Aihe: Scramble kisan säännöstä - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista

Scramble kisan säännöstä

Etusivu Foorumit Säännöt Scramble kisan säännöstä

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1369840 Ilmoita asiaton viesti

  Hei,

  Koska en ole löytänyt tietoa scramble kisan säännöistä niin kyselen teiltä
  asiantuntijoilta seuraavaan tapaukseen liittyen:

  Kyseessä kilpailu jossa kaksi kahden henkilön sarjaa yli 50 ja yli 65 vuotiaille,
  Yksi joukkue muodostui siten että alle 65 vuotias pelasi keltaisilta ja 65 vuotta
  täyttänyt pelasi sinisiltä, en tiedä kuinka heidän slope määräytyi.

  Kysyn olisiko molempien kuulunut pelata keltaisilta ja slope olisi silloin muodostunut
  sen mukaan, joukkuehan osallistui 50 sarjaan, vai voiko joukkueen jäsenet lyödä eri tiiltä
  ja kuinka slope silloin määräytyy ?

  Kiitos ennakkoon sääntötietäjille.

  #1369863 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Vastaus löytyy ko. kisan kilpailumääräyksistä.

  Kuulostaa kuitenkin siltä, että joukkueen osallistuessa 50-vuotiaiden sarjaan, niin koko joukkueen tulee pelata samalta tiiltä, koska molemmat pelaajat olivat miehiä (olivathan?). Tämä on vain mielipide.

  #1369894 Ilmoita asiaton viesti

  Kiitos KL1 vastauksesta.

  Molemmat oli miehiä ja näköjään kilpailu määräyksissä oli että sarja 50 lyö keltaisista
  65 :set sinisiltä ja naiset punaisilta.
  Eli, nyt on selvää että osallistuessaan 50: sten sarjaan on molempien pelattava samalta
  tiiltä vaikka iän puolesta olisikin oikeutettu 65 :siin.

  #1369931 Ilmoita asiaton viesti

  voiko joukkueen jäsenet lyödä eri tiiltä
  ja kuinka slope silloin määräytyy ?

  Joukkueen pelitasoitus lasketaan silloin yleensä kunkin pelaajan pelattavan tiin pelitasoituksista, esim 25% pelitasoitusten summasta (ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun tietenkin). Tämä on ihan normaalia silloin kun joukkkueessa on sekä miehiä että naisia. Mutta, voisihan sitä tehdä kilpailumääräykset joissa vanhemmat seniorimiehet tai nuoret junnut palaisivat lyhyempää kenttää, vaikka ovat samassa joukkueessa.

  #1369932 Ilmoita asiaton viesti

  En ole koskaan osallistunut scramble kisaan, jossa olisi eri sarjoja. Sen sijaan kilpailumääräyksissä on kerrottu miltä tiiltä kukin pelaa. Hyvä esimerkki on scramble kisa, jonka viime vuonna voittivat John Daly ja John Daly jr. Tiger ja Charlie Woods tulivat toiseksi. Tuossa kisassa Tiger ja Daly jr pelasivat takimmaiselta tiiltä, Daly sr vähän edempää ja Charlie etummaiselta tiiltä. Naisilla oli myös omat lyöntipaikkansa tason mukaan. Kaikki siis useimmiten pelaavat samoista palkinnoista. Itse pelasin aikoinaan kisoja naispelaajan kanssa, jolla oli pitkät avaus lyönnit. Saatiin siitä hyötyä, mutta ei silti ollut mahdollisuuksia pärjätä single tasoituksellisille pareille, koska tuo 25% tasoitusmääräys suosii parempia pelaajia niin selkeästi. Osallistumisen ilosta aina mukaan lähdettiinkin ja ehkä myös edullisen pelimahdollisuuden ja jopa hintaan sisältyvän ruokailun houkuttelemana.

  #1369959 Ilmoita asiaton viesti

  Scramblessa ei ole ainoita oikeita sääntöjä, vaan kisasta toiseen räätälöityjä variaatioita. Tämä pätee myös tiipaikkoihin, kuten esim Shampanjaa ja Mansikoita, jossa kaikki pelaavat punaisilta. Myös avausten määrää on usein rajattu siten, että jokaiselta min x avausta. Joskus myös avauksia on rajattu siten, että joku on ”lepovuorossa”. Myös väylälyöntien minimimäärää voidaan säädellä, joskin se on harvinaisempaa.Sarjoja on yleensä yksi, mutta miksipä ei useampia sarjoja, kuten monesti näissä Perhekisoissa, joissa isä-lapsi tai sisarukset, tms.

  Scrambeissä on lisäksi muunnoksia, kuten Texas scramble, Irish scramble tai myös Greensome Chapman, jne. Tasoitussäännöt ja tiivalinnat pyritään valitsemaan siten, että kaikilla on mahdollisuus onnistua ja kisata voitosta. Lopullista totuutta ei olekaan, mutta säädöksillä pyritään tasapuolisuuteen. Esimerkki ”epäoikeudenmukaisuudesta” on mies-naispari, jossa nainen on korkealla tasoituksella, mutta draivaa pitkälle – nämä naiset ovat kaikkein kysytyimpia scramble-joukkueisiin.

  Mitä haluan sanoa on, että scramblet yms ovat viihtymistä ja hauskanpitoa, jolloin säännöt voivat poiketa merkittästi tavallisuudesta. Siten, kiva että pelimuodot tuovat vaihtelua tavallisen yksilö-lp väliin.

