16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Toisten huomioon ottaminen

Etusivu Foorumit Yleistä Toisten huomioon ottaminen

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 76)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • KL1

    Ikivanha aihe, mutta valitettavasti aina niin ajankohtainen…

    Pelasinpa tänään yhdeksikön verran golfia ja totesin jälleen kerran kuinka sujuva pelaaminen on niin kovin harvalla hallussa.

    Pelasin itse kävellen ja seuranani oli hyvin tuttu ja erittäin mukava pariskunta autolla. Kuusi reikää meni ilman mitään odottelua, koska edessä oli tyhjä lähtö. Seiskareiällä (sokkolähestyminen griinille) jäimme odottelemaan kellon soittoa, kun yllättäin griinin suunnasta alkoi meitä lähestyä nuorehko nainen. Kävi ilmi, että hänen lähestymislyöntinsä olikin vastoin kaikkia odotuksia mennyt niin paljon sivuun, ettei palloa löytynyt. Niinpä leidi marssi takaisin edellisen lyöntinsä paikalla, tärkeä viikkokisa kun oli käynnissä.

    Ei siinä mitään, näin voi käydä, mutta nyt alkaa varsinainen tarina. Leidi kertoi tapahtuneesta ja sanoi, että he päästävät meidät kohta ohi (en muista aikamääreen sanamuotoa, mutta itselleni jäi mieleen, että heti seuraavalla tiipaikalla). Noh, pelasimme sitten seiskan loppuun ja siirsimme itsemme kasin tiipaikalle todetaksemme, ettei ryhmällä siinä vaiheessa ollut aikomustakaan päästää ohitse. Eikä seuraavallakaan reiällä. Odotimme siis lyöntivuoroamme niin kasilla kuin ysilläkin koko ajan. Itse jätin kierroksen ysiin, mutta sen verran vilkaisin kymppitiille, ettei tuo ryhmä edelleenkään päästänyt autolla liikkuvaa pariskuntaa ohi kauniista lupauksista huolimatta.

    Ai niin, jäi kertomatta, että siinä seiskalla ne muut ryhmän jäsenet eivät jotenkin osanneet pelata omia pallojaan reikään sillä välin, kun tämä leidi marssi 100 metriä ja takaisin.

    Kertokaapa hyvät forumilaiset, miten tämä ongelma voitaisiin ratkaista? Ongelma on siis siinä, ettei päästetä ohi, vaikka edessä on tyhjää ja etenkin, kun itse on toilailtu ja vielä luvataan päästää ohi. Mikä siis avuksi?

    Minusta tuntuu että kyseinen Lady olisi varmaankin päästänyt Teidät ohittamaan..Mutta, mahtoiko saada ”ohjeita” ryhmänsä muilta pelaajilta?

    Nimittäin joskus ja jossain ollaan vankasti sitä mieltä että kilpailuissa ei saa ohittaa. Eikä ainakaan takaa tuleva ja kisan ulkopuolinen porukka saa tunkea itseään kilpailijoiden ohitse.
    – tietenkään näin ei saisi eikä tarvitsisi olla.
    – tai sitten ko. ryhmän edellä ei ollut vapaata (hekin odottelivat)..siitäkin huolimatta että ko. Lady joutui uusimaan lyöntinsä.
    – en nyt ota kantaa siihen miksei muut pelanneet vaan odottelivat..sehän oli kuitenkin turhaa odotusta.

    Varsin usein kilpailuporukan taakse jätetään muutama lähtöaika tyhjäksi. Sekään ei aina riitä vaan kilpailijoilla tapaa pelaaminen olla muutenkin normaalia hitaampaa. Näin taisi käydä tuossa ”KL1:n” tapauksessa.
    – eikä hidas pelaaminen välttämättä ollut tuon edellä menevän ryhmän syytä..vaan se heijastuu jo ensimäisistä kisaan osallituvista syhmistä lähtien.

