Aihe: Putterin pituus - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

Putterin pituus

Etusivu Foorumit Välineet Putterin pituus

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Olen ihmetellyt miksi myynnissä olevat putterit on yleensä 34-36” , itse pelaan 32” voi olla jopa 31” , olisi kiva testata liikkeessä tuntumaa niillä asetuksilla joilla aikoo pelata. Kun olen tästä kysynyt sanotaan että grippaa alempaa ja varsi voidaan lyhentää oston jälkeen, eihän se tuntuma ole sama ja jos miettii 300-400€ sijoitusta niin ei viitsisi ostaa sokkona, tarkoitus olisi kuitenkin että putteri on bägissä seuraavat 20 vuotta.

  KL1

  Joskus 20 vuotta sitten puttasin hyvin kumarassa asennossa. Sittemmin puttiasentoni normalisoitui ja varsien normipituudet sopivat minulle oikein hyvin varsin pienellä säädöllä tai ilman säätöä.

  Jani, onko oma puttiasentosi kovin kumara vai miksi tarvitset noin lyhyttä vartta?

  En ole tuota asentoa oikeastaan miettinyt, sen verran kulmaa että pääsen pallon päälle. Jotain tekemistä on varmaan sillä että olen 170cm, tiedä sitten onko minulla pitkä kädet.

  KL1

  Normimittaiset varret raudoissa kuitenkin?

  Normivarret raudoissa, toki en tiedä vaikka niissäkin auttaisi lyhyemmät varret. Tuo lyhyempi putterin varsi nyt vain toimii minulla, saan paremman palautteen mailan liikkeestä ja silmä/käsi koordinaatio toimii paremmin. Driverissa lyhyempi varsi ei auttanut tosin siinä olisi varmaan pitänyt testailla eri varsi/nuppi kompoja.

  Eiköhän vastaus Jani2 kysymykseen löydy jo melkein kysymyksestä.

  Koska yleisin varsipituus mitä käytetään (=myydään) on lienee tuo noin 34-35 tuumaa, niin ei golfliikkeille ole kannattavaa investoida noihin lyhytvartisiin 300-400 euron puttereihin useita tonneja, kun noita putterimalleja on kuitenkin useita kymmeniä.

  Mutta mites nuo ”naisten” putterit. Eikö sieltä löydy hyllystä sopivaa, vai onko ne liian erilaisia?

  Minulla on 37-tuumainen vastapaino (CB) -putteri; ja toimii

  Itse lähinnä haaveillut perinteisen mallista scotty cameroniaa ”classisella” gripillä.

  Enpä ole kiinnittänyt huomiota kun puttereita testaillut että siellä olisi erikseen miesten ja naisten puttereita.

  Putterin varren pituus on varsin helppo määritellä.. Oikeastaan se tulee automaattisesti kun perusasiat ovat kohdallaan.

  Ensinnäkin, pelaajalla on ainoastaan kaksi vaihtoehtoa puttausasennon osalta (siis stanssi = muutenkin omalle fysiikalle sopiva asento).

  1.) Väärä asento
  – tällöin ei putterin varren pituudelle ole löydettävissä mitään oikeaa määrittelyä.
  – jokainen valitsee sellaisen putterin ja varren pituuden minkä nyt sattuu kuvittelemaan parhaaksi.

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.
  – samalla hänen jalkojen, vartalonsa ja ”hartiakolmion” sekä käsien asento muodostuu fyysisesti vakaaksi ja kaikinpuolin sopivaksi varsinaista puttisuoritusta varten.
  – edellämainittuun löytyy hyvät ohjeet netistä ja opaskirjoista.
  – varmemmaksi vakuudeksi voi ja kannattaa myös ottaa oppitunti prolta.

  Kun oikea asento (siis 2. kohta) on löytynyt, varren pituuden määrittely onnistuu kahdella tavalla..

