16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Sittenkin väärästä paikasta

Etusivu Foorumit Säännöt Sittenkin väärästä paikasta

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Pelasin eilen kilpailussa kentällä, jossa tiiauspaikat on merkitty numeroilla. Lieneekö se aiheuttanut sen, että löin eräällä väylällä väärältä tiiltä. Olen niin tottunut pelaamaan keltaisilta. Ei liity tähän asiaan, mutta en henkilökohtaisesti näe mitään syytä näihin numerolappuihin, väreillä mennään ulkomaillakin, ainakin kaikkialla missä olen pelannut.
    Pelikaveri antoi minun lyödä, ja pallon vielä ollessa ilmassa, totesi, löit sitten väärältä tiiltä. Oliko asiallista toimintaa?
    Löin uuden pallon oikelta paikalta ja lisäsin pari rankkua korttiin. Väärää lyöntiähän ei lasketa. Mutta sitten se kysymys: Oliko virhe vakava vai ei? Tiiauspaikat olivat vierekkäin samalla tiiausalueella ja ehkä noin puolen metrin erolla. Jälkeenpäin ajatellen ja sääntöjä tutkien, en mielestäni saanut mitään etua tästä väärästä paikasta. Olisiko minun näin ollen pitänytkin jatkaa sillä väärästä paikasta lyödyllä pallolla?

    Ensimmäiseen kysymykseen kommentti: ei ollut. Tiedän tapauksen jossa peliryhmä katsoi tyynenä kilpailijan avauksen, totesivat sitten: pelasit väärältä tiiltä. Hänen ikäryhmä pelasi kentän lähempänä, hän avasi keltaisilta. Eli pelasi ko. väylän pidempänä mutta rankkuja silti. Kisaaja tosin veti tästä sen verran pallon nenään, että pesi koko porukan!

    Noiden merkkien kanssa saa olla tarkkana. Välillä on pienet numerolaatat nipussa kylki kyljessä, välillä 100m eroa. Onpa sellainenkin tullut tällä kaudella vastaan, että keltaiset on lähempänä lippua kuin punaiset!

    KL1

    Mutta sitten se kysymys: Oliko virhe vakava vai ei? Tiiauspaikat olivat vierekkäin samalla tiiausalueella ja ehkä noin puolen metrin erolla. Jälkeenpäin ajatellen ja sääntöjä tutkien, en mielestäni saanut mitään etua tästä väärästä paikasta. Olisiko minun näin ollen pitänytkin jatkaa sillä väärästä paikasta lyödyllä pallolla?

    Väärä tiiausalue on väärä tiiausalue. Lyönti on tuossa tilanteessa ehdottomasti uusittava, oli virhe pieni tai suuri.

    Tämä on yksi golfin monista mustavalkoisista säännöistä, jotka jättävät kaikenlaisen spekuloinnin hyödyn määrästä pois kuvioista. Helpottaa ja ennen kaikkea nopeuttaa pirusti pelaajan toimintaa, kun ei tarvitse arpoa ryhmän ja mahdollisesti vielä tuomarin kanssa tuliko hyötyä vai ei, ja jos tuli, kuinka paljon.

    Ei liity tähän asiaan, mutta en henkilökohtaisesti näe mitään syytä näihin numerolappuihin, väreillä mennään ulkomaillakin, ainakin kaikkialla missä olen pelannut.

    Numeroista on iloa niille mieshenkilöille, jotka eivät jääräpäisesti pelaa sieltä keltaisilta, vaikka draivi ei ole vuosiin kantanut ilmassa yli 150 metriä. Voisihan niissä olla myös värit, helpottaisi oudolla kentällä oikean tiipaikan löytämistä. Itse asiassa se olisi kaikkein fiksuin ratkaisu.

    Näillä numeroilla on yritetty saada ihmiset pelaamaan itselleen sopivan mittaista kenttää, mutta oman kokemukseni mukaan tulokset ovat olleet perin laihoja.

    PG

    Väärä tiiausalue on väärä tiiausalue. Lyönti on tuossa tilanteessa ehdottomasti uusittava, oli virhe pieni tai suuri.

    Ja sovellettava sääntö on siis 6.1b(2), eikä 14.7.

    6.1b Palloa on pelattava tiiausalueen sisäpuolelta

    Pelaajan on aloitettava jokainen reikä pelaamalla palloa mistä tahansa tiiausalueen sisäpuolelta Säännön 6.2b nojalla.
    Jos pelaaja aloittaessaan reikää pelaa palloa tiiausalueen ulkopuolelta (käsittäen myös pelaamisen sekä pelattavan reiän muilta tiimerkeiltä että muiden reikien tiimerkeiltä):

    (1) Reikäpeli. Rangaistusta ei seuraa, mutta vastustaja voi mitätöidä lyönnin:

    • Mitätöiminen täytyy tehdä heti ja ennen kuin kumpikaan pelaajista lyö seuraavaa lyöntiä. Kun vastustaja mitätöi lyönnin, mitätöintiä ei voi perua.

    • Jos vastustaja mitätöi lyönnin, pelaajan on pelattava pallo tiiausalueen sisäpuolelta ja on edelleen hänen vuoronsa pelata.

    • Jos vastustaja ei mitätöi lyöntiä, lyönti lasketaan, pallo on pelissä ja sitä on pelattava paikaltaan.

    (2) Lyöntipeli. Pelaaja saa yleisen rangaistuksen (kahden lyönnin rangaistus) ja hänen on korjattava virheensä pelaamalla pallo tiiausalueen sisäpuolelta:

    • Tiiausalueen ulkopuolelta pelattu pallo ei ole pelissä.

    • Tätä ja muita ennen virheen korjaamista lyötyjä lyöntejä (sisältäen lyönnit ja kaikki yksinomaan tämän pallon lyömisestä tulleet rangaistuslyönnit) ei lasketa.

    • Jos pelaaja ei korjaa virhettä ennen kuin hän suorittaa avauslyönnin seuraavalla reiällä tai, jos kyseessä on kierroksen viimeinen reikä, ennen kuin hän palauttaa tuloskorttinsa, pelaajan tulos hylätään.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
Vastaa aiheeseen: Sittenkin väärästä paikasta

Etusivu Foorumit Säännöt Sittenkin väärästä paikasta