Aihe: Scramble kisan säännöstä - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

Scramble kisan säännöstä

Etusivu Foorumit Säännöt Scramble kisan säännöstä

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Hei,

    Koska en ole löytänyt tietoa scramble kisan säännöistä niin kyselen teiltä
    asiantuntijoilta seuraavaan tapaukseen liittyen:

    Kyseessä kilpailu jossa kaksi kahden henkilön sarjaa yli 50 ja yli 65 vuotiaille,
    Yksi joukkue muodostui siten että alle 65 vuotias pelasi keltaisilta ja 65 vuotta
    täyttänyt pelasi sinisiltä, en tiedä kuinka heidän slope määräytyi.

    Kysyn olisiko molempien kuulunut pelata keltaisilta ja slope olisi silloin muodostunut
    sen mukaan, joukkuehan osallistui 50 sarjaan, vai voiko joukkueen jäsenet lyödä eri tiiltä
    ja kuinka slope silloin määräytyy ?

    Kiitos ennakkoon sääntötietäjille.

    KL1

    Vastaus löytyy ko. kisan kilpailumääräyksistä.

    Kuulostaa kuitenkin siltä, että joukkueen osallistuessa 50-vuotiaiden sarjaan, niin koko joukkueen tulee pelata samalta tiiltä, koska molemmat pelaajat olivat miehiä (olivathan?). Tämä on vain mielipide.

    Kiitos KL1 vastauksesta.

    Molemmat oli miehiä ja näköjään kilpailu määräyksissä oli että sarja 50 lyö keltaisista
    65 :set sinisiltä ja naiset punaisilta.
    Eli, nyt on selvää että osallistuessaan 50: sten sarjaan on molempien pelattava samalta
    tiiltä vaikka iän puolesta olisikin oikeutettu 65 :siin.

    voiko joukkueen jäsenet lyödä eri tiiltä
    ja kuinka slope silloin määräytyy ?

    Joukkueen pelitasoitus lasketaan silloin yleensä kunkin pelaajan pelattavan tiin pelitasoituksista, esim 25% pelitasoitusten summasta (ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun tietenkin). Tämä on ihan normaalia silloin kun joukkkueessa on sekä miehiä että naisia. Mutta, voisihan sitä tehdä kilpailumääräykset joissa vanhemmat seniorimiehet tai nuoret junnut palaisivat lyhyempää kenttää, vaikka ovat samassa joukkueessa.

    En ole koskaan osallistunut scramble kisaan, jossa olisi eri sarjoja. Sen sijaan kilpailumääräyksissä on kerrottu miltä tiiltä kukin pelaa. Hyvä esimerkki on scramble kisa, jonka viime vuonna voittivat John Daly ja John Daly jr. Tiger ja Charlie Woods tulivat toiseksi. Tuossa kisassa Tiger ja Daly jr pelasivat takimmaiselta tiiltä, Daly sr vähän edempää ja Charlie etummaiselta tiiltä. Naisilla oli myös omat lyöntipaikkansa tason mukaan. Kaikki siis useimmiten pelaavat samoista palkinnoista. Itse pelasin aikoinaan kisoja naispelaajan kanssa, jolla oli pitkät avaus lyönnit. Saatiin siitä hyötyä, mutta ei silti ollut mahdollisuuksia pärjätä single tasoituksellisille pareille, koska tuo 25% tasoitusmääräys suosii parempia pelaajia niin selkeästi. Osallistumisen ilosta aina mukaan lähdettiinkin ja ehkä myös edullisen pelimahdollisuuden ja jopa hintaan sisältyvän ruokailun houkuttelemana.

    Scramblessa ei ole ainoita oikeita sääntöjä, vaan kisasta toiseen räätälöityjä variaatioita. Tämä pätee myös tiipaikkoihin, kuten esim Shampanjaa ja Mansikoita, jossa kaikki pelaavat punaisilta. Myös avausten määrää on usein rajattu siten, että jokaiselta min x avausta. Joskus myös avauksia on rajattu siten, että joku on ”lepovuorossa”. Myös väylälyöntien minimimäärää voidaan säädellä, joskin se on harvinaisempaa.Sarjoja on yleensä yksi, mutta miksipä ei useampia sarjoja, kuten monesti näissä Perhekisoissa, joissa isä-lapsi tai sisarukset, tms.

