26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Painajainen

Etusivu Foorumit Yleistä Painajainen

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Satunnainen vierailija, soketti, on jälleen pesiytynyt lyöntiini. Kierrokselle ei uskalla lähteä, koska olen kanssapelaajilleni hengenvaarallinen ja harjoittelu on yhtä henkistä kärsimystä. Aikaa pelaamiseen kyllä olisi juuri alkaneen viikon loman ansiosta. Viruksen iskiessä alkaa kyseenalaistamaan koko touhua; onko mitään järkeä stressata itseään arvokkaalla vapaa-ajallaan. Viime kesänä S sotki lyöntiäni 4 viikkoa. Syitä S:n syntymiseen on varmaan satoja ja suurin osa niistä pääkopassa, joten se siitä. Haluaisinkin sen sijaan kuulla mitä muut tekee, kun S iskee. Tautihan kyllä lähtee aikanaa yhtä arvaamattomasti kuin on tullutkin, mutta voisiko oikeita asioita tekemällä lyhentää ’sairaslomaa’? Eli: Menettekö rangelle lyömään tuntitolkulla soketteja vai pidättekö taukoa ja yritätte unohtaa koko pelin? Vai menettekö protunnille? Itse kävin viimeksi hyvän ja arvostetun (ja kalliin!) pron tunnilla ja löin hänelle 45min erilaisia soketteja. Tunnin jälkeen pro oli ymmällään ja vaiva jatkui tämänkin jälkeen viikkokausia. Videoltakin olen monesti ihaillut sokettejani, mutta vaivan parantamista se ei auttanut.

    Itse pitäisin päivän taukoa golfista. Sen jälkeen rangelle pelkästään rauta-7 mukana ja tekisin hyvän ja kalliin pron minulle antamia range harjoituksia joissa haetaan oikeata tempoa, kulmia yms. (pitkälle lyömisen unohdan täysin!) Palloja löisin n. 150 kpl.

    Tämä on yleensä auttanut kaikkiin ongelmiin ja jos ei ole, olen mennyt uudelleen sen hyvän ja kalliin pron tunnille jolloin ongelmat ovat viimeistään selvinneet ja usein myös svingi entisestään parantunut.

    Kokeileppa harjoitellessa lyödä tarkoituksella draw tai jopa hook lyöntejä reilusti suljetulla lavalla sisältä ulos. Ei pitäisi tulla soketteja. Tästä kun muuttaa pikkuhiljaa lyöntiä kohti tavallista, niin soketit saattavat olla historiaa.

    Kerro sitten toimiko.

    Elokuvasta Tin Cup:

    Siirrä kolikot toiseen taskuun, käännä lippis väärinpäin ja sido kengännauhat tuplasolmuun. Voit vielä varmuuden vuoksi laittaa tiin oikean korvan taakse.

    Jos ei auta niin ympäröi itsesi pastellisävyillä ja soita joogamusiikkia hiljaisella volyymillä.

    CC:n harjoitus oli hyvä. Se auttaa jos soketin aiheuttaa väärä mailan asento ja yleensäkin downsving.

    Toinen soketin aiheuttaja on pään ja ylävartalon ’kaatuminen’ pallon päälle heti backsvingin aluksi. Syynä tähän voi olla hätäinen tempo, huono alkuasento jne. Hae rento tasapainoinen alkuasento ja tee rauhallisia (varsinkin backsving) lyöntejä tarkkaille tasapainoasi. Varo painon ajautumista varpaille lyönnin aikana. Kaiken on voinut aiheuttaa esim liian kaukana ollut pallo.

    Itsellä on ollut samaa ongelmaa, tässä. Yksi keino mikä saattaa auttaa (tai sitten ei):

    Kokeile lyödä vajaata swingiä hyvin kapealla stanssilla oikea jalka (olettaen että pelaat oikealta) n 30 cm vasempaa taaempana, eli jalat miltei peräkkäin. Lyönnin pitäisi nyt tulla voimakkaasti sisältä ulos ja lähteä lavan asennosta riippuen pushina oikealle tai kääntyä drawna takaisin keskilinjalle.

    Sokettihan johtuu (ainakin minulla) hartioiden väärästä kulmasta, eli hartioiden kierto tapahtuu downswingissä liikaa vaakatasossa, jolloin koko kropan oikea puoli ja mailan lapa siirtyvät sen ratkaisevan 2-3 senttiä eteenpäin tuhoisin seurauksin. Ym harjoite on itseasiassa enemmän slaissin poistoon, mutta toiminee soketinkin eliminointiin.

    Sokettia on spekuloitu paljon täällä jo aikaisemminkin. Laita hakukenttään sana ’soketti’ niin löydät lisää muiden kokemuksia ja hyviä neuvoja.

    Yksi asia, jota kannattaa kokeilla olisi seuraava. Pysäytä maila bägswingin huipulla ja pyydä kaveriasi oikisemaan mailan lapa sinne suuntaan minne pallon pitäisi lähteä. Itse katsot koko ajan palloa. Tällöin tunnet rannekulman muutoksen kädessäsi. Soketissa mailan lapa osoittaa kokolailla selkäsi taakse eikä eteen. Tällöin maila tulee ns kantaedellä palloon. Sen jälkeen lyöt rauhallisella swingillä ja pyrit korjaamaan rannekulmasi oikeaksi.

    harjoitellessa pitää lyödä enemmän hyviä lyöntejä kuin huonoja. Joskus se tarkoittaa, että pitää lyödä puolta svingiä tiin päältä rauta-seiskalla. Kun se alkaa taas onnistua, voi taas yrittää jotain vaikeampaa.

