23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Soketit, p..kele

Etusivu Foorumit Yleistä Soketit, p..kele

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #190486 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olisiko arvon keskustelijoilla hyviä vinkkejä sokettiongelmiin. Sain kyllä kesällä ongelman vaivatessa muutamia, mutta ne eivät mielestäni oikein tehonneet, ongelma sitten kuitenkin jotenkin hävisi aikaa myöten… ja palasi… ja hävisi… Siis ihan oikeasti sellaisia kokomuksia, miten ko. ongelmat ovat hävinneet tai sitten vakaata faktaa asiasta.

    #520215 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mulla ainakin on soketti herkässä, jos kädet karkaavat bäkärin huipulla liikaa ’sisään’ (siis takaa katsoen oikean hartian selän puolelle). Itse en tätä älynnyt, vaan pro tämän mulle kertoi ja sanoi samalla, että patenttiselitys seisomisesta liian lähellä palloa ei pidä paikkaansa. Kait niitä muitakin syitä tuohon erääseen golfin ’suloisimmista’ ilmiöistä on…

    #520216 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Soketti tulee ja menee.

    Itse lyön vajaita wedge lyöntejä ja siitä pikkuhiljaa täyteen svingiin. Mulla auttanut.

    #520217 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ’jos kädet karkaavat bäkärin huipulla liikaa ’sisään’ (siis takaa katsoen oikean hartian selän puolelle)’

    Selitätkö vähän tarkemmin

    #520218 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mulla tuo sisäänmenoilmiö tapahtuu (kait) tyypillisemmin niin, että svingaan liian matalalle eli kait se on flättiä silloin. Jos vaikka peili lyöntilinjan takana katsoo käsien sijainti pysäyttäen svingin bäkärin huipulle, näkee että ne ovat karanneet ’selän puolelle’.

    Kun katselee tour-pelaajien svingikuvia yms. ovat kädet useimmiten korkeammalla suhteessa muuhun kroppaan kuin itselläni silloin kun mennään ketuille. Niin ja siellä huipulla ne ovat aika lailla oikean hartian kanssa samalla kohtaa suoraan takaa kuvattuna.

    Kait sitä tuosta oikeammalla kohdalla olevasta bäkärin huipusta sokettiin pääsee, mutta ei niin suurella varmuudellä kuin kuvaamastani väärästä kohdasta.

    Niin paljon en viitsi pohtia, että mitä varten näin on vaan uskon siihen mitä minulle on sanottu ja mitä noista aiemmin mainituista kuvista näkyy.

    Ja sitten: tämä ei varmastikaan ole ainoa selitys soketin synnyttämän suloäänen (siis mailasta) kuulemiseen kentällä.

    #520219 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Syitä voi olla montakin, mutta yksi varma syy sokettiin on ranteiden liian aikainen käyttö. Sama mikä aloittelijoilla on usein, kun lyövät paljon toppeja. Molemmista pääsee eroon, keskittymällä svingissä siihen, että kädet ( kämmen ) ohittavat pallon ennenkuin mailan lapa. Siis kädet edellä pallon ohi ja ranteet toimivat vasta sen jälkeen normaalisti. Ranteiden käyttöä saa olla svingissä mukana, mutta se ei saa olla esteenä tasaisesti kiihtyvään downsvingiin läpi osuman.

    Aloittelijat kauhasevat palloa ilmaan ja silloin juuri ranteet kääntävät lavan liian aikaisin kohti palloa seurauksella, että pallo lähtee pitkin maata tai sokettina oikealle.

