16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Pitäisikö siirtyä 2 hengen ryhmiin normaalioloissakin?

Etusivu Foorumit Yleistä Pitäisikö siirtyä 2 hengen ryhmiin normaalioloissakin?

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Pelinopeus tai pikemminkin -hitaus on ollut vuosia kestoharmituksen aihe. Vuosaari Golf näyttää löytäneen ongelmaan ratkaisun (kts. Gogolf). Kenttä aloitti tänä keväänä pelikauden 4 ryhmissä (lähtöväli 10 min), mutta joutui taipumaan koronavastalauseiden takia 2 ryhmiin (lähtöväli 6 min.) Mitä tapahtuikaan. Yhden tunnin aikana starttaa kyllä 16,6 % vähemmän pelaajia 2 ryhmissä, mutta täydet 18 reikää pelaa ihan sama määrä pelaajia neljän kuin kahdenkin ryhmissä. Tämä johtuu siitä, että 2 ryhmissä kierrosaika putosi 3 tuntiin 15 minuuttiin.
    Eli löytyyköhän meiltä korona-ajan jälkeenkin kenttiä, joissa esim. joka toinen päivä lähdetään pikakierrokselle 2 hengen ryhmissä ja joka toinen päivä 4 hengen totutussa vauhdissa. Silloin ainakin pelaajat todella pääsisivät aidosti valitsemaan pelinopeutensa.

    Vuosaari golfhan on vaarallinen kenttä ihan normaalioloissakin. Erittäin ahtaasti rakennettu ja palloja saa väistellä joka puolelta. Palloja lyödään paljon myös ajoradoille ja jopa satamaan asti.

    Suljettu pitäisi olla tuokin kenttä tänä keväänä.

    Kahden hengen lähtöryhmärajoitus olisi yleisesti todella typerä (eri juttu nyt …), koska kaveriporukoissa, leikkikisoissa tms. voi usein olla pariton lukumäärä pelaajia, jolloin joku joutuisi aina pelaamaan yksin (tai mahdollisuuksien mukaan menemällä ’ulkopuoliseeen’ ryhmään, ei onnistu aina eikä kisailuissa) . Kolmen hengen maksimirajaa käytettäessä saadaan toteutettua kaikki kokonaismäärät ilman yksinpelaajaa.

    Normaalioloissa 3-4 hengen ryhmien pitäisi päästä paljon lähemmäksi 3 tuntia kuin 4 tuntia jos kaikki pelaajat osaavat toimia kentällä.

    PG

    löytyyköhän meiltä korona-ajan jälkeenkin kenttiä, joissa esim. joka toinen päivä lähdetään pikakierrokselle 2 hengen ryhmissä ja joka toinen päivä 4 hengen totutussa vauhdissa. Silloin ainakin pelaajat todella pääsisivät aidosti valitsemaan pelinopeutensa.

    Hyvä ehdotus ja hyvä kysymys. Toivottavasti löytyy.

    Koska koronakierroksilla ei pelata reikään saakka, peli nopeutuu. Siksi korona-ajan jälkeen 7-8 min lähtöväli 2 ryhmissä voisi olla parempi kuin 6 min. Mieluummin kuitenkin 10 min. Tällöin 2 hengen ryhmän keskimääräinen kierrosaika paranisi edelleen ja samalla kierrosten ylitarjonta voisi poistua tai muuttua joillakin kentillä jopa alitarjonnaksi (ryhmän maksimikoko olisi keskimäärin vain 3). Tosin lyhyellä aikavälillä jokin yhtiö voisi siitä vähän kärsiä, mutta pitkässä juoksussa markkinat tervehtyisivät? Kaksi kärpästä yhdellä iskulla…? (Kuuluu sarjaan Unelmia paremmasta maailmasta).

    Yhden tunnin aikana starttaa kyllä 16,6 % vähemmän pelaajia 2 ryhmissä, mutta täydet 18 reikää pelaa ihan sama määrä pelaajia neljän kuin kahdenkin ryhmissä. Tämä johtuu siitä, että 2 ryhmissä kierrosaika putosi 3 tuntiin 15 minuuttiin.

    Samassa ajassako?

