12.3.–19.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][10]
KilpailuaSuomalaista

Verottaja ja pelioikeuksien vuokraus

Etusivu Foorumit Yleistä Verottaja ja pelioikeuksien vuokraus

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nyt kun veroilmoitusten tarkistaminen on ajankohtaista niin kannattaa huomioida, että pelioikeuksien vuokraamisen kautta saatava voitto on veronalaista tuloa. Ainakin menneinä vuosina täälläkin foorumilla on kehuskeltu kuinka kannattavaa osakkeen omistaminen ja vuokraus on. Onhan verottajan saatavat muistettu hoitaa?

    Jos vuokraustoiminnan liikevaihto on yli 10 000 euroa niin pitää lisäksi rekisteröityä alv-rekisteriin ja hoitaa siihen liittyvät lakisääteiset valtionosuudet. Tämähän ei taida koskea täällä kuin muutamaa aktiivisinta 0- hinnalla pelioikeuksia vuokraavaa.

    pelioikeuksien vuokraamisen kautta saatava voitto on veronalaista tuloa.

    Hyvin vedettyä kuivaa huumoria. Arvostan.

    Miten niin huumoria, taisin itse maksaa pelioikeudesta 80€ yli vastikkeen ja olisin ollut valmis maksamaan enemmän, minusta osakkeen omistaja on oikeutettu kohtuulliseen korvaukseen , toistaiseksi en ole itse uskaltanut osaketta ostaa koska pelkään että vuotuisen vastikkeen lisäksi tulee jotain ylläreitä joihin talouteni ei taivu, tosin näin ei ole 6 vuoteen ko.kentällä käynyt.

    Pitää muistaa, että pelikausimaksu ja hoitovastike voidaan vähentää vuokratulosta. Voitto on verotettavaa ja tappio voidaan vähentää muista pääomatuloista. Mutta Huom! Rahoitusvastiketta ei saa vähenttää vuokratuloista vaan se tulee lisätä hankintamenoon. (kansankielellä ilmaistuna hankintahintaan).

    Osaatko Eikka varmudella sanoa pelioikeuksien välitystoiminnasta (eli kun jotkut vuokraavat edelleen jonkun toisen omistamaa osaketta): oman tulikintani mukaan liikevaihdoksi lasketaan koko vuokratuotto jos/kun hommaa tehdään omaan lukuun, jolloin 10 000 euron alv-velvollisuus iskee jo aika nopasti eli jos 15 pelioikeutta saa vuokratuksi keskihintaan 700 euroa niin sitten tulee huolehtia myös alv-tilityksestä. Tämä kannattaa kaikkein aktiivisempien välitystoimintaa harjoittavien huomioida.

    #1398516 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Nyt kun veroilmoitusten tarkistaminen on ajankohtaista niin kannattaa huomioida, että pelioikeuksien vuokraamisen kautta saatava voitto on veronalaista tuloa. Ainakin menneinä vuosina täälläkin foorumilla on kehuskeltu kuinka kannattavaa osakkeen omistaminen ja vuokraus on. Onhan verottajan saatavat muistettu hoitaa?

    Hyvä muistutus osakkeenomistajille.

    #1398519 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Verotus ei käytännössä tule ongelmaksi ihan yhden tai kahden osakkeen omistajalle.

    Mutta jos golfosakkeet on hankittu vuorauskäyttöön niin siinä tapauksessa on aiheellista ilmoittautua verovelvolliseksi. (jollei ole sellainen entuudestaan).
    – jo pelkästään siitäkin syystä että jo osakkeiden hankintakustannukset on vähennyskelpoinen kulu.
    – todennäköistä on että pelioikeuksien vuokraustoiminnasta allokoituu muitakin verotuksessa huomioitavaia kuluja.
    – liikuntapaikkojen vuokrat (mihin golfpelioikeus käsittääkseni kuuluu) on alv 10% verokantaa. Vastikkeihin sisältyvän alv:n saa tietysti käyttää vähennyksiin (alv. ostot)

    Tässä vielä ohjetta busineksen tekoon..

    #1398520 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Golfosakkeesta saadut tulot pitää ilmoittaa, on niitä osakkeita sitten yksi tai useampi. Teki voittoa tai. Jos kyseessä on liiketoiminta, niin lisäksi 10% arvonlisävero.

