23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Täydellinen grippiremontti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Täydellinen grippiremontti?

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Arvoisat kanssadroppaajat! Olisiko kellään samankaltaisia kokemuksia ja toimivia vinkkejä seuraavaan ongelmaan gripin kanssa? Proseduuri: – pallo makaa maassa tai tiillä – asetan mailan pallon taakse – haen stanssin karkeasti kohdilleen – tartun vasurilla mailaan (olen oikeakätinen) ja kun maila tuntuu hyvältä sormissa niin – tartun oikealla mailaan ja – hienosäädän stanssin. Kun tässä tilanteessa nyt sitten heilautan käsiä rentouttaakseni niitä, niin lapa sulkeutuu selvästi. Voin höllätä otetta heteksi ja oikaista lapaa, mikä jonkun verran auttaa tilannetta. i4, i5 ja joskus i6 tuottavat reilun hukin lavan kulkiessa suunnassa mutta sulkeutuneena läpi osumasta ==> pallo lähtee tähdättyyn suuntaan mutta kaartaa reippaasti vasemmalle. Lyhyillä raudoilla ja puilla lapa nousee hieman pystympään ja tuloksena on usein päältäkatsoen matala kaari ja varsinkin puilla sinänsä kelvollinen draw. Jos yritän ottaa alusta asti otteen, jota ei tarvitse korjata lopuksi, niin lapa osoittaa tarttuessa niin paljon oikealle, ettei lopputulosta pysty ennustamaan kyllä yhtään. Nyt on pari vuotta harrastusta takana ja vasta tällä kaudella kiinnitin ensimmäisen kerran huomiota oikeaan käteen erään pelikaverin siitä jotain kysyessä. Oikea oli melko pitkällä mailan alla ja koska yritin ehkäistä lavan sulkeutumista pehmentämällä vasurin grippiä niin varren päällä oli kaiken kaikkiaan melko avonaista (eikä oikea käsi oikein noussut osuman jälkeen vasurin päälle saatossa). Nyt olen nostanut oikeaa ylemmäs ja se lienee parantanut tilannetta, mutta grippi ei tunnu neutraalilta kun kädet vääntävät vastakkaisiin suuntiin. Mahdollinen osasyy tähän voisi olla liian ohut grippi. Normaalikäsineen koko on minulla noin 11 ja golfhanskan käyttö tuntuu hyvältä ainakin siksi, että grippi ikäänkuin paksunee, joten pari kerrosta teippiä gripin alle voisi ehkä auttaa. En kuitenkaan usko, että tämä on mikään ratkaiseva tekijä. Niin, olisiko niitä vinkkejä? Juu, menen tulevan talven aikana pron pakeille…

    Tuntuu olevan aika solmussa toi sun ote. Paras tulos tulee varmasti sieltä pron kautta eli ei muuta kuin nopeasti sinne. Miksi odottaa talveen asti.

    Täs on nyt kuitenkin linkki miten grippi kasataan. Lontoon murteella mut toivottavasti ei haittaa. Kuvitukset on aika hyviä…