    Yritin laskea, onnistuuko 200 pelaajaa kiertämään samassa ajassa täydet 18 reikää sekä kahden että neljän hengen ryhmissä olettaen ensimmäisen ryhmän starttaavan klo 8:00 ja viimeisen ryhmän päättävän kierroksensa noin klo 21, jos

    – 2 hengen ryhmän kierrosaika on 3 h 15 min ja lähtöväli 6 min ja
    – 4 hengen ryhmän kierrosaika on 4 h 55 min ja lähtöväli 10 min

    No, onnistuuhan se. Tällöin

    – viimeinen 2 hengen ryhmä starttaa klo 17:54 (maalissa klo 21:09) ja
    – viimeinen 4 hengen ryhmä starttaa klo 16:10 (maalissa klo 21:05)

    Mikäli illalla on mahdollisuus pelata 9 reikää, niin

    – ensimmäinen 2 ryhmä starttaa klo 18:00 ja viimeinen klo 19:30, yht. 32 pelaajaa
    – ensimmäinen 4 ryhmä starttaa klo 16:20 ja viimeinen klo 18:40, yht. 60 pelaajaa

    Em. oletuksilla siis 200 pelaajaa ehtii pelaamaan täydet 18 reikää sekä 2 että 4 hengen ryhmissä, ja lisäksi 60 pelaajaa 9 reikää 4 ryhmissä, mutta vain 32 pelaajaa 2 hengen ryhmissä.

    Laskelmassani 4 ryhmä käytti täyteen kierrokseen peräti 1 h 40 min enemmän aikaa kuin 2 hengen ryhmä. Jos kierrosaikaero on vain puoli tuntia muiden oletusten pysyessä entisellään, niin täyden kierroksen ehtii pelaamaan 4 ryhmissä n. 30 pelaajaa enemmän kuin 2 ryhmissä.

    Minusta hyvä, jos voisi aamua varata nopeille kierroksille etenkin niillä kentillä, joissa 2 kpl 18r. Esimerkiksi kello 9:00 asti lähdöt 2 h ryhmissä 6 min lähtövälillä ja kello 9:10 lähtien normaalisti 4 h ryhmissä. Käytännössä monella kentällä tosin näin onkin, eli aamun lähdöt ovat usein nopeita ja hitaat kierrokset ajoittuvat keskipäivälle.

    Pelinopeutta on enemmän kasvattanut vähentynyt säätäminen (puttaaminen, lyöntivuorot) sekä poikkeusolojen muut säännöt kuin ryhmäkoon pienentäminen.

    Parhaat säännöt nyt ja toivottavasti tulevaisuudessa:
    Bunkkerit luokitellaan ”wastelandiksi”
    Lippu on aina paikallaan
    ”Lopetat eka, niin avaat eka”

    Pelinopeutta on enemmän kasvattanut vähentynyt säätäminen (puttaaminen, lyöntivuorot) sekä poikkeusolojen muut säännöt kuin ryhmäkoon pienentäminen.

    Kyllä pelaaminen 2h ryhmissä on kaikkein suurin tekijä. Tämä sen johdosta, että kenttä rullaa valitettavasti hitaimman ryhmän tahdissa. Eli vaikka valtaosa porukoista etenee ripeästi ”ilman säätämistä”, aina vastaan tulee selkä edellä porukka, jolla on meneillään jotain elämää tärkeämpää, minkä vuoksi säädetään ja etsitään palloja. Sitten muut ryhmät vaan odottavat ohitusmahdollisuutta (kaksi peräkkäistä ryhmää tukkivat ohittamismahdollisuudenkin)

    KL1

    Koska koronakierroksilla ei pelata reikään saakka

    Eikö?

    Kyllä tänäkin päivänä pelataan tasoituskierroksia ja viime kesänäkin pelattiin sosiaalikierroksia, ei asia ole coronan vuoksi miksikään muuttunut.

    Siirrytään pelaamaan pelkästään singelireikäpeliä, sillä saadaan pelinopeus kohdilleen! Eikä tarvitse pelata palloa reikään saakka eikä murehtia tasoituksesta 😀

    PG

    Koska koronakierroksilla ei pelata reikään saakka

    Tämä väitteeni ei todellakaan ole yleispätevä ja siksi virheellinen. Tein tekstiini korjauksen. Kiitos KL.

    Joillakin kentillä kupeissa on vaahtomuovi tai hylsy, tai kuppi nostettu ylös niin, ettei pallo voi mennä reikään. Näillä kentillä ’koronakierrokset’ eivät ole tasoituskelpoisia.

