16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

Pallon nostaminen viheriöllä merkkaamatta

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon nostaminen viheriöllä merkkaamatta

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Pelaaja nostaa pallon viheriöllä merkitsemättä sen paikkaa. Omien sanojensa mukaan tahattomasti.

    Osa porukasta tarjoaa yhden lyönnin rangaistusta säännön 14.1a perusteella. Toisten mielestä ei tule rangaistusta olleenkaan koska kyseessä oli tahaton teko (sääntö 9.4b-3).

    Mikä on oikea sääntö tulkinta?

    KL1

    Ensin täytyisi tietää mikä oli tahatonta, pallon nostaminen vai sen paikan merkkaamatta jättäminen. Jos nostaminen oli tahatonta, niin pitäisi tietää miksi se pelaajan mielestä oli tahatonta, ts. mitä pelaaja yritti tehdä tai jättää tekemättä.

    Lähtökohtaisesti pallon nostaminen on tekona tahallinen, pelaajahan nimenomaan haluaa nostaa pallon. Siksi tarvitaan vastaukset esittämiini kysymyksiin.

    Pallon nosto oli luonnollisesti tahallinen teko, sillä pallo oli viheriöllä. Tarkoitus ei ollut nostaa palloa merkkaamatta. Merkkauksen unohtaimen tapahtui tahattomasti. Ajatuskatkos.

    KL1

    Siinä tapauksessa pelaaja saa yhden lyönnin rangaistuksen säännön 14.1a perusteella.

    Aivopieru huippugolfissa…

    Sattuu noita muillekin ja meinasi pytty karata Rahmilta.

    Toivottavasti seuraavassa sääntöuudistuksessa kielletään golf’n perusideologian vastainen pallojen turhanpäiväinen ja aikaa vievä nosteleminen, merkkailu ja käsin suoritettu pallon siirtely greenillä.
    – nimenomaan siitä syystä että näin helpotetaan ja ripeytetään kentällä suoriutumista.
    – siis yleisesti ottaen pelaaminen nopeutuisi ilman että aiheutuisi mitään ylimääristä kiirehtimistä tai hosumista.

    Perustelut:
    Lähtökohtaisesti pallo pitää aina pelata ”siitä miten se makaa”. Siis koskematta ja liikuttelematta palloa siitä paikasta mihin se on lyönin jälkeen suvainnut pysähtyä. Tämä yleinen periaate on varsin vahva.
    – jo pallon muutaman millimetrin suuruisen siirtymisen aiheuttaminen johtaa yleensä rangaistukseen.
    – toisekseen greenipelissä kaikenlaisten ylimääräisten, pelaamista, tähtäämistä, suuntaamista jne. ”auttavien, helpottavien” välineiden ja merkintöjen tekeminen ja käyttäminen on kategorisesti kielletty. Säännöissä nämä on korostetusti jopa mainittu.

    Korjaukset sääntöön:
    1. palloon saisi tehdä merkintöjä vain sen tunnistamisen helpottamiseksi. (palloon ei saa tehdä lyönnin suuntaamiseen tarkoitettuja viivoja tms.)
    2. Kilpailuissa sekä olosuhteiden niin edellyttäessä (erikseen paikallisssäännössä mainitulla tavalla, kts paikallissääntö) greenillä olevan pallon saa nostaa kutakin lyöntiä varten vain kerran, sen puhdistamista ja tunnistamista varten. (toki toista pelaajaa haittava pallo tulee aina voida nostaa).
    3. pallo tulee asettaa takaisin ennen nostoa merkattuun paikkaansa mahdollisimman tarkasti alkuperäiseen asentoonsa.

    Paikallissääntö:
    1. pallon saa nostaa greenillä puhdistamista varten jos olosuhteet ovat sateen, kastelun tai kentänhoidon johdosta sellaiset että irrallinen hiekka, ruoho tai muu seikka edellyttää pallon puhdistamista. Mahdollisesti myös eläinten jätökset jne.
    2. Toimikunta voi lisäksi erikseen sallia televisioitavissa kilpailuissa tähtäysviivojen piirtämisen palloon sekä pallon vapaan nostelemisen ja kääntelyn. Tarvittaessa uudelleen merkkaamisen, nostamisen sekä kääntelyn jne.