    grippi

    1. Se, että ote mailasta ’tuntuu hyvältä’, ei todista mitään. Hyvältä tuntuu se, mihin olet tottunut, oli se miten väärin hyvänsä, ja ’oikea’ tuntuu ainakin jonkin aikaa ’pahalta’, jos muutat otetta. Kaupoista saattaa löytää esim. Leadbetterin harjoitusmailan, jossa on oikeaa otetta varten muotoiltu grippi, josta voi ottaa kiinni vain yhdellä (oikealla) tavalla. Veikkaan, että ote ei tunnu ’hyvältä’.
    2. Otteen tarkoitus on tuoda lapa neutraalissa asennossa palloon osumahetkellä. Osumahetkellä kädet ovat hiukan edempänä kuin alkuasennossa, mutta pallo tietenkin edelleen samassa paikassa. Tästä seuraa, että lapa on osumahetkellä väkisin avoimempi kuin alkuasennossa. Jos siis haluaa lavan olevan neutraali osumahetkellä, sen pitää olla hiukan suljettu alkuasennossa.
    Tuntui em. harjoitusmaila kädessä hyvältä tai ei, ainakaan sen mukainen ote ei ole sellainen, mitä ennen aikaan neutraaliksi kutsuttiin, vaan reilusti vahva.
    3. Oikea käsi ei tule saatossa vasemman päälle ennen kuin vasta huomattavasti osumahetken jälkeen, kun maila alkaa kiertyä taakse. Mitään ’ranteiden kiertoa’ ei lyönnin aikana edes tapahdu, kahdesta syystä: 1. ranteet eivät ylipäätään kierry, ne vain taupuvat eteen tai taakse. testaa vaikka tarttumalla vasemman käden peukalolla ja etusormella oikeaan kyynärvarteen 10 cm ranteen alapuolelta kun oikea kämmen on ylöspäin, ja yritä kääntää oikea kämmen alaspäin vasemman käden otetta irroittamatta. 2. Jo Ben Hogan kirjoitti kirjassaan vuodelta 1957, että pallon hallinta ranteita (=kyynärvarsia) pyörittelemällä on mahdotonta. Mailan lapa kulkee täydessä lyönnissä niin nopeasti, että ihmisaistit eivät ehdi havaita ja toteuttaa tarvittavaa korjausta oikea-aikaisesti, ainakaan kahta kertaa peräkkäin.

    Nimetön

    grippiä
    Tuonkin voi lukea, mutta ongelma voi olla kuitenkin pohjimmiltaan tähtäyksessä ja sen suhteessa gripin ottoon (kuulostaa sekavalta). Jos kohdelinja on lipulle ja lavan asettaa sinne ja samalla ottaa stanssin saman lipun suuntaan tähyilemällä vasemman olan yli, voi olla varma, että stanssi on sulki ja lapa on sulki ja lyönti lähtee vaihdellen suoraan vasemmalle, suoraan lipulle ja vasemmalle kaartaen köhti pöpelikköä tai oikealle pöpelikköön tai sieltä takaisin kaartaen (joskus jopa lipulle). Näihin vaikuttavat kulloinenkin maila, mailanpään nopeus ja toteutunut svingin suunta.

    Nimetön

    Bosco kirjoitti: (31.8.2006 22:44:13)
    grippiä
    Tuonkin voi lukea, mutta ongelma voi olla kuitenkin pohjimmiltaan tähtäyksessä ja sen suhteessa gripin ottoon (kuulostaa sekavalta). Jos kohdelinja on lipulle ja lavan asettaa sinne ja samalla ottaa stanssin saman lipun suuntaan tähyilemällä vasemman olan yli, voi olla varma, että stanssi on sulki ja lapa on sulki ja lyönti lähtee vaihdellen suoraan vasemmalle, suoraan lipulle ja vasemmalle kaartaen köhti pöpelikköä tai oikealle pöpelikköön tai sieltä takaisin kaartaen (joskus jopa lipulle). Näihin vaikuttavat kulloinenkin maila, mailanpään nopeus ja toteutunut svingin suunta.

    Motoksi sopisi lainaus tuon linkin tekstistä, johon kannattaa mielestäni paneutua:
    So get your grip right, and stick to it. If you can’t play golf with an orthodox grip, it’s your swing that needs attention . . . not your grip. You can’t cure a bad swing with an equally bad grip.

    Ison pahan antamasta linkistä täytyy ehdottomasti kokeilla tuota gripin muodostamista ilmassa eikä pallolla. Voi olla hyvinkin looginen homma – aloitusrutiinit menevät kokonaan uusiksi tällä menetelmällä, mutta sehän voi olla erittäin hyväkin juttu. Ainakin mielikuva täydellisestä grippiremontista tuntuu korvien välissä todellisemmalta.

