27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista

Osuma sähkölankaan ja rankut

Etusivu Foorumit Säännöt Osuma sähkölankaan ja rankut

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 46)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #182892 Ilmoita asiaton viesti

  Terve! Osumasta sähkölankaan saa uuden lyönnin rangaistuksetta, mutta entäs jos osuma tapahtuukin kentän rajojen ulkopuolella? Esim. Wiurilan 3. väylällä lyöt avauksen sinne oikealle ja oikaiset lähestymisen outin yli, jossa pallo osuukin lankaan. Kaveri otti siitä rankun viime viikolla, mutta olikos se oikein tulkittu?

  #298512 Ilmoita asiaton viesti

  Ihan sama missä se osuu lankaan… eikös? Eihän voida tarkasti aina sanoa oliko pallo kentän ilmatilassa vaiko outin… Ja outin yli lyöminenhän on sallittua.

  Itsekin oon lyöny pallon kohti lampea, mutta lammen päällä se osui lankaan-> uusi lyönti, ei rankkuja.

  Taas lienen väärässä…?

  #298513 Ilmoita asiaton viesti
  KL

  Tästä oli pitkä ja värikäs keskustelu muutamia viikkoja sitten tällä palstalla, en vain jaksa muistaa mihin tulokseen siellä silloin päädyttiin vai päädyttiinkö lainkaan. Leppävuori vastasi omalla palstallaan tämän tyyppiseen kysymykseen kuluvan kesän aikana.

  Oma käsitykseni ko. paikallissäännöstä on sellainen, että sillä annetaan pelaajalle oikeus välttää ’rangaistus’ siksi, että kentän päällä kulkee ’asiaankuulumattomia’ johtoja ym. rakennelmia, joille kentän rakennuttaja ei mahda mitään. Säännön henki on mielestäni se, että riippumatta siitä mihin pallo päätyy, lyönti on uusittava rangaistuksetta. Kuvailemassasi tilanteessa oikaiseminen on mahdollista ja myös sallittua, joten mielestäni lyönti on uusittava rangaistuksetta, vaikka pallo päätyisikin outtiin.

  Tilanne muuttuu, jos sähkölangat ovat kentän ulkopuolella. Silloin ei rangaistuksetta selviä, paitsi tietenkin jos pallo kimpoaa outissa olevasta sähkötolpasta takaisin pelialueelle. Tällöin pallo on normaalisti pelissä.

  #298514 Ilmoita asiaton viesti

  Tämä on ehkä tyhmä kysymys mutta kysyn kuitenkin. Eikö outin puolella olevat sähkölangat ja tolpat ole kentän ulkopuolella (out = ulkona).

  #298515 Ilmoita asiaton viesti

  Jos sählötolppa on outissa ja siihen osuu ja pallo jää outtiin, niin rankut.

  Mutta sähkölangoista saa aina uuden lyönnin.

  ??

  #298516 Ilmoita asiaton viesti

  Luin tuolta kanukkien RCGA sivuilta että osuma voimalinjojen, johtojen ja puhelinlinjojen, jotka ovat asennettu kentän alueelle (When temporary power lines, cables or telephone lines are installed on the course) oikeuttavat rangaistuksettomaan uusintalyöntiin (joka on lyötävä aina, jos pallo osuu voimalinjoihin, johtoihin tai puhelinlijoihin). Nyt onkin kysymys enää siitä ovatko nämä kentän puolella, jos ne ovat out of bounds (vapaasti suomennettuna = kentän rajojen ulkoupuolella). Itse en löisi uusinta lyöntiä, jos pallo päätyy kentälle ja jos se menee outtiin niin löisin kolmatta lyöntiä (1. voimalinjaan + 2. rankku + 3. uusi avaus). Ainahan oikaistessa outin puolelta on olemassa omat riskinsä.

  #298517 Ilmoita asiaton viesti

  Hiukkasen epäilen että sillä missä LANGAT ovat ei ole merkitystä sillä mistä sen voi jälkikäteen määrittää oliko osumakohta outissa vai ei ja koska sääntö on että lankaan osumisesta lyönti uusitaan niin se uusitaan aina ja pakolla. Eihän sitä voi jälkikäteen sanoa että menikö pallo langan takia outtiin tai tuli langan takia outista takaisin kentälle.