    Mutta ongelma itsessään on tuttu. Sen yleensä välttää kun jättää vähintään tunnin-puolitoista väliin ennen kuin lähtee kilpailijoiden perään. Tästä huolimatta saattaa joutua odottelemaan viimeisillä väylillä..

    KL1

    Mutta ongelma itsessään on tuttu. Sen yleensä välttää kun jättää vähintään tunnin-puolitoista väliin ennen kuin lähtee kilpailijoiden perään.

    Vikkokisailijoita voi olla missä ryhmässä tahansa…

    Eikä tuo välin jättäminen ole realistista kovinkaan monella kentällä, ehkä Nurmossa tai Ivalossa 🙂

    Onko Ivaloon tullut kenttä, mahtavaa!

    KL1:

    Vikkokisailijoita voi olla missä ryhmässä tahansa…
    Eikä tuo välin jättäminen ole realistista kovinkaan monella kentällä, ehkä Nurmossa tai Ivalossa 🙂

    Näiden viikkokisojen käytännöt vaihtelee kenttäkohtaisesti. Eräältä kentältä tiedän että senioreilla on oma viikkokisansa johon heille on aina samana viikonpäivänä varattuna peräkkäiset lähtöajat (alkaen klo 10) jo etukäteen. Tämän olemme omalla porukallamme oppineet väistämään, edellä kertomallani tavalla.

    Toki on helppo ymmärtää ettei se toimi kaikilla kentillä. Lähtöajat ovat ovat ”kortilla” jo muutenkin.

    Toisekseen jos/kun lähtee vajaalla ryhmällä heti kilpailijoiden täysien (4 pelaajan) ryhmien perään aiheutuu väistämättä odottelua. Kisaporukka pelailee kierroksiaan viisi tuntia..takana tuleva 2-3 pelaajan ripeä ryhmä pelaisi kierroksen omaan tahtiinsa kolmessa tunnissa.

    Silti on periaatteessa fiksua että esim. seniorien viikkokisa on aina samana päivänä ja samaan aikaan. Tilanteeseen voi varautua, ainakin siellä missä se on mahdollista.

    KL1

    Nimittäin joskus ja jossain ollaan vankasti sitä mieltä että kilpailuissa ei saa ohittaa.

    Juu, tällainen virheellinen käsitys joillakin on.

    Eikä ainakaan takaa tuleva ja kisan ulkopuolinen porukka saa tunkea itseään kilpailijoiden ohitse.

    Ei saakaan, siitä kyllä pidetään visusti huoli ja se myös kerrotaan kilpailun perään lähtevälle ensimmäiselle ryhmälle. Viikkokisa ei ainakaan meillä kuitenkaan ole sellainen kisa, koska viikkokisailijat pelaavat missä ryhmässä sattuvat pelaamaan siellä kaikkien muiden joukossa. Heitä siis koskevat ihan normaalit golfetiketin vaatimukset ja ohjeet.

    Olisin lähtenyt kierrokselleni ennen kilpailua (viikkokisa tai ihan oikea kilpailu) ja silloin ei tarvitse todennäköisesti murehtia pelitahdista.

    KL1

    Olisin lähtenyt kierrokselleni ennen kilpailua (viikkokisa tai ihan oikea kilpailu) ja silloin ei tarvitse todennäköisesti murehtia pelitahdista.

    Kuten olen tässä kertonut, meillä viikkokisailijat ovat siellä sikin sokin kaikkien muiden pelaajien joukossa eikä varauslistassa lue kuka pelaa viikkokisaa.

    Mutta oletetaanpa, että mekin olisimme pelanneet viikkokisaa ja monta ryhmää meidän takanamme. Millä tavalla tuon meidän edellämme kulkeneen ryhmän toiminta olisi jotenkin erilaista? Ensin sählättiin, sitten luvattiin päästää ohi eikä sitten päästettykään. Tähän minä haluaisin ehdotuksia ja ajatuksia enkä siihen mihin aikaan minun kannattaisi mennä pelaamaan.

