14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][13]
KilpailuaSuomalaista

Tunti viikossa harjoittelua

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tunti viikossa harjoittelua

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Heip, harrastelijana ei ole tavoitteet taivaissa ja aika on aina kortilla. Mutta ajattelin kuitenkin pikkaisen koettaa tavoille uskottomana viettää aikaa harjoittelemisen parissa, kun tuo taso on jumittunu tuonne n. 100 lyönnin pintaan per kierros. Mikä mahtaisi olla tehokkain tapa harjoitella, jos ei ole aikaa uhrata kuin tunti viikossa?

    Oman kokemuksen perusteella keskittyisin kolmeen kohtaan:
    1. Perus-swingin harjoitteluun, joka on mielestäni kaiken a&o
    2. Tarvitset Pron tunteja silloin tällöin, jotta osaat harjoitella oikeita asioita (etkä toista vääriä koko ajan)
    3. Pron tunnit eivät riitä, vaan lisäksi tarvitaan omaehtoista range-harjoitusta, jossa pron opettamia asioita kertaat

    Minä tekisin sinuna niin, että tuolla aikarajoitteella, ottaisin 1h/kk Pron oppia jossa mahdollisesti myös videointia omaan käyttöön. Sitten kolme kertaa 1h omaehtoista harjoitusta, jonka jälkeen taas 1h Pron opastusta. Harjoitusmäärät tuntuvat aika vähäisiltä, mutta nuokin harkkamäärät kannattaa käyttää systemaattisesti.

    Sitten lisäksi olisi tietenkin hyvä tehdä samanlainen rupeama lähipelille ja puttaamiselle, mutta ottaen huomioon 100+ lyönnin tason, varmaan perus-swingi kaipaa kohennusta.

    Tämä siis vain minun henkilökohtainen mielipiteeni ja varmaan löytyy monia golfareita, jotka kehuvat etteivät ole koskaan käyneet pron luona tai niitä, jotka mieluiten opettelevat asioita kavereiden kanssa tai opetusvideoista, mutta uskon edelleen tuohon Pro+range -yhdistelmään enemmän.

    KL1

    Tunti viikossa tuskin kohentaa taitojasi juurikaan, joten ehkä kuitenkin kannattaisi nipistää sitä aikaa muutama tunti enemmän.

    Joitakin asioita voi tehdä ihan kotioloissakin tai pihalla, kuten liikkuvuuden harjoittelemista, svingaamista sopivalla harjoitusvälineellä (Orange Whip tai vastaava) ja ennen kaikkea puttaamista ihan tavalllisella matolla vaikkapa telkkaria katsellessa/kuunnellessa. Lähipeliä on aika helppo parantaa, 10 minuuttia joka toinen päivä tekee jo ihmeitä 100 lyönnin pelaajalle.

    Tunti viikossa on niin vähän, ettet opi tuolla määrällä kunnon swingiä, eli jos haluat parantaa tulostasi, tuolla määrällä voit oppia chippaamaan kunnolla, se on mielestäni suurin avain parempaan tulostasoon. Hyvillä chipeillä pääset huonoillakin lyönneillä bogey-junaan.

    Fakta on niin, että sillä mennään mitä on. Realistisesti saa sen tunnin viikkoon sovitettua ei enempää. Mutta kai se nyt talven läpi auttaa, kun muuten ei ole tullut treenattua pelaamisen lisäksi ollenkaan, vaikka vastauksissa vähän epäuskoa kehittymistä kohtaan tuntuu olevan. Tehdäänpä kuitenkin vähän laskutoimitusta treenimääristä.

    Meilläpäin talvikuukausia on 7. Eli simppelillä matikalla 7x4x1h=28h treeniä. Tunnissa ammun rangella ehkä 100-200 palloa. Mailasta riippuen. Eli talven aikana ehkä jotain 3000-5000 lyöntiä.
    Jos tätä vertaa siihen, että kesällä kerkeää pelaamaan ehkä 20 puolikasta kierrosta ja 1-2 täyttä. 100 lyöntiä per kierros, miinus n. 30 puttia. Yhteensä n. 800 lyöntiä golfkentällä.

