillä se tulee näkymään yhdistyksen taloudessa positiivisesti.

Vaikka mantereen puolella pandemia teki hyvää golfkenttien kävijämäärälle, matkailusta riippuvaisen saaren golfkentällä tilanne oli toinen. Vieraspelaajien määrä koronavuosina laski, kun ihmiset eivät uskaltaneet matkustaa laivalla vanhaan tapaan.

Eikä tilanne korjaantunut myöskään viime vuonna. Syyksi Wennström mainitsee inflaation ja korkojen nousun aiheuttaman heikon taloudellisen tilanteen. Kaiken lisäksi kruunun heikkous suhteessa euroon hillitsee ruotsalaisten ulkomaanmatkailua.

”Olemme menettäneet paljon ruotsalaisia pelaajia”, Wennström näkee.

Pandemian jälkeen manner-Suomesta tulevia vieraspelaajia onkin ollut ÅGK:ssa enemmän kuin ruotsalaisia golfturisteja. Haastattelun aikanakin pelaamaan saapuu bussilastillinen pirkanmaalaisia pelaajia.

Suomalaispelaajien suosion kasvuun Wennström suhtautuu ilolla myös muuten kuin eurojen valossa. ”Vaikka puhumme ruotsalaisten kanssa samaa kieltä, mentaliteetti ahvenanmaalaisten ja mannersuomalaisten kanssa on lähempänä toisiaan”, hän toteaa.

Kastelholman linna on 13. reiän komeana kaukaisena kulissina. Kuva Jacob Sjöman

Golfkentistä tehdyillä rankingeilla on suuri vaikutus erityisesti matkailuista riippuvaisten golfkenttien toimintaan. Itsekin perehdyn mielelläni erilaisiin kenttälistauksiin, kun suunnittelen golfreissua.

Vaikka uusittu Slottsbanan nousi jo vuoden 2021 Kenttärankingissa Suomen kolmanneksi parhaaksi kentäksi, ykkönen on aina ykkönen. Se sai myös varsinaissuomalaiset AinoLehdon ja AriVainion matkustamaan toukokuussa kymmenen vuoden tauon jälkeen Ahvenanmaalle. Kankaisten Golfin jäsenillä oli edellisestä Ahvenanmaan-golfmatkasta ehtinyt kulua kymmenkunta vuotta.

Moni saapuu saarelle Turusta päivälautalla, joka on perillä Maarianhaminassa iltapäivällä. Lehto ja Vainio tulivat kuitenkin Ahvenanmaalle Finnlinesin uudella laivalla, joka lähtee Naantalista ja pysähtyy Långnäsin satamassa matkalla Kapellskäriin.

Minun edellisestä vierailustani ÅGK:lla ei ollut ehtinyt kertyä ihan kymmentä vuotta. Puhelimessani otettujen valokuvien päiväys paljasti, että edellisen kerran olin vieraillut täällä juhannuspäivänä 2017.

Tuolloin golfklubin seinälle oli ripustettu tietoa Spogárdin masterplanista. Julisteilla markkinointiin klubin jäsenille havainnekuvin ja tekstein sitä, miksi reilun parin miljoonan euron uudistus kannattaa tehdä: Enemmän kosketusta veden kanssa. Visuaalisesti päivitettykenttä. Hauskempi, ei vaikeampi pelata. Kenttä, joka on osa luontoa.

Lehdon ja Vainion kanssa pelatun kierroksen aikana selvisi, että Spogárd on onnistunut lunastamaan kaikki tuolloin jäsenille antamansa lupaukset.

Kymmenes reikä, lyhyt par-nelonen on todellinen risk & reward -reikä. Kuva Jacob Sjöman

Uusi Slottsbanan jakautuu kolmeen osaan, joista jokainen alkaa ja päättyy nykyisin itsepalveluperiaatteella toimivan taukokioskin tuntumaan. Ensimmäiset viisi väylää, joista peräti kolme on par 5 -reikiä, pelataan hieman kauempaa rannasta, mutta kuudennella reiällä lähdetään etenemään kohti merta, jonka äärellä viihdytään aina takaisin mäen päällä sijaitsevalle kioskille nousevalle 12. reiälle asti.

