26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Rankku puttaustilanteessa

Etusivu Foorumit Säännöt Rankku puttaustilanteessa

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 75)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tuleeko penalti, jos linjoja sihtaillessa tai asettauduttaessa puttiasentoon huolimattomuuttani kolautan palloon ja se liikahtaa. Se on selvää, että jos duffaan putin ja pallo liikkuu oman kehänsä mitan, se on putti. Eli kysymyksen ydin on, että pitääkö olla putatessa lyöntiasennossa, ennen kuin kosketus tai pallon liikkuminen tulkitaan lyönniksi. Tiiällähän tilanteita joissa pallo putoaa ennen lyöntiätikunnokasta tai kun mailanpää lasketaan pallon viereen. ja näistähän ei rankkuja tule kun pelaaja ei ole asettunut lyöntiasentoon.

    En ole varsinainen sääntönikkari mutta periaatteessahan, kun pallo on liikkunut niin jotain siitä lisätään lyöntimäärään.

    Erona tiin ja griinin välillä on ainakin se, että tiin nokassa oleva pallo ei vielä ole pelissä, griinillä oleva pallo on pelissä.

    Tulee rankku

    Eikä ole väliä kuinka paljon liikkuu, kunhan liikkuu siten ettei palaudu alkuperäiseen olotilaansa.

    Mistä toi ’oman kehänsä mitan’ oikeen tulee? Jos lyöt ja et edes osu palloon putatessa, niin lyöntihän se on? Sama jos duffaa ennen palloa ja ei edes osu palloon?

    Noh, kohta kuullaan totuus 🙂

    Rankkuja tulee yksi. Paitsi jos et siirrä palloa takaisin alkuperäiseen paikkaansa ennen ’oikeaa’ lyöntiä, niin sitten tuleekin jo kaksi.

    Ao. linkistä löytyy videopätkä ja selitys Davis Loven mokasta tässä asiassa (klikkaa ’Video Clips’ ylhäältä).

    Lue lisää: R&A säännöt

    Nimetön

    Niin silleen, että jos kolautaa vahingossa ja pallo värähtää,mutta jää niille sijoilleen (helposti esim syyspitkillä tupsugriineillä) no hätä, mutta jos pyörähtää, niin sitten pallo vaan takasin lähtöruutuun ja lyöjälle 1 pentti.

    Nimetön

    Olin hidas. Mutta sama toimii siis normaalilyönneissä. Paitsi ei siis tiiauspaikalla ekaa sutiessa.

    Kiitos, näin epäilinkin, lisätään penaltit eiliseen korttiin (26 p) omissa tilastoissa.

    Onkos kenellekään käynyt niin, että putti on totaalisesti hukkunut. Lauantaina Hill Sidessä griinit oli piikitetty, joten pallot pomppivat miten sattui, mutta eilen ihan normaaleissa olosuhteissa iltapäivän lämmössä rankkujen jälkeen yli 40?

    KL

    Putti on useinkin kateissa eli hukkunut, mutta koskaan ei pallo ole hukkunut putatessa….

    KL

    Pakko laittaa vähän moitteita noin yleisellä tasolla.

    Tämä Ritarin kysymys kuuluu mielestäni niihin perusasioihin, jotka golffarin on ihan pakko tietää. Tästä käy hyvin ilmi jälleen kerran kuinka vähän ihmiset sitä sääntökirjaa lukevat. Tulkinnat ja hankalat tilanteet ovat asia erikseen, mutta tähänkin kysymykseen löytyy vastaus hyvin helposti kertalukemalla.

    Käykää muuten sielä randa.org-sivuilla ja USPGA:n sivuilla. Molemmilla on sääntötestejä, joita tekemällä jotakin saattaa tarttua korvien väliin. Vastaukset ovat monivalintoja ja oikea vastaus perusteluineen annetaan testin jälkeen. Helppoa ja hauskaa! Eikä sitten ruveta tekemään niitä siellä työpaikalla, eihän?

    Keimolassa Kirkan 7. griinillä saattaa pallo hukkua sananmukaisesti – vesiesteeseen. Riippuu reiän paikasta. Näin Midien joukkue-SM-kisoissa.

    Miksi ei työpaikalla saisi tehdä noita testejä?