    #520220 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tässä omia henkilökohtaisia kokemuksia jotka eivät ole tarkoitettu totuuksiksi tai ohjeiksi kenellekään muille…

    Taistelin menneenä kesänä yli 2 kuukautta soketin kanssa. Huonoina päivinä ainoat mailat joilla pystyi lyömään olivat vaimon offset puu 7, chipit lobiwedgella ja putteri. Huonoimpina päivinä ei yksinkertaisesti uskaltanut pelata koska naapuriväylien pelaajat olivat aidosti vaarassa. Lomareissuilla tuli kierrettyä suomea ja ’huvikseni’ otin tunnin muutamalta eri prolta sadakseni eri näkemyksiä, oli Juhaa Riittaa ja Jania. Soketin edessä prokin on aika voimaton vaikka apuna olisivat markkinoiden parhaat videoanalyysit… Ahtiaisen Harri (Vuosaari) oli sitten ainoa jolla oli sílmää ja auktoriteettia sopivasti. Backswingiin tehtiin selkeä muutos, backswing on nyt ’one single movement’ jossa ranteita ei juurikaan tietoisesti aktivoida. Backswingissa on tärkeää että oikean jalan polvikulma pysyy ja että painon tunne pysyy jalkaterän sisäsyrjällä. Vasen kantapää ei saa nousta. Downswing lähtee lantion kierrolla jota muu kroppa sitten seuraa. Vartalon pitää kiertyä, lantio ei saa liukua lyönnin suuntaan. Lyönti on edelleen vahvasti sisältä ulos. Tätä mielikuvaa hakien sain lyöntiin kontrolloidumman tunnun ja ranteet eivät lipsahda yliaktiivisiksi. Tällä hetkellä koen ongelmana sen että palloa ei saa raudoilla oikein ’prässättyä’ vaan pallon kaari on turhan korkea. Lyöntipituudet ovat kyllä siedettäviä. Pääasia juuri nyt on että osuma palloon on kokolailla puhdas ja että pallon suunta on ’sektorissa’. No, jää jotain ihmeteltävää ensi kesäksikin.

    Oma stoorinsa on tietysti mailat. Soketista on niin helppo syyttää sopimattomia mailoja. Vaihdoin raudat swingipainoltaan raskaampiin (C4 -> D2), se rauhoitti hieman lyöntiä koska käsillä repiminen ei kertakaikkiaan onnistu.

    Yksi oleellinen peliväline on oma kroppa. Onko yläselän liikkuvuus kunnossa? Onko lapaluiden välissä kireätä. Onko selkänikamien okahaarakkeissa nikamalukkoja? Jos tilanne on huono niin pelkkä hieronta ei auta vaan apu löytyy fysikaalisesta hoidosta (ensiapu) ja räätälöidystä venyttelyohjelmasta (pysyvä apu).

    Tässä tätä omakohtaista tajunnan virtaa aiheesta soketti.

    #520221 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kiropraktikolle, hierojalle, psykiatrille, proolle…. Kaikkialle ovat jo sinua neuvoneet.

    Soketti on vaikea lyödä jos ei lyönnin aikana (mukaanlukien taaksevienti) kaadu kohti palloa. Eli pää ei saa liikkua korkeus eikä syvyys suunnassa. Tasapainoinen ja ryhdikäs alkuasento on yleensä helpoin apu.

    #520222 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mua on siis huijattu tuon käsien sisäänmenon suhteen… Pitää vaihtaa prota just heti.

    #520223 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mikähän tarkalleen ottaen on soketti?

    Ja miksi kutsutaan lyöntiä jolla osuu itseään jalkaan?

    #520224 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Soketti: Pallo osuu lavan kantaan ja varren alapäähän (Socket) ja lähtee noin 45 asteen kulmassa kovaa ja matalana oikealle. Esiintyy varmimmin silloin, kun oikealla puolellasi on väylä ja siellä pelaajia. Viheltää…

    Jalkaan: Sille on varmaan usaempiakin nimiä. Yhteistä niille on se ettei mitään niistä voi lausua perheohjelmassa.

    #520225 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Samat sanat. Soketti on todella turhauttava lyönti.

    Yksi syy sokettiin on pallon lyöminen flatilla swingillä.

    Sokettiin on monia yksilöllisiä syitä, joten en kyllä lähtisi kovasti yleistämään. Itse kilauttaisin hyvälle prolle, jolta kysyisin syytä sokettiin ja neuvoa sen poistamiseksi.

    Kaikkihan ovat lyöneet enemmän tai vähemmän soketteja. Tuskin syy on kaikilla sama.