    Scrambeissä on lisäksi muunnoksia, kuten Texas scramble, Irish scramble tai myös Greensome Chapman, jne. Tasoitussäännöt ja tiivalinnat pyritään valitsemaan siten, että kaikilla on mahdollisuus onnistua ja kisata voitosta. Lopullista totuutta ei olekaan, mutta säädöksillä pyritään tasapuolisuuteen. Esimerkki ”epäoikeudenmukaisuudesta” on mies-naispari, jossa nainen on korkealla tasoituksella, mutta draivaa pitkälle – nämä naiset ovat kaikkein kysytyimpia scramble-joukkueisiin.

    Mitä haluan sanoa on, että scramblet yms ovat viihtymistä ja hauskanpitoa, jolloin säännöt voivat poiketa merkittästi tavallisuudesta. Siten, kiva että pelimuodot tuovat vaihtelua tavallisen yksilö-lp väliin.

    PG

    Avausviestin kisa koski pariscramblea, jossa joukkueen pelitasoitus on usein Jaken mainitsema 25% joukkueen jäsenten pelitasoitusten summasta. Jos toinen pelaajista siirtyy keltaisilta sinisille (kilpailumääräysten niin salliessa), hänen pelitasoituksensa alenee yleensä 1-3 lyöntiä. Mikäli aleneminen on 2 lyöntiä, niin tällöin joukkueen pelitasoitus alenee 0,5 lyöntiä, pyöristettynä joko 0 tai 1 lyöntiä. Hyöty on siis vähäinen, (joskus jopa miinusmerkkinen?) Yleensä 3- tai 4-jäsenisille scramble-joukkueille käytetään pienempää %-kerrointa, jolloin kentän lyhyempänä pelaamisen merkitys edelleen vähenee.

    PG

    Tasoitussäännöt ja tiivalinnat pyritään valitsemaan siten, että kaikilla on mahdollisuus onnistua ja kisata voitosta. Lopullista totuutta ei olekaan, mutta säädöksillä pyritään tasapuolisuuteen.

    Näinhän sen pitäisi yleensä olla. Viimeksi pelaamassani scramble-kisassa ei kuitenkaan ihan näin tainnut olla. Se pelattiin kolmijäsenisin sekajoukkuein punaisilta. Eräässä joukkueessa parhaan pelaajan pelitasoitus oli 8 lyöntiä joukkueen pelitasoitusta alempi, kun taas eräässä toisessa joukkueessa parhaan pelaajan pelitasoitus oli 10 lyöntiä joukkueen pelitasoitusta korkeampi. Ennen kisaa tuli mieleeni, ovatko nämä joukkueet todellakin tasoituksellisesti samalla lähtöviivalla. Ehkä eivät olleet, sillä ensin mainitsemani joukkue voitti koko kisan ja tuo toinen jäi viimeiseksi, ero 19 lyöntiä netto.

    Voittajajoukkueen tulos oli kolmetoista alle, mutta viimeksi jääneen joukkueen peräti kuusitoista alle joukkueen parhaan pelaajan pelitasoituksesta laskien. Ei ”huonoin” joukkue siis huonosti pelannut. Eikä se voittajajoukkue saanut kuin vaivaiset seisemän paria…!

    Tosin ne 11 muuta olivat böödejä. Tällä kertaa tasoituksista viis, kyllä oikea joukkue voitti.

    Mitä haluan sanoa on, että scramblet yms ovat viihtymistä ja hauskanpitoa, jolloin säännöt voivat poiketa merkittävästi tavallisuudesta. Siten, kiva että pelimuodot tuovat vaihtelua tavallisen yksilö-lp väliin.

    Juuri näin.

    PG. Avausviestin kisa koski pariscramblea, jossa joukkueen pelitasoitus on usein Jaken mainitsema 25% joukkueen jäsenten pelitasoitusten summasta.

    Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

    Tämä ohje löytyy tasoitusmääräysten liitteestä C sivulta 89:
    https://golf.fi/wp-content/uploads/2020/03/Tasoitusmääräykset-2020.pdf

    KL1

    Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

    Miksi SGL ja EGA ovat kiinnostuneita scramblen tasoituksista, vaikka kyseinen pelimuoto ei edes ole golfin virallinen pelimuoto eikä vaikuta kenenkään viralliseen tasoitukseen? Jos paritasoituksen määräytyminen heitä noin kovin kiinnostaa, niin eikö kannattaisi vaikka yhteistuumin muokata myös suositeltavat säännöt eri scramblen muodoille?

    Linkki ei oikein toimi ainakaan tabletissa. Täytyy mennä golf.fi materiaalipankkiin ja hakea sieltä tasoitusmääräykset

    PG

    Golfliiton ja EGAn nykyiset suositukset eivät käytä tätä 25% yhteenlasketusta, jota ennen vanhaan yleisesti käytettiin. Paricramblessä suositellaan käytettävän kaavaa ”35% pienemmästä / 15% suuremmasta tasoituksesta”

    Yllättävää kyllä, seurat eivät näytä Golfliiton ja EGA:n suosituksia juuri noudattavan. Tekemässäni pistokokeessa (kymmenen klubia) ei tullut vastaan yhtäkään näitä suosituksia noudattavaa! (Varmaan niitäkin on). Lähes poikkeuksetta kahden pelaajan muodostaman joukkueen pelitasoitus oli 25% joukkueen yhteenlasketusta pelitasoituksesta, mutta se ei kuitenkaan voinut olla suurempi kuin alemman tasoituksen omaavan pelaajan peli- (tai tarkka)tasoitus. Sama periaate ja rajoitus myös 3h- ja 4h-scramblessa prosenttilukujen ollessa vastaavasti 15% ja 10%.

    Eräässä seurassa käytettiin suositusten mukaista kaavaa, mutta eri prosenttiluvuin: pariscramblessa 40% pienemmästä ja 20% suuremmasta tasoituksesta ja 3h-joukueille 30% pienimmästä, 20% keskimmäisestä ja 10% suurimmasta tasoituksesta. (Mutta 4h-joukkueilla kuitenkin 10% pelaajien yhteenlasketusta slopetasoituksesta, joka ei kuitenkaan saanut olla suurempi kuin parhaan pelaajan slopetasoitus).

    #1372846 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Lainaan ketjua ja kysyn toisen pariscrambleaiheisen kysymyksen:

    Saako pelipari avustaa puttien linjaamisessa?

    Eli pelaaja A asettuu pallolle, pelaaja B asettuu linjalle pallon taakse. A kysyy linjausvinkit B:ltä ja B ”hienosäätää” A:n puttaamaan oikealle linjalle.

    Tämän jälkeen B poistuu linjalta (jos linjan luku ei sallittu) ja A puttaa.

    Onko sääntöjen vastaista?

    #1372847 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Tästä on aiemminkin puhuttu, mutta toistan:

    Scramblen säännöt pitää kisan järjestäjän kertoa etukäteen ja selvästi ilman mitään tulkintoja.

    JOS kisan säännöissä/kilpailumääräyksissä ei ole muuta sanottu, niin golfin säännöt ovat voimassa. Niiden sääntöjen mukaan kuvailemasi käytäntö on sääntörike (10.2b(4)) ja maksaa 2 lyöntiä ko. joukkueelle.

    #1372939 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Vielä täsmennyksenä, että tuo 2 rankkua tuli siitä, että pelipari auttoi puttaamisessa siinä vaiheessa, kun puttaaja oli ottanut stanssin. Jos siis auttaja olisi tehnyt samat toimenpiteet, mutta puttaaja olisi poistunut stanssista ja asettunut uudelleen, niin rankkuja ei olisi tullut. Siksi en sisäistänyt Antin kommenttia ”jos linjan luku ei sallittu”, kun pelipari saa mielestäni auttaa linjan lukemisessa, kunhan poistuu ennen stanssia (tai puttaaja uusi stanssinsa). Eikö?

