Re: Golfyhtiön osakkaille ETUJA suhteessa vuokrapelaajiin - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista

EtusivuFoorumitYleistäGolfyhtiön osakkaille ETUJA suhteessa vuokrapelaajiinRe: Golfyhtiön osakkaille ETUJA suhteessa vuokrapelaajiin

#397201 Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitukseni on saanut ilahduttavan paljon keskustelua aikaan, kiitos siitä. Voittopuolisesti tunnutaan kuitenkin olevan sitä mieltä, että näitä osakkaan etuja kehittämällä golfyhtiön osakkeenomistajat ampuisivat itseään nilkkaan. Mutta onkohan se sitten kuitenkaan näin, ainakaan pitkällä juoksulla?!?

Oletetaanpa, että joku golfyhtiö rohkeasti ja ennakkoluulottomasti todella ottaisi sen kannan, että se voimallisesti suosisi toiminnassaan omia osakkeenomistajiaan (+ mahdollisesti heidän perheenjäseniään ja vieraitaan) kehittämällä lukuisia täälläkin jo vilauteltuja ideoita. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? (En tässä nyt spekuloi ollenkaan juridiikalla eli oletetaan, että nämä osakasystävälliset toimet olisivat laillisia ja verottajankin hyväksymiä).

Todennäköisesti tällaisella huomattavan osakasystävällisellä kentällä ensimmäiseksi osakkeiden vuokrahinnat putoaisivat jyrkästi. Näin siksi, että itselle tarpeetonta osaketta olisi entistä vaikeampi vuokrata eteenpäin, koska kenttä suosii osakkaita vuokrapelaajien ohitse. Seuraavaksi mitä todennäköisimmin alkaisivat kyseisen kentän osakkeidenkin hinnat laskea voimakkaasti, koska ne, jotka eivät osakettaan itse tarvitse, haluavat päästä osakkeestaan eroon, kun pelioikeuden vuokraaminenkin on käynyt tosi vaikeaksi.

Ketkä näitä osakkeita sitten ostaisivat? Ensi alkuun ei varmaan kovinkaan moni, joten osakkeiden hinnat ja vuokrahinnat laskisivat edelleen. Mutta jossain vaiheessa, kun osakkeiden myyntihinnat ovat laskeneet riittävästi, alkaa niitä joku varmasti ostamaan. Ja tässä tullaan siihen tälläkin palstalla peräänkuulutettuun ’kysynnän ja tarjonnan lakiin’.

Kun osake on riittävän halpa, sille löytyy lopulta ostaja. Ja minä uskon, että osakkeen ostaja useimmissa tapauksissa tulisi olemaan itsekin golfia pelaava henkilö, joka osakkeen itselleen ostamalla haluaa etabloitua nimenomaan tuohon kyseiseen osakasystävälliseen golfkenttään.

Kun nämä osakkeet, jotka aiemmin olivat golfia itse ei-pelaavien osakkaiden käsissä, löytävät lopulta uuden kotinsa golfia nimenomaan itse pelaavien osakkaiden taskusta, niin sen jälkeen kyseisellä kentällä ei enää riitä pelioikeuksia juurikaan vuokralle. Ja näin käy siis siksi, että valtaosa tuon kentän osakkaista haluaa itse pelata kentällään, eikä siis laita pelioikeuttaan vuokralle. Ja miksei pelaisi, kun tuo kenttä kerran on niin osakasystävällinenkin. Ja kun vuokrapelioikeuksia tuolle kentälle ei enää juurikaan ole markkinoilla, alkaa sekä vuokrapelioikeuden että myös kenttäyhtiön osakkeen hinta mitä todennäköisimmin jälleen nousta.

Tuo esittämäni skenario siis edellyttää, että ’kuopan kautta mennään’, todennäköisesti vieläpä syvän kuopan. Siitäkin huolimatta lopputulos voi olla osakkeenomistamisen kannalta hyvä. Uskoisin, että tulos olisi hyvä myös golfyhtiön itsensä kannalta, sillä uudessa tilanteessa sen osakaskunta muodostuisi valtaosin juuri tuohon kenttään sitoutuneista ja pelaamisesta itse kiinnostuneista ihmisistä. Mikä kenttä olisi kyllin rohkea ottamaan ensimmäisenä stepin tähän suuntaan?

PS. Haluan tässä yhteydessä vielä mainita, että olen kotikentälläni itse osakkeenomistaja ja nimenomaan tyytyväinen sellainen ilman aikomustakaan myydä osakettani pois.