19.–26.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][12]
KilpailuaSuomalaista

Putterin pituus

Etusivu Foorumit Välineet Putterin pituus

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #1329408 Ilmoita asiaton viesti

  Olen ihmetellyt miksi myynnissä olevat putterit on yleensä 34-36” , itse pelaan 32” voi olla jopa 31” , olisi kiva testata liikkeessä tuntumaa niillä asetuksilla joilla aikoo pelata. Kun olen tästä kysynyt sanotaan että grippaa alempaa ja varsi voidaan lyhentää oston jälkeen, eihän se tuntuma ole sama ja jos miettii 300-400€ sijoitusta niin ei viitsisi ostaa sokkona, tarkoitus olisi kuitenkin että putteri on bägissä seuraavat 20 vuotta.

  #1329409 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Joskus 20 vuotta sitten puttasin hyvin kumarassa asennossa. Sittemmin puttiasentoni normalisoitui ja varsien normipituudet sopivat minulle oikein hyvin varsin pienellä säädöllä tai ilman säätöä.

  Jani, onko oma puttiasentosi kovin kumara vai miksi tarvitset noin lyhyttä vartta?

  #1329410 Ilmoita asiaton viesti

  En ole tuota asentoa oikeastaan miettinyt, sen verran kulmaa että pääsen pallon päälle. Jotain tekemistä on varmaan sillä että olen 170cm, tiedä sitten onko minulla pitkä kädet.

  #1329411 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Normimittaiset varret raudoissa kuitenkin?

  #1329412 Ilmoita asiaton viesti

  Normivarret raudoissa, toki en tiedä vaikka niissäkin auttaisi lyhyemmät varret. Tuo lyhyempi putterin varsi nyt vain toimii minulla, saan paremman palautteen mailan liikkeestä ja silmä/käsi koordinaatio toimii paremmin. Driverissa lyhyempi varsi ei auttanut tosin siinä olisi varmaan pitänyt testailla eri varsi/nuppi kompoja.

  #1329414 Ilmoita asiaton viesti

  Eiköhän vastaus Jani2 kysymykseen löydy jo melkein kysymyksestä.

  Koska yleisin varsipituus mitä käytetään (=myydään) on lienee tuo noin 34-35 tuumaa, niin ei golfliikkeille ole kannattavaa investoida noihin lyhytvartisiin 300-400 euron puttereihin useita tonneja, kun noita putterimalleja on kuitenkin useita kymmeniä.

  Mutta mites nuo ”naisten” putterit. Eikö sieltä löydy hyllystä sopivaa, vai onko ne liian erilaisia?

  #1329426 Ilmoita asiaton viesti

  Minulla on 37-tuumainen vastapaino (CB) -putteri; ja toimii

  #1329429 Ilmoita asiaton viesti

  Itse lähinnä haaveillut perinteisen mallista scotty cameroniaa ”classisella” gripillä.

  Enpä ole kiinnittänyt huomiota kun puttereita testaillut että siellä olisi erikseen miesten ja naisten puttereita.

  #1329437 Ilmoita asiaton viesti

  Putterin varren pituus on varsin helppo määritellä.. Oikeastaan se tulee automaattisesti kun perusasiat ovat kohdallaan.

  Ensinnäkin, pelaajalla on ainoastaan kaksi vaihtoehtoa puttausasennon osalta (siis stanssi = muutenkin omalle fysiikalle sopiva asento).

  1.) Väärä asento
  – tällöin ei putterin varren pituudelle ole löydettävissä mitään oikeaa määrittelyä.
  – jokainen valitsee sellaisen putterin ja varren pituuden minkä nyt sattuu kuvittelemaan parhaaksi.

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.
  – samalla hänen jalkojen, vartalonsa ja ”hartiakolmion” sekä käsien asento muodostuu fyysisesti vakaaksi ja kaikinpuolin sopivaksi varsinaista puttisuoritusta varten.
  – edellämainittuun löytyy hyvät ohjeet netistä ja opaskirjoista.
  – varmemmaksi vakuudeksi voi ja kannattaa myös ottaa oppitunti prolta.

  Kun oikea asento (siis 2. kohta) on löytynyt, varren pituuden määrittely onnistuu kahdella tavalla..