  Tämä on kentän paikallissäännöissä silti määriteltävissä ja noita määrityksiä varten on omat suositukset. Näissä suosituksissa ei puhuta siitä ovatko langat outissa vai ei mutta siis päikallissäännöissähän niin voidaan tehdä mikä olisi kuitenkin mielestäni tulkintavaikeuksien takia huono tapa.

  #298518 Ilmoita asiaton viesti

  Juu kylläpä tosiaan alussa on tuo ’installed on the course’ maininta. Hieman hankala vaan päätellä osumakohdasta oliko se out ja tulkitsen tätä siten että tässä suositellaan em. paikallissääntöä linjoille jotka jossakin vaiheessa ovat kentällä ja haittaavat peliä mutta ei varsinaisesti suositella tulisiko tuo relief/pain olla voimassa vain kenttäalueella tapahtuviin osumiin k.o. linjoihin. Jos itse päättäisin kentän committeessa asiasta laittaisin sen kyllä outinkin puolella voimaan koska se on helppo sanoa täsmälleen eikä kukaan silti outtiin tahallaan lyö.

  #298519 Ilmoita asiaton viesti

  Ja vielä että sääntö temporary cable ym. sälälle ja elevated power line or cablelle on tyystin eri eli ekaksi mainittu on kiinteä haitta ja toisesta tulee cancelled stroke. Vielä erikseen mainitaan että tietyt temporary obstructionin tukikaapelit voidaan määritellä paikallissäännöissä elevated powerline/cableksi.

  Alussa nimenomaan kohta 6 koskee temporary obstructioneja ja sen kohta b temporary powerlines and cables jotka ovat kentällä. Mutta elevated powerline on nimenomaan eri asia ja sen kohdalla ei mainita on the course joten tiedä häntä.

  No nämähän ovat suosituksia siitä miten sääntö KANNATTAISI MUOTOILLA mutta se miten paikallissääntö ON PAIKALLISESTI muotoiltu on ratkaisevaa. Kysy klubin sääntötoimikunnalta on siis ainoa oikea vastaus alkuperäiseen kysymykseen.

  #298520 Ilmoita asiaton viesti

  Olen samaa mieltä että on vaikea sanoa osuiko pallo linjoihin outin puolella vai ei. Ehkä olisi syytä määrittää (kuten sanoit) paikallissäännöissä, että myös outin puolella olevat linjat otetaan säännön piiriin (myös millä väylillä). Muuten tämä saattaisi johtaa siihen, että kaikki autonlämmitysroikasta lähtien kuuluisivat voimalinjoihin. Onhan varmaan moni tulkinnut pallonsa menneen vesiesteeseen, kun on kuullu molskahduksen mutta ei ole nähnyt, että pallo meni vesiesteeseen. Tässäkin säännöt taitavat sanoa, että se pitäisi myös nähdä (????). Muussa tapauksessa se on lost ball.

  #298521 Ilmoita asiaton viesti
  KL

  Älkää nyt taas tehkö selvästä asiasta vaikeaa! Jos langat/rakenteet ovat outissa ja pallo osuu niihin ja jää outtiin, niin rankku tulee. Jos taasen ovat kentällä, niin pakko uusia lyönti rangaistuksetta. Piste.

  Aivan eri asia on kiistellä siitä, onko linja/rakenne kentän puolella vai ei. Pidetään nyt säännöt ja näkemykset tapahtuneesta erillään sekaannusten välttämiseksi.

  Aivan analoginen asia on pallon meno vesiesteeseen. Tapaukseen liittyy kasa sääntöjä, joita tuskin kukaan kyseenalaistaa, mutta kentällä on oltava riittävä näyttö asiasta. Samoin lankaan osumisesta tulee pelaajien päästä keskenään yksimielisyyteen tai käyttää enemmistön päätöstä. Ei siitä säännöstä siinä vaiheessa pidä kiistellä, vaan siitä mitä tapahtui.

  #298522 Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Golfissa on mielestäni hyvinkin selvät säännöt.

  Eri asia on sitten se,että mitä kentällä on todellisuudessa tapahtunut.

  Näitä tilanteita on lukematon määrä.

  Mikäli ryhmä ei ole yksimielinen jostain tapahtumasta,niin sitten pelataan vaihtoehtoinen pallo ja kilpailutoimikunta ratkaisee asian kuultuaan ryhmän jäseniä ja piste.

  Suomen golfliiton sääntötoimikuntahan on päättänyt paikallissäännöistä,jotka ovat voimassa kaikilla Suomen kentillä.Ei niitä voi kentät muutella.