  #1369990 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Avausviestin kisa koski pariscramblea, jossa joukkueen pelitasoitus on usein Jaken mainitsema 25% joukkueen jäsenten pelitasoitusten summasta. Jos toinen pelaajista siirtyy keltaisilta sinisille (kilpailumääräysten niin salliessa), hänen pelitasoituksensa alenee yleensä 1-3 lyöntiä. Mikäli aleneminen on 2 lyöntiä, niin tällöin joukkueen pelitasoitus alenee 0,5 lyöntiä, pyöristettynä joko 0 tai 1 lyöntiä. Hyöty on siis vähäinen, (joskus jopa miinusmerkkinen?) Yleensä 3- tai 4-jäsenisille scramble-joukkueille käytetään pienempää %-kerrointa, jolloin kentän lyhyempänä pelaamisen merkitys edelleen vähenee.

  #1369994 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Tasoitussäännöt ja tiivalinnat pyritään valitsemaan siten, että kaikilla on mahdollisuus onnistua ja kisata voitosta. Lopullista totuutta ei olekaan, mutta säädöksillä pyritään tasapuolisuuteen.

  Näinhän sen pitäisi yleensä olla. Viimeksi pelaamassani scramble-kisassa ei kuitenkaan ihan näin tainnut olla. Se pelattiin kolmijäsenisin sekajoukkuein punaisilta. Eräässä joukkueessa parhaan pelaajan pelitasoitus oli 8 lyöntiä joukkueen pelitasoitusta alempi, kun taas eräässä toisessa joukkueessa parhaan pelaajan pelitasoitus oli 10 lyöntiä joukkueen pelitasoitusta korkeampi. Ennen kisaa tuli mieleeni, ovatko nämä joukkueet todellakin tasoituksellisesti samalla lähtöviivalla. Ehkä eivät olleet, sillä ensin mainitsemani joukkue voitti koko kisan ja tuo toinen jäi viimeiseksi, ero 19 lyöntiä netto.

  Voittajajoukkueen tulos oli kolmetoista alle, mutta viimeksi jääneen joukkueen peräti kuusitoista alle joukkueen parhaan pelaajan pelitasoituksesta laskien. Ei ”huonoin” joukkue siis huonosti pelannut. Eikä se voittajajoukkue saanut kuin vaivaiset seisemän paria…!

  Tosin ne 11 muuta olivat böödejä. Tällä kertaa tasoituksista viis, kyllä oikea joukkue voitti.

  Mitä haluan sanoa on, että scramblet yms ovat viihtymistä ja hauskanpitoa, jolloin säännöt voivat poiketa merkittävästi tavallisuudesta. Siten, kiva että pelimuodot tuovat vaihtelua tavallisen yksilö-lp väliin.

  Juuri näin.

  #1369995 Ilmoita asiaton viesti

  PG. Avausviestin kisa koski pariscramblea, jossa joukkueen pelitasoitus on usein Jaken mainitsema 25% joukkueen jäsenten pelitasoitusten summasta.

  Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

  Tämä ohje löytyy tasoitusmääräysten liitteestä C sivulta 89:
  https://golf.fi/wp-content/uploads/2020/03/Tasoitusmääräykset-2020.pdf

  #1369996 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

  Miksi SGL ja EGA ovat kiinnostuneita scramblen tasoituksista, vaikka kyseinen pelimuoto ei edes ole golfin virallinen pelimuoto eikä vaikuta kenenkään viralliseen tasoitukseen? Jos paritasoituksen määräytyminen heitä noin kovin kiinnostaa, niin eikö kannattaisi vaikka yhteistuumin muokata myös suositeltavat säännöt eri scramblen muodoille?

  #1370003 Ilmoita asiaton viesti

  Linkki ei oikein toimi ainakaan tabletissa. Täytyy mennä golf.fi materiaalipankkiin ja hakea sieltä tasoitusmääräykset

  #1370004 Ilmoita asiaton viesti
  #1370051 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

  Yllättävää kyllä, seurat eivät näytä Golfliiton ja EGA:n suosituksia juuri noudattavan. Tekemässäni pistokokeessa (kymmenen klubia) ei tullut vastaan yhtäkään näitä suosituksia noudattavaa! (Varmaan niitäkin on). Lähes poikkeuksetta kahden pelaajan muodostaman joukkueen pelitasoitus oli 25% joukkueen yhteenlasketusta pelitasoituksesta, mutta se ei kuitenkaan voinut olla suurempi kuin alemman tasoituksen omaavan pelaajan peli- (tai tarkka)tasoitus. Sama periaate ja rajoitus myös 3h- ja 4h-scramblessa prosenttilukujen ollessa vastaavasti 15% ja 10%.

  Eräässä seurassa käytettiin suositusten mukaista kaavaa, mutta eri prosenttiluvuin: pariscramblessa 40% pienemmästä ja 20% suuremmasta tasoituksesta ja 3h-joukueille 30% pienimmästä, 20% keskimmäisestä ja 10% suurimmasta tasoituksesta. (Mutta 4h-joukkueilla kuitenkin 10% pelaajien yhteenlasketusta slopetasoituksesta, joka ei kuitenkaan saanut olla suurempi kuin parhaan pelaajan slopetasoitus).

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Scramble kisan säännöstä