-
JulkaisijaArtikkelit
-
Nimetön
Daly-ketjussa toveri fukke esitti (provosoivaan tyyliinsä) seuraavaa: ’Tätä samaa kirjanoppineisuutta tuupataan golffissakin ’virallisten tahojen’ kautta ja innovaatiot ja luovuus ovat tipotiessään. Vierumäellä opitaan grippi ja sen jälkeen liittovalmentajaksi ilman minkään näköistä käsitystä siitä, että on myös viereinen totuus. ’ Kiinnostuin (vilpittömästi) ja haluaisin kuulla niin fukkelta, kuin muiltakin, minkälaisia virityksiä olette svingiin tehneet parantaaksenne ns virallista oppia. Natural puolelta lähinnä ’osavariaatiot’ kiinnostavat. Onko kukaan vakavissaan perehtynyt Trevinoismiin’?
Oma ammoinen alkeiskurssin vetäjäni oli saanut oppinsa Amerikassa eikä Vierumäjellä mutta haitanneeko tuo; valantehnyt pro kaikki tyynni. Vähän pakkasi hymyilyttämään kun se alkuun koetti selittää, että tämä ei ole voimalaji. Hiljaa itsekseni mietin, että elä sinä poika höpötä joutavia, kyllä se on voima joka jyllää.
Sittemmin, kokemuksen kartuttua ja seurusteltuani kirjanoppineitten ja fariseusten kanssa, olen joutunut muuttamaan käsityksiäni. Merkittävin oppini on se, että minun ei kannata edes yrittää keksiä tähän lajiin mitään uutta. Kaikki on jo keksitty. Ainakin jokaisessa hankkimassani golfoppaassa on seikkaperäisesti selvitetty kuvin ja sanoin hyvin tarkkaan mihin kohtaan solisluuta Vardon-veen tulee osoittaa.
Mitä enemmän näihin oppaisiin perehtyy, niitähän ilmestyy uusia joka adventti, sitä vakuuttuneemmaksi tulen siitä, että parempi on tehdä niin kuin niissä sanotaan.
Ja kentällähän sen näkee, livetilanteessa. Mitä originellimpi svingi, sen huonompi tulos. Yleensä. Ja mitä kauniimpi svingi, parhaimmillaan kuin oppikirjasta, sitä varmemmin pallo lentää haluttuun paikkaan. Aina.
Natural Golfista tulee mieleen Osmo Soininvaara, en voi sille mitään. Kuvittelen, että jos Ode pelaisi golfia, se olisi natural golfia, ja mielellään hikkoryvartisilla mailoilla. Harmi, etten ole nähnyt Moe Normania edes tv:ssä palloa lyömässä. Oli kuulemma velho. Sandy Lyle ei mielestäni ole. Sitten kun tämän koulukunnan hannu voittaa ensimmäisen majorin lupaan tutustua tyylisuuntaan ennakkoluulottomasti, ilman hyväntahtoista hymähtelyä.
Niin, kaikissa ns. legendaarisissa golfopetusmanuaaleissa (In the search of the …, PGA Teaching …, Golfing Machine, etc.), kaikkien proffien alkeiskursseissa, kaikissa golfkouluissa on ns. johdanto-osa, joka kuuluu jotakuinkin näin …..
’Golfsvingi toimii 2-vartisen vipumekanismin periaatteella, jossa alempi vipu on maila ja ylemmän vivun muodostavat kädet. Tarkastelun yksinkertaistamiseksi käsittelemme käsiä yhtenä vipuna, siis yhtenä toisiinsa nivoutuvana yksikkönä ….. ’
No voi vittu mikä lähtöoletus !!!!!!! Jos ihmisellä on kaksi kättä ja ne toimii eri tavalla ja on mailassa kiinni eri kohdassa, miten voidaan tehdä tässä vaiheessa analysointia tälläinen yksinkertaistus.
Jos svingin mallintamisessa käytetään vähän enemmän älynystyröitä ja otetaan muutama peliin muutama lisämuuttuja, niin jatkossa kaikki muuttuu helvetin paljon yksinkertaisemmaksi.
Jäänkin odottelemaan, mitä Hennie Bogan tähän sanoo.
Nii.. tuota juu.. eipä kai golflyönnissä ole kyse muusta kuin voimasta. Ja voimalla taasen on määrä ja suunta. Jos taasen voima pysyy mahdolismman paljon saman suuntaisena mailan liikken aikana (siis ei liikelinjaan nähden sivuttaisia voimia) niin lyönti lienee toistettavin. Se miten tuohon sitten päästään onkin jo moenn tekijän summa.
Kyllä kädet ovat yksi yksikkö mailan varressa kiinni, koska eivät liiku toisiinsa nähden.
Fukke: mielenkiinnosta vaan kysyisin, että oletko ajatellut miksi huippukoutsit ovat noista asioista niin samaa mieltä ja samalla, ainakin kirjoitustesi sävystä päätellen, eri mieltä kanssasi?