  Sähköjohdoista ,pylväistä ja haruksista on yksiselitteinen määräys,että sen tulee olla kentällä.

  Näin se on ja piste.Eri asia on tykkänään ,pitäisikö se olla jotenkin muuten.

  Ajatellaampa poikittaista johtoa.Kaveri lyö oikein räkälaissin ja osuu 50 metrin päässä outin rajasta lankaan pallollaan.

  Pitäisikö hänen saada uusia lyöntinsä ilman rankkua.

  Hyvässä lykyssä alettaisiin vielä kinaamaan,hipaisiko se pallo lankaa vai ei.

  Golfissa on paljon näitä hämäriä ja joidenkin mielestä epäoikeudenmukaisia sääntöjä.

  Aina joudutaan tulkitsemaan ,mitä on tapahtunut.

  Pallon liikkuminen,riittävä näyttö menosta vesiesteeseen,menikö pallo punaisten vai keltaisten paalujen välistä esteeseen,mistä meni sivuvesiesteen rajan yli(voi helposti saada hirvittävää hyötyä edullisella tulkinnalla),pallon hukkuminen repairiin tai tilapäiseen veteen jne.

  #298523 Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Ryhmän päätöksen pitää olla golfissa aina yksimielinen.Ryhmä ei voi tehdä enemmistöpäätöksiä,vaan silloin asia on aina vietävä kilpailutoimikunnan päätettäväksi.

  #298524 Ilmoita asiaton viesti

  Mikä on se sääntökirjan kohta jossa tämä sanotaan?

  Kun kerran kentän alueella lankaan osunut pallo pitää uusia vaikka se menisikin outtiin niin en nyt usko asian olevan millään lailla selvä.

  Onko tähän jokin varsinaisten rulejen (ei paikallissääntöjen) kohta jota sovelletaan jota en ole huomannut?

  #298525 Ilmoita asiaton viesti

  snakes: ’Suomen golfliiton sääntötoimikuntahan on päättänyt paikallissäännöistä,jotka ovat voimassa kaikilla Suomen kentillä.Ei niitä voi kentät muutella.

  Onks varma ettei voi muutella? Golfin säännöissä sanotaan ettei paikallissääntö saa rikkoa golfin sääntöjä ilman R&A:n lupaa mutta se ei sano mitään maiden lajiliittojen määräysvallasta paikallissääntöjen suhteen. Olisikohan kyseessä suositus jonka mukaiseen toimintamalliin paikalliset sääntötoimikunnat ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet?

  On tietenkin kaikkien etu että Suomen Golfliitto ohjeistaa paikallissääntöjen suhteen seuroja. Mutta en ole varma siitä onko nuo ohjeistukset pakollisia.

  SÄÄNNÖISSÄ on määritelmä kuka saa asettaa paikallissäännön ja se on committee joka on joko kilpailun johto tai KENTÄN sääntötoimikunta EI KANSALLINEN LAJILIITTO.

  #298526 Ilmoita asiaton viesti

  Kiitoksia muuten tuosta Golfliiton suosituksesta kertomisesta. Oli uutta ainakin mulle.

  #298527 Ilmoita asiaton viesti
  KL

  Snakes, olet oikeassa tuosta enemmistöpäätöksestä, yritin kirjoittaa lyhyesti ja näin siinä aina käy, joku rupeaa tarkentamaan. Mutta oletko koskaan kuullut tapauksesta, jossa toimikunta uskoo vähemmistöön jäänyttä esim. kysymyksessä ’hipaisiko pallo sähkölankaa kentän puolella vai ei’ ? Taitavat jäädä vähemmistöön sellaiset toimikunnan päätökset…

  Ja Taapero, sisälukutaito kunniaan! Asia on selvitetty jo aika yksiselitteiseti, mutta väännetään vielä rautalangasta:

  1. Pelialueella oleviin sähkölinjoihin tai niiden kannattimiin osunut lyönti on uusittava rangaistuksetta (siis pallo osuu ja lyönti uusitaan; jos lyö mailallaan sähkötolppaan, mutta pallo ei osu siihen, saa syyttää omaa hölmöyttään). Tämä on kaikilla Suomen kentillä voimassa oleva paikallissääntö.