    #1398528 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Golfseppo: Golfosakkeesta saadut tulot pitää ilmoittaa, on niitä osakkeita sitten yksi tai useampi. Teki voittoa tai. Jos kyseessä on liiketoiminta, niin lisäksi 10% arvonlisävero.

    Verottamisen raja kulkee juuri tuossa liiketoiminnan määrittelyssä.

    Verottaja ei suostu hyväksymään harrastuksen vuoksi hankittujen golfosakkeiden hankintakustannuksia ja/tai vuosittaisia ym. kuluja vähennykseksi. Siis tulkitsee että kysymys on harrastuksesta eikä liiketoiminnasta.
    – tätä on toki kysytty verottajalta..ja näin he ovat asian tulkinneet.

    Verottajan näkemys lienee toinen jos osakkeita olisi enemmän (sekä tuloja ja ennen kaikkea sitä verotettavaa *liikevoittoa* on päässyt kertymään).
    – tähän liittyy toki muutakin joka Sepon kannattaisi käydä selvittämässä verotoimistossa.

    #1398531 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Niin mihin sitten viittasit? Edellisessä ketjussa tiesit kertoa että verohallintoa ei pienet summat kiinnosta. Haluatko selventää?

    Tähän ketjuun kirjoitti moni muukin kuin sinä. Jos asia kiinnostaa, ota selvää. Lainsäädäntö ja sitä valvovien viranomaisten toiminta ja toimet ovat julkista tietoa.

    Ai niin. Minulla, toisin kuin monilla muilla tänne kirjoittavilla, on tapana osoittaa niin kommenttini kuin kysymyksenikin tietylle yhdelle henkilölle silloin, kun on tarvis. Se tapahtuu lainaamalla ko. henkilön kysymystä/kommenttia. Jotkut eivät sitä osaa, minä osaan. Yleisiä kysymyksiäni en osoita kellekään yksittäiselle henkilölle. Se taas selviää puuttuvasta lainauksesta tai nimen puuttumisesta.

    #1398532 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Verottamisen raja kulkee juuri tuossa liiketoiminnan määrittelyssä.

    Tuossa olet kyllä väärässä. Verohallinnolle on ihan sama kohtelu asunto-osakkeelle, veneelle, autolle tai mille tahansa. On niitä osakkeita yksi, kaksi tai enemmän. Jos on liiketoimintaa, niin olet vielä arvonlisäverovelvollinen.

    ”Satunnaisesti voidaan vuokrata myös muuta kuin asunto, esimerkiksi auto, asuntovaunu, golf-osake tai vene. Tulon veronalaisuutta ja verotuksessa tehtäviä vähennyksiä koskevat tällöin samat edellä esitetyt periaatteet kuin asunnon vuokrauksessa.”

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49336/vuokratulojen-verotus5/

    #1398533 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    PG

    Golfosakkeesta saadut tulot pitää ilmoittaa, on niitä osakkeita sitten yksi tai useampi. Teki voittoa tai.

    Teki voittoa tai tappiota?

    Otetaas tuo tappio tarkempaan syyniin. Jos siis verovelvollinen ei muista ilmoittaa golfosakkeen vuokraamisen tuottamaa tappiota, niin kuinka vakavaan rikokseen hän syyllistyy ja kuinka suuri rangaistus siitä hänelle koituu?

    Itse arvelen, että kyseessä ei ole rikos laisinkaan, mutta jopa 100 % veronkorotus siitä voisi tulla.

    Jos vuokatulo on ollut esim. sata euroa pakkasella, niin verovelvollisen pitäisi maksaa jopa 100 % enemmän veroa, minkä hän olisi joutunut maksamaan, jos hän olisi sen veroilmoituksen tehnyt. Veronkorotus siis jopa 100 % x 0 € = 0 €. Menisikö se noin?

    #1398534 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Itse arvelen, että kyseessä ei ole rikos laisinkaan, mutta jopa 100 % veronkorotus siitä voisi tulla.

    Tuolta voit lukea, veronkorotuksen sijaan seuraamusmaksu (50 euroa/vuosi) tai normaalin rikosilmoitusmenettelyn mukaan:

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/66816/seuraamusmaksut-tuloverotuksessa/

    #1398535 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    pjs

    gloffare sekoitti kaksi asiaa.