    Moite on tietysti aihellinen, mutta mihin vedetään nipottamisen ja tuollaisen hyvän yleissivistyksen tasoinen sääntötietämys? Eli pärjätään keskimäärin vastaan tulevissa ongelmatilanteissa, miten dropataan, varapallo, vapautumiset sääntöpuolella. Etikettipuoli on lukunsa, samoin kirjoittamattomat säännöt

    Miellyttävä harrastus motiivina pelaavana klubituupparina en viitsi miettiä kaikkia mahdollisia isompia ja pienempiä erikoistapauksia ennakkoon, vaikka niitä näköjään sattuu n. 1 kpl/kausi.

    Näiden tapausten kautta sitten oppii, sääntökirjan availua harkkakierroksella täydellä kentällä en pidä kovin viisaana menettelynä. Selvitetään onglema terassilla jälkikäteen, jos on syytä.

    Sitä vaan, että tarkkana, pojat, kun ritarin näköinen viheltäjä ilmestyy shakkilaudan taakse tai sökörinkiin…

    Nimetön

    Mä en tuosta säännöstä tiedä mitään sen suurempaa, enkä myöskään lukenut tuolta mistään mitä säännöt sanovat asiasta.
    Kuiteinkin tuossa davis loven tilanteessa, jonka videon vilkaisin, laskisin siitä yhden lyönnin ja jatkaisin siitä mihkä pallo jäi.

    Onko ylläoleva tapa täysin sääntöjen vastaista?

    KL

    Niin, mikä on nipottamista, siinäpä kysymys. Golf on herrasmiesten laji eli jokainen vastaa tekemisistään, mutta on aika vaikea vastata niistä, jos ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Mielestäni pallon tahaton liikuttaminen ei ole erikoistapaus, vaan aivan perusasia.

    Sääntökirjan voi avata myös siellä terassilla ja mitä tässä on näitä keskusteluja seurannut, niin olisi varmaan syytäkin. Siellä ne urbaanilegendat nimittäin syntyvät, olutlasin ääressä – ilman sääntökirjaa.

    Itselleni sääntöjen osaaminen on aina kuulunut lajin harrastamiseen, aivan kuten pelitaitojen ja -strategian keihittäminen. Aina niiden hyvästä osaamisesta on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Ja näin ikääntyvälle ihmiselle kuten minä on aivovoimistelu varmasti paikallaan.

    KL

    Jos palloa liikuttaa tahattomasti (pl. tiiaus) –> 1 pentti. Jos ei laita sitä takaisin paikoilleen –> toinen pentti. Jos pallon takaisin paikoilleen laittamattomuus hyödyttää pelaajaa olennaisesti eikä virhettä korjata –> diskaus (seurapelissä pelaaja heitetään vesiesteeseen ja mailat perään).

    Ehkä ne säännöt sittenkin olisi kiva osata….

    Nimetön

    Kun näytät tietävän noista säännöistä jotakin, niin onko tosiaan niin, että, kun esimerkiksi tekee harjoitussvingiä parinkymmenen sentin päästä pallosta tai painaa mailalla maapohjaa, niin rankkua ei tule, jos pallo liikkuu, mutta palaa takaisin paikalleen. Itse olen kyllä ottanut rankun tuollaisessa tilanteessa. Onhan kyseessä yksiselitteisesti pallon liikkuminen. Useampi on ketjussa kirjoittanut, ettei rankkua tule, jos pallo palaa takaisin paikalleen. Kuka sen voi vahvistaa, että pallo tosiaan on palannut täsmälleen samaan asentoon takaisin? Sen sijaan pallon liikuminen on selkeästi aistinvaraisesti todennettavissa. Oikaise ihmeessä, jos olen väärässä.

    Shakin säännöt osaan taatusti perusteellisemmin kuin golfin :=D. Sököä ei ole pelattu kuin sitten myöhäisteinivuosien, senkin säännöt muistini mukaan huomattavasti lyhyemmät kuin golfin.

    Selvitetään nyt, että nipottamisen kritisoiminen ja huijaus sääntöjä venyttämällä/soveltamalla eivät ole millään muotoa rinnasteisia asioita.