    En ole golftohtori, mutta luulisi, että tunnilla viikossakin jotain vaikutusta olisi. Ihan vain noita lyöntimääriä vertailemalla. No, jää nähtäväksi.

    Mistä muuten tietää, että Pro on hyvä? Voiko olla että Pro saakin lyönnin ihan sekaisin?

    Niin ja siis tuota mailan kuivaheiluttelua teenkin jo kotona muutenkin 5-10 minuuttia päivässä. Ja siis golfmailaa tarkoitan, ennenkuin alatte irvaileen. 🙂

    Tunnissa ammun rangella ehkä 100-200 palloa

    Onpas melkoista tulitusta tuo määrä. Muistuttaisin että laatu korvaa määrän, eli keskittymistä joka lyöntiin…. grippi, stanssi jne.

    Mistä muuten tietää, että Pro on hyvä? Voiko olla että Pro saakin lyönnin ihan sekaisin?

    Hyvä pro kysyy todennäköisesti millaisia tavoitteita golfin suhteen sinulla on ja mitä haluat kehittää / mihin haluat päästä. Hyvä pro ei yritä laittaa sinua yhteen muottiin vaan löytää sinun tärkeimmät kehityskohteet. Hyvä pro on pedagogisesti taitava. Etukäteenhän tätä on vaikea tietää, mutta kysymällä oikeilta henkilöiltä kokemuksia voit löytää hyvän pron. Voit myös löytää keskivertaisen tai huonon pron. Muutaman tunnin jälkeen sen kyllä huomaa. Tai viimeistään sitten vuosien päästä kun on löytänyt hyvän pron. Harrastuksen arvoa ei toisaalta mitata rahassa eli kaikki kokemus on jokaisen pennin arvoista.

    Jos aikaa on vain tunti viikossa niin ei ehkä olisi huono idea mennä talven ajaksi ryhmätunneille (max 4-6 henkeä), jossa pro käy lävitse lyöntiäsi ja sen lisäksi pääset lyömään omaan tahtiin.

    Todennäköisesti muutosmatka saa pelin sekaisin. Ainakin hetkeksi. Ellet sitten ole poikkeuksellinen yksilö.

    KL1

    Tunnissa ammun rangella ehkä 100-200 palloa.

    Hatunnosto tuolle. Itse en jaksaisi edes lyödä sataa palloa tunnissa, en ainakaan täysiä lyöntejä.

    Niin ja siis tuota mailan kuivaheiluttelua teenkin jo kotona muutenkin 5-10 minuuttia päivässä.

    Onhan sinulla sitten enemmän kuin tunti aikaa viikossa! Ei muuta kuin puttimaton hankintaan ja ensi kesänä puttikeskiarvosta putoaa kolme lyöntiä pois.

    Vakiokommentoijista poiketen tekisin itse ensin tilastokatsauksen kierrostuloksiin. 100+ lyöntiä tarkoittaa ”tuplabogi” tahtia. Kannattaa siis tilastoida miten esim par-4 väylillä menee, tuleeko tulos 3 lyöntiä väylällä + 3 puttia,vai 4 lyöntiä väylällä ja 2 puttia. Jne.

    Jos tulos on 3 puttia, pitää katsoa miltä matkalta ne tulevat. Jos 3 puttia tulee säännöllsesti lähietäisyydeltä, on puttaammiseen panostaminen oikea ratkaisu. Jos taas kauempaa, voi ratkaisu olla lähestymislyöntien harjoittelussa.

    Jos griinille pääsy vaatii 4 lyöntiä, swingin kehittäminen ja siten lyöntimitan kasvattaminen auttaa. Jos lyönti toimii edes auttavasti, voi ratkaisu tässäkin olla lähestymislyönnin kehittäminen. Näin jää griinin kupeesta lyödyt lyhyet lyönnit pois.

    Kun aika on rajallinen, kannattaa keskittyä siihen, missä on eniten voitettavaa. Kun yhden asian saa paremmalle tolalle, alkaa joku muu pelin osa-alue vaivata.

    Sen verran komppaan muita kirjoittajia, että tuntien ottaminen Prolta kannattaa. Ja puttaamisen harjoittelu kannattaa aina. Swingistäkin kannattaa pitää huolta. Ja liikkuvuudesta. Ja gripeistä.