    Joillakin kentillä kupeissa on vaahtomuovi tai hylsy tai kuppi nostettu ylös niin, ettei pallo voi mennä reikään. Näillä kentillä ’koronakierrokset’ eivät ole tasoituskelpoisia

    Onko näin? Ymmärtääkseni reikään pitää mahtua 4 palloa, jotta se olisi standardin mukainen. Eli estääkö kaikki nämä reiäntäytteet kierroksen tasoituskelpoisuuden?

    Toinen kysymys liittyy siirtosääntöön, eli voidaanko bunkkereihin säätää siirtosäääntö, mikä olisi perusteltu, kun bunkkereita ei haravoida, mutta normaalin makuun saisi aikaiseksi yleensä 15cm siirrolla?

    PG

    PG: Joillakin kentillä kupeissa on vaahtomuovi tai hylsy tai kuppi nostettu ylös niin, ettei pallo voi mennä reikään. Näillä kentillä ’koronakierrokset’ eivät ole tasoituskelpoisia.

    P-P: Onko näin? Ymmärtääkseni reikään pitää mahtua 4 palloa, jotta se olisi standardin mukainen. Eli estääkö kaikki nämä reiäntäytteet kierroksen tasoituskelpoisuuden?

    Itse ajattelen niin, että jos kentän jokaiseen reikään on tungettu tai ängetty jotain ylimääräistä, kierros ei voi olla tasoituskelpoinen. (Sehän madaltaa reikää; sääntöjen mukaan reiän tulee olla vähintään 4 tuumaa syvä). Luulisin, ettei kierros ole tasoituskelpoinen tällä ulkomaisella kentälläkään https://www.pinehurst.com/news/stay-safe-but-we-hope-you-can-still-enjoy-golf/. Tällainen käytäntö on myös eräillä kotimaisilla kentillä (esim.Pickalassa ja Uudenkaupungin Golfissa).

    Jollakin suomalaisella kentällä (en muista millä) kuppien reunat ovat pari kolme senttiä viheriön pinnan yläpuolella estäen pallon menemisen reikään. Erään toisen kotimaisen kentän tiedoissa kerrottiin, että koronan takia kupit on käännetty nurinpäin. (Jäin ihmettelemään, miten tanko on siihen kiinnitetty).

    Kotikenttäni ohjeissa sanotaan: ”Viheriöllä lipputanko tulee pitää aina reiässä. Kupeissa on vaahtomuovi, joka estää pallon tippumisen kupin pohjalle -> kierros ei ole tasoituskelpoinen”.

    Jätän ratkaisun näiden kenttien tasoituskelpoisuudesta sääntöasiantuntijoille.

    KL1

    Onko näin? Ymmärtääkseni reikään pitää mahtua 4 palloa, jotta se olisi standardin mukainen. Eli estääkö kaikki nämä reiäntäytteet kierroksen tasoituskelpoisuuden?

    Baystream jossakin ketjussa laittoi linkin SGL:n tilapäissääntöihin. Niissä kerrotaan, että kierrokset ovat tasoituskelpoisia, jos pallo voi jäädä reikään. Täytteet ja korotukset puolestaan ovat erittäin suositeltavia, mistä syystä tällainen poikkeus tasoituskelpoisuuteen on laadittu. Suomessa eivät sen sijaan sellaiset kierrokset ole tasoituskelpoisia, jotka on pelattu kentällä, jolla pallo ei voi mennä reikään (kupin reuna ylempänä kuin viheriön pinta tai kuppi nurin päin). Ameriikan ihmemaassa moinen on sallittua, mutta siellä on paljon muutakin hassua ja kummallista…

    Toinen kysymys liittyy siirtosääntöön, eli voidaanko bunkkereihin säätää siirtosäääntö, mikä olisi perusteltu, kun bunkkereita ei haravoida, mutta normaalin makuun saisi aikaiseksi yleensä 15cm siirrolla?

    Siirtosääntöä ei voi olla bunkkerissa. Sen sijaan SGL:n mainituissa tilapäissäännöissä sallitaan laatia sellainen paikallissääntö, joka sallii vapautumisen samaan bunkkeriin, jos pallon makuu on pelaamisen jälkien ja haravien puuttumisen johdosta kovin huono. Paikallissääntö sallii pallon droppaamisen (ei siis asettamista!!) tasaisempaan paikkaan ilman rangaistusta.