    Nöyryyttävää, mutta vähemmän nöyryyttävää kuin ikuinen soketti.

    Kiitoksia vain vihjeistä! Joukossa oli jopa pari ennen kokeilematontakin. Tämän kertainen probleemani on vaan hieman monimutkaisempi. Rangella lyönti ok, mutta kentällä pelkkää sokettia. Viittaa vahvasti ongelmaan korvien välissä. Viime kesän ongelma hoitui ajan kanssa rangellä, koska se esiintyi sielläkin. Mutta…eiköhän tästä vielä nousta!

    Kokeilepa mennä kentälle aikaisin aamulla tai myöhään illalla kun siellä on hiljaista ja pelata muutaman kerran esim. 9 reikää maksimissaan rautaseiskalla keskittyen pelkästään palloon osumiseen (ei tuloksiin eikä lyönnin pituuteen).

    Minulla tämä auttoi kun ongelmana oli tuoda svingi rangelta kentälle. Eli rangella kaikki lyönnit oli Ok mutta kentällä melkein kaikki lyönnit joko toppeja tai duffeja eikä temposta tietoakaan, eli vika oli pelkästään korvien välissä

    Rentouta niska ja hartiat. Minulla oli toisenlaisia ongelmia draivin kanssa, mutta nyt draivi on kulkenut aika hyvin kun olen keskittynyt rentouttamaan alkuasennossa hartioiden seudun ja samalla pakottanut stanssin kohdelinjan suuntaiseksi tai jopa vähän kiinni.

    Terve,

    uskon tietäväni mitä tarkoitat viestilläsi. Eli miten suosta noustaan. Toppaajilla, duffareilla sekä slaissaajilla ei ole tähän puheoikeutta. Vain toinen sokettiongelmasta kärsivä voi ymmärtää tätä ongelmaa, johon ei tottavie ole mitään ihme-eliksiiriä olemassa.

    Kun vähän aikaa kokeilee noita slaissareitten ja duffareitten ’hyviä’ neuvoja, niin kohta lyönti on entistä enemmän sekaisin ja täysin luonnoton. Itseluottamuskin on rapissut jo maan rakoon.

    Minun keinoni on tuo mitä vieraspelaaja suositteli. Kun pari viikkoa on lyönyt päätä seinään ja kuunnellut mitä ihmeellisempiä selityksiä ’selvästä’ viasta, niin sitten on pakko nöyrtyä aloittelijan tasolle. Eli on itse lähdettävä rakentamaan 1/8 osa svingistä tuhansien rangepallojen ja pienten onnistumisien kautta koko paketti uudestaan.

    Sen jälkeen pärjään monta kuukautta, jos en pidä pelaamisessa liian pitkää taukoa.

    Minulla soketin ilmestyessä oikeastaan kahdessa erilaisessa lyönnissä. Useimmiten kyseessä on lyhyt lähestymislyönti wedgellä. Toinen vaihtoehto on avaus pitkällä raudalla paikassa, jossa ei saa slaissata.

    Ensimmäisessä tapauksessa syynä on syvään juurtuneet slaissarin perinteet. Aina silloin tällöin ne pulpahtavat pintaan. Eli wedgellä lyhyt lyönti ja lyöntirata rajusti ulkoa sisälle. Ja tähän kun vielä yhdistetään chipeistä tuttu tapa tulla ranteet edellä palloon, niin paketti on valmis. Takuuvarma soketti.

    Toisessa tapauksessa taustat on samanlaiset, mutta syy eri. Slaissin pelossa liikaa sisältä-ulos lyöntirata ja pieni ajoitusvirhe ranteiden käytössä (lapa sulkeutuu liikaa). Ja taas mennään 75 asteen kulmassa oikealle.

    Onneksi nämä eivät ole muodostuneet krooniseksi ongelmaksi. Joka kerta soketin iskiessä olen välittömästi tiennyt, miksi niin kävi.

    – muista oikea rannekulma eli jos peukalot osoittavat alkuasennossa liikaa alaspäin on syytä huolestua

    (itselläni usein pitcheissä kun otan mailasta alempaa kiinni ja seison liian pystyssä asennossa)

    – ranteet myös symmetrisesti eli älä vie niitä liikaa kohteeseen päin (rakenna grippi ilmassa ja laske suoraan eteesi)

    – rohkea follow-through eli oikea ranne kääntyy vasemman päälle (mielikuvassa kuvittelet lyöväsi drawn – EI SOKETTIA!)

    – tasapainoinen alkuasento, jossa paino holvien päällä

    Ja pelko heti pois! Mitä enemmän sokettia ’varot’ – sitä varmemmin se tulee uudestaan ja uudestaan!

    Nimetön

    Minua on auttanut kun tarkastelen pallon osumajälkeä lyönnin jälkeen mailan lavassa. Jos tuo pyöreä vihreä jälki alkaa hiipiä lähelle vartta, tiedän että kohta on piru merrassa. Ja silloin on tehtävä JOTAKIN.

    Tänään pääsin kyseisestä ongelmasta eroon ja olen niiiiiiin iloinen. Samalla palasi rentous lyöntiin. Onneksi tämä vaiva kesti vain kolmisen päivää, koska muuten olisi hermot voineet olla tiukalla 🙂

Esillä 17 viestiä, 1 - 17 (kaikkiaan 17)
Vastaa aiheeseen: Painajainen

Etusivu Foorumit Yleistä Painajainen