Aihe: Vapautuminen kiinteästä haitasta - Golfpiste.com

17.–24.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][30]
KilpailuaSuomalaista

Vapautuminen kiinteästä haitasta

Etusivu Foorumit Säännöt Vapautuminen kiinteästä haitasta

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1290591 Ilmoita asiaton viesti
  tph

  Pelaajan pallo päätyy väylän oikeaan laitaan 100 metrin mittakepin oikealle puolelle, noin 60 cm päähän siitä. Mittakeppi haittaa lyöntiasentoa.
  Oikealta puolelta lyövä pelaaja vapautuu haitasta määrittelemällä vertailupisteen noin 90 cm mittakepin oikealle puolelle. Vapautumisalue ulottuu kuitenkin mittamerkin vasemmalle (eli väylän) puolelle. Pelaaja droppaa tähän, pallo jää vapautumisalueelle ja peli jatkuu.
  Meni ilmeisesti sääntöjen mukaan?

  Mitä jos pallo vierii dropin jälkeen mittakepin juureen ollen kuitenkin vapautumisalueella?
  A) Dropataanko uudelleen (ja jos tilanne toistuu niin asetetaan) vai
  B) Muodostuuko tästä uusi tilanne ja vapautuminen aloitetaan alusta?

  Vaihtoehdossa B) päästäisiin taas enemmän väylän puolelle.

  #1290606 Ilmoita asiaton viesti

  Ihan sääntöjen mukaan meni, kun siitä 90 cm vertailupisteestä driverin (tai siis pisin bägin maila pl. putteri) mittaa ulottuu mittakepin kentän puolelle.

  A) Jos pallo vierii samaisen mittakepin vaikutusalueelle, droppi uusitaan. Tämä on sama tapahtuu se vieriminen sieltä vertailupisteen raffin puolelta tai kentän puolelta. Kahden yrityksen jälkeen siis pallo asetetaan siihen putoamiskohtaan.

  B) Jos kyse on samasta haitasta, niin ei synny uutta vapautumistilannetta, vaan droppi vaan uusitaan ja se vertailupiste pysyy alkuperäisenä. Teoreettisena tilanteena sellainen, jossa mittakepin kentän puolella olisi esim. tie tai sadetin, jonka viereen pallo vierii, muttei kuitenkaan enää ole mittakepin vaikutusalueella. Silloin kyse on uudesta haitasta ja siitä määritetään uusi vertailupiste (eli näitä haittoja voi ”ketjuttaa”) – ja koska sitä ei ole säännöissä kielletty, se on sitten myös golfin hengen mukaista.

  #1290648 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Putti-Possulta hyvä ja kattava vastaus, jonka perusteella pelaaja varmasti osaa toimia oikein. Sääntökirjaa on näköjään luettu, hyvä hyvä!

  Pari pikku kommenttia uskallan kuitenkin laittaa. Ensinnäkin raffi on myös kenttää, ihan vain varmuuden vuoksi korostan tätä. Toiseksi, säännöt eivät kiellä vapautumisten ketjuttamista, vaan suorastaan vaativat sitä. Kahdesta eri olosuhteesta saa yhteisesti vapautua vain ja ainoastaan siinä (perin harvinaisessa) tapauksessa, että yksi kerrallaan vapautuminen johtaa päättymättömään luuppiin. Itselleni moista tilannetta ei ole vielä koskaan tullut vastaan.

  Tässä on muuten jälleen kerran hyvä esimerkki siitä kuinka hyvä sääntöjen osaaminen saattaa auttaa pelaajaa merkittävästikin. Mittapaalun väylän puolelta lyöminen ei välttämättä ole yhtään sen helpompaa kuin sieltä toiseltakaan puolelta, mutta usein siellä ’väärällä’ puolella voi olla kumpuilevaa maastoa, painanteita, ym. pelaamista vaikeuttavaa, kun taas siellä väylän puolella maasto on useimmiten tasaisempaa ja kenties paremmin hoidettuakin.

  #1290667 Ilmoita asiaton viesti
  tph

  Tässä oli just se juttu että väylän oikealla puolella oli rinne (johon myös droppasin). Tajusin vasta kierroksen jälkeen että olisi ehkä ollut toinenkin vaihtoehto.
  Joka päivä oppii jotain uutta.

  #1290674 Ilmoita asiaton viesti

  Aika tyypillinen tilanne on sellainen, että pallo on päällystetyn tien laidassa lähellä raffia, jolloin vertailupiste on kiistatta raffin puolella. Sieltä vertailupisteestä on yli draiverin mitta vastakkaiselle puolelle tietä, eli on pakko dropata sinne raffiin tai pelattava alkuperäiseltä paikaltaan.

  Aika usein porukat poimivat pallon tien vierestä ja vasta sitten etsivät lähimmän paikan tien väylän puolelta … ja pieleen menee. Tällaisissa tilanteissa kannattaa ensin tarkistaa, minne voi dropata, ja vasta sitten koskea palloon.

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Vapautuminen kiinteästä haitasta