Seitsemän keskimmäistä reikää muodostavat kentän mielenkiintoisimman osan. Hauskimman reiän titteli kuuluu kahdeksikolle. Keskellä lyhyehkön par 4 -reiän väylää sijaitsee wasteland-alue ja puita, joiden yli voi pitkälyöntinen lähteä yrittämään lyömään lähelle viheriötä. Molemmin puolin wastelandia kulkevat kapeahkot soirot väylää, jotka tarjoavat vähemmän riskialttiit vaihtoehdot edetä tiiltä viheriölle.

Kentän kuvatuimmat reiät lienevät yhdeksikkö ja kymppi, jotka nuolevat oikealla puolella sijaitsevan meren rantaa. Näistä ensimmäinen on keskipitkä par 3, jonka avaus lyödään veden yli lähes 40 metriä pitkälle viheriölle. Jälkimmäisen, joka on lyhyt par 4, Golf Monthly -lehti valitsi jokin aika sitten Manner-Euroopan sadan parhaan golfväylän joukkoon. Tämä tunnustus on melkoinen sulka ÅGK:n ja Spogárdin hattuun.

Myös viimeisen kuuden reiän aikana on meri ja lahden toisella puolella sijaitseva Kastelholman linna ovat vahvasti läsnä. Uudistustöiden aikana golfkentän alueelta kaadettiin tuhansia puita, mikä paransi eri puolilla kenttää merinäkymiä. Kentän loppuosa tuntuu ajoittain jopa turhankin avaralta. Jokunen puu siellä täällä olisi saattanut tuoda tälle osiolle enemmän luonnetta.

Loppupään rei’istä parhaimmat ovat 15 ja 16. Näistä ensimmäinen on lyhyt, alamäkeen ja kohti merta sekä sen takana pilkottavaa linnaa lyötävä lyhyt par 3. Jälkimmäisellä meri vaanii avauksia ja lähestymisiä koko ajan vasemmalla puolella. Suomessa vain harvassa paikassa päästään pelaamaan golfia näin lähellä merta.

Ålands Golfklubbin viihtyisä klubimiljöö, jossa kaikki on lähellä. Kuva Jacob Sjöman

Valokuvien ja kentästä kirjoitettujen artikkelien perusteella oleellinen osa kentän näkymää on vihreän nurmen ja karheikossa lainehtivan kullankeltaisen heinän muodostama kontrasti. Toukokuussa keltainen heinä ei ollut vielä ehtinyt nousta maasta, joten tästä visuaalisesta ilotulituksesta en päässyt valitettavasti nauttimaan.

Mielikuvitukseni kuitenkin riittää toteamaan sen, että juhannuksen jälkeen kentän ollessa täydessä kukoistuksessaan se on varmasti uskomattoman kaunis.

Mitaltaan melko lyhyenä Slottsbanan tarjoaa kaikentasoisille pelaajille mahdollisuuksia kokea onnistumisen elämyksiä – kunhan onnistuu välttämään vesiesteet sekä rosoreunaiset, syvät bunkkerit. Pelillisesti väylät vaihtelevat kivasti. Tosin klubitiiltä (54) moni par 4 -reikä tuntui turhan lyhyeltä. Siksi suosittelen single-pelaajia starttaamaan suosiolla takatiiltä, joilta kenttä on hieman yli 5 800 metriä pitkä. Kentän par-luku on 71.

Mutta kuinka helppoa Suomen parhaalle golfkentälle on sitten päästä pelaamaan? Ovatko tiiausajat heinä–elokuussa kovinkin varattuja?

Björn Wennström lupaa, että varsinkin arkipäivisin aikoja varmasti riittää, etenkin jos on liikkeellä yksin tai kaksin. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että laiva- ja majoituskapasiteetti rajoittaa myös golfmatkailjoiden määrää, kun kaikille ei välttämättä riitä tilaa autoineen laivalla tai yöpymispaikkaa hotellissa.

”AirBnB-tarjonta parantaa sesonkina hieman majoitustilannetta”, Wennström sanoo.

Ja vaikka Slottsbanan on ollut remontin jälkeen erityisen paljon golfmedioiden otsikoissa, pelaa moni mielellään myös klubin toisen golfkentän, Kungsbananin. Tähän ÅGK haluaa vieraspelaajia ohjata myös hinnoittelulla, sillä green fee Kungsbananille on selvästi ykköskenttää edullisempi.

”Kungsbanan oli Kenttärankingissa sijalla 20. Sekin on pelaajien pitämä ja arvostama kenttä”, Wennström muistuttaa.