  1.) Kokeilemalla, ”mallaamalla”, testailemalla erilaisilla puttereilla ”puttiheilautusta” sekä puttaamista pallon kanssa.
  – pitämällä putterin varresta kiinni juuri siitä kohdasta johon kädet ja grippi luonnollisella tavalla asettuu.
  – kokeiltavan putterin varsi voi olla pidempi kuin se ”oikean mittainen” varren pituus.
  – tärkeää on että putteri asettuu juuri oikeaan asentoon putti-/silmälinjan sekä hartiakolmion ja ranteiden sekä käsiotteen jatkeena.
  – lavan pitää myös asettua oikeaan kulmaan (lie sekä loft). Tässä osaava kauppias auttaa.
  – kun oikea pituus varrelle on löytynyt se merkataan(esim. kynällä tai teipillä kiertämällä). Osaava kauppias neuvoo ja auttaa.
  – samalla on hyvä totutella ja kokeilla putterin (lavan)painoa/painatusta jotta se olisi mahdollisimman sopiva omaan puttisuoritukseen.
  – putterin lavan painolla ja varren pituudella, varren painolla sekä jopa gripin painolla on vaikutusta putterin tasapainoon jne. Osaava kauppias neuvoo.
  – putterin mallista riippuen myös varren kulmalla voi olla merkitystä, kuten myös lavan kärki-/kantapainotuksella jne. Osaava kauppias neuvoo.
  – putterin gripin koolla ja mallilla on oma tärkeä merkityksensä, niitä kannattaa myös kokeilla jotta löytyy käteen ja otteeseen sopiva. Osaava kauppias neuvoo.

  Kun edellämainitut asiat on katsottu ja huomioitu voi tehdä päätöksen hankinnasta ja varsi katkaistaan pelaajalle sopivaksi mitoitettuun pituuteen. Samalla asennetaan grippi..
  – tässäkin voi vielä hieman arvioida että varren pituus ja aennettu grippi osuu sopivasti keskimääräiseen pituuteen.
  – näin voi tarpeen tullen helposti putata käsiotetta nostamalla/laskemalla tuuman pari alempaa tai ylempää.
  – varmistetaan lopuksi kokeilemalla että putterin tasapaino on ok. ja mailan grippi on oikein suunnattu/asennettu.
  – sitten vain täytetään takuupaperit ja otetaan varmemmaksi vakuudeksi myös maksukuitti mukaan.

  2.) Toinen tapa varren pituuden määrittelyyn on se että pelaaja ottaa puttiasennon, joku kaveri tai kauppias mittaa tarvittavan varren pituuden ja ”that’s it”.
  – suosittelen kuitenkin tuota ensimmäistä tapaa.

  Kuten ”Jani2” toteaa putterin hankinnassa kannattaa olla tarkkana. Hyvällä ja ennenkaikkea omaan käteen sopivalla putterilla pärjää hyvin 20 vuotta ja pidempäänkin..Olen omalla, alkuperäisestä hieman lyhennetullä, Odyssey’lla puttaillut jo likimain 30 vuotta. Yhdellä gripin vaihdolla on selvitty huolloista. Eikä kertaakaan ole putti epäonnistunut mailan vuoksi.

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.

  Ilmeisesti vastaavalla tavalla kuin swingaamiseenkin on vain yksi oikea tapa… mistä näitä tarinoita kumpuaa…?! Ja vielä romaanin muodossa…

  KL1

  2.) Oikea puttiasento eli stanssi.
  – tällöin pelaaja asemoi itsensä oikein palloon ja puttilinjaan nähden. Tähän on vain yksi oikea asema/tapa.

  Onneksi Jack Nicklaus ehti päättää uransa ennen kuin gloffare pääsi kertomaan, että Jack puttasi aivan väärällä tavalla.

  Osastko gloffare vielä kertoa miksi toisilla on suorempi ja toisilla kaarevampi putterin liikerata? Onko näistä joku toistaan parempi? Ja millainen putteri (blade tai mallet) sopii mihinkin tyyliin?

  Jokainen saa puttailla juuri niin kuinka haluaa. Mutta silti on olemassa oikea ja väärä tapa. Ne jotka ymmärtää tehdä asiat oikein puttaavat keskimäärin paremmalla tuloksella kuin ”väärin” puttaavat.
  – toki tuohon oikeaan tapaan mahtuu myös erilaisia suoritustapoja..mutta perusasiat ovat silti kaikille samat.

  Sama koskee myös muita lyöntejä. Oikein tehdyissä suorituksissa lähtököhtaiset perusasiat ovat kaikilla varsin samankaltaiset.
  – mutta tottakai löytyy myös pelaajakohtaisia eroja yksityiskohdissa.
  – Esim. jos vertailet n. 300 m driveja lyöviin ammattilaisiin (tai amatööreihinkin) niin kaikilla on suorituksissaan lähestulkoon samanlaiset ”peruselementit”.

  Mutta kun kysymys on putterin varren pituudesta ja sen mittaamisesta niin siinä voi lähtökohtaisesti olettaa että mitat perustuu A) oikeaan suoritustapaan, ja kuitenkin samalla
  B) jokaisen pelaajan henkilökohtaisiin fyysisiin mittoihin.

