22.–29.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista

Sääntökiemura

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökiemura

Esillä 13 viestiä, 26 - 38 (kaikkiaan 38)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #300232 Ilmoita asiaton viesti
    SamSnead
    Moderaattori

    mielestäni on kaksi tolppaa (ainakin), joihin ei saa milloinkaan koskea (lue: poistaa, siirtää jne.) ja ne ovat 150m tolppa (+ muut mittatolpat jos sellaisia on) ja out-paalut. Jos ne häiritsevät mailan aiottua rataa tai stanssia, vapaa droppi. JOs ovat lyöntilinjalla ilman että häiritsevät mailan rataa tai stanssia, silloin pitää vain lyödä palloa siitä.

    Vieraspelaaja kirjoitti jossain vaiheessa näin:

    ’kiinteästä haitasta ei saa vapautua, jos jokin muu seikka selvästi estää pelaamisen. Tavalliseen kivenkoloon juuttunutta palloa ei saa dropata vapaasti, vaikka kaivonkansi jostain läheltä löytyisikin.’

    Onkohan se ihan noin? Jos pallo makaa esim. nyt sitten kiven kolossa ja hulluna riskipelurina ajattelen sitä sieltä lyödä ja sattumalta jalkani alle osuu vaikkapa sprinkleri tai tie (jos paikallissääntö antaa vapautua tiestä), saan mielestäni silloin vapaan dropin. Olen silloin vain onnekas.

    Säännöillä voi joskus kikkailla. Olen itse ollut todistamassa kun expertti Teittinen vapautui greenin viereisestä ojasta parilla vapaalla dropilla greenille! (Tai jotain sinne päin, pointtina se, etä

    hyöty oli kuitenkin merkittävä).

    #300233 Ilmoita asiaton viesti

    Vieraspelaaja kirjoitti jossain vaiheessa näin:

    ’kiinteästä haitasta ei saa vapautua, jos jokin muu seikka selvästi ESTÄÄ pelaamisen. Tavalliseen kivenkoloon juuttunutta palloa ei saa dropata vapaasti, vaikka kaivonkansi jostain läheltä löytyisikin.’

    ’ESTÄÄ’ tarkoittaa tässä kohtaa että pelaaminen ei ole pelaajan mielestä järkevää.

    Eli tässäkin asiassa pelaajan omatunto ja rehellisyys punnitaan. Jos pallo on kivenkolossa josta et palloa löisi, et voikaan vapautua vaikka jalkojesi alla on tilapäistä vettä. Jos väität kuitenkin että pelaisin pelaisin korvat heiluen, on minigolf lajisi.

    #300234 Ilmoita asiaton viesti

    Kentällä olevat tolpat voivat olla sääntöjen tarkoittamia liikuteltavia haittoja, kiinteitä haittoja, tai sitten ne eivät ole haittoja lainkaan siinä sääntöjen tarkoittamassa mielessä, että niistä saisi vapautua.

    Määritelmät ovat sääntökirjan alussa ja moneen kertaan eri sääntöjen alussa. Niitä kannattaa lukea ja vielä ajatuksella. Vaikka sanat ’este’ ja ’haitta’ kuulostavat oikeilta ja suunnilleen samaa tarkoittavilta suomenkielisiltä sanoilta, golfsäännöissä ne tarkoittavat aivan eri asioita, ja niiden merkitys on tarkkaan määriltelty.

    Yleensä vesiesteen punaiset tai keltaiset tolpat ja korjauksenalaisen maan siniset tai sinivalkoiset tolpat on vain sen verran napautettu maahan, että ne irtoavat vaivatta, ne saa poistaa, ellei paikallissäännöillä sitä ole kielletty. Joskus vesieste on kuitenkin merkitty kiinteällä paalulla tai laatalla, jota ei ole tarkoitettu liikuteltavaksi, tai maalaamalla jokin reunavallin tukipalkki, silloin ne ovat kiinteitä haittoja, joita ei saa poistaa, vaan niistä joko saa tai ei saa ilmaisen vapautuksen riippuen siitä, onko pallo esteen ulkopuolella vai ei.

    Haitan määriltemissä on poikkeuksia, yksi näistä ovat kentän rajaa osoittavat merkit, mm.paalut, joista ei saa vapautua rangaistuksetta ja joita ei saa siirtää missään olosuhteissa.

    Säännöissä on sanottu, että kiinteät haitat voivat häiritä vain lyöntisuoritusta, pallon lentorata on sovitettava niiden mukaan.

    Liikuteltavista haitoista saa vapautua myös lentoradan häiritsemisen takia. Niiden luonteeseen kuuluu, että ne voivat yhtenä päivänä olla kentällä ja seuraavana päivänä poissa (korjauksenalaisen maan tolpat) tai olla päivän aikana sattumanvaraisesti eri paikoissa ja eri asennoissa (haravat, vesiletkut, penkit, kentänhoitolaitteet jne.)

    150 m paalut ja laatat on paikallissäännöissä ainakin kaikkialla Suomessa määriltelty kiinteiksi haitoiksi, joita ei saa likuttaa, vaikka ne olisivat vain löysästi kiinni maassa. Jos ne ovat lyöntilinjalla mutta eivät häiritse lyöntiäasentoa tai lyöntisuoritusta, niiden kanssa on vain elettävä.

    #300235 Ilmoita asiaton viesti

    älkää nyt hyvät ihmiset ruvetko kinaamaan minun yhden sanan sanavalinnoistani, katsokaa säännöistä, mitä siellä oikeasti sanotaan..

    #300236 Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Rangekuukkeli heitti mielenkiintoisen faktan (?).

    Jos seisot kaivonkannella ja pallosi on kivenkolossa et saa vapaata droppia.

    Onko todella näin ? Minun mielestäni vapaa droppi on selvä, sinulla kävi vain hyvä tuuri. Näin olisin itse menetellyt. Kertokaa mikä on oikein ?

    #300237 Ilmoita asiaton viesti

    Kyllä tämä ihan suomenkielisestäkin sääntökirjasta löytyy, säännön 24-2 b alta:

    Exception:A player may not obtain relief under Rule 24-2b if (a) it is clearly unreasonable for him to play a stroke because of interference by anything other than an immovable obstruction or (b) interference by an immovable obstruction would occur only through use of an unnecessarily abnormal stance, swing or direction of play.

    Samanlainen poikkeus koskee myös säännön 25 (korjauksenalainen maa, tilapäinen vesi jne) mukaista vapautumista. Kivenkolo-tapauksessa kantapäitä ei siis kannata yrittää venyttää repairin puolelle, eikä kolon pohjalta kannata etsiä tilapäistä vettä.

    #300238 Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Kiitos vastauksesta.

    Eli kyllä vapaan dropin saa kivenkolotapauksessa ellei koita vääntää epänormaalia stanssia päästäkseen seisomaan kaivonkannelle.

    Itse olen ollut juuri tässä käsityksessä myös, jonka vieraspelaaja vahvisti sääntöviittauksella.

    #300239 Ilmoita asiaton viesti

    Takkar ok pokkar:

    ’150 m paalut ja laatat on paikallissäännöissä ainakin kaikkialla Suomessa määriltelty kiinteiksi haitoiksi, joita ei saa likuttaa, vaikka ne olisivat vain löysästi kiinni maassa. Jos ne ovat lyöntilinjalla mutta eivät häiritse lyöntiäasentoa tai lyöntisuoritusta, niiden kanssa on vain elettävä.’

    Pitääpä ojentaa sitä kaveria, joka vapautui dropilla 150m tolpan takaa kun se on aiotulla pallon lentoradalla.

    #300240 Ilmoita asiaton viesti

    valitettavasti ei saa vapautusta kivenkolosta, vaikka
    stanssia ei vääntäisikään.
    Siteeraamassani poikkeuksessa on a) ja b) vaihtoehto, ja niiden välissä on ’tai’, ei ’ja’. Riittää siis, että jompikumpi toteutuu, niin vapautus jää saamatta.
    Luepa kohta a) uudestaan, ei siinä puhuta mitään epätavallisesta asennosta tai lyöntisuunnasta.

    #300241 Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Kiitos täsmennyksestä. Itse olen sivuuttanut tuon kohdan sillä, että kaikki on reasonable.

    Eli seuraavaksi lähdemme hakemaan tulkintaa sille mikä on reasonable ja unreasonable.

    Täytyy tutkailla tulkintoja.

    Jos dropilla saat paremman linjan lipulle, esim. pystyt väistämään edelläsi olevan puun, tämä ilmaisesti on reasonable.

    Mutta jos pallo istuu huonosti, ehkäpä hieman kivenkolossa, tämä on ilmeisesti unreasonable.

    #300242 Ilmoita asiaton viesti

    ’Jos dropilla saat paremman linjan lipulle, esim. pystyt väistämään edelläsi olevan puun, tämä ilmaisesti on reasonable.’

    Ihan en ymmärrä ??? Mutta esim. tilanteessa, jossa pallo on 2 senttiä puun takana ja pelaaja ei missään tapauksessa voisi lyödä puun läpi, tilanne on ’unreasonable’, eikä vapautusta saa siitä syystä, että seisoo kaivon kannen päällä. Eli ihan vastaavasti kuin Vieraspelaajan kiven kolo-esimerkissä.

    Lisäksi: Itsekin näihin sääntökeskusteluihin osallistuneena voin antaa neuvon kaikille kirjoittajille: uskokaa Vieraspelaajaa; hänen kokemuksellaan vastaukset ovat lähes varmasti oikeita ….

    #300243 Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Sori Nipa, olimme karanneet alkuperäisestä kysymyksestä.

    Jos seisoisin kaivonkannella ja palloni olisi kivien välissä (käytännössä lyömätön paikka) en saisi kaivon kannen perusteella vapaata droppia, koska se on unreasonable.

    Mutta jos seisoisin kaivonkannella ja pystyisin välttämään kauempana olevan puun osumisen lyöntilinjalle, tämä on ilmeisesti sääntötulkinnan mukaan reasonable ja saisin vapaan dropin.

    Täytyy lueskella lisää tulkintoja, oli tämä sääntö päässyt unohtumaan, onneksi VP korjasi.

    #300244 Ilmoita asiaton viesti

    ’Mutta jos seisoisin kaivonkannella ja pystyisin välttämään kauempana olevan puun osumisen lyöntilinjalle, tämä on ilmeisesti sääntötulkinnan mukaan reasonable ja saisin vapaan dropin.’

    Ihan oikein – vastaukseni liittyi ’mahdottomaan’ lyöntipaikkaan; kaivon kannen kanssa tai ilman.

Esillä 13 viestiä, 26 - 38 (kaikkiaan 38)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Sääntökiemura