Aihe: Putti reiän reunalla - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

Putti reiän reunalla

Etusivu Foorumit Säännöt Putti reiän reunalla

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1347264 Ilmoita asiaton viesti

  Kuinka pitkään pelaaja saa odottaa, putoaako pallo reikään putin jälkeen? Luulin, että sai odottaa sen aikaa, kun kestää kävellä reiälle normaalivauhdilla ja lisäksi kymmenen sekuntia. Menikö tämä ihan sääntöjen mukaan? https://www.pgatour.com/video/2021/10/17/seonghyeon-kim-makes-birdie-on-no–18-in-round-4-at-the-cj-cup.html

  #1347265 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Luulin, että sai odottaa sen aikaa, kun kestää kävellä reiälle normaalivauhdilla ja lisäksi kymmenen sekuntia.

  Luulit aivan oikein, mutta hidastella ei saa.

  Tuota videota ei löydy.

  #1347305 Ilmoita asiaton viesti

  Kim oli jo valmiiksi reiän vieressä, eli pallolle siirtyminen ei olisi saanut kestää kuin pari sekuntia. Nyt pallo putosi 26 sekunnin kuluttua hevosenkengästä, eli n. 15 sek liian myöhään.

  Rankku siis ihan sääntöjen mukainen.

  Liitteestä löytyy video

  https://www.golfmonthly.com/news/tour-news/seong-hyeon-kim-addressed-penalty-after-ball-takes-30-seconds-to-fall-249302

  #1347311 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Tuossahan Kim selkeästi hidastelee aivan täysillä. Luulee ilmeisesti, ettei kello käynnisty lainkaan, jos hän ei mene aivan reiän viereen. Itse laittaisin tuomarina kellon käyntiin max 5 sekuntia siitä, kun pallo pysähtyi. Sen verran arvelisin pelaajalla kestävän tuon reilun metrin matkan taittamiseen ynnä äimistelyyn.

  #1347315 Ilmoita asiaton viesti

  Mikä sitten onkaan sääntöjen sallima ”reasonable time”.. Tuossa videossa pelaaja selvästä hieman hämmentyi itsekin ja käveli selvittämään mitä miksi pallo ei pudonnutkaan. Ja, käytännössä heti kun hän havaitsi tilanteen että pallo on jäänyt roikkumaan reiän reunalle hän lähti ottamaan puttiasentoa..
  – ja kun koko epidodi kesti sen 27 sekuntia niin viivyttely on vähintäänkin tulkinnanvaraista..vai oliko sitä lainkaan?

  Sääntö 10 sekunnista on selvä. mutta ”reasoable time” ei ehkä niinkään.
  – parempi olisi että säänöissä määriteltäisiin tuokin hieman tarkemmin. Muuten voi myös ”pärstäkerron” vaikuttaa tuomarointiin.

  Mutta, tuo nyt ei koske millään tavoin omaa pelaamista joten todetaan että – oikein meni.

  #1347334 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Mikä sitten onkaan sääntöjen sallima ”reasonable time”.

  Se on juurikin se mitä tuo tarkoittaa, siis kohtuullinen aika. Se EI pidä sisällään selälleen kaatumista, polvillaan voivottelua, mailan heittelyä ja sen noutamista, tai muuta vastaavaa turhanpäiväistä ajankäyttöä.

  Tuossa videossa pelaaja selvästä hieman hämmentyi itsekin ja käveli selvittämään mitä miksi pallo ei pudonnutkaan. Ja, käytännössä heti kun hän havaitsi tilanteen että pallo on jäänyt roikkumaan reiän reunalle hän lähti ottamaan puttiasentoa..

  En tiedä missä ulottuvuudessa sinä gloffare asustelet, mutta taidat olla ainoa, joka tuolta videolta havaitsee kuvailemiasi asioita. Me muut näimme sen mitä siinä videolla oikeasti tapahtuu. Siis sen, että Kim jää seisomaan paikoilleen ja sen jälkeen lähtee kiertämään reikää sen toiselle puolelle huolellisesti välttäen lähestymästä reikää. Lopulta hän siirtyy reiän lähelle, mutta sääntöjen kannalta aivan liian myöhään.

  parempi olisi että säänöissä määriteltäisiin tuokin hieman tarkemmin

  Ei mielestäni ole tarpeen. Osaava tuomari kyllä tietää mitä tuo ’reasonable time’ tarkoittaa ja osaa toimia sen mukaisesti, aivan kuten Kiminkin tapauksessa osasi. Penttiä pukkasi hidastelusta. Very reasonable.