    Nipottamisella tarkoitan sääntöjen viimeisen kirjaimen noudattamista pilkkua myöten. Tyypillisin esimerkki sääntörikkomuksesta lienee, että pudotetaan pallo väylälle ja jatketaan siitä kun pelipalloa ei löydy. Sääntöjen mukaista olisi lopettaa pelaaminen sillä reiällä. Mutta miksei voi jatkaa harjoitusmielessä loppuun asti.

    Kentällä kyllä kysyn pelikavereilta mikä on tulkinta ja luvan toimia niin tai näin, jos olen itse epävarma. Olisihan alkuperäisessä tilanteessa voinut kysäistä, mutta suutuspäissäni (itselleni) tökin pallon reikään kun oli jo muutenkin persiillään.

    Lyöntien laskemisessa mielummin yksi yli kuin alle, jos on epävarma.

    Esim. talvisäännöstä ja pallon tunnistamisesta (nostetaan tunnistamisen vuoksi) olen Tilanderin linjoilla. Homma hipoo huijausta tai ainakin golfin henkeä vastaan, kun parannetaan pallon paikkaa nostamalla pallo tunnistamista varten. Säännöissä sanotaan jotain siihen suuntaan, että pallo pelataan siitä missä se makaa. Toisaalta jos talvisääntö on kenttämestarin tahto ja käsky kentän suojelemiseksi, toisaalta minkäs teet.

    Tähän pallon nostelemiseen törmää suht. usein vaikka tussilla olisi helppo merkata pallo niin että sen tunnistaa ilman nostelua.

    Itse olen saanut vakituisemmassa peliporukassa nipottajan maineen kun hyväksy mulliganeja itselleni harkkakierroksilla. Mitä muut tekevät, se on heidän oma asiansa.

    Onko Hömöllä sääntökirjaa? Katso määritelmät: Liikkua tai liikkunut: ’Pallon katsotaan liikkuneen, jos se on siirtynyt pysyvästi pois paikaltaan.’ Aika selvä, vai mitä?

    Nimetön

    On kyllä sääntökirja. Mutta määritelmä ei ole tosiaankaan selvä, sanoisin jopa epäselvä. Pitäisikö siis kysyä, milloin pallo on siirtynyt pois paikaltaan. Pallon liikkuminen on helposti todennettavissa, mutta pallon paikalleen palautuminen on enemmän tai vähemmän tulkintaa. En löydä säännöistä kohtaa jossa sanotaan, että jos pallo palaa suunnilleen samalla paikalle kuin on alunperin ollut tai jotain muuta lieventävää, silloin ei tule rankkua. Yleensähän pallon paikka epätasaisella alustalla ruohopeitteellä on hyvin epästaattinen, enkä usko, että juuri koskaan pallo palaa takaisin paikalleen, jos se on silminnähden liikkunut. Tämä voi kuulostaa saivartelulta, mutta monesti vierestä nähneenä tulkinnat pallon palaamisesta takaisin paikalleen syntyvät mielestäni liian heppoisin perustein. Jos pysähtynyttä palloa liikutetaan tahattomasti, pitäisi siitä ottaa rankku. Sehän on pääsääntö. Väittäisin, että niissä muutamissa tapauksissa joita hidastuksina on euroopantourilta nähnyt, olisi jäänyt monelta klubikisoissa rankut ottamatta. Niin pienestä pallon liikkeestä on rankut tourilla tulleet esimerkiksi, kun poistetaan jotain oksaa pallon läheltä tai muuten tahattomasti liikutetaan palloa.

    Jotta peli voisi mennä oikein pitää ratkaisun perustua johonkin tosiasiaan. Muuten tilanne karkaa käsistä.

    Pelaaja joko näkee että pallo heilahti ja palasi takaisin paikoilleen tai sitten näkee pallon siirtyneen pysyvästi pois paikoiltaan. Sen mukaan sitten tulee tai ei tule penaltia.

    Jos taas merkkari näkee tilanteen eri tavalla kuin pelaaja, pitänee kutsua paikalle tuomari. Hän selvittää asian (esim. kyselemällä muilta ryhmän pelaajilta jne.) ja eiköhän siitäkin joku ratkaisu saatane aikaiseksi.