    Niin…en osaa sanoa mitä täällä palstalla kirjoittavat yleensäkään asialle mitään voivat, että millä intensiivisyydellä kannattaa ylipäänsä täällä esitettyihin ehdotuksiin suhtautua, vastasipa odotuksia tai ei.

    Mutta yritetään: ehkä asiasta voisi ilmoittaa seuran kilpailutoimikunnalle, kysyä kisojen toimintaohjeita ja tuoda esiin ongelmat. Tai caddiemasterille tieto, pelaajien nimetkin löytynee helposti varausjärjestelmistä, jos haluaa henkilökohtaisesti lähestyä.

    Oletan, että tässä puhutaan Talman kentästä (näin olen tulkinnut aiemmista viesteistäsi, että siellä pelaat). Masterilla en ole pelannut kertaakaan, etteikö kuutosväylän saarigreenin kohdalla tulisi jonkinlaista tulppaa, joka hetken näkyy seiskalla, mutta sitten purkautuu – paitsi jos kasilla pelaa pitkälyöntisiä greenin tuntumaan, jolloin on pakko odotella, kun edelliset poistuvat greenin sivusta. Kun sen päälle lisätään pallon katoaminen, eipä ihme, että jonoa tuli.

    Mielenkiintoista olisi tietää mikä tilanne oli kisailevan ryhmän edellä, tarinahan ei kerro oliko ysiväylä todella vapaa. Ja miten he tulkitsi tilanteen? Meneekö ohittajat oikeasti selkeästi edelle, vai joutuuko kilpailuun keskittyvät kohta odottelemaan, että eivät lyö nilkoille. Tämä sillä, että tänäkin vuonna on tullut itse oltua takana tulevien mielestä varmasti tulppana, mutta kun joka toisella väylällä itsekin odottelee niin kuka on tulppa ja kelle? Hieman kärjistäen, singeli- ja varsinkin plussalla pelaavien on monesti olettanut etenevän reippaasti, mutta käytännössä joutuvat usein odottelemaan pidempään, että edessä on riittävästi lääniä ampua kanuunalla, väylälle tai ei. Ja kun ei osu, haetaan pitkään ja takana odotetaan, mutta seuraavalla taas osuvatkin ja ovat yht’äkkiä pitkällä karkumatkalla.

    Tyhjiä lähtöjä jopa viikkokisailijoiden perään, siinä ratkaisu, mutta ei ymmärettävästi sovi yhtiöille tai seuroille.

    KL1

    Mielenkiintoista olisi tietää mikä tilanne oli kisailevan ryhmän edellä, tarinahan ei kerro oliko ysiväylä todella vapaa. Ja miten he tulkitsi tilanteen? Meneekö ohittajat oikeasti selkeästi edelle, vai joutuuko kilpailuun keskittyvät kohta odottelemaan, että eivät lyö nilkoille.

    Kyllä siellä edellä tilaa oli vaikka kuinka paljon. Ehkä siinä tuo leidi lähti lupailemaan liikoja ja ryhmän nuoret miehet eivät halunneet päästää ohi. Se kävi aika hyvin selväksi, kun yleensä viimeistään ysin jälkeen päästetään ohi, mutta siellä tuo ryhmä mönki avaustensa perään, samalla kun tiillä kököttää autoileva pariskunta.

    Kyllä yksi autoileva pariskunta vahvistettuna yhdellä kävelijällä pelaa nopeammin kuin neljän viikkokisaajan ryhmä, siitä ei pitäisi kellään olla mitään epäilystä, etenkin jos on edes pikkaisen katsonut taakseen. Kaiken lisäksi pelasimme kaikki kolme etutiiltä, mikä nopeuttaa peliä entisestään. Viikkokisaajat puolestaan pelasivat takatiiltä.