  #1347335 Ilmoita asiaton viesti

  Ei mielestäni ole tarpeen. Osaava tuomari kyllä tietää mitä tuo ’reasonable time’ tarkoittaa ja osaa toimia sen mukaisesti, aivan kuten Kiminkin tapauksessa osasi. Penttiä pukkasi hidastelusta. Very reasonable.

  No osaava tuomari varmaan tietää tai itseasiassa päättää, mikä hänen mielestään on ”reasonable time”. Jotenkin luulisi, että sen voisi säännöissä sanoa jotenkin yksiselitteisesti, on meinaan satavarma, että kahden ihmisen ”reasonable time” ihan mihin tahansa tapahtumaan ei ole yksi ja sama aika.

  Enkä siis ollenkaan ota tässä kantaa itse tämän aiheen tapahtumaan.

  #1347337 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  No osaava tuomari varmaan tietää tai itseasiassa päättää, mikä hänen mielestään on ”reasonable time”. Jotenkin luulisi, että sen voisi säännöissä sanoa jotenkin yksiselitteisesti, on meinaan satavarma, että kahden ihmisen ”reasonable time” ihan mihin tahansa tapahtumaan ei ole yksi ja sama aika.

  Ei sitten muuta kuin ryhdyt laatimaan mielestäsi kattavaa ja kaikkiin tilanteisiin absoluuttisen oikein soveltuvaa sääntötekstiä kyseisen epäkohdan korjaamiseksi.

  Noissa golfin säännöissä on kuitenkin aika monta sellaista kohtaa, jossa joudutaan arvioimaan asioita, koska absoluuttinen kiinnekohta ei ole tiedossa, sitä ei ole olemassa, tai sen määrittäminen absoluuttisen tarkasti ei ole mahdollista. Mutta älä anna tämän pikkuseikan itseäsi masentaa, vaan ryhdy tuumasta(si) toimeen ja pistä lordit koville!

  P.S. Jokaisen itsenäisen valtion lainsäädännössä on olemassa tuo sama arviointiperuste, siis ’kohtuullinen’. Älä anna senkään itseäsi masentaa, kyllä kaikkeen löytyy se mustavalkoinen lähestymistapa. Tai sitten ei kuitenkaan…

  P.P.S. Äläkä anna tämän kyyniseltä vaikuttavan mielipiteeni vaikuttaa jatkotoimenpiteisiisi. Olen tätä hommaa tuomarin näkökulmasta katsellut vasta vajaat 15 vuotta, joten en voi mitenkään tietää millaisia parannuksia tähän nimenomaiseen asiaan voi löytyä, kun niitä alkaa pohtia joku asiaan vähemmän vihkiytynyt henkilö. Tuore näkökulma on aina tervetullut. Siis ihan rehellisesti olen sitä mieltä.

  #1347341 Ilmoita asiaton viesti

  Ei sitten muuta kuin ryhdyt laatimaan mielestäsi kattavaa ja kaikkiin tilanteisiin absoluuttisen oikein soveltuvaa sääntötekstiä kyseisen epäkohdan korjaamiseksi.

  Ei kait tämä kohta säännöissä ainakaan kovin vaikeaa ole täsmentää. Sääntöön jätetään vaan pelkkä täsmällinen aika pallon pysähtymisestä reiän reunalle. Mihin tarvitaan se pallolle siirtymisen aika, ainoa joka tässä vaihtelee putin pituudesta (kävelymatka ja vauhti) johtuen? Miksi siis nykysäännöllä pitkältä samaan kohtaan putannut saa odottaa pallon putoamista kauemmin kuin läheltä samaan paikkaan pallonsa lyönyt?

  #1347342 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Miksi siis nykysäännöllä pitkältä samaan kohtaan putannut saa odottaa pallon putoamista kauemmin kuin läheltä samaan paikkaan pallonsa lyönyt?