    Ja Boscon tarjoama linkki oli substanssiltaan – ’miten grippi rakennetaan’ – erittäin hyvä. Tämän kirjoittaja taitaa tajuta asiasta jotain, kun osaa selittää sen noin selkeästi ja yksinkertaisesti. Jo heti lukiessa löytää omasta gripistä varmaan tusinan verran virheitä… 🙂

    Viime viikolla kokeilin korjata ongelmia stanssssia jalkateriä säätämällä. Siitähän ei ollut tietenkään mitään apua. Hyvää tuossa kokeilussa oli se, että homma toimi loogisesti eli gripin virheitä ei pystynyt kompensoimaan säätämällä muualta ja epäilykset itse gripin ongelmista saivat vahvistusta. Nyt päsee korjaamaan itse vikaa sen sijaan, että kokeilisi millä loitsulla saisi vain oireet pois.

    Eikun rangelle!

    Boscon linkki on grippiesitys Ben Hoganin kirjasta ’Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf’ Gripistä on kirjassa muistaakseni 16 sivua juttua. Itse opettelin Hoganin ohjeilla gripin enkä ole sille mitään tehnyt sen jälkeen. Kovettumatkin tulevat käsiin samoihin paikkoihin kuin kirjan kuvissa. Muistelen että itselleni ohjeiden mukaisen gripin rakentaminen tuntui aluksi omituiselta koska maila otetaan reilusti sormille jonka takia ote tuntui liian löysältä. Minusta oikean gripin jippo onkin siinä että maila menee backsvingissä oikeaan paikkaan taakse ja että downsvingin aikana mailan keskipakovoima lukitsee mailan tiukasti käsiin niin ettai mailaa tarvitse puristaa juuri lainkaan. Tätä voi kokeilla kaverin kanssa, anna kaverin nykäistä mailaasi vaakatasossa ja huomaat miten ote tiukkenee itsestään nykäisyn voimasta. Kun grippi on kunnossa voi lyödessä keskittyä mailan oikean liikeradan rakentamiseen.

    ts

    Semmonen seikka itseä ihmetyttänyt noissa kaikissa lehtien ja kirjojen grippiohjeissa, että niissä keskitytään pelkkään käsien asentoon mailan varteen nähden. Hyvä grippi ja sen rakentaminen lähtee olkapäistä ja pitää sisällään koko käsivarren asennon.

    Usein näkee hyviä yrityksiä kääntää kädet opetettuun asentoon, kun ensin on kierretty käsivarret valmiiksi väärin ja mennään ottamaan mailasta kiinni sen alapinnalta. Sillä saadaan varmasti jännitteitä aikaiseksi sekä käsivarsiin, että hartioihin ja pallon lyöminen lähes mahdottomaksi. Ei sillä, että se oikeaoppisellakaan gripillä aluksi hyvältä tuntuisi 🙂

    Grippi on elementti, joka vaikuttaa aivan kaikkeen swingissä. Lukuista ovat kerrat jolloin joku on yrittänyt swingiinsä muutosta ilman, että grippiin kajotaan. Eipä taho onnistua jos lähtötilanne on pielessä.

    ’You can play good golf with bad swing, but You can’t get good swing with bad grip’

    No niin… kahta rangeharjoitusta ja yhtä kierrosta viisaampana voin todeta, että kun gripin rakensi ohjeen mukaan niin se hukki todellakin katosi (no ehkä se vielä kaivautuu jostain joka 15. kerta, mutta on varmaan tullut virhettä grippiin…) ja suorien lyöntien määrä on kaksin- tai kolminkertaistunut verrattuna aikaan ennen grippiremonttia. Ei paha, nyt pääsee välillä jopa lyömään väylältä… 🙂

    Ensimmäiset 150 palloa piti lyödä niin, että jokaista lyöntiä varten rakensin gripin ajatuksen kanssa alusta loppuun. Kenttää kiertäessä tuli jo joitakin lyöntejä jolloin kädet sujahtivat kohdilleen ilman pitkällistä rakentelua.

    Oikein tehtynä tuo grippi tuntuu tosiaan lukitsevan mailan sormiin siten, että lapa kääntyy backsvingin aikana reippaasti (niin kuin pitäisikin), mutta palautuu downsvingin aikana alkuasentoon ilman että asialle pitäisi tai voisikaan tehdä oikein mitään.

