23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Uusi pallo

Etusivu Foorumit Säännöt Uusi pallo

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Lyön avauksen n 150 m päässä olevaan huonoon paikkaan josta en halua pelata. Pallo jää näkyviin. Pitääkö minun julistaa pelaamaton paikka ennen kuin lyön uuden pallon tiiltä vai tuleeko siitä uusi pelipallo vaikka en virka mitään?

    KL1

    Jos lyömäsi pallo jää näkyviin kentän rajojen sisäpuolelle, niin on likimain samantekevää mitä virkat tai olet virkkamatta, niin seuraava samalta paikalta lyömäsi pallo on uusi pallo ja siten pelissä oleva pallo.

    Tämä on kuitenkin sääntö-osio, nyt tämä lyöntien määrän laskuperuste herättänee mielenkiintoa, koska laskutavasta johtuen tästä voi hyötyä
    monellakin tavalla tai sitten ei.

    Onko nyt lyöntejä käytetty kaksi vai kaksi + 1 rangaistus ?

    Ensimmäinen pallon paikka ei ole ns. pelaamaton paikka vai onko ?

    Eikös tämä ole selvä tilanne rankkujen suhteen?

    Eli jos eka pallo on näkyvissä eikä siis kadonnut eikä outissa, niin kolmas lähtee tiipaikalta, riippumatta mitä pelaaja toteaa (esim. Vara tms).

    Mutta jos on riski, että eka pallo on kadonnut tai outin puolella, pelaaja saa lyödä varapallon ja silloin sanomisilla on merkitystä:
    – jos pelaaja sanoo ennen lyöntiä ”varapallo” ja eka pallo löytyy, eikä ole outissa, varapallo mitätöityy ja toinen lyönti jatkuu löytymispaikalta. Jos tämä pallo on pahassa paikassa, pelaaja voi julistaa ”pelaamaton paikka” ja esim. Palata lyömään edelliseltä paikalta uuden, mutta varapalloa ei voi käyttää
    – jos pelaaja ei sano ”varapallo” ja lyö toisen pallon, tämä toinen pallo on pelipallo eikä ekalla pallolla saa enää jatkaa, vaikka se löytyisi kuinka hyvästä paikasta, eli silloin lyönti toisella pallolla on kolmas lyönti

    putput
    Onko nyt lyöntejä käytetty kaksi vai kaksi + 1 rangaistus.

    Ei kumpikaan. Lyöntejä on käytetty yksi ja valittavissa olleista jatkovaihtoehdoista valitusta vaihtoehdosta on tullut yksi rangaistuslyönti, seuraava lyönti on siis kolmas, kuten jo tuli todettua.

    PG

    Ensimmäinen pallon paikka ei ole ns. pelaamaton paikka vai onko ?

    Jos tarkkoja ollaan, niin ei taida olla, jos pelaaja ei sitä sellaiseksi julista!? Silti yksi rangaistuslyönti tulee (sääntö 27-1a).

    27-1 Lyönti ja lyöntimatka

    a. Lyönti ja lyöntimatka -menettely
    Pelaaja voi koska tahansa, yhden lyönnin rangaistuksella, pelata pallon mahdollisimman läheltä sitä paikkaa, josta alkuperäinen pallo viimeksi pelattiin (sääntö 20-5); toimien lyönti ja lyöntimatka rangaistuksen mukaan. Paitsi mitä säännöissä muutoin määrätään, jos pelaaja lyö lyönnin pallolla paikasta, josta alkuperäinen pallo oli viimeksi lyöty, katsotaan pelaajan toimineen lyönti ja lyöntimatka -rangaistuksen mukaan.

    Sääntö 28 – Pallo pelaamattomassa paikassa

    Pelaaja voi missä tahansa kentällä, paitsi pallon ollessa vesiesteessä, julistaa, että hänen pallonsa on pelaamattomassa paikassa. Vain pelaaja itse voi päättää, onko hänen pallonsa pelaamattomassa paikassa.