    Kotikenttäni ohjeissa sanotaan: ”Viheriöllä lipputanko tulee pitää aina reiässä. Kupeissa on vaahtomuovi, joka estää pallon tippumisen kupin pohjalle -> kierros ei ole tasoituskelpoinen”.

    Kotikenttäsi ohje saattaa olla virheellinen, koska onhan tuo vaahtomuovi oletettavasti sen kupin pohjalla toimien siten kupin tilapäisenä pohjana. Olennaista on se, voiko pallo jäädä kupin reunojen sisäpuolelle ja edes osittain viheriön pinnan alapuolelle. Jos voi, niin reikä on tasoituskelpoinen.

    PG

    Baystream jossakin ketjussa laittoi linkin SGL:n tilapäissääntöihin. Niissä kerrotaan, että kierrokset ovat tasoituskelpoisia, jos pallo voi jäädä reikään.

    Olisi hyvä, jos Baystream ehtisi laittaa tuon linkin vielä uudelleen meidän kaikkien pähkäiltäväksi. Asiahan on hyvin ajankohtainen.

    KL1

    R&A:n antamien ohjeiden mukaisesti Suomen Golfliiton Sääntö-ja tasoitustoimikunta on päättänyt seuraavaa:
    TULOKSET JA TULOSKORTIT:
    * Tuloskortteja käytettäessä niitä ei tarvitse vaihtaa merkitsijän kanssa. Kukin pelaaja pitää kirjaa itselleen ja merkitsijälle. Merkitsijän kuittauksen voi hoitaa verbaalisti paikan päällä tai puhelin-/nettiyhteydellä.
    * Mobiilisti täytetyttuloskortit ja-laskenta on suositeltavaa
    * Jos kilpailuissa käytetään tuloskortteja ei niitä tarvitse palauttaa kilpailutoimistoon fyysisesti. Suositellaan tulosten lukemista reikä reiältä tai sähköistä viestintää käyttäen (valokuva, sähköposti, tekstiviesti, …)
    LIPPUTANGOT JA REIÄT:
    * Suositellaan, ettei lipputankoja nostettaisi/poistettaisi reiästä.
    * Lipputangot voidaan myös kerätä kokonaan pois ja antaa pelaajille tieto reiän sijainnista kuten suuremmissa kisoissa (esim. 9 m greenin edestä,6 m oikealta).
    * Kaikenlaiset reiän pohjan korottimet ovat sallittuja/suositeltavia. Pallon pitää kuitenkin päästä hieman putoamaan reiän pohjaa kohti, jotta sen voidaan todeta olevan reiässä.
    * Tasoitustuloksia ei hyväksytä kierroksilla, joissa kuppi on muutaman sentin maan pinnan yläpuolella ja kupin reunasta kimmonneet lyönnit katsotaan reikään menneiksi.

    BUNKKERIT:
    * Suositellaan, että bunkkereissa ei ole haravia.
    * Pelaajien tulisi tasoittaa tekemänsä jäljet parhaansa mukaan jaloillaan ja mailallaan.
    * Kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa bunkkerit julistetaan osaksi yleistä pelialuetta. Näin pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia pelin jatkamiseen sääntöjen 16 ja 19 mukaisesti ja säännön 12 rajoitukset eivät ole voimassa. (Bunkkereista tulee waste-alueita)
    * Vaihtoehtoisesti kenttä voi laatia paikallissäännön, jossa huonosti tasoitetut/tasoittamattomat kohdat bunkkerissa katsotaan kunnostettaviksi alueiksi, jolloin pelaaja voi vapautua ilman rangaistusta pudottamalla pallon sellaiseen kohtaan bunkkerissa, jossa ”kunnostettava alue” ei häiritse.
    * Jos kenttä julistaa kaikki bunkkerit kokonaan kunnostettaviksi alueiksi tai sallii siirtosäännön bunkkereissa, tuloksia ei hyväksytä tasoitustarkoituksiin.

    Tällä tavalla pelistä saadaan mahdollisimman normaalin golfin näköistä ja kierrokset ovat tasoituskelpoisia.

    Nämä poikkeukset ovat voimassa toistaiseksi.