  1.) Kokeilemalla, ”mallaamalla”, testailemalla erilaisilla puttereilla ”puttiheilautusta” sekä puttaamista pallon kanssa.
  – pitämällä putterin varresta kiinni juuri siitä kohdasta johon kädet ja grippi luonnollisella tavalla asettuu.
  – kokeiltavan putterin varsi voi olla pidempi kuin se ”oikean mittainen” varren pituus.
  – tärkeää on että putteri asettuu juuri oikeaan asentoon putti-/silmälinjan sekä hartiakolmion ja ranteiden sekä käsiotteen jatkeena.
  – lavan pitää myös asettua oikeaan kulmaan (lie sekä loft). Tässä osaava kauppias auttaa.
  – kun oikea pituus varrelle on löytynyt se merkataan(esim. kynällä tai teipillä kiertämällä). Osaava kauppias neuvoo ja auttaa.
  – samalla on hyvä totutella ja kokeilla putterin (lavan)painoa/painatusta jotta se olisi mahdollisimman sopiva omaan puttisuoritukseen.
  – putterin lavan painolla ja varren pituudella, varren painolla sekä jopa gripin painolla on vaikutusta putterin tasapainoon jne. Osaava kauppias neuvoo.
  – putterin mallista riippuen myös varren kulmalla voi olla merkitystä, kuten myös lavan kärki-/kantapainotuksella jne. Osaava kauppias neuvoo.
  – putterin gripin koolla ja mallilla on oma tärkeä merkityksensä, niitä kannattaa myös kokeilla jotta löytyy käteen ja otteeseen sopiva. Osaava kauppias neuvoo.

  Kun edellämainitut asiat on katsottu ja huomioitu voi tehdä päätöksen hankinnasta ja varsi katkaistaan pelaajalle sopivaksi mitoitettuun pituuteen. Samalla asennetaan grippi..
  – tässäkin voi vielä hieman arvioida että varren pituus ja aennettu grippi osuu sopivasti keskimääräiseen pituuteen.
  – näin voi tarpeen tullen helposti putata käsiotetta nostamalla/laskemalla tuuman pari alempaa tai ylempää.
  – varmistetaan lopuksi kokeilemalla että putterin tasapaino on ok. ja mailan grippi on oikein suunnattu/asennettu.
  – sitten vain täytetään takuupaperit ja otetaan varmemmaksi vakuudeksi myös maksukuitti mukaan.

  2.) Toinen tapa varren pituuden määrittelyyn on se että pelaaja ottaa puttiasennon, joku kaveri tai kauppias mittaa tarvittavan varren pituuden ja ”that’s it”.
  – suosittelen kuitenkin tuota ensimmäistä tapaa.

  Kuten ”Jani2” toteaa putterin hankinnassa kannattaa olla tarkkana. Hyvällä ja ennenkaikkea omaan käteen sopivalla putterilla pärjää hyvin 20 vuotta ja pidempäänkin..Olen omalla, alkuperäisestä hieman lyhennetullä, Odyssey’lla puttaillut jo likimain 30 vuotta. Yhdellä gripin vaihdolla on selvitty huolloista. Eikä kertaakaan ole putti epäonnistunut mailan vuoksi.

  #1329438 Ilmoita asiaton viesti

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.

  Ilmeisesti vastaavalla tavalla kuin swingaamiseenkin on vain yksi oikea tapa… mistä näitä tarinoita kumpuaa…?! Ja vielä romaanin muodossa…

  #1329442 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.

  Onneksi Jack Nicklaus ehti päättää uransa ennen kuin gloffare pääsi kertomaan, että Jack puttasi aivan väärällä tavalla.

  #1329443 Ilmoita asiaton viesti

  Osastko gloffare vielä kertoa miksi toisilla on suorempi ja toisilla kaarevampi putterin liikerata? Onko näistä joku toistaan parempi? Ja millainen putteri (blade tai mallet) sopii mihinkin tyyliin?

  #1329447 Ilmoita asiaton viesti

  Jokainen saa puttailla juuri niin kuinka haluaa. Mutta silti on olemassa oikea ja väärä tapa. Ne jotka ymmärtää tehdä asiat oikein puttaavat keskimäärin paremmalla tuloksella kuin ”väärin” puttaavat.
  – toki tuohon oikeaan tapaan mahtuu myös erilaisia suoritustapoja..mutta perusasiat ovat silti kaikille samat.

  Sama koskee myös muita lyöntejä. Oikein tehdyissä suorituksissa lähtököhtaiset perusasiat ovat kaikilla varsin samankaltaiset.
  – mutta tottakai löytyy myös pelaajakohtaisia eroja yksityiskohdissa.
  – Esim. jos vertailet n. 300 m driveja lyöviin ammattilaisiin (tai amatööreihinkin) niin kaikilla on suorituksissaan lähestulkoon samanlaiset ”peruselementit”.

  Mutta kun kysymys on putterin varren pituudesta ja sen mittaamisesta niin siinä voi lähtökohtaisesti olettaa että mitat perustuu A) oikeaan suoritustapaan, ja kuitenkin samalla
  B) jokaisen pelaajan henkilökohtaisiin fyysisiin mittoihin.