    #1372940 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Juurikin niin.

    #1372944 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Miten teillä lasketaan alle nolla händärin leikattu händäri kun joukkueen eri pelaajilta leikataan händäristä näitä eri prosentteja?

    Meillä laskennan hoiti gamebook ja se leikkasi alle nollan händäriä, siten, että pelaaja sai enemmän tasoitusta (eli leikkasi siis händärin itseisarvoa). Tämä ei liene ihan reilua ja tuon tasoitusysteemin hengen mukaista.

    Meillä yhden joukkueen parhaan pelaajan slope oli -4 (hcp -2,5). Tästä gamebook laski 30% ja se lisättiin kahden muun pelaajan slope lukuihin. Eli alle nollan händärin pelaaja sai lisää tasoitusta, kun ”normaalipelaajilta” sitä vähennettiin. Onko näin muuallakin?

    #1372954 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Kyllä se noin menee plussatasurin kohdalla. Tätä asiaa on käsitelty tällä forumilla monta kertaa osatasoitusten kohdalla. Aluksi tuo tuntuu epäloogiselta, mutta kun laittaa luvut lukusuoralle ja ymmärtää sen, että osatasoitusten tarkoitus on pienentää tasoitusten välistä eroa, niin homma alkaakin näyttää täysin järkevältä.

    Esimerkki:
    A:n slopetasuri on (-)8 ja B:n tasuri on +4. Kisassa on käytössä 3/4 tasoitus. Niinpä A:n kisatasoitus on 3/4*(-)8 = (-)6 ja B:n on 3/4*4 = +3. Nyt pelaajien tasoitusten ero on kutistunut alkuperäisestä 12:sta 9:ään, siis 3/4 alkuperäisestä.

    #1372966 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Noin varmaankin esim. best ball kisassa, jossa kuitenkin kaikilla pelaajilla oma tasoitus ja pelaavat omaa palloa.

    Tässä esimerkki 3 hengen scramblesta , jossa tasoitukset 10% huonoimman pelaajan slopsta, 20 % seuraavan ja 30% parhaan slopesta ja nämä lasketaan yhteen joukkueelle.

    Joukkuen A pelaajien slopet ovat 10, 5 ja -3. Joukkueelle tulee siis 1+1+1 =3
    Joukkueen B pelaajien slopet ovat 10, 5 ja 0. Joukkueelle tulee siis 1+1+0=2

    Eli joukkueelle A tulee enemmän tasoitusta .Onko tämä reilua?

    #1372979 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Joukkuen A pelaajien slopet ovat 10, 5 ja -3. Joukkueelle tulee siis 1+1+1 =3

    ROUND(0,1*10+0,2*5+0,3*(-3);0) = 1

    #1372981 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Eihän sekään ole reilua, että osatasoituksellisissa kisoissa plussatasuri antaa kentälle vähemmän tasoitusta, ts. sellaisen on helpompi pelata omaan tasoitukseensa, toisin kuin negatiivisen tasoituksen pelaajan, joka saa vähemmän tasoitusta.

    Golf on.

    4par tuossa kuitenkin antoi sen oikean joukkuetasoituksen, vaikka etumerkit ovatkin sekaisin. Vertailu kuitenkin toimii.

    #1372982 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    4par: Noinhan se pitäisi mennä, mutta ainakin meillä Gamebookin kilpailusovellus laski tuon minun esimerkin mukaan. Kysyinkin alunperin , että näinkö se yleensä menee?

    #1372983 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    GameBookin sovellus laskee ilmiselvästi väärin.

    Nimetön

    In partial-handicap events, a player with a positive handicap lowers the field’s handicap, making it easier for him to play to his own, as opposed to a player with a negative handicap, who receives a reduction in handicap. This makes it unfair.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 26)
Vastaa aiheeseen: Scramble kisan säännöstä

Etusivu Foorumit Säännöt Scramble kisan säännöstä