    Oma kokemukseni on, että pidempi avaus parantaa puttausta. Itse keskityn tähän.

    Heh heh, 100-200 palloa tunnissa rangella, 100 lyöntiä joista 30 puttia 😀 Olet erinomainen puttaaja ja sähäkkätempoinen lyöjä. Kympin händärilläni puttaan varmaan keskimäärin enemmän kuin 30 kertaa kierroksella ja rangella tunnissa lyön ehkä 60 palloa, eli lyönnin minuutissa. Määrä ei korvaa laatua, päinvastoin. Swingin perusteet kuntoon ja ajatuksella rangelle erilaisten harjoitteiden kera. Mallaa swingiäsi sitten kotona kameralla.

    Ei muuta kuin puttimaton hankintaan ja ensi kesänä puttikeskiarvosta putoaa kolme lyöntiä pois.

    Itse en kyllä pidä puttimatolla harjoittelua kovinkaan hyödyllisenä. Jos se on joku kapeahko normaaliolkkariin mahtuva ja tasaiselle lattialle levitettävä, niin siinä käy hyvin nopeasti niin, että juuri sen yhden putin liikeradan ja vauhdin oppii liian täydellisesti ja nakuttaa kymmeniä palloja peräjälkeen sisään. Omasta mielestäni edes vähän hyödyllinen puttiharjoittelu talven aikana on hallissa, edes hiukan muotoillulla ”griinillä” puttaaminen eri etäisyyksiltä ja suunnista. Tosin siinäkin tuntuma oikeaan griiniin verrattuna on niin erilainen, että eihän se sitten sama asia ole ollenkaan kun kentälle taas pääsee, mutta vaihteleehan ne oikeatkin griinit tietysti kauden mittaan.

    Jollekin toiselle voi puttimatto olkkarissakin toimia, en minä sitä sano. Itsestä kuitenkin tuntuu, ettei siinä saa riittävää vaihtelua, tai sitten en vain osaa keksiä sopivia harjoituksia.

    KL1

    Puttimatolla harjoittelemalla oppii lyömään pallon haluamaansa suuntaan, mikä lienee melko olennainen osa onnistunutta puttisuoritusta. Itselläni luottamus puttiin kasvaa aina, kun viitsin harjoitella matolla.

    KL1: Puttimatolla harjoittelemalla oppii lyömään pallon haluamaansa suuntaan, mikä lienee melko olennainen osa onnistunutta puttisuoritusta. Itselläni luottamus puttiin kasvaa aina, kun viitsin harjoitella matolla.

    Täysin samaa mieltä..

    Koko talven harjoitellaan puttaamista matolla…
    1. Itselle sopiva ja oikeaoppinen stanssi (=puttausaento) pallon asema sekä suuntaus.
    – lisäksi luonteva ja käteen sopiva grippi (toki välineen pitää muutenkin olla kaikin puolin sopiva)
    – ei harjoitella mitään kyykkäilyjä eikä pallon viivan tähtäilyjä
    – tavoitteena rento, vapautunut, tasapainoinen sekä vakaa puttausasento

    2. Hartiakolmion ja mailan avulla tehty puttausliike
    – ikäänkuin heilurin liike jatkuen läpi osuman
    – tavoitteena rento, vapautunut sekä suunassaan pysyvä ja vakioitunut putti.

    Näitä harjoituksia voi matolla puttailla aina kun on sopiva hetki..esim. käy puttaamassa vaikka telkkua katsellessa mainosten aikana. Jo yhden talven aikana asennon, suuntauksen sekä puttiliikkeen saa tallennettua ikäänkuin lihasmuistiin.
    – on tärkeää ettei näihin perusasioihin tarvitse kiinittää(lue hajottaa) huomiota enää greenillä putattaessa.

    Ulkona harjoitusgreenillä(=ruoholla) harjoitellaan pituuskontrollin hallintaa sekä puttilinjan arviointia. (näihin on omat metodinsa)

    Toisekseen em. puttimattoharjoituksia ei lasketa mukaan topic’issa mainittuun ”tunti viikossa harjoitteluun”.