    Verohallinto ei hyväksy harrastustarkoituksessa hankitun osakkeen myynnin mahdollista luovutustappiota vähennettäväksi, mutta luovutusvoiton verottaa kyllä mielellään (kunhan osakas sen kuuliaisesti ilmoittaa). Jos pystyy osoittamaan osakkeiden hankinnan sijoitustarkoituksessa, luovutustappionkin voi päästä vähentämään.

    Kuten täällä tuli jo useampaan kertaan todettua, sen sijaan yksittäisenkin osakkeen vuokralle laittamisesta aiheutuvat nettotulot ovat luonnollisesti veronalaisia pääomatuloja, jotka täytyy itse osata veroilmoitukselle lisätä. Käytännössä kohtaan ”muut pääomatulot”, koska esimerkiksi vuokraamista koskeva lomake ei tällaiseen sovellu. Veikkaanpa, ettei verottaja hyväksyisi tässäkään tapauksessa mahdollisesta tappiollisesta vuokraustoiminnasta aiheutuvia tappioita vähennettäväksi muista pääomatuloista, ellei kyse ole laajamittaisemmasta sijoitustoiminnasta.

    #1398537 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Aivan oikein, vuokratulo on veronalasita tuloa,.mutta siitä voi tehdä vähennyksiä

    #1398538 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Myyntitappiokin hyväksytaan tietyin ehdoin.

    #1398540 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    PG

    Tuolta voit lukea, veronkorotuksen sijaan seuraamusmaksu (50 euroa/vuosi) tai normaalin rikosilmoitusmenettelyn mukaan

    Olihan siinä luettavaa. Paljon tuntuu riippuvan myös verottajan tulkinnasta. Ei veronkorotusta eikä seuraamusmaksua, jos verottaja katsoo laiminlyönnin vähäiseksi tai laiminlyönnille on pätevä syy. Ei myöskään rikosta, ellei verottaja tee laiminlyönnistä rikosilmoitusta. Jos se sen kuitenkin tekee – syynä sadan euron tappion ilmoittamisen unohtaminen – niin totean vain, että onpa aikoihin eletty.

    #1398541 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    pjs

    Tuloverotuksessa on velvollisuus ilmoittaa muun muassa kaikista veronalaisista tuloista. Verovelvollisella ei ole velvollisuutta ilmoittaa tappioita, joita hän ehkä saisi tai ei saisi vähentää, koska ne eivät ole tuloja. Näin ollen tappiollisen toiminnan ilmoittamatta jättämisestä (= ei seuraa veroa) tuloverotuksessa ei voi seurata yhtään mitään.

    Eri asia ovat tietyt muut verotusmuodot, joissa ilmoituksia pitää antaa, vaikka mitään ilmoitettavaa ei olisikaan (esimerkkinä arvonlisäverotus), ja josta saa seuraamuksen jos tämän laiminlyö.

    #1398551 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    pjs: … Verovelvollisella ei ole velvollisuutta ilmoittaa tappioita, joita hän ehkä saisi tai ei saisi vähentää, koska ne eivät ole tuloja. Näin ollen tappiollisen toiminnan ilmoittamatta jättämisestä (= ei seuraa veroa) tuloverotuksessa ei voi seurata yhtään mitään…

    Juuri näin.
    Lähtökohtaisesti bruttotuotoista saa/voi aina vähentää tulonhankintakustannukset, vasta sen jälkeen käsissä on joko liikevoittoa tai -tappiota. Verottajalle voi halutessaan ilmoittaa kummatkin. Tämä koskee myös golfosakkeita (pelioikeuksia, pelilippuja jne). Jossain tapauksessa myös edunsaaja (siis pelioikeuden käyhttäjä) voi olla verovelvollinen.

    Jos asiassa on jotain epäselvää niin voi (ja yleensä jopa kannattaa) selvittää asiat verottajan kanssa. (esim. kysymys siitä onko pelioikeuksien vuokraaminen liiketoimintaa vai ei jne.). Tapauskohtaisesti tähän(kin) voi liittyä muutakin verotukseen vaikuttavaa.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Verottaja ja pelioikeuksien vuokraus

Etusivu Foorumit Yleistä Verottaja ja pelioikeuksien vuokraus