16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Penaltti vai ei?

Etusivu Foorumit Säännöt Penaltti vai ei?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • KL1

    Mitäpäs forumin säännöistä kiinnostuneet sanovat seuraavasta tosielämän tapauksesta (nimi muutettu).

    Pentti-Joosepilla on pyöreä merkkausnasta, johon hän on piirtänyt kolme yhdensuuntaista suuntausviivaa. Eilen reiällä kolme Pentti-Jooseppi merkkasi pallonsa paikan viheriöllä ko. merkkinapilla ja nosti pallonsa. Sitten hän palloaan takaisin laittamatta suuntasi nuo piirtämänsä viivat haluamaansa puttauslinjaan merkkiä nostamatta ja sitä siirtämättä, siis pyöritti sitä vain paikallaan. Sitten hän asetti pallonsa takaisin paikkaan, josta oli sen nostanut, poisti merkkausnastan ja puttasi pallonsa reikään.

    Tuleeko Pentti-Joosepille tuosta tilanteesta rangaistuksia vai ei?

    Lyöntipelissä menköön ilman rangaistusta, mutta reikäpelissä antaisin yhden penalttin.

    Antaisin 1 penan säännän 9.7b perusteella.

    Minä tulkitsisin tuota sääntöä siten, että samalla tavoin palloa tai merkkiä ei saa koskea eikä pyöritellä, tms ellei molemmat ole maassa. Toisin sanoen, kun palloa liikutetaan, merkin pitää olla paikallaan. Samalla tavoin kun merkkiä liikutetaan, pallon pitää olla paikoillaan.

    Toki merkin siirtäminen esim putterin lavan verran on sallittu ilman palloa, mutta silloin pitää toisen merkin olla paikoillaan (siis putterin lavan tässä tapauksessa). Tästä tuli mieleeni sellainen erityistapaus, jossa pelaaja siirtää merkin lavan verran oikealle ja heti takaisin (asettaen suuntausviivat haluttuun suuntaan), mutta käsittääkseni tämän saa tehdä vain pyynnöstä eikä oma-aloitteisesti

    Tähän liittyen: lähes joka kierroksella näkee ainakin kerran tapauksen, jossa pelikaveri merkkauksen jälkeen havaitsee nastansa olevan lähellä toisen puttilinjaa. Merkin siirtämistä ei pyydetä, mutta nastan haltija varmuuden vuoksi oma-aloitteisesti painaa etusormellaan nastaa syvemmälle griinin pintaan. Ilmeisesti sääntöjen vastaista. Montako penalttia?

    KL1

    Merkin siirtämistä ei pyydetä, mutta nastan haltija varmuuden vuoksi oma-aloitteisesti painaa etusormellaan nastaa syvemmälle griinin pintaan. Ilmeisesti sääntöjen vastaista. Montako penalttia?

    Ei rangaistusta. Kts. Int 13.1d(1)/1, kolmas bullet point.

    Aikaisemmin keskusteltiin siitä, millä ”esineillä” pallon voi merkitä. Tästä merkkinapin siirtämisestä tuli mieleen, missä määrin samat säännöt pätevät pallon siirtämiseen. Thaimaassa cädit siirtävät palloa ”vaaksan” verran ja siellä yleensä hanskat kädessä. Onko tätä mittävälinettä määritelty vai päteekä samat periaatteet kuin merkitsemisessäkin (esim. Kenkä)

    Sääntö 15 sanoo: Pallon merkkinappi täytyy siirtää pois tieltä uuteen paikkaan siten, että uusi paikka mitataan alkuperäisestä paikasta esim. käyttämällä yhtä tai useampaa mailan lavan mittaa.

    KL1

    Thaimaassa cädit …

    Mitäs jos pidettäisiin nämä thaimaalaiset käytännöt sääntökeskustelujen ulkopuolella? Ihan vain siksi, etteivät ketjut pitenisi aivan tarpeettomasti tarpeettoman pitkiksi.

    … siis kyse ei ollut Thaimaan cädeistä, vaan siitä millä tavoin voi merkitä siirtämisen ja kelpaako siihen esim vaaksa tai kenkä?