    KL1 ja moni muu on kannustanut useimmissakin yhteyksissä käymään PRO:n tunneilla. Itse ei ole tullut käytyä pitkään aikaan, pelivuosia takana vajaa 20. Lyönti happani sen verran että lähti jo vähän ilokin pelaamisesta. Kaveri sitten yllytti käymään tohtorilla ja kolme sessiota olen nyt käynyt.
    Ois pitänyt käydä vaan aikaisemmin. Löytyhän sieltä korjattavaa, kaks perustavanlaatuista virhettä pesiytynyt joihin näin alkuun pureudutaan. Oikeastaan toinen on seurausta ensimmäisestä mutta se ei ole nyt pointtina. Simppelit harjoitteet sain virheitten karsimiseksi. Nämä kun olen saanut eliminoitua voidaan katsoa seuraavaa steppiä jos tarvetta. Onhan lyönti parantunutkin jo, rangella menee jo välillä ”tosi hyvin” ja kentälläkin sen verran jotta tasoitus on pitkästä aikaa laskenut. Tästä valistuneena käyn ainakin tsekkauttamassa lyöntiä silloin tällöin. Pitkän juonnon jälkeen suosittelen ketjun aloittaneelle kans Prolla käymistä, panosta ainakin muutama kerta ja fiilistele miltä maistuu.

    Kysyisin ihan ensiksi perttierkiltä, että mikä on tavoitteesi golfin suhteen? Mitä haluat saavuttaa 1 h/vko harjoittelulla?

    Hyvä pro kysyy todennäköisesti millaisia tavoitteita golfin suhteen sinulla on ja mitä haluat kehittää / mihin haluat päästä.

    Ethän sä Tommy Armour vaan ole se hyvä pro?

    No tavoite on yleisellä tasolla vaan tiputtaa tasoitusta. Jos nyt joku konkreettisempi luku pitää olla, niin sanotaan vaikka että lähelle 90:ntä lyötiin pitäisi päästä. Mikä voi kyllä olla liiankin kova tavoite.

    Ehkä tuonne pääsemiseen pitäisi kehittää lyöntivarmuutta, ettei tule joka pelin sisään semmoisia pitempiä pimeitä jaksoja. Onko se sitten määrän nostamista vai pro:n tunteja. En osaa sanoa. Kai sitä pro:taki sitten täytyy käydä taas kokeilemassa. Aiempi kokemukseni ei vaan ollut kummoinen.

    Ihmeellisiä neuvoja täällä joiltakin… Jos sulla on tunti aikaa viikossa käytettäväksi, niin se kehittää sua golfissa todella paljon enemmän kuin että et käyttäis sitä tuntia. Itse kävin koko viime talven pienryhmäharjoituksissa pron johdolla kerran viikossa tunnin. Hinta ei edes ole paha kun vertaa sitä siihen, että joutuuhan sen lyöntipaikan maksamaan joka tapauksessa. Ja silloin sinne tulee oikeasti lähdettyä joka viikko.

    Olen ollut useiden proiden opetuksessa ja vain muutama on ollut minulle sopiva. Yhden kanssa on sitten muodostunut suhde ja hän tietää mihin puuttua ja miten minua opettaa. Eli jos kokemus prosta on huono, niin ei muuta kuin seuraavalle. Ainakin etelässä löytyy valinnanvaraa.

    Muuten yhdyn ylläkirjoitettuun, eli putin treenaaminen nopeaa, helppoa ja onnistuu kotioloissa. Muuten analysoi pelisi kipukohdat, eli mitä pitää lähteä kehittämään ja siitä sitten eteenpäin.

    Komppaan ryhmäharkkaa jos vain ryhmiä on omalla paikkakunnalla talveksi tarjolla. Siinä hiotaan kuitenkin valvovan silmän alla tekniikka läpi ja kehitystä tulee väistämättä. Yksityistunteja kannattaa ehkä ottaa vain huippuprolta, joka oikeasti tietää miten swingi rakennetaan yksilön ominaisuudet huomioiden.