    KL1

    Ja sama linkin kera: Tasoituskierrokset corona-aikana

    Ei ole kierrokset Suomessa tällä hetkellä tasoituskelpoisia. Melkoista vedätystä, golfliitto on toimissaan yhä epätoivoisempi, täytyykin laittaa kattojärjestö R&A:n viestiä.

    tph

    Laita kiitäjä ihmeessä viestiä. Laita samalla myös Sannalle ja Marialle että antavat mahtikäskyn kaikkien kenttien sulkemiseksi. Voidaan loppuvuosi pelata fortunaa ja muita onnenpelejä. Ja jankata täällä siitä oliko päätös oikea vai erittäin oikea.

    PG

    Ja sama linkin kera:…

    Kotiseurani ohje oli siis virheellinen. Kiitos KL!

    Miksi ihmeessä joku on Suomessa huhtikuun puolivälissä niin tuohduksissaan siitä, onko pelattu kierros tasoituskelpoinen vai ei?

    KL1

    Ei ole kierrokset Suomessa tällä hetkellä tasoituskelpoisia. Melkoista vedätystä, golfliitto on toimissaan yhä epätoivoisempi, täytyykin laittaa kattojärjestö R&A:n viestiä.

    Niin, kyllä tuo SGL:n sääntö- ja tasoitustoimikunnan julkaisema tilapäisohje hyväksytyistä tasoituskierroksista on ihan R&A:n hyväksymä ja suoraan heidän ohjeistuksistaan suomen kielelle käännetty.

    Maantiekiitäjä, kannattaisiko sinun tarkistaa lääkityksesi, alkavat nimittäin mennä vahvasti hallusinogeenisten väitteiden puolelle nämä sinun kommenttisi…

    Ärjyn kanssa samaa mieltä, ei mitään kiirettä. Antaa kenttien tulla kunnollisiksi. Vai onko kenties tarkoitus saada nostavia kortteja suffelikisoihin?

    PG

    Baystream jossakin ketjussa laittoi linkin SGL:n tilapäissääntöihin. Niissä kerrotaan, että kierrokset ovat tasoituskelpoisia, jos pallo voi jäädä reikään.

    Huomaan, että huonosti olen lukenut sääntöpalstaa viime aikoina. Tuon BayStreamin linkin löysin vasta tänään (ketju WHS-tasoitusjärjestelmä 2020, viesti 27.3.2020 09:39:51).

    Huonosti on tullut Golflehtikin luettua. Sama asiahan löytyy myös Arto Teittisen palstalta Golflehden viimeisestä numerosta https://golfpiste.com/wp-content/uploads/golflehti/2020/2/#page=48 . ”Mielestäni golf on mitä täydellisin liikuntamuoto koronarajoitteeseen maailmaamme, mutta varovainen on silti oltava”, sanoo Teittinen jutussaan. Täysin samaa mieltä.

    Loppujen lopuksi SGL:n sääntö- ja tasoitustoimikunnan julkaisema tilapäisohje löytyi myös Golfliiton materiaalipankista. Hakusanat ’korona’ ja ’corona’ eivät tuottaneet tulosta, mutta ’covid’ -hakusanalla löytyi. Mielestäni Golfpisteen hakukone on aika kehno.

    Oma tasoitukseni perustuu pelkästään kilpailukierroksiin. Niitä tulee ihan riittävästi, vaikken viikko- enkä kuukausikisoja pelaakaan. Seuran avajais- ja päättäjäiskilpailut ja pari kolme muuta seuran kisaa, joskus pari avointakin, seuraottelut, muutama oman ikäluokkani tasoitukseton mestaruus- ja tour-kisa, siinä se. Voi olla, että ensi kesänä näitä kilpailuja ei ole. Siinä tapauksessa tulee todennäköisesti pelatuksi jokunen tasoituskierros koronapelinä, jolloin ’koronasäännöt’ on hyvä tuntea. Harjoituksissa en enää moniin vuosiin ole pelannut itseäni vastaan. Joskus aiemmin kyllä pelasin – ja turpiin tuli aina…

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Vastaa aiheeseen: Pitäisikö siirtyä 2 hengen ryhmiin normaalioloissakin?

Etusivu Foorumit Yleistä Pitäisikö siirtyä 2 hengen ryhmiin normaalioloissakin?