    Jos pelaajan pallo hänen mielestään on pelaamattomassa paikassa, hänen pitää yhden lyönnin rangaistuksella joko

    a. pelata pallo (alkuperäinen tai uusi) mahdollisimman läheltä sitä paikkaa, josta alkuperäinen pallo viimeksi pelattiin (sääntö 20-5), tai … jne.

    KL1

    Tämä on kuitenkin sääntö-osio, nyt tämä lyöntien määrän laskuperuste herättänee mielenkiintoa, koska laskutavasta johtuen tästä voi hyötyä monellakin tavalla tai sitten ei.

    Asiaan liittyvät sääntötekstit on jo laitettu näkyville, mutta varmuuden vuoksi vielä pieni selvennys.

    Laskutavasta ei voi hyötyä, koska on olemassa vain ja ainoastaan yksi oikea tapa laskea, eli sääntöjen mukainen.

    Golfin säännöt ovat varsin vanhoja, vaikka nekin ovat ajan myötä vähitellen siirtyneet selväpiirteisimmiksi.

    Monet golfin säännöt ovat varsin monimutkaisia, niissä itse sääntö voi sisältää useita poikkeuksia, jotka ovat sisällytetty usein vielä samoihin sääntölauseisiin.
    Ehkäpä sääntöjen formatointi tapaukseen ja sen poikkeuksiin yksinkertaistaisi sisältöä.

    Sääntöjä ollaankin jossain uudistamassa ja nykyaikaistamassa, joka onkin hyväksi tiiviinpään ajankäyttöön sopivina, kuten greeni ja puttipelin sujuvuus.
    Tuskinpa kaikkea monimutkaisuutta voidaan silti välttää.

    Monien sääntöjen taustalla on kuitenkin ajatus pelaajien ja kentän suhteesta, kentät eivät ole tasalaatuisia, eikä ideaaleja ja toisaalta jokainen lyönti on merkityksellinen.
    Haitoista voi selviytyä säännöillä, toisaalta hyvissä lyöntituloksissa sääntöjä ei välttämättä aina tarvitse, jos esteitä ja haittoja voi vältellä.

    Golf, se mainio laji, vaikka ne säännöt…

    Jos uuden pallon peliin laittamisesta seuraava yhden lyönnin rangaistus on monimutkaista, niin kuinka paljon sääntöjä pitäisi yksinkertaistaa?

    Jos uuden pallon peliin laittamisesta seuraava yhden lyönnin rangaistus on monimutkaista, niin kuinka paljon sääntöjä pitäisi yksinkertaistaa?

    Näistä uusista sääntöehdotuksista (mm. Lipun kanssa punttaaminen, kaikki vesiesteet sivuvesiesteitä, jne) en ole löytänyt juurikaan kohtia, jotka johtaisivat pelin nopeuttamiseen tai sääntöjen yksinkertaistumiseen. Ehkä yksi kohta voisi toimia, eli pallon voisi asettaa aina, sen sijaan, että dropataan (ensin siivotaan aluetta, sitten dropataan 2-5 kertaa, ja lopuksi asetetaan)

    Ehkä yksi kohta voisi toimia, eli pallon voisi asettaa aina, sen sijaan, että dropataan

    Nythän ollaan siihen suuntaan menossa, kun pallo dropataan muutaman sentin korkeudesta.

    Toisaalta on vaikea keksi sääntöä, joka hidastaisi oikeasti suurinta osaa peleistä. Kyllä se hitaus johtuu ihan pelaajista itsestään. Osa säännöistä on sellaisia, että ne saattavat jopa nopeuttaa peliä. Varapallo tietysti, mutta esimerkiksi vesiesteestä vapautumiset ja pelaamaton paikka myös. Tietysti jos niistä vapautumisesta tehdään liikaa tiedettä, niin peli saattaa hidastua.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
Vastaa aiheeseen: Uusi pallo

Etusivu Foorumit Säännöt Uusi pallo