    KL1

    millä tavoin voi merkitä siirtämisen

    Itse pidän johtonuorana sitä, että pallo tulee voida palauttaa takaisin täsmälleen samaan paikkaan kuin mistä se nostettiin. Niin ollen, on aivan sama millä KIINTEÄLLÄ esineellä siirto merkitään. Thaicädin sormienväli ei siis ole hyväksyttävä tapa, siis golfin sääntöjen mukaisesti pelattaessa.

    Toivottavasti tämän hyvin tärkeän thaicaddieosion jälkeen päästään takaisin alkuperäiseen kysymykseen…

    Saako pallon merkitä suoraan sivuun, noin sääntöjen mukaan? Itse tätä harrastan pelin nopeuttamiseksi, kun kaveri pyytää merkkaamaan pallon sivuun, ennen kuin olen ehtinyt merkata palloni. Ei kovin suuri asia mutta minusta turhaa säätämistä ensin merkata pallo ja sitten siirtää merkkinastaa sivuun.

    Alkuperäinen kysymys , sääntöä en jaksa etsiä, mutta miksi ihmeessä tulisi rangaistus, saahan siihen palloonkin ne viivat piirtää, en vain keksi mitä hyötyä tuosta on jos merkkinasta kuitenkin nostetaan ylös?

    Ei rangaistusta. Kts. Int 13.1d(1)/1, kolmas bullet point.

    Minun sääntökirjassani ei ole kuin kaksi bullet pointia.

    Siis minusta säännön 14.1 mukaan pyörittäminen on sama kuin nostaminen, eli rankku tulee

    Tätä sääntöä sovelletaan, kun pelaaja tarkoituksellisesti ”nostaa” pysähtyneen pallonsa. Sääntö kattaa pallon nostamisen kädellä, pallon pyörittämisen tai muulla tavalla tahallisesti aiheutetun pallon liikkumisen paikaltaan.

    KL1

    Minun sääntökirjassani ei ole kuin kaksi bullet pointia.

    Sitä kolmatta ei löydykään peruspeten sääntökirjasta, vaan tulkinnoista, jotka puolestaan löytyvät tuomareiden käyttämästä paksusta opuksesta Official Guide to the Rules of Golf. Ja tietenkin internetin ihmeellisestä maailmasta osoitteesta randa.org.

    KL1

    Toistaiseksi tähän esittämääni kysymykseen on tullut kolme (3) vastausta. Lisäksi on tullut neljä (4) muuta kommenttia, jotka eivät liity esittämääni kysymykseen.

    Nettikeskustelu on.

    PG

    Mitäpäs forumin säännöistä kiinnostuneet sanovat seuraavasta …

    En löytänyt forumin säännöistä enkä edes golfin säännöistä perustetta Pentti-Joosepin rankaisemiseen. Johtopäätökseni on siis: ei rangaistusta.

    Mikäli lordit kuitenkin ovat sellaisen säännön tehneet, niin Pentti-Joosepille tietenkin kyseisen säännön mukainen rangaistus – ja lordeille kaksi raipaniskua.

    Kaksi rankkua, sääntö 4.3a

    Merkkausnasta jossa suuntaviivoja on kielletty linjausapuväline näin käytettynä.

    Korjaus: näyttääkin olevan alignment device vain jos merkkausnastan jokin mitta on 2” tai yli

    KL1

    En löytänyt forumin säännöistä enkä edes golfin säännöistä perustetta Pentti-Joosepin rankaisemiseen. Johtopäätökseni on siis: ei rangaistusta.

    PG osui oikeaan. Säännöistä ei todellakaan löyty mitään perustetta Pentti-Joosepin rankaisemiseksi ja siihen on USGA antanut vahvistuksenkin. Merkkinappia saa siis pyöritellä paikallaan, kunhan se pysyy saman kaksitasoisen koordinaatistopisteen päällä koko ajan (kolikko ei pysyne, mutta pikku piikillä varustettu muovinen merkkinappi pysynee). Tämä on sinällään aika mielenkiintoinen juttu, koska pallo ja merkkinappi joissain tapauksissa rinnastetaan toisiinsa ja joissain taas ei.

    Mielenkiintoiseksi tilanne muuttuu, jos merkkinappi tuossa pyörittelyssä sattuukin liikkumaan pois paikaltaan. Onko silloin kyse merkkinapin liikuttamisesta vahingossa tai tarkoituksella, pelaajahan on tarkoituksella pyöritellyt sitä…?