  Hyvä kysymys ja voin vain arvailla syytä. Ehkä tuo pallon sijainti reiän reunan suhteen pitää ensin jotenkin todeta ennen kuin aikaa aletaan laskea, koska pallo voi päätyä reiän reunalle kovin erilaisilta etäisyyksiltä. Jos pelaajalla olisi vaikkapa vakiot 20 sekuntia aikaa ehtiä pallon luo sen pysähdyttyä, niin sadasta metristä voi tulla aika kiire ripeällekin pelaajalle, etenkin jos siinä on vielä kaksi tai kolme pelaajaa lyömässä omia pallojaan ennen kuin sinne viheriölle on mitään asiaa. Tietenkin homman voisi rajoittaa vain viheriöltä lyötyyn palloon, mutta olisiko se reilua niiden kannalta, jotka chippaavat pallonsa viheriön ulkopuolelta? Kauanko he saisivat odottaa pallonsa putoamista reikään?

  Miksi siis nykysäännöllä pitkältä samaan kohtaan putannut saa odottaa pallon putoamista kauemmin kuin läheltä samaan paikkaan pallonsa lyönyt?

  Tämän saman kysymyksen voi esittää myös puhuttaessa lyöntiin käytettävästä ajasta. Miksi viimeisenä puttaavalla on paljon enemmän aikaa käytettävissään linjojensa lukemiseen kuin ensimmäisenä puttaavalla? Tai miksi parkolmosen tiillä tuulisella kelillä viimeisenä lyövä saa apua ensin lyöneiden pallojen lentoratoja tutkailemalla? Tai miksi huippuammattilaisen pallo löytyy yleisön ansiosta 99,999 kertaa sadasta, kun klubipelaajalta katoaa pallo harva se kierros? Ei ole reilua eikä tasapuolista, joten pitäisikö näitäkin asioita jotenkin muuttaa tasapuolisempaan suuntaan?

  #1347422 Ilmoita asiaton viesti
  PG

  Jari5: Miksi siis nykysäännöllä pitkältä samaan kohtaan putannut saa odottaa pallon putoamista kauemmin kuin läheltä samaan paikkaan pallonsa lyönyt?

  Hyvä kysymys.

  KL1: Hyvä kysymys ja voin vain arvailla syytä. Ehkä tuo pallon sijainti reiän reunan suhteen pitää ensin jotenkin todeta ennen kuin aikaa aletaan laskea, koska pallo voi päätyä reiän reunalle kovin erilaisilta etäisyyksiltä. Jos pelaajalla olisi vaikkapa vakiot 20 sekuntia aikaa ehtiä pallon luo sen pysähdyttyä, niin sadasta metristä voi tulla aika kiire ripeällekin pelaajalle, etenkin jos siinä on vielä kaksi tai kolme pelaajaa lyömässä omia pallojaan ennen kuin sinne viheriölle on mitään asiaa. Tietenkin homman voisi rajoittaa vain viheriöltä lyötyyn palloon, mutta olisiko se reilua niiden kannalta,jotka chippaavat pallonsa viheriön ulkopuolelta? Kauanko he saisivat odottaa pallonsa putoamista reikään?

  Erittäin hyvä vastaus.
  …………………………….

  Vaikka nykysäännöt sanovat asian eri sanoin kuin vanhat, niin pelin henki ei näytä miksikään muuttuneen: rangaistusta ei tule pitkän siirtymisajan perusteella, vaan tarpeettomasta tai kohtuuttomasta viivyttelystä.

  Nykysäännöt:

  Pelaajalla on kohtuullinen aika siirtyä reiälle

  Vanhat säännöt:

  Pelaajan pitää siirtyä reiälle tarpeettomasti viivyttelemättä. (Tarpeeton viivyttely, sääntö 6-7)

  Käsite ’kohtuullinen’ sisältyy moneen golfin sääntöön ja muutamaan määritelmäänkin. Sen tulkinta on luonnollisesti jossain määrin tuomarikohtainen. Silti mielestäni olisi tarpeetonta ja kohtuutontakin vaatia sellaisia golfin sääntöjä, joilla pärjätään kaikissa tilanteissa ilman kohtuullisuuden käsitettä..

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Putti reiän reunalla