23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

Sääntökysymys – onko pallo kupissa?

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökysymys – onko pallo kupissa?

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Taas kierros kirvoitti sääntöihin liittyviä ajatuksia. Tällä kertaa pallon menemisestä kuppiin. Onko pallo kupissa jos a) Pallo jää kepin ja reunan väliin yli puolet kentän pinnan alapuolella b) Pallo jää kepin ja reunan väliin alle puolet kentän pinnan alapuolella c) Pallo jää huolimattoman lipun laittajan tekemään kouruun reiän reunassa nojaten samalla kallella olevaan lippuun. Lippua ei voi poistaa pallon putoamatta kuppiin, mutta pallosta suurin osa on kupin ulkopuolella

    Leppäniemi on muistaakseni vastannut, että keppiä saa liikutella niin että pallo putoaa kuppiin. Eli eiköhän se kaikissa vaihtoehdoissa ole käytännösä kupissa.

    Nimetön

    a) ei

    b) ei

    c) ei

    ’A ball is ’holed’ when it is at rest within the circumference of the hole and all of it is below the level of the lip of the hole. ’

    (Rules of Golf / Definitions)

    sääntö 17-4

    Nimetön

    Eihän se vielä tuossa vaiheessa ole kupissa, mutta kaikissa tapauksissa varmaankin sinne menee, kun lippu poistetaan.

    Niin tuossahan noita vastauksia olikin. Eli missään näissä tapauksissa pallo ei vielä ole kupissa. Sääntöjen mukaan (kuten edellä jo todettiin) pallo on reiässä vasta sitten kun se on pysähtyneenä kokonaan reiän pinnan alapuolella.

    Mutta jos pallo jää nojaamaan reiänreunan ja lipputangon väliin saa lippua kääntää siten että pallo putoaa reikään.

    17-4 kuten edellinnen kirjoittaja jo mainitsi, joten vastaus kysymykseesi on todennäköisesti (tuskin kukaan lippua poistaa niin, ettei pallo reikään putoaisi)

    a) pallo reiässä

    b) pallo reiässä

    c) pallo reiässä + 2 rangaistuslyöntiä säännön 17-3 rikkomisesta mikäli pallo lyöty reikään viheriöltä

    Muistaakseni joskus täällä sanottiin, että jos pallo pysähtyy 10s (?) ajaksi ja sitten putoaa kuppiin siitä tulee 1 rankku. Pitääkö siis juosta heiluttamaan keppiä, jottei aika ylity?

    Nimetön

    Siis, vielä kerran. Koska pallo ei ole kupissa ennenkuin se on

    pudonnut sinne lipputankoa kääntämällä, et voi siis nostaa palloa ennenkuin se on pudonnut kuppiin. Lipputangon

    käännöstä ei tule lisälyöntiä.

    Mutta entä jos nostat pallon ennenkuin se on pudonnut kuppiin?

    Saan sen pallon sinne reikää lyödä viheriöltä ilman rankkuja, meinaan jos on pokkaa lyödä vaikkapa toisen väylän viheriöltä :-). Tarkkoja näiden aioiden kanssa pittääpi olla

    Niin… tarkkuutta. Väärältä viheriöltä ei sitten lyödä.

    Juu ei mutta jos pokkaa on tarpeeksi ja rahkeita kantaa seuraamukset. Mites muuten toi foregreenilta lyönti?silleen ihan että on melkein greenillä mutta sentin vaikkapa foregreenen puolella?

    Tankoon nojaavan pallon saa merkata ja nostaa, jos välttämättä haluaa. Sen jälkeen pallo on asetettava takaisin reiän reunalle ja lyötävä kuppiin.

    Jos pallon nostaa merkkaamatta, saa yhden rangaistuslyönnin, jos huomaa asettaa pallon takaisin ja pelaa loppuun.

    Jos asettaa sen väärään paikkaan ja pelaa loppuun, saa kaksi rankkaria.

    Jos ei aseta takaisin vaan lyö ulos seuraavalta tiiltä, diskataan.

    KL

    Kirjoitat:

    ”Saan sen pallon sinne reikää lyödä viheriöltä ilman rankkuja, meinaan jos on pokkaa lyödä vaikkapa toisen väylän viheriöltä :-). Tarkkoja näiden aioiden kanssa pittääpi olla”

    Aivan, tarkka pitää olla, sillä väärältä viheriöltä lyömisestä tulee 2 penalttia.

    Jos pallo päätyy väärälle viheriölle, tulee se sieltä dropata lähimpään vapauttavaan paikkaan, ei kuitenkaan esteeseen. Yleensä lähin vapauttava paikka on foregriinillä. Yleinen harhaluulo on, että pallo pitää pudottaa vielä foregriininkin ulkopuolelle.

    KL ehtikin jo ennen mutta pasteenpa tän nyt kun kerran kaivoin:

    25-3. Wrong Putting Green
    ..
    b. Relief
    If a player’s ball lies on a wrong putting green, he must not

    play the ball as it lies. He must take relief, without penalty,
    ..

    Minua edelleen häiritsee tuo aikakysymys – 10 sekuntia.

    Tässä nimimerkin ts kommentti aiempaan viestiketjuun kiperä sääntöpulma:

    Dec. 19-5 käsittelee kanssapelajan palloa joka ei ole omalla paikallaan, vaan ’nostettu’ (=varuste) Siksi ei penaltteja.

    Pelaajan vastuu huolletusta lipputangosta 17-3/3 asettaa pelaajan eri asemaan sen mukaan onko hän sallinut lipputangon huoltamisen. Tuossa tapauksessa mielestäni on, koska ei ole vaatinut sille jotain tehtävän ja oletan, että hän on tuon huoltamisen huomannut. Mikäli hän ei ole huoltamista sallinut ja lyönti on lähtenyt viheriöltä, lyönti uusitaan (sääntö 17-2)

    Viimeisimpään vastaukseesi: Palloa ei mielestänikään saa asettaa paikkaan josta se lähti itsekseen liikkeelle, mutta kylläkin paikkaan josta edellinen lyönti oli lyöty. Olisipa mielenkiintoista joutua takaisin tiille tuon seurauksena 🙂

    Mielenkiintoiseksi jutun tekee se, että eri tilanteissa tuntuu tulkinta pysähtyneen pallon esim. reikään menemisestä vaihtelevan. Reiän reunalta sisään yli 10s jälkeen pudonneen pallon katsotaan menneen sisään edellisen lyönnin seurauksena, mutta tulokseen lisätään yksi penaltti. Tältä pohjalta tuntuisi väärältä, että merkatun pallon liikkuminen olisi edellisen lyönnin ’jatke’. Kuitenkin jossain olosuhteissa esim tiiltä lyöty pallo saattaa pysähtyä vaikkapa minuutiksi ja valua sen jälkeen reikään. Silloin on kuitenkin pakko todeta holarin syntyneen.

    Tuo yli 10s kuullostaisi minusta siltä, että mahdollisen holarilta näyttävän lyönnin jälkeen on TODELLA kiire greenille mahdollisesti heiluttamaan lippua.

    Kymmenen sekuntia on kuvattu säännössä 16-2.

    Nimetön

    10 sekunnin odottelu alkaa pallolle saavuttaessa. saapua pitää normaalitahtiin turhia viivyttelemättä. Näin uskon luulevani. eikä tämä koske tankoon nojaamaan jäänyttä palloa, joka tankoa oikaistessa itsestään kuppiin tulee putoamaan vaan tilannetta, jossa pallo esim putissa jää killumaan reunalle ja vaikuttaa voivan kellahtaa kuppiin.

    Kyy

    Se 10 s alkaa siitä kun saavut kupin reunalle pällistelemääm eikä siitä kun pallo saapuu siihen reunalle !

    KL

    Nyt alkavat puurot ja vellit mennä sekaisin. Sääntö 17-4 pätee tässä, ei mikään muu.

    Entäpä jos chippaat pallon kupin reunalle ja riennät (pelin nopeuttamiseksi?) etsimään pelikaverin palloa griinin vierestä paikasta josta ei ole näköyhteyttä griinille ja kun parinkymmennen sekunnin kuluttua pallon löydyttyä palaat griinille, pallo onkin kupissa? Tällöinhän ei ole tietoa pitkäänkö pallo nökötti reunalla ennen putoamista. Olisiko kenties ennen etsimisavun tajoamista pitänyt kuitenkin odottaa kupin vieressä 10 sekuntia jotta välttyisi rankulta?

    Jaahas, taas oppi uutta. Se oli oikeen säännöissä, ettei väärältä vihreeltä tuupata palloa eteenpäin. Pitäsköhän nuo saanöt lukea pitkästä aikaa uudestaan. Juu, tarkka pitää olla 🙂

    Hohhoijaa…

    Entäpäs jos pallo onkin vain sentin greenin puolella ja väärältä viheriöltä tulee lentävä lehmä ja potkaisee pallon, joka jää lipputangon päälle kiikkumaan. Jos lehmä jää nojaamaan tankoon, saako sen merkata itse, vai merkkari. Tuleeko penttejä? Pitääkö odottaa kymmenen sekunttia vai mennä suoraan klubille?

    Entäpä jos pallo on pysähtyneenä yli kymmenen sekuntia väärän reijän laidalla ja sitten tippuu reikään – tuleeko penalttia? – tarkkuutta.

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
Vastaa aiheeseen: Sääntökysymys – onko pallo kupissa?

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökysymys – onko pallo kupissa?