    Ainoa kohta mikä tuosta ohjeesta vielä mietityttää on yläkäden peukalon asema: jos lasken sen gripin päälle ja sitten kierrän käsi-varsi-yhdistelmää ohjeen mukaisesti, niin lapa jää melko usein auki osumassa. Tämä tuntui vähenevän jos laitoin peukkua heti aluksi vähän varren yli ja jätin kiertämistä vähemmälle. Mitäpä kokeneemmat sanovat: järjestänkö itselleni ongelmia tulevaan näin tekemällä? Mainittu lukitusefekti tuossa hieman löystyy.

    Ikidur kirjoitti: (3.9.2006 22:01:43)
    No niin… kahta rangeharjoitusta ja yhtä kierrosta viisaampana voin todeta, että kun gripin rakensi ohjeen mukaan niin se hukki todellakin katosi (no ehkä se vielä kaivautuu jostain joka 15. kerta, mutta on varmaan tullut virhettä grippiin…) ja suorien lyöntien määrä on kaksin- tai kolminkertaistunut verrattuna aikaan ennen grippiremonttia. Ei paha, nyt pääsee välillä jopa lyömään väylältä… 🙂

    Ensimmäiset 150 palloa piti lyödä niin, että jokaista lyöntiä varten rakensin gripin ajatuksen kanssa alusta loppuun. Kenttää kiertäessä tuli jo joitakin lyöntejä jolloin kädet sujahtivat kohdilleen ilman pitkällistä rakentelua.

    Oikein tehtynä tuo grippi tuntuu tosiaan lukitsevan mailan sormiin siten, että lapa kääntyy backsvingin aikana reippaasti (niin kuin pitäisikin), mutta palautuu downsvingin aikana alkuasentoon ilman että asialle pitäisi tai voisikaan tehdä oikein mitään.

    Ainoa kohta mikä tuosta ohjeesta vielä mietityttää on yläkäden peukalon asema: jos lasken sen gripin päälle ja sitten kierrän käsi-varsi-yhdistelmää ohjeen mukaisesti, niin lapa jää melko usein auki osumassa. Tämä tuntui vähenevän jos laitoin peukkua heti aluksi vähän varren yli ja jätin kiertämistä vähemmälle. Mitäpä kokeneemmat sanovat: järjestänkö itselleni ongelmia tulevaan näin tekemällä? Mainittu lukitusefekti tuossa hieman löystyy.

    Tuossa kuvitetussa ohjeessa huomaat, että yläkättä käännetään oikealla ilman mailan kääntymistä. Eli höllää grippiä ja käännä sitten kättä oikealle hiukan. Lapa ja varsi pysyvät paikoillaan. Huomaat idean noista piirretyistä ’grippiviivoista’. Viiva pysyy kuvissa edelleen päällä.

    Suoria lyöntejä!

    Oletteko huomanneet, mitä vaikutuksia gripin saamiseen on pyöreällä/ovaalilla gripillä? Itselläni on ovaalit, mutta jotenkin ovaalikohta tuntuu aina asettuvan huonosti ja lisää säätämistä/hiplaamista ennen lyöntiä. Onko ovaalin kohdan tarkoitus asettua luontevasti esim. sormien taitekohtaan vai onko tarkoituksena vain ilmoittaa missä asennossa maila on? Kaikkihan eivät ymmärttääkseni voi neutraalia grippiä ottaa ovaalista siten, että paksuin kohta aina olisi esim. sormien nivelen kohdalla?

    apina kirjoitti: (4.9.2006 11:21:10)
    Oletteko huomanneet, mitä vaikutuksia gripin saamiseen on pyöreällä/ovaalilla gripillä? Itselläni on ovaalit, mutta jotenkin ovaalikohta tuntuu aina asettuvan huonosti ja lisää säätämistä/hiplaamista ennen lyöntiä. Onko ovaalin kohdan tarkoitus asettua luontevasti esim. sormien taitekohtaan vai onko tarkoituksena vain ilmoittaa missä asennossa maila on? Kaikkihan eivät ymmärttääkseni voi neutraalia grippiä ottaa ovaalista siten, että paksuin kohta aina olisi esim. sormien nivelen kohdalla?