  Mutta, tässä on kyseessä mielipidepalsta. Sallittakoon erilaiset näkemykset ja mielipiteet. Jokainen saa pelata ja suorittaa juuri niin kuin itse parhaakseen näkee.

  Puttaamisessa on olemassa monta oikeaa tapaa. Isoin erottava tekijä on vartalon kulmat sekä hartiataso ja näiden perusteella osittain määräytyvä etäisyys palloon. Pallo voi sijaita silmälinjan alla tai ulkopuolella, mutta ei tulisi koskaan olla sisäpuolella. Yksi erottava tekijä on kyynärvarsien kulmat / etäisyys toistensa suhteen ja siinä on erilaisia variaatioita riippuen mikä on luontevalta tuntuva asento. Em. tekijöiden perusteella määräytyy sitten puttaamisen liikerata (”suorahko”, lievästi kaareva ja voimakkaasti kaareva). Otteita on lisäksi monia. Em. tekijät ja omat mitat sitten määräävät putterin pituuden, lie-kulman ja putterin tyypin.

  Että siinä on sinulle gloffare yksi oikea tapa… ja tämä ei ole mielipideasia…

  Puttaamisessa on paljon kyse omista preferensseistä ja myös visuaalisesta hahmotuskyvystä. Vartalon kulmat sitten määrittelevät mikä on luonteva liikerata. Muutama asia on sitten yhteistä kuten että pallo tulisi olla kohteen puoleisen silmän kohdalla. Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä, on työnnettävä käsiä hieman kohteen suuntaan. Mailan tulisi olla kyynärvarsien jatkeen suuntainen. Hartiat, lantio ja jalkaterät tulee olla kohdelinjan suuntaiset jne.

  Suosittelen Jani2:lle että ennen uuden putterin hankintaa käyt ottamassa puttaamiseen erikoistuneelta prolta tunnin ja samalla selvitätte mikä on sinulle luontainen tapa putata ja millainen putteri saattaisi sopia tyyliisi.

  Arnold kertoo ihan samoista asioista kuin itsekin (ehkä hieman eri sanoin). Tuossa on juuri oikeat lähtökohdat puttaamiseen:

  Puttaamisessa on paljon kyse omista preferensseistä ja myös visuaalisesta hahmotuskyvystä. Vartalon kulmat sitten määrittelevät mikä on luonteva liikerata. Muutama asia on sitten yhteistä kuten että pallo tulisi olla kohteen puoleisen silmän kohdalla. Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä, on työnnettävä käsiä hieman kohteen suuntaan. Mailan tulisi olla kyynärvarsien jatkeen suuntainen. Hartiat, lantio ja jalkaterät tulee olla kohdelinjan suuntaiset jne.

  Tuollaisista, oikeista lähtökohdista on helppo lähteä katsomaan itselleen sopivaksi mittoitettua putteria (ja vartta). Mutta kuten jo edellä kerroin, putterin valinnassa kannattaa kokeilla/testata myös muita seikkoja (itsessään putterin paino, lavan painotus, varren pituus, gripin sopivuus sekä kokonaisuuden tasapainoisuus jne.)
  – osaavassa liikkeessä asioimalla, kyselemällä ja kokeilemalla löytyy jokaiselle sopiva putteri.
  – olen näitä kasaillut joskus aikoinaan itsekin, kysymys ei ole kovin vaikeasta asiasta.

  Fiilis pohjalta tässä mennään. Tärkeintä on että tietää ja tuntee valinneensa itselleen kaikin puolin sovitetun/sopivan putterin. Síitä se luottamus alkaa..ja kestää parhaimmillaan koko peliuran ajan.

  No se oleellinen ero meidän näkemyksissä on, että ei ole vain yhtä toimivaa tapaa putata vaan nimenomaan nuo vartalon kulmat ja sen myötä pallon paikka syvyys suunnassa etc. voivat olla hyvin erilaiset joka sitten vaikuttaa tuohon putterin rataan ja sitä kautta siihen minkä mallinen putteri sopii parhaiten ko. tyyliin.

  KL1

  Tällöin, jotta maila olisi pystysuorassa osumahetkellä,

  Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä? Tavoitteena on saada pallo vierimään mahdollisimman nopeasti ja lyhentää pallon liukumaa matkaa. Tätä ajatusta tukemaan monet valmistajat ovat jo vuosia tehneet erilaisia uria puttereiden lyöntipintaan.

  Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä?