    Ei kai tuohon ole mitään lääkettä. Ollutta ja mennyttä. Ensi kerralla pitänee kilauttaa kapteenille ja pyytää häntä keskustelemaan moisten pelurien kanssa. Siitä on joskus ollut ihan oikeasti apuakin, tosin hieman toisissa asioissa, mutta kuitenkin.

    Viikkokisan osallistujat muiden pelaajien seassa eivät mielestäni ole mikään ongelma. Viikkokisan pelimuoto on käytännössä pistebogey ja lähdössä voi olla jopa yksittäinen vkokisapelaaja Näin ollen peli etenee ripeästi eli pallon voi välillä nostaa taskuun jos pisteitä ei ole enää tulossa. Ehkä tärkeää on kertoa peliseurueen muille pelaajille pelaavansa viikkokisaa. Jos pelaa yksin niin oletettavasti kysyy merkkaajan seurueesta. Muutenhan homma toimii normaalin golfin säännöin. Varapallosäännöt tärkeää kisassa kuin kisassa. Hieman hölmöä palata edelliselle lyöntipaikalle jos pallo on kadonnut muualle kuin vesiesteeseen.

    KL1

    Viikkokisan pelimuoto on käytännössä pistebogey

    Meillä on erikseen scr-sarja viikkokisassa (tiistaisin). Sitä tuo leidi tovereineen myös pelasi, muutenhan hän olisi vetänyt viivan korttiin ko. reiälle.

    Hieman hölmöä palata edelliselle lyöntipaikalle jos pallo on kadonnut muualle kuin vesiesteeseen.

    Kyseinen Masterin 7 lyödään täysin sokkona päälle ja leidin pallo oli vastoin olettamuksia mennyt niin paljon vasemmalle, ettei ollutkaan griinillä, vaan jossain tuntemattomassa paikassa. En nähnyt itse lyöntiä, joten en osaa arvioida olisiko varapallo tuossa paikassa ollut tullut hänelle tai muille ryhmän jäsenille edes mieleen.

    Tuota loppuosaa en oikein ymmärtänyt. Eikö silloin ole hölmöä palata edelliselle lyöntipaikalle, jos pallo on kadonnut estealueelle? Vai mitä mahdoit tarkoittaa?

    Valvoja olisi voinut käydä opastamassa tuota edellä olevaa porukkaa. Valitettavasti valvojia on monella kentällä liian harvoin. ,,, ja valvojan saa paikalle soittamalla cädärille

    KL1

    Kun olisikin valvojia…

    Tähän aiheeseen sopii sellainen pohdita, että miten paljon huomioidaan toiset pelaajat samassa peliryhmässä. Tietenkään puttilinjalla ei seistä tai liian lähellä lyöjää. Myöskään ei sovi jutella pelaajan lyödessä. Mutta mitä mieltä olette kohtuuden rajoista, esimerkiksi

    – jotkut puttaajat häiriintyvät, ellei muut pelaajat ole yli 5m päässä puttaajasta
    – puhuminen ei ole hyväksyttävää, mutta entä muut äänet – esim hanskan tarran ääni
    – osa haluaa muiden seuraavan draivia ihan pallon takaa, toiset eivät siedä mitään pallon takana

    Eli missä kulkee kohtuuden raja ja voiko pelaaja esim. putatessa vaatia muita kovinkin kauas puttaajasta tai lipusta?

    KL1

    1. jotkut puttaajat häiriintyvät, ellei muut pelaajat ole yli 5m päässä puttaajasta
    2. puhuminen ei ole hyväksyttävää, mutta entä muut äänet – esim hanskan tarran ääni
    3. osa haluaa muiden seuraavan draivia ihan pallon takaa, toiset eivät siedä mitään pallon takana

    1. Melko kohtuutonta. Minulle riittää, ettei silloin liikuta eikä…, kts. kohta 2.
    2. Jotkut eivät häiriinny äänistä lainkaan. Itseäni eivät häiritse jatkuvat äänet, kuten leikkurin tai auton ääni. Sen sijaan puhe häiritsee, koska jään kuuntelemaan sitä enkä osaa keskittyä lyöntiin. Äkilliset äänet, kuten hanskan tarran ääni, häirinnevät useimpia ihmisiä.
    3. Tuokin on melko yksilöllistä ja varmasti sama juttu kuin tuo edellinen. Jotkut pystyvät keskittymään omaan suoritukseensa eivätkä häiriinny täysin epäoleellisista asioista, toiset taasen häiriintyvät.