Jos haluat nahda tunnin dokumentin Moesta, niin osoitteeksi http://www.golfchannel.com ja siella Video Vault. Samassa aarreaitassa satoja tunteja muutakin kivaa, maksaa kyllakin muutaman taalan / vuosi.
Lue lisää: video vault
Kaikki koutsit ovat asiasta samaa mieltä …..
Sitä mä tosiaankin ihmettelen.
Kiitos vinkistä. Täytyy kurkata!
Jos Annika Sörenstamia ei olisi ja jos Minni pelaisi Annikan svingillä, niin täällä golfpisteläiset kuorossa kehoittaisivat Minniä oppimaan kunnon normaalin svingin, sillä eihän sellaisella svingillä voisi päästä maailman huipulle.
NimetönJoku sanoi, että ’huippukoutsit ovat asioista samaa mieltä’ En ole kyllä kovin vakuuttunut, että näin olisi. Tuntuu näet siltä, että jokaisella (huippu)valmentajalla on oma variaationsa tästä kyseisestä liikkeestä 😉
Olen pitkään sitä mieltä, että golf-swingi on analysoitu kuoliaaksi jo ajat sitten. Jos swingiä opetellessa pitää pohdiskella tuntikaupalla jokaisen sormen ja varpaan asentoa niin kyllä jokin on silloin pielessä myös opetuksessa.
Ja jos katselee ammattilaisten swingeja niin kahta aivan samanlaista ei varmasti ole helppo löytää. Silti jokainen näistä kavereista pelaa erinomaisesti, eivätkä kaikki ’kauniin oppikirja swingin’ hallitsevat suinkaan aina ole siellä listojen kärjessä.
Olisit voinut pyytää kertomaan, missä on todettu, että ’muutos’ = ’parannus’.
Todellista innovaatiota nähdään vasta sitten, kun joku svingaa
1) pitäen mailasta kiinni yhdellä kädellä tai jostain keskeltä
2) muuten kuin kylki menosuuntaan
3) yhdellä jalalla seisten.
Eniten vaihtelua normaalista svingeissä on niillä, joilla on eniten tasoitusta
Golfsvingiä on kyllä tutkittu kuoliaaksi asti, mutta lähtöolettama on ollut kaikissa väärä.
Ei kysymys ole siitä, että pitäisi keksiä uusi tapa svingata vaan siitä, että nykyisissä maailman parhaiden pelaajien svingeissä ei tapahdu sitä, mitä yleisesti väitetään/nähdään.
Otetaanpa yksi esimerkki: Vie maila taakse ja pysäytä downsvingin lähtöasentoon. Pidä kaikki muut elimet paikallaan, mutta vedä vasenta kättä palloa kohti. Huomaat, että vasemman käsivarren ja mailan varren välinen kulma suurenee.
Seuraavaksi tee sama niin, että pidät kaiken muun paikallaan, mutta vedät oikean kyynärpään kylkeen kiinni. Huomaat, että vasemman käden ja mailan varren kulma pienenee.
Koska tiedämme, että kaikilla maailman parhailla pelaajilla tuo kulma pienenee lähdettäessä downsvingiin voimme todeta:
a) että vasemman käden kautta mailaan kohdistuvan vedon on oltava suurempi kuin oikean käden kautta tulevan voiman.
b) että oikean käden kautta mailaan kohdistuvan vedon on oltava suurempi kuin vasemman käden kautta tulevan voiman.
c) että ihan sama millä kädellä vedetään, koska kädet toimivat joka tapauksessa yhtenä yksikkönä.
tutkimusmetodit ja tulokset tuntuvat joillakin olevan kuin salaisista kansioista. No joka tapauksessa kun voimastakin on puhuttu, niin svingissä pätee sama vanha totuus kuin nyrkkeilyssäkin: ’Voima on nopeutta, jota taito ohjaa’. Paalo lentää pitkälle, kun mailan pää kulkee osumahetkella lujaa ja suoraan. Piste.
No minkäs takia Charles Howell lyö 100 metriä pidemmälle kuin Shaq O’Neil?
’Todellista innovaatiota nähdään vasta sitten, kun joku svingaa
1) pitäen mailasta kiinni yhdellä kädellä tai jostain keskeltä’
Mainittakoon jo tässä välissä, että Suomessa on tiettävästi vähintään yksi yhdellä kädellä yli 200metrin draiveja lyövä miespelaaja.
juu, yhdel kadel ulottus 270m pari viikkoo sit. en kommentoi otetta. lyhyeks leikatul kuitenkin. ja tasasel.
On täällä vaan melkoisia guruja 🙂
Voe pyhä jyssäys… vai tuollen se menee niinkun fukke esitti. No tämähän onkin viereinen totuus 🙂
Kyllä tuo kulma pienenee, se on totta. Se kuitenkin pienenee kun hartiat lähtevät kiertymään ja maila ja kädet pysyvät silti planen ’alla’ Mihinkään muuallehan tuota hukattua matkaa ei voitaisi piilottaakaan, vaan vasen käsivarsi joutuisi taipumaan.