    Edellä mainitulla sääntöuudistuksella päästäisiin eroon pelikierroksen aikana useita kymmeniä kertoja tapahtuvasta turhasta ja typerästä ja ennen kaikkea aikaa vievästä pallon nostelusta, kyykkimisestä, pallon ja tähtäysviivojen vääntelystä (yhä uudelleen ja uudelleen tapahtuvasta).
    – normaaleissa olosuhteissa, kuivilla greeneillä, syntyy aniharvoin tarvetta pallon nostamiseen puhdistusta varten.
    – käytännössä nostelu ja sihtailu tapahtuu (99%:sti) pelkästään pallossa olevan viivan asettelelemisesta pelaajalle mieleiseen suuntaan (harvoin edes näkee että palloa oikeasti puhdistetaan).

    Jos hiemankin ajatellaan golfpelin lähtökohtaista periaatetta, ”pallo pelataan siten kuin se makaa”, niin turha nostelu ja merkkailu ei kuulu tähän kokonaisuuteen. Kyseistä periaatetta noudatetaan myös säännöillä ohjattuna kaikilla muilla pelin osa-alueilla. Miksi siis ei myös greeneillä?
    – pelaamista tämä ei muuttaisi mitenkään, kaikki pelaisivat samalla tavalla. Ja, tottakai puttilintaa saa vapaasti tarkastella ja arvioida kuten ennenkin.

    Itseäni tällainen merkkailu, kyykkäily, pallojen nostelu ja vääntely ei kosketa käytännössä mitenkään. En sellaista harrasta (ja siihenkin löytyy hyvät perustellut syynsä).
    – mutta tällä, eräiden ammattilaisten ja TV:n lanseeraamalla, käytännöllä saadaan satojen miljoonien harrastajien greenipelaaminen huomattavasti hidastumaan.

    Ehkä tätäkin voi miettiä samalla kun kierroksellaan odottelee greenin vapautumista edellä menevältä ryhmältä..

    gloffare palaisi ajassa taaksepäin sata vuotta ja griinilläkin joutuisi chippaamaan kaverin pallon yli – tai kaverin pelin vaikeuttamiseksi puttaisi hänen linjalleen.

    KL1

    Gloffarelle tekisi hyvää lukea vähän alan kirjallisuutta, saattaisi tuo kapea näkövinkkeli vähän laajentua. Suosittelisin alkuun vaikkapa Richard S. Tufts’in mainiota Principles Behind The Rules Of Golf (https://www.usgapublications.com/products/principles-behind-the-rules-of-golf-paperback-2016-edition?variant=25702107654) ja Arnold Palmerin Playing By The Rules. Vaikka kummassakin kirjassa monet säännöt ovat jo muuttuneet, niin niiden periaatteet eivät juurikaan.

    Sille on nimittäin ihan syynsä miksi palloja nostellaan viheriöllä, etenkin lyöntipelissä. Mikään pakkohan ei palloa ole nostella, jos se ei ole kenenkään tiellä, ei auta ketään eikä ole haitaksi muullakaan tavalla.

    Olen samaa mieltä KL1:n kanssa. Kaikki uusi tieto on arvokasta ja hyödyllistä luettavaa. Minulle olisi todellakin hyötyä sääntöjen sekä niiden taustojen paremmasta ymmärtämisestä. Varsin monta kertaa myös KL1 on päässyt ansiokkaasti ohjaamaan meikäläistä oikeaan ratkaisuun. Siitä vilpittömät kiitokset.

    Täytyy katsoa jos ehtisin tutustumaan kirjaan.

    Yleisesti ottaen pyrin kuitenkin ajattelamaan ja löytämään omia itsenäisiä ratkaisuja kaikenlaisiin asioihin. Jotenkin tämä pallojen viivoittaminen ja siitä mahdollisesti koituva hyöty ei minua vakuuta. Olen aina pitänyt sitä ikäänkuin jonkinlaisena kepulikonstina.