  Mutta, tässä on kyseessä mielipidepalsta. Sallittakoon erilaiset näkemykset ja mielipiteet. Jokainen saa pelata ja suorittaa juuri niin kuin itse parhaakseen näkee.

  #1329449 Ilmoita asiaton viesti

  Puttaamisessa on olemassa monta oikeaa tapaa. Isoin erottava tekijä on vartalon kulmat sekä hartiataso ja näiden perusteella osittain määräytyvä etäisyys palloon. Pallo voi sijaita silmälinjan alla tai ulkopuolella, mutta ei tulisi koskaan olla sisäpuolella. Yksi erottava tekijä on kyynärvarsien kulmat / etäisyys toistensa suhteen ja siinä on erilaisia variaatioita riippuen mikä on luontevalta tuntuva asento. Em. tekijöiden perusteella määräytyy sitten puttaamisen liikerata (”suorahko”, lievästi kaareva ja voimakkaasti kaareva). Otteita on lisäksi monia. Em. tekijät ja omat mitat sitten määräävät putterin pituuden, lie-kulman ja putterin tyypin.

  Että siinä on sinulle gloffare yksi oikea tapa… ja tämä ei ole mielipideasia…

  Puttaamisessa on paljon kyse omista preferensseistä ja myös visuaalisesta hahmotuskyvystä. Vartalon kulmat sitten määrittelevät mikä on luonteva liikerata. Muutama asia on sitten yhteistä kuten että pallo tulisi olla kohteen puoleisen silmän kohdalla. Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä, on työnnettävä käsiä hieman kohteen suuntaan. Mailan tulisi olla kyynärvarsien jatkeen suuntainen. Hartiat, lantio ja jalkaterät tulee olla kohdelinjan suuntaiset jne.

  Suosittelen Jani2:lle että ennen uuden putterin hankintaa käyt ottamassa puttaamiseen erikoistuneelta prolta tunnin ja samalla selvitätte mikä on sinulle luontainen tapa putata ja millainen putteri saattaisi sopia tyyliisi.

  #1329473 Ilmoita asiaton viesti

  Arnold kertoo ihan samoista asioista kuin itsekin (ehkä hieman eri sanoin). Tuossa on juuri oikeat lähtökohdat puttaamiseen:

  Puttaamisessa on paljon kyse omista preferensseistä ja myös visuaalisesta hahmotuskyvystä. Vartalon kulmat sitten määrittelevät mikä on luonteva liikerata. Muutama asia on sitten yhteistä kuten että pallo tulisi olla kohteen puoleisen silmän kohdalla. Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä, on työnnettävä käsiä hieman kohteen suuntaan. Mailan tulisi olla kyynärvarsien jatkeen suuntainen. Hartiat, lantio ja jalkaterät tulee olla kohdelinjan suuntaiset jne.

  Tuollaisista, oikeista lähtökohdista on helppo lähteä katsomaan itselleen sopivaksi mittoitettua putteria (ja vartta). Mutta kuten jo edellä kerroin, putterin valinnassa kannattaa kokeilla/testata myös muita seikkoja (itsessään putterin paino, lavan painotus, varren pituus, gripin sopivuus sekä kokonaisuuden tasapainoisuus jne.)
  – osaavassa liikkeessä asioimalla, kyselemällä ja kokeilemalla löytyy jokaiselle sopiva putteri.
  – olen näitä kasaillut joskus aikoinaan itsekin, kysymys ei ole kovin vaikeasta asiasta.

  Fiilis pohjalta tässä mennään. Tärkeintä on että tietää ja tuntee valinneensa itselleen kaikin puolin sovitetun/sopivan putterin. Síitä se luottamus alkaa..ja kestää parhaimmillaan koko peliuran ajan.

  #1329474 Ilmoita asiaton viesti

  No se oleellinen ero meidän näkemyksissä on, että ei ole vain yhtä toimivaa tapaa putata vaan nimenomaan nuo vartalon kulmat ja sen myötä pallon paikka syvyys suunnassa etc. voivat olla hyvin erilaiset joka sitten vaikuttaa tuohon putterin rataan ja sitä kautta siihen minkä mallinen putteri sopii parhaiten ko. tyyliin.

  #1329475 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä,

  Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä? Tavoitteena on saada pallo vierimään mahdollisimman nopeasti ja lyhentää pallon liukumaa matkaa. Tätä ajatusta tukemaan monet valmistajat ovat jo vuosia tehneet erilaisia uria puttereiden lyöntipintaan.

  #1329478 Ilmoita asiaton viesti

  Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä?