    #520226 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oma ajoittainen sokettini johtuu (pron mukaan) siitä, että backsvingissä ranteet eivät pysy lukossa vaan ’lipsahtavat’ kulmaan lähes suoran oikean ranteen sijaan aiheuttaen flättitilanteen bs:n lopussa.

    #520227 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Leadbetterin väitetään joskus sanoneen jollekin tähtioppilaistaan joka löi soketteja että ’mene kotiin, pistä mailat nurkaan kahdeksi päiväksi, älä edes ajattele golfia ja tule sitten takaisin ÄLÄKÄ AJATTELE SOKETTIA!’.

    Soketti on mentaalinen ongelma, ainakin paremmilla pelaajilla.

    On siihen tietysti myös teknisiä syitä. Joku sanoi aiemmin että flätti svingi aiheuttaa sokettia? Ei näin voi yleistää, kysy vaikka Sergio Garcialta. Se, miksi flätti backsvingi voi aiheuttaa sokettia johtunee siitä, että flätti backsvingi aiheutuu useimmin ranteiden ’rullauksesta’, toisin sanoen mailan lapa ’käännetään’ ranteilla liiaksi oikean radan sisäpuolelle. Tällöin yleensä myös kädet liikkuvat pois ’pleiniltään’ eli päinvastaiseen suuntaan, ulos.

    No, se on vain yksi mahdollinen syy. yksi yksinkertainen syy on se, mihin joku jo viittasikin, eli kropa siirtyy downsvingissä eteenpäin. Tunnetko loppuasennossa painon pääasiassa varpailla? Tai kaadutko jopa usein eteenpäin?

    Joku huippupro on joskus antanut tipin, että seiso alkuasennossa enemmän päkiöillä (eli juuri toisin päin kuin voisi luulla). Tämä auttaa saamaan downsvingiin helpommin fiiliksen jossa paino liikkuu mieluummin kohti kantapäitä, kuin varpaita. Jos paino vielä tuosta liikkuu varpaille, mitä todennäköisimmin kaadut nenällesi (etkä lyö sokettia, koska et osu edes palloon)…

    Tällaisia ajatuksia tuli mieleen, toivottavasti joku kommentoi!

    #520228 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jaa…

    Mä en muista tuollaista lyöneeni, mutta aivan päin vastaiseen suuntaan jokusen kylläkin. Ja lähestulkoon suorassa kulmassa!

    Yksi näistä osui jalkaani tiiatessani puuvitosella. Muillakin mailoilla on tälläisiä tullut, mutta yleensä ottaen siis (näin sattuessaan) itseäni kohden eikä siis slaissin puolelle (minne niitä ’normaali’ lyöntejä mulla yleensä menee).

    En muista lyöneeni sokettia.

    #520229 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Älä välitä, kyllä niitä vielä sinullekin tulee 😉

    #520230 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tuosta AB:n viestistä tulikin mieleeni idioottivarma konsti välttää soketit:

    Ota bägiin vain puumailoja, chipperi ja putteri. Ei soketit vaivaa…

    Ps. bunkkereita olisi syytä välttää.

    #520231 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Koitin kotisohvan vinkkiä. Hieman enemmän painetta päkiöille, tepsi ainakin minulle. En sitten tiedä kuinka pitkään?

    #520232 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Paljon hyviä kommentteja. Itse huomasin kesällä ainakin yhden asian, joka vaikutti lavan osumakohtaan. Pyrin pron neuvon mukaiseen backswingin lähtöön, jossa maila kääntyi nopeammin osoittamaan suoraan taakse (vasemman käden reuna oikean reiden takaosan kohdalla) kuin mihin ollin tottunut. Alkuun meni erittäin hyvin, soketteja alkoi näin jälkikäteen ajatellen tulemaan about kuukausi sen jälkeen enemmälti. Huomasin rangella ettei soketteja tule, kun kontrolloin tuota backswingiin lähtöä, ettei se mene yli (etten korosta tuota pron neuvoa).

    Itse asiassa luettuani nuo teidän vastaukset uskoni tuohon teoriaani vahvistui; monessa puhuttiin esimerkiksi ranteiden liian voimakkaasta/väärästä käytöstä.