En minä ainakaan ole kyllä kuullut muuta väitettävänkään, eli en ymmärrä tuota viittausta ’toisin kuin yleisesti…’
Sanoit että kulma ’pienenee kun hartiat lähtevät kiertymään ja maila ja kädet pysyvät silti planen ’alla’
Kun hartiat lähtevät kiertymään (oletus: lantion kierron vaikutuksesta), keskipakovoima pyrkii heittämään mailanpään ulos eli avaamaan tuon ihmettelyn alla olevan kulman. Myöskään kädet eivät pysy planen alla itsestään, vaan siihen aktiivista lihastyötä.
Ja mikä tuo lihastyö on? Väitän, että sitä varten täytyy tarkastella molempia käsiä erikseen, ei missään tapauksessa yhtenä yksikkönä.
Kun näitä tekstejä käännetään tuosta enklannin kielestä, niin pitää muistaa, että hands ja arms ovat eri asioita. Kädet toimivat yhtenä yksikkönä. Käsivarsilla molemmilla on oma roolinsa.
Lukekaapa Harvey Penick´s Little Red Book. Lessons and Teachings from a Lifetime in Golf. Siinä tämä arvostettu pro kertoo, miten erilaiset gripit, svingit toimii eri henkilöillä eli mitään yhtä totuutta ei todellakaan ole. Muutenkin kiehtovaa kerrottavaa vanhalta mestarilta.
Hiljaisuus selittyy tällä hämmästyttävllä softan päivityksellä. Trillianin kanssa täsmälleen sama mieltä, että varttuneempina tai myöhään aloittaneilla yksi totuus ei toimi. Muistaakseni kolmea prota on käyetetty ja jokainen tuntui lähtevän nollapisteestä muokkaamaan oman näköistään swingiä.
Heiluttiko häntä koiraa vai päinvastoin, en tiedä.
Kun miettiii ikä-, fysiikka-, lahja-, ja ties mitä ominaisuuksia, on jokseenkin älytön ajatus, että tarjolla olisi vain yksi oikea malli. Kaipa se siteen soveltuisi myös talouteen ja presidentinvaaliin?ts, olet oikeassa, käsistä ja käsivarsista käytetään eri nimityksiä.
Itse asiassa käsivarsikin pitää käsitellä kahtena eri osana.
Golfkielessä arm tarkoittaa kyynärpään ja ranteen välistä käsivarren osaa ja upper arm olkavartta eli kyynärpään ja olkapään välistä osaa.Mutta kädet eivät toimi yhtenä yksikkönä eli niiden toiminta ei simuloi saranaa, vaikka kaikki golfopukset niin väittävätkin. Siihen on päivänselvä perustelukin. Oikea ja vasen käsi ottavat mailasta kiinni eri kohdasta. Ero on noin 10 cm.
Sanoit aiemmin, että olet yleisen linjan mukaisesti sitä mieltä, että käsivarret voidaan svingin analysoinnissa niputtaa yhteen eli 2-vartisen vipumekanismin ylävarreksi. Sitten sanoit, että molemmilla käsivarsilla on oma roolinsa. Eikö tässä ole ristiriita?
Trillian, olet löytänyt hyvän opuksen. Harvey Penick kertoi punaisessa kirjassaan vapaasti suoennettuna näin. “Golfissa ei ole salaisuutta, mutta jos olisi, se olisi oikean kyynärpään ja vasemman kantapään liike downsvingin alussa – se on siis yksi liike”.
Vielä yksi juttu Penickistä, kun joku valmennettava tuli pro shoppiin hakemaan Harveya katsomaan puttiaan, jossa oli ongelmia. Poika lähti ensin ulos ja suuntasi greenille. Harvey tuli perässä ja kääntyi rangelle. Poika hiukkasi, että greeni on täälläpäin. Vastaus kuului: “Ongelma on siellä, syy löytyy täältä”. Sama pätee myös Mikko Iloseen, ongelmat näkyy putissa, mutta syyt on muualla.
Mä olen kovasti yrittänyt olla sotkeentumatta näihin ketjuihin, missä vaaditaan jonkinlaista pätevyyttä, tai edes katu-uskottavuutta sanomaansa tukemaan. (Koska mulla arvatenkin ei sitä ole…)
Mutta enää en voi: Miksi kaikkea golfissa pitäisi yrittää ymmärtää niin perusteellisesti? Luuleeko jengi, että kun ne löytää SEN tiedonjyväsen, jota kukaan muu ei ole keksinyt svingistä, niin isot taalat alkaa tipahdella tassuun käsittämättömällä vauhdilla ja itse iso paha tiikerikin vikisee hiirulaisen lailla nurkassa kun Graalin Maljan Löytäjä tepastelee Keisarin lailla Augustan pukukoppiin? (Viitta hulmuten?)
Blaah.
Tehkää kaava sille fiilikselle joka tulee Osumasta! Latokaa se Exceliin ja analysoikaa se atomeiksi. Tähän MÄ en lähde messiin.
Uusi yritys 🙂
-
JulkaisijaArtikkelit