    Mulla ’ovaali’ eli rib, reminder ym. sopii kuin isä äitiin. Ei tarvitse hieroa otetta, vaan se on siinä. Onko se sitten oikein tai väärin onkin sitten kokonaan eri juttu…

    Nimetön

    apina kirjoitti: (4.9.2006 11:21:10)
    Oletteko huomanneet, mitä vaikutuksia gripin saamiseen on pyöreällä/ovaalilla gripillä? Itselläni on ovaalit, mutta jotenkin ovaalikohta tuntuu aina asettuvan huonosti ja lisää säätämistä/hiplaamista ennen lyöntiä. Onko ovaalin kohdan tarkoitus asettua luontevasti esim. sormien taitekohtaan vai onko tarkoituksena vain ilmoittaa missä asennossa maila on? Kaikkihan eivät ymmärttääkseni voi neutraalia grippiä ottaa ovaalista siten, että paksuin kohta aina olisi esim. sormien nivelen kohdalla?

    En olen koskaan päässyt sinuiksi ’reminder’ grippien kanssa vaikka olen niitä aina aika ajoin kokeillutkin. Se tuntuu kyllä kädessä ihan hyvältä kun pitää mailaa paikoillaan, mutta jostain syystä swingin aikana se alkaa häiritsemään. Ja kyllä sen reminderinkin kanssa saa helposti pidettyä grippiä väärin eli ei se ole mikään tae hyvästä (tai oikeasta) gripistä 😉 Moni kuitenkin vannoo niiden nimeen ja tärkeintä lieneekin että ne antavat näille pelaajille rennon tunteen ja luottamuksen grippiin.

    Asettuuko sinulla ovaalikohta vasemmalla sormien taitekohtaan eli toisen tai kolmannen nivelen kohdalle? Olen omissa mailoissa avannut grippejä vähän vasemmalle niin istuvat paremmin. Oikeassa asennossa (suorassa) tahtoo helposti muodostua aika hukkiote.

    Nimetön

    apina kirjoitti: (4.9.2006 12:41:10)
    Asettuuko sinulla ovaalikohta vasemmalla sormien taitekohtaan eli toisen tai kolmannen nivelen kohdalle? Olen omissa mailoissa avannut grippejä vähän vasemmalle niin istuvat paremmin. Oikeassa asennossa (suorassa) tahtoo helposti muodostua aika hukkiote.

    Minulla ongelmana ei ole ollut ovaalikohdan asettuminen vaan se tunne joka siitä aiheuttuu swingissä. Lisäksi kun haluan avata tai sulkea lapaa niin ovaalin paikan muuttuminen häiritsee. Pyöreä grippi ei aiheuta tällaisia lieveilmiöitä…

    Mailojen kanssa jonninverran näpränneenä totean jotta greipin asentelussakin on pyöreällä versiolla aikas paljon enämpi vapauksia. Mm. häiritsevät tekstit ja muut kuviot voi pillotttaa sinnen alapuolellen.

    Taylori kirjoitti: (3.9.2006 22:29:30)

    Ikidur kirjoitti: (3.9.2006 22:01:43)

    Ainoa kohta mikä tuosta ohjeesta vielä mietityttää on yläkäden peukalon asema: jos lasken sen gripin päälle ja sitten kierrän käsi-varsi-yhdistelmää ohjeen mukaisesti, niin lapa jää melko usein auki osumassa.

    Tuossa kuvitetussa ohjeessa huomaat, että yläkättä käännetään oikealla ilman mailan kääntymistä. Eli höllää grippiä ja käännä sitten kättä oikealle hiukan. Lapa ja varsi pysyvät paikoillaan. Huomaat idean noista piirretyistä ’grippiviivoista’. Viiva pysyy kuvissa edelleen päällä.

    Suoria lyöntejä!

    Parempi myöhään kuin ei milloinkaan: Taylorille kiitos tärkeästä huomiosta!
    Uskon että homma on kuosissaan näillä eväillä. Pitäisi vielä päästä rangelle ja kierrokselle toteuttamaan nämä jutut.

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: Täydellinen grippiremontti?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Täydellinen grippiremontti?