    Jo kauan sitten minua viisaammat ja taitavammat pelaajat opastivat minulle monenlaisia käytännön asioita. Nimittäin aloitin golfharrastukseni kulkemalla useamman vuoden ystävieni seurassa caddienä. He eivät ujostelleet neuvojen jakamisessa, opastaessaan noviisia golf’in salaisuuksiin. Monet näkemyksistäni perustuvat näihin vuosikymmenien takaisiin kokemuksiin. Maailma ja golf ovat niistä ajoista muuttuneet, eikä kaikki suinkaan ole mennyt parempaan suuntaan, vai onko?
    – nykyään käytössä on aikaisempaa enemmän kaikenlaisia apuvälineitä ja varusteita.
    – pelivälineiden ominaisuudet ovat tietysti muuttuneet ja kaupallisuus on monin tavoin entistä suuremmassa roolissa.
    – pelitavatkin ovat jossain määrin kehittyneet.

    Muistan kun joku neuvoi käyttämään pallossa olevaa kirjoitusta ikäänkuin tähtäysapuna. Siihen aikaan ei kukaan rohjennut piirtää varsinaisia tähtäysviivoja palloihinsa. Tiedä sitten olisiko se ollut sallittua tai ei. Pidin jo tuolloin tällaista, pallossa olevan merkin ”tihruamista” turhana ja ylimääräisenä. Oikeastaan jopa keskittymistä (ja lyöntisuoritusta) häiritsevänä ”huomiovarkaana”. Osittain tällainen käsitys perustuu eräiden muiden, äärimmäistä keskittymistä vaativivien, lajien parissa saamaani oppiin. Se oli sitä aikaa, mutten silloinkaan halunnut ottaa suoritukseeni ylimääräisiä asioita.

    Nykyään oikeastaan vain ihmettelen miksi monet tavalliset harrastajat haluavat liittää suorituksiinsa kaikenlaisia hassuja rutiineita. Ymmärrän toki että kuvitellaan niistä olevan hyötyä omaan pelaamiseen..mahdollisesti jopa parantavan tuloksia? Lisäksi TV:stä tutut ammattilaiset linjaavat myös puttejaan viivojen mukaan.
    – no, ainakin niihin asetteluihin (sekä tähtäilyihin) saadaan kulumaan enemmän aikaa ja pääsee sopivasti hajoittamaan keskittymistään.

    Sitten joskus, kilpailun tohinassa, käy kuten Jon Rahm’ille. Kieltämättä hän oli aika hölmistyneen näköinen huomatessaan virheensä.

    Gloffare:

    Nykyään oikeastaan vain ihmettelen miksi monet tavalliset harrastajat haluavat liittää suorituksiinsa kaikenlaisia hassuja rutiineita. Ymmärrän toki että kuvitellaan niistä olevan hyötyä omaan pelaamiseen..mahdollisesti jopa parantavan tuloksia? Lisäksi TV:stä tutut ammattilaiset linjaavat myös puttejaan viivojen mukaan.
    – no, ainakin niihin asetteluihin (sekä tähtäilyihin) saadaan kulumaan enemmän aikaa ja pääsee sopivasti hajoittamaan keskittymistään.

    Sitten joskus, kilpailun tohinassa, käy kuten Jon Rahm’ille. Kieltämättä hän oli aika hölmistyneen näköinen huomatessaan virheensä.

    😉 Vähän kieli poskessa nyt tämä kommentti: Mutta griinin kallistusten tähtäily lipputangon oletettua suoruutta hyväksikäyttäen ei ole hassu, vaan mitä hyödyllisin ja aikaa säästävin rutiini, jota voi erityisen hyvin perustella tv:stä nähdyillä Jon Rahmin kaltaisten ammattilaisten griinitouhuilla…

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Pallon nostaminen viheriöllä merkkaamatta

Etusivu Foorumit Säännöt Pallon nostaminen viheriöllä merkkaamatta