    #520233 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jos pelailet rahapelejä (skinit,yms) niin ei hätää sillä soketti kestää noin kaksi viikkoa ja sitten on rahat loppu.

    #520234 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Hei, suurimmat rahat menetin kahteen sokettiin samalla kierroksella viime kesänä!!!

    #520235 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Puumailalla lyönti, joka johtaa raudalla sokettiin, aiheuttaa täsmälleen päinvastaisen tuloksen, eli maila menee pallon etupuolelta ja kolhaisee palloa lyöntisuunnasta vasemmalle (oikeakätisillä). Tätä tapahtuu minulle ainakin päreen kärähdettyä otettaessa käyttöön salainen swingiase, apinan raivo. =) Onneksi aina vain harvemmin vuosien myötä.

    Kaipa näin on mahdollista omaan jalkaansakin lyödä.

    Ekana vuonna muistan virheellisen alkuasennon ja huonon tekniikan takia onnistuneeni vähän väliä lyömään kentällä melkein kaikki 20-30 m pitchit soketiksi. Se söi miestä.

    #520236 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ok, eli tuo selittää miksi sain kaksi ylimääräistä lyöntiä tiiatessani puuvitosella.

    Mutta olen myös lyönyt joskus tuon myös jollain keskipitkällä raudalla? (vitosta pidempää en muuten edes käytä)

    Näitä ’reverse-soketteja’ yhdistää kyllä swingin pituus eli kyse on täydestä lyönnistä.

    #520237 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Syö miestä isosti:

    Mulle ei ole soketti ollut koskaan ongelma, osumat tuppaa olemaan jopa vähän kärjen puolella.

    Viime kesänä sattui sellainen kierros, jossa tuli sama ongelma kuin Tuopilla: 20-40 m pitchit järjestelmällisesti soketteja. Eka tuli 4-väylällä lyhyt par nelonen jossa avaus keskellä väylää kolmessakymmenessä metrissä. Kaksi sokettia peräkkäin, josta jälkimmäinen päätyi bunkkeriin ja birdie vaihtui seiskaksi.

    Sama jatkui läpi kierroksen. Oli se ihmeellinen tunne kun on lyövinään ihan puhtaan osuman ja pallo lähtee aivan vinoon???? ja mikä pahinta matalana ja kovaa. Ehtii huutamaan fore siinä kohtaa kun pallo on jo viheltänyt kaverin vierestä!!!

    Viimeisillä rei’illä en uskaltanut lyödä enää pitchejä ollenkaan vaan rullailin vajaat lyönnit rautakasilla ja jäykillä ranteilla, etten olisi tappanut ketään.

    Menin seuraavana päivänä lähipelialueelle treenaamaan ja ’ilmiö’ oli hävinnyt itsestään. Luulen, että ongelmana oli se, että löin liikaa käsillä ja se johti erilaiseen mailan rataan tai jotain sellaista…

    Jäi kyllä mieleen se kierros…

    Epätoivo alkaa saavuttaa raamatulliset mittasuhteet. 5 viimeistä kertaa hallissa vain soketteja. Tai sitten kantaosumia hyvin lähellä vartta. Mitä lyhempi maila sen pahempi ongelma. Jotenkin tuntuu jo ennen lyöntiä niin epävarmalta, että tässä tulee varmasti soketti.. Yksi syy ongelmaan?

    En seiso liikaa varpailla, en kaadu eteenpäin, backsvigi ei ole flätti, kädet ei ole liian lähellä vartaloa.. Olen kokeillut jo kaikkea. Ja epätoivo vaan kasvaa.

    Voisiko tämä johtua siitä, että paino jää takajalalle liikaa, eli painonsiirto ei toimi kunnolla? Tai siitä, että olen yrittänyt muuttaa backsvingiä hiukan pystymmäksi ja kasvattunut lantion kulmaa? Voiko huono grippi tehdä soketin?

    Onko lisää vinkkejä/selityksiä/drillejä? Alan olla suhteellisen valmis kokeilemaan melkein mitä vaan.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
Vastaa aiheeseen: Soketit, p..kele

Etusivu Foorumit Yleistä Soketit, p..kele