  Juuri näin, lavan liike on osumahetkellä lähdössä ylöspäin, mutta jos pallo on kohteen puoleisen silmän tasalla ja kädet on ihan keskellä niin putteri nojaa osumassa taaksepäin. Tällöin mailan loftit ei myöskään toimi suunnitellun mukaisesti.

  Tässä Jani2:lle vinkki ja linkki:
  https://golfcenter.fi/ajankohtaista/putterin-fittaus-ja-valinta/

  ArnoldPalmer: No se oleellinen ero meidän näkemyksissä on, että ei ole vain yhtä toimivaa tapaa putata vaan nimenomaan nuo vartalon kulmat ja sen myötä pallon paikka syvyys suunnassa etc. voivat olla hyvin erilaiset joka sitten vaikuttaa tuohon putterin rataan ja sitä kautta siihen minkä mallinen putteri sopii parhaiten ko. tyyliin.

  Eihän tässäkään mitään olennaista eroa ole….

  Oikea puttausasento määräytyy pelaajan fyysisten edellytysten mukaisesti..Käytännössä vartalon kulmat jne. lulevat luonnostaan kohdilleen kun pelaaja asettuu palloon nähden mahdollisimman stabiiliin, tasapainoiseen ja samalla rentoon asentoon.
  – siis sellaiseen joka pelaajasta mielestä tuntuu hyvältä, tukevalta ja tasapainoiselta.
  – samalla käsien ja koko ns.”hartiakolmion” tulee päästä liikkumaan luonnollisen vapaasti ja oikeansuuntaisesti (puttilinja).

  Ei tuossakaan ole käytännössä mitään muuta oikeaa tapaa.

  KL1: Eikös nykyään suosita tekniikkaa, jossa lapa on jo lähdössä ylöspäin osumahetkellä?

  – juuri näin..käytännössä näin on putattu jo viime vuosituhannen puolella.
  – ja tämäkin puttaustapa toteutuu automaattisesti kun pelaaja asettuu oikealla tavalla putti-stanssiin. Siis niin että pallo on muutaman sentin keskilinjalta kuppiin päin. (siis suoraan reiänpuoleisen silmän kohdalla).
  – tätä etäisyyttä voi myös hieman säätää tilanne- ja tapauskohtaisesti (alamäki- vs. ylämäkiputti, putin pituus jne.)
  – ja toisaalta, pelaajan ei pidä putatessaan tuupata mailaa ja palloa vaakatasossa (kuten Arnold tuossa edelle neuvoi), vaan antaa hailahduksen ja mailan tehdä tehtävänsä..

  Mutta nämä jutut alkavat siirtyä käsittelemään jo varsinaista puttisuoritusta..Siinä ei enää olekaan yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa..

  Jani2:n (ja topic’in) kysymys koski putterin varren pituutta ja siihen lienee vastaus löytynyt.. ja jollei täältä niin jokaisessa golfvälineitä myyvässä liikkeessä osataan neuvoa Asiakasta vähintään yhtä hyvin kuin näillä foorumin sivuilla.

  no en jaksakaan enää…

  KL1

  En ihmettele…

  Jees , ei mulla muussa varsinaisesti ongelmaa ole kuin siinä että ei ole testi mahdollisuutta sellaiseen putteriin jota haen, mutta ihan mielenkiintoisia kommentteja.

  ArnoldPalmer: .no en jaksakaan enää…

  Suosittelen opiskelemaan ja opettelemaan puttausta. Erityisesti putterinlavan loft-kulman merkitystä ja vaikutusta käytännössä.

  ja kiitos hyvästä linkistä. Kyseinen golfcenter lienee Tapiola Golf’in alakerrassa..vai?
  – täytyy käydä tutustuma

  Suosittelen opiskelemaan ja opettelemaan puttausta. Erityisesti putterinlavan loft-kulman merkitystä ja vaikutusta käytännössä.

  Sä ehkä voisitkin opettaa sitä mulle 😂😂😂

  – ja toisaalta, pelaajan ei pidä putatessaan tuupata mailaa ja palloa vaakatasossa (kuten Arnold tuossa edelle neuvoi), vaan antaa hailahduksen ja mailan tehdä tehtävänsä..

  Nythän mä vasta huomasin tämän, mistä ihmeestä gloffare tämän keksit ja laitoit vielä minun suuhuni tämän lauseen? Olisi ehkä parempi ettet kommentoi mitään mitä et ymmärrä 🤬🤬🤬

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 34)
Vastaa aiheeseen: Putterin pituus

Etusivu Foorumit Välineet Putterin pituus