    KL1

    Saako pallon merkitä suoraan sivuun, noin sääntöjen mukaan?

    @Jani2: Ei saa, sääntö 14.1a. Sen sijaan on täysin sallittua merkata sivuun asettamalla mailan lapa pallon viereen ja asettamalla merkkinappi lavan toiseen päähän. Merkkinappia ei siis ole tarvis laittaa ensin pallon viereen. Aikaa siis säästyy tuolla tavoin.

    tuomareiden käyttämästä paksusta opuksesta Official Guide to the Rules of Golf. Ja tietenkin internetin ihmeellisestä maailmasta osoitteesta randa.org.

    Yritin etsiä tuota opusta osoitteesta randa.org. En kuitenkaan löytänyt, voisitko antaa suoran linkin tuohon opukseen?

    KL1

    Veikko, kyseinen paksu opus koostuu neljästä osasta, jotka löytyvät sieltä randan sivuilta nimillä:
    – Rules of Golf
    – Definitions
    – Interpretations
    – Committee Procedures

    Ne puolestaan löytyvät kohdasta Rules -> The Rules of Golf.

    Nämä kaikki neljä osiota on sitten koottu yhteen siihen painettuun paksuun opukseen.

    Ärjy: Merkin siirtämistä ei pyydetä, mutta nastan haltija varmuuden vuoksi oma-aloitteisesti painaa etusormellaan nastaa syvemmälle griinin pintaan. Ilmeisesti sääntöjen vastaista. Montako penalttia?
    KL: Ei rangaistusta. Kts. Int 13.1d(1)/1, kolmas bullet point.

    https://www.randa.org/en/rog/2019/rules/interpretations/rule-13-interpretations
    The partner or opponent of the player, or one of their caddies, unintentionally moves the ball or ball-marker, such as by kicking the ball, dropping something on the ball, or by pressing down the ball-marker.

    Kuinkahan tuo on? Ärjy painaa merkintänastaa ihan vakaalla tarkoituksella .

    KL1

    Kuinkahan tuo on? Ärjy painaa merkintänastaa ihan vakaalla tarkoituksella .

    Niin no, tähän päivään asti tuosta ei ole rangaistusta tuomittu eikä mielestäni ole mitään syytäkään. Pallomerkin tarkoitushan on (tarkasti) osoittaa nostetun pallon paikka. Koska palloa ei laiteta siihen samaan paikkaan, jossa merkkinappi on, niin mielestäni pallomerkin painuminen pystysuunnassa alaspäin ei mitenkään muuta sen asemaa suhteessa palloon eikä siten aiheuta pallon asettamista väärään paikkaan.

    On myös hyvä ymmärtää, että pallomerkin painaminen alaspäin on osa sen asettamista, kuten jo menneisyyteen haudattu deccari 20-1/6 meille kertoo:

    Q. A player marked the position of his ball with a coin, lifted the ball and
    pressed down the coin with the sole of his putter. He walked to the edge of
    the green and then noticed that the coin had stuck to the sole of the putter.
    What is the ruling?

    A. In this case, the movement of the ball-marker was directly attributable to
    the specific act of marking the position of the ball.

    Yes, mutta voisiko merkkausnastan oma-aloitteisen painamisen tulkita vihjeeksi oikeasta puttilinjasta?

    @Jani2: Ei saa, sääntö 14.1a. Sen sijaan on täysin sallittua merkata sivuun asettamalla mailan lapa pallon viereen ja asettamalla merkkinappi lavan toiseen päähän. Merkkinappia ei siis ole tarvis laittaa ensin pallon viereen. Aikaa siis säästyy tuolla tavoin.

    14.1a:ssa sanotaan ”…Pallon merkkinapin asettamista heti pallon taakse tai viereen, tai …

    Ymmärsin Jani2:n tarkoittavan juuri tätä pallon kylkeen viereen asettamista. Mitä tarkoitetaan tällä säännöissä kirjoitetulla sanalla ”viereen”?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 38)
Vastaa aiheeseen: Penaltti vai ei?

Etusivu Foorumit Säännöt Penaltti vai ei?