    Minusta sen pitäisi riittää, että antaa toiselle riittävästi fyysistä tilaa suorittaa lyöntinsä eikä liiku eikä pidä ääntä toisen pelaajan ollessa lyömässä.

    Minä sanon, jos joku asia häiritsee, eikä sanomisesta kukaan ole pahastunut. En edim tykkää jos silmälulmastani näen lähellä seisovan tai jos etuviistossa on pelaaja, niin että joudun jännittämään etten vahingossa osu häneen tai joku seisoo aivan reiän vieressä.

    Komppaan KL1:n kolmen kohdan näkemyksiä. Pitäisi olla ihan peruskauraa golfaajalle. Laittaisin lisää asiaa otsikon ”toisten huomioonottaminen” alle omien kokemusteni mukaan.

    Viheriöllä olisi tärkeää antaa tilaa toisille, ei kävellä toisten puttilinjojen läpi, annetaan tila puttilinjan tähtäämiselle, siis kenenkään monot ei näy tähtäyslinjalla lipun takana. Pahimpia kokemuksia on se, että pelaaja puttaa, pallo jää puolen metrin päähän reiästä. Ei hätää, hän tallustelee ympäri reikää välittämättä muiden merkkausnastoista ja sohii pallon kuppiin. Minusta pelaajan pallo ja linja reikään on pyhää aluetta, respectiä!

    Toinen hauska tilanne, kanssapelaajalla on n. 25 metrin putti, joka menee yli kaksi metriä. OK, palloni on next vuorossa, keskityn heti puttaamaan, edellä lyöty pallo ei ole linjallani eli en odota, että sitä tarvitsee merkata. Tähtään ja puttaan. Hauskuus tulee siitä, että kanssapelaaja hyörii siellä reijän ympärillä ja puttailee omaa palloaan. Oma palloni menee hänen jalkojen välistä reiän viereen. Ymmärrän sanonnan ”jatkan vielä” mutta tuossa tilanteessa en edes ajatellut moista eikä hän sellaista ilmaissut. Olin niin hölmistynyt, etten osannut sanoa mitään tapahtuman jälkeen.

    … mutta missä määrin pitää hyvääksyä, jos vaatimukset ovat kohtuuttomia. Siis tyyliin 2m puttaajan sivussa ei riitä, vaan puttaaja haluaa että kaikki ovat takaviistossa vähintään 5m päässä (= ettei vaan kukaan näy silmäkulmassa)?

    KL1

    … mutta missä määrin pitää hyvääksyä, jos vaatimukset ovat kohtuuttomia. Siis tyyliin 2m puttaajan sivussa ei riitä, vaan puttaaja haluaa että kaikki ovat takaviistossa vähintään 5m päässä (= ettei vaan kukaan näy silmäkulmassa)?

    No tuota… jos jonkun elämää suurempi peli on tuosta kiinni, niin siirrytään sitten. MUTTA annetaan samalla ymmärtää, että KANNATTAISI hiljalleen opetella sulkemaan pois mielestä tietyt omaan suoritukseen millään tavalla vaikuttamattomat asiat, kuten silmäkulmasta näkyvä täysin paikallaan seisova henkilö siinä kahden metrin päässä. Kannattaisi ehkä enemmänkin keskittyä katsomaan sitä palloa putatessa…

    Erikoisia näkemyksiä. Enpä ole kokenut kohtuuttomaksi siirtyä pyydettäessä vaikka 7m jos olen ollut siellä silmäkulmassa tai pitkä varjo osuu linjalle tms. Yllättävän monella ihmisellä keskittyminen ei yksinkertaisesti onnistu, jos aistit ei sitä salli, siinä ei ole kyse mitä kannattaisi tai ei, vaan mitä pystyy ja mitä ei. Eikä ole yksikään pelikierros sen takia venynyt tai taakse tullut jonoa, jos on muutama ”ylimääräinen” askel tullut otettua greenillä tai boksissa.