  Juuri näin, lavan liike on osumahetkellä lähdössä ylöspäin, mutta jos pallo on kohteen puoleisen silmän tasalla ja kädet on ihan keskellä niin putteri nojaa osumassa taaksepäin. Tällöin mailan loftit ei myöskään toimi suunnitellun mukaisesti.

  Tässä Jani2:lle vinkki ja linkki:
  https://golfcenter.fi/ajankohtaista/putterin-fittaus-ja-valinta/

  #1329479 Ilmoita asiaton viesti

  ArnoldPalmer: No se oleellinen ero meidän näkemyksissä on, että ei ole vain yhtä toimivaa tapaa putata vaan nimenomaan nuo vartalon kulmat ja sen myötä pallon paikka syvyys suunnassa etc. voivat olla hyvin erilaiset joka sitten vaikuttaa tuohon putterin rataan ja sitä kautta siihen minkä mallinen putteri sopii parhaiten ko. tyyliin.

  Eihän tässäkään mitään olennaista eroa ole….

  Oikea puttausasento määräytyy pelaajan fyysisten edellytysten mukaisesti..Käytännössä vartalon kulmat jne. lulevat luonnostaan kohdilleen kun pelaaja asettuu palloon nähden mahdollisimman stabiiliin, tasapainoiseen ja samalla rentoon asentoon.
  – siis sellaiseen joka pelaajasta mielestä tuntuu hyvältä, tukevalta ja tasapainoiselta.
  – samalla käsien ja koko ns.”hartiakolmion” tulee päästä liikkumaan luonnollisen vapaasti ja oikeansuuntaisesti (puttilinja).

  Ei tuossakaan ole käytännössä mitään muuta oikeaa tapaa.

  KL1: Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä?

  – juuri näin..käytännössä näin on putattu jo viime vuosituhannen puolella.
  – ja tämäkin puttaustapa toteutuu automaattisesti kun pelaaja asettuu oikealla tavalla putti-stanssiin. Siis niin että pallo on muutaman sentin keskilinjalta kuppiin päin. (siis suoraan reiänpuoleisen silmän kohdalla).
  – tätä etäisyyttä voi myös hieman säätää tilanne- ja tapauskohtaisesti (alamäki- vs. ylämäkiputti, putin pituus jne.)
  – ja toisaalta, pelaajan ei pidä putatessaan tuupata mailaa ja palloa vaakatasossa (kuten Arnold tuossa edelle neuvoi), vaan antaa hailahduksen ja mailan tehdä tehtävänsä..

  Mutta nämä jutut alkavat siirtyä käsittelemään jo varsinaista puttisuoritusta..Siinä ei enää olekaan yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa..

  Jani2:n (ja topic’in) kysymys koski putterin varren pituutta ja siihen lienee vastaus löytynyt.. ja jollei täältä niin jokaisessa golfvälineitä myyvässä liikkeessä osataan neuvoa Asiakasta vähintään yhtä hyvin kuin näillä foorumin sivuilla.

  #1329481 Ilmoita asiaton viesti

  no en jaksakaan enää…

  #1329483 Ilmoita asiaton viesti
  KL1

  En ihmettele…

  #1329485 Ilmoita asiaton viesti

  Jees , ei mulla muussa varsinaisesti ongelmaa ole kuin siinä että ei ole testi mahdollisuutta sellaiseen putteriin jota haen, mutta ihan mielenkiintoisia kommentteja.

  #1329489 Ilmoita asiaton viesti

  ArnoldPalmer: .no en jaksakaan enää…

  Suosittelen opiskelemaan ja opettelemaan puttausta. Erityisesti putterinlavan loft-kulman merkitystä ja vaikutusta käytännössä.

  ja kiitos hyvästä linkistä. Kyseinen golfcenter lienee Tapiola Golf’in alakerrassa..vai?
  – täytyy käydä tutustuma

  #1329494 Ilmoita asiaton viesti

  Suosittelen opiskelemaan ja opettelemaan puttausta. Erityisesti putterinlavan loft-kulman merkitystä ja vaikutusta käytännössä.

  Sä ehkä voisitkin opettaa sitä mulle 😂😂😂

  #1329495 Ilmoita asiaton viesti

  – ja toisaalta, pelaajan ei pidä putatessaan tuupata mailaa ja palloa vaakatasossa (kuten Arnold tuossa edelle neuvoi), vaan antaa hailahduksen ja mailan tehdä tehtävänsä..

  Nythän mä vasta huomasin tämän, mistä ihmeestä gloffare tämän keksit ja laitoit vielä minun suuhuni tämän lauseen? Olisi ehkä parempi ettet kommentoi mitään mitä et ymmärrä 🤬🤬🤬

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Välineet Putterin pituus