    Tilanteesta voisi kehittyä mielenkiintoinen jos merkkari ryhtyy esimerkiksi väittämään että pallo ei palannutkaan takaisin paikoilleen heilahduksen jälkeen. Sanoo että hänen mielestään pallo on ainakin 1/1000 millimetrin verran eri paikassa kuin ennen kosketusta.

    Mitä sitten voitaisiin tehdä?

    Merkataanko pallo ja pelaaja laittaa sen takaisin oikeaan paikkaan (siirtää 1/1000 mm johonkin suuntaan)?

    KL

    Tämähän kävi hyvin! Kun Ritari puhuu nipottamisesta, niin jo alkaa Hömö nipottaa! Loistava ajoitus!

    Ritari, golfissa on aivan välttämätöntä erottaa tilanteet, joissa pelataan kilpaa ja sitten tilanteet, joissa ei pelata. Silloin kun ei pelata kilpaa, saa jokainen tehdä ihan mitä haluaa ja miten haluaa, kunhan noudattaa etikettiä. Mutta silloin kun kilpaillaan, sääntöjä noudatetaan pilkulleen. Tästä ei pidä, ei saa eikä voi olla poikkeuksia. Tämä on hyvä sisäistää, kun kilpailee. Jos ei pysty, ei pidä kilpailla (huom! tasoituskierrokset rinnastetaan kilpailuun!). Leikkikisat kavereiden kesken jokainen voi järjestää millä säännöillä haluaa, mutta nekin säännöt lienee hyvä sopia erikseen. Selvintä kuitenkin olisi aina käyttää golfin sääntöjä, eikä esim. shakin (herne….).

    Ja Hömö: jos ei kukaan pysty sanomaan onko pallo liikkunut pois paikaltaan, niin ei se sitten varmaan ole liikkunut, eihän?

    Nimetön

    Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Tarkoitin tosiaan niitä tilanteita, joissa pallo selkeästi liikkuu ja palaa takaisinpäin, mutta jos ei voida kiistatta todentaa, että se palasi takaisin alkuperäiselle paikalleen, tulee rankku hyväksyä. Useinhan pallo pyörähtää takaisinpäin vain osittain tai jopa pidemmälle alkuperäisestä paikastaan. Toivoin siis vain, ettei sellainen käytäntö, jossa aina, kun pallo pyörähtää takaisinpäin, todetaan, että se palasi alkuperäiselle paikalleen, yleistyisi. Ja ikäänkuin unohdetaan pääsääntö pallon liikuttamisesta ja turvaudutaan tähän takaisinpalaamisen mahdollisuuteen välttää rankku.

    Nyt meni nipottaminen mielenkiintoiseksi. Siinä mielessä golf on erikoinen, mielenkiintoinen tai jotain muuta, laji, että se rinnastaa tahallaan tai tahattomasti tehdyt rikkeet samanarvoisiksi.

    No, myönnetään että toki pallon potkimisiin outista pelialueelle sentään löytyi aikanaan ryhtiä.

    Periaatteessa saatan olla metrin päässä pallossa sihtailemassa lyöntilinjaa ja poistan jonkun oksan kappaleen jaloistani ja se pallon pirulainen liikahtaa rinteessä taaksepäin luultavasti fysiikan lakien mukaan: ruohotupsut eivät enää jaksaneet kannattaa palloa ja pallo liikahtaa, ei minun toimestani. Kortiin yksi lyönti lisää. En valita ja menettely sopii, mutta tietenkin ne raukat joiden voi leivän päällä voi olla moisista kohtalon oikuista miettivät asiaa toisesta näkökulmasta.

    Jalkapallossa käsivirhe on väärinpelaamista, mutta aikoinaan meitä dumareita opetettiin: on iso ero jos kädellä pelaa palloa tai jos pallo pelataan vastustajan toimesta käteen. Jälkimmäisessä tapauksessa ei mitään rangaistuksia.

    Myönnän, että jalkapallossa rajanveto on helpompaa kun kaikki vaikuttavat tekijät ovat aika vakiot. Silti se tuntuu reilummalta.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 75)
Vastaa aiheeseen: Rankku puttaustilanteessa

Etusivu Foorumit Säännöt Rankku puttaustilanteessa