    Yleensä budjetoidaan harrastukseen tms menevä kokonaisaika esim viikossa, jolloin mukana on kaiketi mahdollisiin matkoihin kuluva aika. Mikäli aikaa on tunti (viikossa tai kerralla …), ei sitä kannata matkoihin yms oheistoimintoihin käyttää, vaan harjoitella ohjeiden mukaan kotona. Itse (tosin HCP ei ole ”vielä” yli 65 vuotiaanakaan alle kymmemnen) harjoittelen talvella vain puttaamista ja svingailen (chip … täysi) mailaa peilin ja/tai videokameran edessä. Putissahan on, kuten mm. KL1 mainitsi, oleellista, että pallon saa lähtemään tasaisella alustalla kohtuullisen tarkasti (esim 1 cm/ 0.6 m) haluttuun suuntaan, sillä muutenhan hienotkin breikkien luvut ovat lähinnä ajanhukkaa. Matolla puttaillessa, gloffaria mukaillen, kehittyvät mm. rutiini, ote, asento, heilautus yms, ja eri nopeuksiahan voi harjoitella lyhyelläkin matkalla …

    #1323485 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Laita videota swingistä, chipistä ja putista. Lisksi kerro missä kierroksella tulee eniten ns. turhia lyöntejä. Saat todenäköisesti paljon vinkkejä, joista osa voi olla jopa oikeita. Mikäli lähes kaikki spottaavat saman perusongelman, olet luultavasti löytänyt hyvän harjoittelukohteen. Parempi tapa on varmasti pron oppitunti. Jos pelaat satasen kierroksia niin lähes kuka tahansa pro pystyy sinua auttamaan. Sinulla on koko talvi aikaa joten kannattaa otta se tunti heti. Pron tulisi kyetä kertomaan sinulle miten vartalosi tulisi asettua alkuasennossa ja liikkua suorituksen aikana. Tunne oikeasta liikkeestä on tärkeää. Sen jälkeen rupeat harjoittelemaan liikkeitä ilman palloa. Tuolla nykyisellä pallonpieksämis- metodilla vahvistat luultavasti vain virheellisiä liikemallejasai. Hyvä pro on sellainen, jonka opetusta ymmärrät. Kuka tahansa voi ulkolukuna kertoa sinulle oppikirjasta perustekniikan alkeet. Sellaisia jotka ”näkevät” pääsi ja kehosi sisään taitaa olla harvemmassa. Tsemppiä.

    #1323488 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Pron tulisi kyetä kertomaan sinulle miten vartalosi tulisi asettua alkuasennossa ja liikkua suorituksen aikana. Tunne oikeasta liikkeestä on tärkeää.

    Nämäkin ovat tärkeitä asioita, mutta kaikkein oleellisinta on se, mitä tapahtuu ja miltä asento näyttää osumahetkellä. Ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Monilla taitavillakin pelaajilla voi olla hyvin erikoinen tapa swingata, mutta osumahetkellä kaikilla on asennossa samankaltaisuuksia.

    #1323528 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Golf on vaikea peli ja mikä on ehkä monelle turhauttavaa harjoittelumäärät eivät ole useinkaan yhteydessä pelin tasoon. Omassa kaveripiirissäni on kymmeniä melko samankaltaisia pelaajia, joilla melko yhtenevä tausta (monella urheilutausta eli ikä huomioiden hyvä fysiikka). Ikää monella reilusti jo seniorisarjoihin ja pelaamme kesällä paljon, harrastusta takana 15-20 vuotta ja innostusta riittää edelleen vaihtelevasti. Toiset pelaa lähes sadan keskiarvolla toiset alle 80 keskiarvolla. Harjoittelua kesäaikaan huhti-syyskuussa useilla juuri tuo noin 1h viikossa ja tammi-maaliskuussa ehkä noin 5h viikossa.

    Oma mielipiteeni on se että kannattaa laittaa aina huonoimmat osa-alueet kuntoon. Isot muutokset pystyy tekemään talvella pron opastuksella ja siihen tarvitaan tunteja ja toistoja. Ja oikeasti panostusta, sillä kukaan ei pysty vain päättämään että nyt lyön kuin pro. Kesällä keskitytään pienempiin nyansseihin, sillä pelaaminen on se juttu.

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
Vastaa aiheeseen: Tunti viikossa harjoittelua

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Tunti viikossa harjoittelua