    Kun tuo silmäkulmajuttu nyt nostettiin tapetille, niin omalla kohdalla täysissä lyönneissä epäonnistun suurella todennäköisyydellä, jos ihminen, puu tai vaikka kärry on parin metrin säteellä lyöntilinjasta taakse tai vähän takaviistoon. Jos kyseessä on ihminen, niin sanon ”Siirrytkö vähän”, tämä toimii aina. Kärryn siirrän tai pyydän siirtämään, ei ongelmia siitäkään. Ihmiselle olen nähnyt toimivan myös kehotuksen painua v….n, mutta itse en sitä tyyliä käytä.

    KL1

    Enpä ole kokenut kohtuuttomaksi siirtyä pyydettäessä vaikka 7m jos olen ollut siellä silmäkulmassa tai pitkä varjo osuu linjalle tms.

    Pitkä varjo linjalla on aivan eri asia kuin suolapatsaana seisova pelaaja usean metrin päässä.

    Ei ole koskaan minullekaan ollut ongelma siirtyä pyydettäessä. Jotenkin vain tuntuu siltä, että jos jokainen pienikin asia häiritsee pelaajaa, niin ehkä golf ei ole se oikea laji hänelle.

    Jos sallitaan muutama prinsiippi..omalta kohdaltani.

    1. en koskaan astu toisen pelaajan puttilinjalle.
    2. en koskaan merkkaa/nosta omaa palloani jos siihen ei ole todellista tarvetta (pallon puhdistaminen tai pallo on toisen pelaajan linjalla/häiritsevän lähellä linjaa)
    3. En koskaan poista lippua reiästä omaa puttiani vartenb (voin nostaa jos pelikaveri haluaa niin oman puttinsa vuoksi). Omalla vuorollani edellytän yleensä että lippu on paikallaan. Muttei tämä ole mitään ”jumalan sanaa”.

    Tarpeentullen voi aina pelata oman pallonsa ensin (joe ei tarvitse steppailla kaverin puttilinjalla) jos toinen pelaaja ilmoittaa että palloni häiritsee hänen suoritustaan. Vaihtoehtoisesti voin merkata oman palloni.

    Yhden tai ehkä toisenkin kerran peliurani aikana on käynyt niin että toinen samassa ryhmässä oleva pelaaja on halunnut griinällä olevien pallojen merkkaamista (ikäänkuin samaan tapaan kuten ammattilaistourilla on tapana). Koska oma palloni ei ollut likimainkaan puttilinjalla jouduin tuottamaan hänelle pettymyksen..en nostanut palloani. Tiedeä sitten kuinka paljon se häiritsi?

    Milelestäni muiden pelaajien huomioonottaminen koskee myös kaikkia muita kentällä pelaavia peliryhmiä. Näissä meidän tapallisten tuuppareiden peleissä on fiksua suoriutua kohtuullisen ripeästi. Ei liene syytä ottaa esimerkkiä PGA-Tour’illa pelaavien ammattilaisten rutiineista.

    KL1:

    Ei ole koskaan minullekaan ollut ongelma siirtyä pyydettäessä. Jotenkin vain tuntuu siltä, että jos jokainen pienikin asia häiritsee pelaajaa, niin ehkä golf ei ole se oikea laji hänelle.

    Samaa mieltä.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 76)
Vastaa aiheeseen: Toisten huomioon ottaminen

Etusivu Foorumit Yleistä Toisten huomioon ottaminen