Suomen mittakaavassa green fee Slottsbanan-kentälle on tyyris: heinä-elokuussa kaikkina päivinä 125 euroa. Halvimmillaan green feen Slottsbananille saa toukokuussa maanantaista torstaihin, jolloin hinta on 99 euroa.

Laatu kuitenkin maksaa, ja sitä Slottsbanan vieraspelaajalle tarjoaa.

Tärppejä Ahvenanmaalle matkustavalle golfarille

Kierros Eckerö Golfissa

Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee Eckerö Golf. Saaren toinen golfkeskus on jäänyt ÅGK:n varjoon. Kävin kiertämässä 18-reikäisen golfkentän etuysin ja yllätyin positiivisesti. Helposti lähestyttävä maalaiskenttä oli jo toukokuussa hyvässä kunnossa. Hoitotasoon ja kentänhoidon yksityiskohtiin Eckerö Golfissa on ilahduttavasti panostettu. Viheriöt ovat pienehköjä, mutta ottavat lähestymiset pehmeästi vastaan. Putatessa ja chipatessa ne olivat mukavan liukkaat.

Fasiliteetteihin ei olla täällä satsattu. Vastaanotto ja pukuhuoneet suihkuineen sijaitsevat sinänsä siisteissä parakeissa. Ravintolaa ei ole, joten kierroksen jälkeen pitää varautua aterioimaan jossain muualla.

Yöpyminen Havsviddenissä

Havsvidden on Ahvenanmaan pohjoisosassa Getassa sijaitseva resort, joka tarjoaa huikeita merinäköaloja, pienen span ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotellihuoneissa tai kallioille rakennetuissa sviiteissä ja huviloissa.

Resortiin ajetaan kapeaa hiekkatietä pitkin. Mitä lähemmäksi resortia lähestytään sitä lyhyemmäksi käppyrämännyt muuttuvat, mikä kertoo ankarista olosuhteista meren äärellä. Hotellin baarin ja ravintolan maisemaikkunoista aukeaa aava Pohjanlahti, jota kelpaa ihailla esimerkiksi ruokaillessa.

Havsvidden myy golfpakettia, johon sisältyy kahden yön majoitus ja green feet ÅGK:n kummallekin kentälle sekä kolmen ruokalajin illallinen hotellin omassa ravintolassa.

Golfkentälle matkaa kertyy puolisen tuntia eli hieman enemmän kuin Maarianhaminasta. Ahvenanmaalla etäisyydet ovat lyhyitä.

Ruokailu Smakbyssä

Golfkierroksen jälkeen kannattaa käydä tutustumassa kentän vastarannalla sijaitsevaan Kastelholman linnaan ja Jan Karlsgården ulkoilmamuseoon – tai ainakin niiden naapurissa sijaitsevaan Smakby-niminen ravintolaan. Sitä pyörittää paikallinen kuuluisuus, huippukokki Michael Björklund. Manner-Suomessa asuvat saattavat muistaa hänet Strömsö-ohjelmasta.

Ruuan lisäksi Björklundin brändin avulla Smakbyn putiikissa myydään kaikkea mahdollista keittokirjoista kalsareihin. Toukokuussa ravintola tarjoaa viikonloppuisin kahden tai kolmen ruokalajin menua. Ruuan voi halutessaan kulauttaa alas – milläpä muullakaan kuin – huippukokin nimeä kantavilla viineillä.

Paikallista pannukakkua Café Juliuksessa

Ålandspannkaka on paikallinen herkku, joka perinteisestä pannukakusta poiketen valmistetaan joko manna- tai riisipuurosta. Mausteena käytetään kardemummaa. Paikallisten mukaan parhaat pannukakut tarjoaa Maarianhaminan keskustan kävelykadulla sijaitseva Café Julius.

Kermavaahdon ja vadelmahillon kera tarjottavan herkun kävimme syömässä parahiksi ennen laivan lähtöä. Tarjolla oli tuoretta tavaraa, sillä pannukakku leikattiin lautaselle suoraan uunista. Pannukakku vie kielen mennessään ja on sen verran tuhtia tavaraa, että nälkä pysyy sen avulla jonkin aikaa loitolla.

Lue seuraavaksi: Golfarit ovat puhuneet – Ålands Golfklubbin Slottsbanan on Suomen paras golfkenttä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje