Aihe: Säännöt 2019 - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Säännöt 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Säännöt 2019

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 218)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • https://www.rules.golf/

    edit. päivitetään avausta hieman

    Selviääköhän jotain jo tänään 12.3.?

    KL1

    Tänään vuoden 2019 säännöt käsittääkseni julkaistaan.

    Seuraavaksi joku kuitenkin kysyy milloin suomenkielinen versio ilmestyy, joten vastaan, ettei ihan vielä. Käännöstyö on toki aloitettu, mutta julkaisukelpoista versiota saadaan odotella vielä jonkin aikaa. Kiirehän asialla ei suinkaan ole, koko tämä vuosi kuitenkin mennään nykysäännöillä.

    Kuten KL:lla päivälle kerroin, niin uudet säännöt ovat olleet käännettyinä muutaman viikon ja ensimmäinen ristiintarkastuskierros on menossa ja kohta KL pääsee myös käännöspyörteen vietäväksi.
    Tietoa uusista säännöistä löytyy osoitteesta https://www.rules.golf/ sekä http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/rules-modernization.html.

    BayStream: Saavutettiinko uudistuksen tavoitteet, onko lopputulos mielestäsi kelvollinen? Vai onko tämä NDA:n alaista tietoa 😉

    Edit: ja ongelmat, joita piti korjata olivat siis
    (1) The Rules are Complicated and Their Purpose isn’t Always Clear
    (2) The Rules Have Limited Relevance to Many Typical Golfers.

    Baystreamin mielipiteestä en tiedä, mutta opettelua nämäkin vaativat, ei nämä ihan itsestään päähän tartu.

    Isoimmat muutokset päivittäisessä pelissä varmaan: lipputanko, pallon liikuttaminen etsittäessa, OB:n paikallissääntömahdollisuus, penalty ja relief areat, droppaamisen muuttuminen ja 3 minuuttia etsintä aikaa. Eli aika paljon, ainakin näin äkkiä luettuna.

    Taitaahan tuolta kaikkea pikkukikkaa isompien muutosten lisäksi löytyä. En ole vielä kovin pitkälle kahlannut, mutta kiinnitti huomioni jo 6.2 b(6), joka antaa luvan tiiata uudelleen tiipaikalla pelissä olevan pallon. Eli, jos vedät avauksella hudin tai hipaisun ja pallo jää tiialueen sisään, niin saat tiiata uudelleen ilman rankkua (se huti toki lasketaan).

    Ei sääntö jota soisi tarvitsevansa, mutta jos niin kehnosti kuitenkin käy, niin hyvä tietää…

    12.2 b(2) sallii bunkkerissa riehumisen ja kamojen heittelyn ilman rankkuja hiekkaan osumisesta 😀

    12.2 b(2) sallii bunkkerissa riehumisen ja kamojen heittelyn ilman rankkuja hiekkaan osumisesta ?

    Isoin muutos tuo tarkoituksella hiekkaan lyömisen hyväksyminen. Kunhan ei tehdä kokeilemisen takia. Kamojen asetteluun on lisätty heittäminen. Varmaan jossain klubilla tuosta ollut kova vääntö että oliko asetettu vai heitetty…

    Uusien sääntöjen tavoitteena oli yksinkertaistaa sääntöjä ja siten osaltaan myös nopeuttaa peliä. Tuo sääntö outin muuttamiseksi rangaistusalueeksi, jossa saa dropata ylimenokohtaan on ehkä sellainen etenkin oudolla kentällä, jossa out-paalut näkyvät vasta käveltäessä paikan päälle. Tämä on siis ymmärtääkseni paikallissääntöjen takana, joten paikallissääntöjä täytyy lukea entistä tarkemmin.

    Mutta muuten en ole vielä oivaltanut, mikä sääntö olisi yksinkertaistunut tai omiaan nopeuttamaan peliä – vai ajatellaanko, että droppi polven korkeudelta on selvempi/nopeampi kuin olkapään korkeudelta. Voisiko joku avata maallikolle, missä kohdin muutokset aikaansaavat pelin nopeutumista

    Voisiko joku avata maallikolle, missä kohdin muutokset aikaansaavat pelin nopeutumista

    Säännöt itsessään eivät taida olla peliä oikeastaan hidastaneet millään lailla. Siis niillä jotka ovat ne osanneet.

    Oletan sääntöjen uudelleen kirjoittamisen yhtenä tarkoituksena olleen rakenteen uusiminen niin, että ne on helpompi omaksua ja löytää. Siis niiden, jotka eivät nykyistä rakennetta ole sisäistäneet.

    Säännöt itsessään eivät taida olla peliä oikeastaan hidastaneet millään lailla. Siis niillä jotka ovat ne osanneet.

    Oletan sääntöjen uudelleen kirjoittamisen yhtenä tarkoituksena olleen rakenteen uusiminen niin, että ne on helpompi omaksua ja löytää. Siis niiden, jotka eivät nykyistä rakennetta ole sisäistäneet.

    Allekirjoitan. Ja jos nykyiset säännöt on omaksunut, niin nämä uudet eivät kyllä minusta tunnu mitenkään selkeämmiltä. Onhan ne joo yritetty kirjoittaa enemmän selkokielellä, vanhahtavat ilmaisut on korvattu yleiskielisemmillä (esim ”stipulated round” -> ”round” jne) ja sääntöjen jaksotus ja eteneminen on yritetty tehdä jotenkin loogisemmaksi. Mutta en silti vaan oikein lämpene. Tuntuu, että näissä uusissa on enemmän alakohtien alakohtien alakohtia, ja ihan visuaalisesti teksti on vaikealukuiseksi taitettu. On ehkä haluttu poimia tavallisimpia asioita dekkareista suoraan sääntöihin?

    No, niillä säännöillä pelataan mitä meille suodaan. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että vaikka tuossa bunkkerikäyttäytymisessä voisin henkilökohtaisesti mieluummin soveltaa vanhoja sääntöjä, vaikka lupa olisikin mailaa paiskoa… En ymmärrä yhtään, miten tuollaisten pykälien ja ranskalaisten viivojen lisääminen selkeyttää sääntöjä ja nopeuttaa peliä verrattuna siihen, että mailalla ei hiekkaan kajota ja piste, ellei kompastua meinaa.

    Tuossa aiemmin kun kysyttiin mielipidettä siitä, kuinka mielestäni uudistamisprosessissa on onnistuttu niin:
    + Kieliasua on modernisoitu, vaikkakin se ei aina suomenkielisessä versiossa näy esim. casual water -> temporary water = edelleen tilapäinen vesi
    + Turhia rangaistuksia on poistettu esim. pallon osuminen esim. omaan bägiin tai itseensä, johan siinä on ragaistusta, kun sen kivestä otsalohkoonsa saa
    + Pudottaminen on lähes aina saman lainen rituaali eli ns. ”vapautusalueelle” ei niin kuin ennen, mahdollisimman lähelle tai yhden mailanmitan sisään
    + Itse säännöissä jokaisessa sääntönumerossa selkeytetysti yritetään kertoa mitä ja miksi sääntö on olemassa
    + Pallon pitää jäädä ”vapautusalueelle”, tällöin pelaaja ei pääse liian kauas alkuperäisestä paikasta esim. ennen vesieste 2+2 mailanmittaa, jos hyvä/huono tuuri kävi sekä ennen joku vahingossa nosti pallon käteen, kun se oli vierinyt mitatun pudotusalueen ulkopuolelle, mutta ei kauemmas kuin 2 mailanmittaa
    + Jos ennen sanottiin, että pääsee pitkälle, jos tuntee kaikki määritelmät (nyt 65 kol, joista 14 ristiviittausta), niin nyt pääsee vielä pidemmälle, sillä niitä on liuta lisää (yht 74 kpl.), osa sääntöjen kohdista muuttui määritelmiksi ja jopa Deccareistakin taisi jotain sinne lipsahtaa (ainakin jonkin määritelmän sisään)
    +Säännöt jaettu selkeästi yksilö- ja joukkuekilpailuihin

    – Pudottaminen, tuo polven korkeus puhututti aika paljon helmikuun alussa Euroopan sääntöasiantuntijoita, kun saimme tuon kuulla. Ehkäpä hartian ja polven korkeuden välistä pudottaminen olisi ollut paras vaihtoehto. Tätä polvenkorkeutta perusteltiin hiukan, sillä, että asettaminen ei olisi kuulunut pelin henkeen tai sentin korkeudelta pudottaminen. Toisaalta, kun pallon pitää jäädä ”vapautusalueelle”, niin harian korkeudelta pudotettu voi tietyissä tilanteissa liian helåposti pomppia ulos kyseiseltä alueelta ja näin pääsisi parin pudotuksen jälkeen taas asettamaan. Lonkan korkeus = käsi suorana alaspäin voisi aiheuttaa taas liian usein pallon osumisen maasta pompun tai vierimisen jälkeen ”tahattomasti” jalkaan ja näin voisi estää palloa menemästä tiettyyn epämielyttävään paikkaan ”vapautusalueella”.

    Ylipäätään annoimme Golfliiton Sääntö- ja tasoitustoimikunnan puolesta omia näkemyksiämme sääntöjen alkuperäiseen vedokseen ja yllättävän paljon oli muutkin olleet samaa mieltä, sillä muutoksia tuli suurimpaan osaan ja aikalailla ehdotuksiemme kaltaisin muutoksin, vaikkakin vielä sinne jotain jäi, mistä emme ainakaan silloin hirveästi vielä pitäneetkään.

    Aika näyttää miten nämä säännöt otetaan vastaan ja auttavatko ne pelinopeudessa tai sääntöjen sisäistämisessä, ainakaan ne eivät lyöntiä suorista.

    Tuntuu, että näissä uusissa on enemmän alakohtien alakohtien alakohtia, ja ihan visuaalisesti teksti on vaikealukuiseksi taitettu. On ehkä haluttu poimia tavallisimpia asioita dekkareista suoraan sääntöihin?

    Tuo oikolukuluonnos joka on nähtävillä ei käsittääkseni sisällä kuvia jotka siihen tulisi? Tässä esimerkki ”lopullisesta” https://www.rules.golf/~/media/RulesDotGolf/March-Update-2018-DPFs/Sample-Rule16.ashx

    Samoin on tekeillä lyhyempi pelaajan versio ja myös pidempi opas sääntöihin, sisältäen tarkempia ohjeita ja sääntöjä.

    Ja dekkarithan itsessään katoavat.

    Tuo oikolukuluonnos joka on nähtävillä ei käsittääkseni sisällä kuvia jotka siihen tulisi? Tässä esimerkki ”lopullisesta”

    Aa, no tuo näyttää jo paljon paremmalta, hyvä!

    Sääntöjen yksinkertaistaminen ja joidenkin rangaistuksien poistaminen vähentää äimistelyyn, väittelyyn ja vänkäämiseen käytettyä aikaa ja siten nopeuttaa pelaamista (-oliko tää nyt sivu-vai vesieste, yksi vai kaksi mailaa, liikahtiko vai eikö, osuiko maila heinään esteessä vai eikö osunut jne).
    Lisäksi muutama muutos jotka jo itsessään nopeuttavat (etsimiseen käytettävä aika, mahdollisuus jatkaa rankuilla palaamatta tiille, esteen toiselle puolelle vapautumisen poisto).

    Tuo droppaaminen olisi mielestäni voinut olla vaikkapa ”vähintään polven korkeudelta” tms. Tuo ’polven korkeudelta’ ei sinänsä vähennä nipottamista niiden osalta jotka siihen ovat taipuvaisia.

    Alustavat säännöt ovat aina Word-muodossa, jotta muutosten seuraaminen on helpompaa. Nytkin olemme saaneet useita versioita säännöistä tasaisin väliajoin. Taittopohja on tulossa toukokuussa ja sitten päästään itse vauhtiin. Tavoite on saada Säännöt alanumeroineen samoille sivuille kuin mitä alkuperäisessä on, jotta viittaaminen olisi helpompaa.

    Säännöistä tulee kaksi versiota, perinteinen sääntökirja ja lyhyt sääntökirja. Uskoisin, että tuohon lyhyeen tulee tuota kuvitusta mukaan, mutta voin olla myös väärässä.

    Droppaamiskorkeudessa on varmaankin ajateltu sitä, että pallon täytyy jäädä ”vapautusalueelle”.
    Kinastelu siitä, menikö pallo vesiesteeseen vai sivuvesiesteeseen jatkunee, sillä tuklevaisuudessa on olemassa kahden tyyppisiä ”penaty areata”, yllätys yllätys, keltaisia ja punaisia, joista on erilaisen vapautumisvaihtoehdot.

    Tietoa uusista säännöistä löytyy osoitteesta https://www.rules.golf/ sekä http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/rules-modernization.html

    Pallon kadottua tai OB, droppialueen laajentaminen väylän reunasta kahden mailanmitan päähän. Kuten oheisen linkin kuvassa ”Stroke and Distance: New Local Rule”.

    Kun ajatellaan Suomalaista metsäkenttää, jossa pallo karsealla slaissilla menee 50 metriä metsään ”doglegin sisäkurvin puolella”. Esimerkiksi Nordcenterin Benz-kentän väylällä 3 voi huoletta yrittää griinin suuntaan metsän yli. Jos pallo katoaa, pääsee väylälle 100m griinistä. Tosin pallon katoamiskohta ei ole niin selvä, kun esimerkin puistokentillä, vaan mäntymetsässä se voi olla ”melkein missä vaan”. Siinä sitten tuomaria paikalle arvaamaan, mistä kohdin kadonneen pallon kohta mitataan, kun oikeasti kukaan ei voi tietää. Vähän joka kentällä vastaavia tilanteita, jotka houkuttelevat riskin ottamiseen. Toinen heti mieleen tuleva kohta on Masterin F1, jossa voi huoletta lyödä metsän oikealta puolelta outin yli.

    Pohdin tätä sääntöä siltä kannalta, miten se vaikuttaa pelinopeuteen. Ainakin edellämainituissa vaihtoehdoissa on ensin käytävä varmistamassa, ettei kukaan ole vaara-alueella. Toki vaihtoehtona on sijoittaa varoitusvaloja tai -kelloja aikaisempaa useampaan paikkaan.

    Katsoessani videoita, mm. ”Procedure for taking lateral relief” https://www.rules.golf/Dropping-a-Ball-in-a-Defined-Relief-Area

    Mikäli ymmärsin oikein, punaisin merkityillä alueilla droppipaikka on ainoastaan 2 mailanmittaa ylityskohdasta, ei lähemmäs lippua. (Ilmeisesti kuitenkin voi aina mennä lyömään uuden pallon edelliselta lyöntipaikalta). Kuvan tilanne on sikäli ok, että melaaja mahtuu hyvinkin lyömään palloa ilman, että seisoisi itse vedessä. Jos kuitenkin vesieste on enemmän sivuttain, tilanne kai johtaa siihen, että pelaajan on seisottava lammikossa. Aikaisemminhan tämä tilanne oli hoidettavissa siten, että droppasi lipun linjassa taaksepäin tai vastarannalle.

    Onko siis nyt niin, että myös nämä vaihtoehtoiset droppipaikat (edellinen lyöntipaikka, lipun linja taaksepäin ja vastaranta) sisältyvät uusiin sääntöihin ja miten ratkaistaan tuo tilanne, jossa kuvan videon mukaisessa tilanteessa pelaaja ei pysty stanssaamaan?

    KL1

    Ei ennenkään (tai siis nykyään) ole aina ollut mahdollista mennä sivuvesiesteen taakse, vaan pelaaja on joskus ollut sidottu joko kahteen mailanmittaan tai palaamiseen edelliselle lyöntipaikalla. Silloin tällöin pelaajan vain on seistävä esteessä lyödäkseen palloaan, sille ei vain mahda mitään. Kannattaa pelata pitkin väylää…

    KL1

    Kun ajatellaan Suomalaista metsäkenttää, jossa pallo karsealla slaissilla menee 50 metriä metsään ”doglegin sisäkurvin puolella”. Esimerkiksi Nordcenterin Benz-kentän väylällä 3 voi huoletta yrittää griinin suuntaan metsän yli. Jos pallo katoaa, pääsee väylälle 100m griinistä.

    Liekö tuosta sittenkään suurta hyötyä, jos ja kun neljäs lähtee sieltä satasesta…

    Viesti poistettu.

    Muistakaa nyt, että tuo OB ”väylädroppi” on mahdollinen paikallissääntö.
    Mielestäni tuota ei olisi pitänyt kirjoitaa mihinkään juttuun, joissa puhutaan muuttuvista Golfin Säännöistä. Voin nyt tuntea sen, kuinka tästä on jo lähtenyt väärä tieto liikenteeseen ja kaupunkihuhut ja terassipärinät käyvät jo kuumana. Osa käyttänee tätä jo hyväkseen tulevana kesänä…

    Kun ajatellaan Suomalaista metsäkenttää, jossa pallo karsealla slaissilla menee 50 metriä metsään ”doglegin sisäkurvin puolella”. Esimerkiksi Nordcenterin Benz-kentän väylällä 3 voi huoletta yrittää griinin suuntaan metsän yli. Jos pallo katoaa, pääsee väylälle 100m griinistä.
    Liekö tuosta sittenkään suurta hyötyä, jos ja kun neljäs lähtee sieltä satasesta…

    Ehkei se sittenkään ole uusi ongelma, kun reikäpelissä ja ainakin fourball-joukkuepelissä mainittu ”hullu” riskinottaminen on jo nyt ollut olemassa. Silti on hankala ymmärtää, miksi mennään vaylän reunaan droppaamaan eikä sieltä ylitys- tai häviämiskohdan vierustalle, kun eroa voi olla jopa sata metriä, jolloin tämä on omiaan hidastamaan peliä, kun tutkitaan oikeaa etäisyyttä kaukaa.

    KL1

    Näitä tulevia muutoksia ei pitäisi jauhaa täällä (eikä muuallakaan) yhtään enempää. Tämä vuosi mennään vielä nykysäännöillä, ja ensi talvena on viljalti aikaa pohtia ja omaksua vuoden 2019 säännöt. Tässä menevät nimittäin äkkiä sekaisin voimassa olevat ja vasta tulevaisuudessa käyttöön otettavat asiat.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 218)
Vastaa aiheeseen: Säännöt 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Säännöt 2019