  2. Jos pallo osuu outin puolella IHAN MIHIN TAHANSA ja kimpoaa takaisin pelialueelle, niin pallo on pelissä.

  3. Jos pallo osuu pelialueen ulkopuolella oleviin sähköjohtoihin, niin tilanne ratkaistaan sen mukaan, mihin pallo jää (kts. edelliset kohdat 1 ja 2).

  Rules of Golf ei kerro asiasta mitään sellaista, joka sotisi tätä vastaan tai puhuisi sen puolesta, kyseessä on siis kansallinen paikallissääntö.

  #298528 Ilmoita asiaton viesti
  KL

  Ja tarkennetaan vielä, ettei Snakes pääse kommentoimeen: tarkoitin pelialueella tietenkin kenttää. En tarkoituksella halunnut rajata ulos esteitä, yhtään tiiausaluetta tai viheriötä….

  #298529 Ilmoita asiaton viesti

  Mä oon kyl eri mieltä. Sähköjohto on pelialuella jos edes osa sitä on rajojen sisäpuolella ja näin luultavasti on lähes joka tapauksessa, eli jos pallo osuu sähköjohdon kohtaan joka on pelialueen ulkopuolella mutta jos edes jossain kilometrin päässä sähköjohto on pelialueella nii se myös koskettaa pelialueeseen ja on näin ollen sisällä.

  Tää on vaan mun näkemys.

  #298530 Ilmoita asiaton viesti
  ts

  No johan on saatu taas ketju aikaseks selvästä asiasta.

  Kentän alue = kaikki ’in bounds’

  Ja paikallissääntöhän kertoo, että kentän alueella olevaan sähkölinjaan (Suomessa myös tolpat, ET/CT vain johdot), pitää lyönti uusia rangaistuksetta.

  Jos lyönti osuu kentän ulkopuolella sähköjohtoihin, ei siitä ole mitään paikallissääntöä olemassa, eli jatketaan normaalisti Golfin sääntöjen mukaan (eli vain pallon päätymispaikka ratkaisee)

  Tuo KirkCurrien viesti sentään taisi olla vain provo 🙂

  #298531 Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Golfin säännöissä 33-8a todetaan:

  Toimikunta voi laatia ja julkistaa paikallissääntöjä epätavallisia olosuhteita varten edellyttäen,että ne ovat kansallisen liiton asettamien periaatteiden mukaisia.

  Golfliitto on myös määrännyt ,että liiton alaisissa virallisissa kisoissa täytyy käyttää juuri näitä mallisääntöjä,joihin nämä sähkölinjat kuuluu osana aina voimassa olevina paikallissääntöinä.

  #298532 Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Tiedätkö edes,mikä on pelialue.

  #298533 Ilmoita asiaton viesti

  Jep oli kyl provo 🙂 Harmi vaa ettei kaikki tajunnu sitä 😛

  Ohan noit tulkintoja aina,mut ei sentään noin villejä.

  #298534 Ilmoita asiaton viesti
  Nimetön

  Toimikunnalle tai tuomarille on erittäin vaikeita asioita nämä ryhmän erimielisyydet ,mitä kentällä on oikein tapahtunut.

  Silloinhan tuomari tai toimikunta kuulee kaikkia ryhmän jäseniä ja myös mahdollisesti muitakin ryhmiä tai jopa mahdollisia katsojia.

  Esim. neljän ryhmässä,mikäli lyöjän kannalle asiassa asettuu joku pelaajista,niin tasatilanteessa lyöjän kanta useinmiten voittaa.

  Tilanteita voi olla mitä moninaisempia,eikä siihen voi suoraan ottaa kantaa.

  Myös edessä olevalla ryhmällä voi olla jotain tietoa esim. sokkovesiesteen osalta ja sieltä saattaa tämä riittävä näyttö joskus löytyä.

  Reikäpelissä tämä on vähän onneton tilanne,kun vastassa on sana vastaan sana.

  Reikäpelissä yleensä kallistutaan tuomioissa pelaajan puolelle epäselvissä tapauksissa.

  Reikäpelissä on vielä se ongelma,ettei voi pelata vaihtoehtoista palloa,vaan tuomari on kutsuttava paikalle ja ratkaisu on tehtävä ennen seuraavaa lyöntiä ja kenttä seisoo.

  Ei ole kadehdittava homma tuo tuomarinkaan virka.

  #298535 Ilmoita asiaton viesti

  Golfsäännöt koskevat käsittääkseni tapahtumia, jotka sattuvat kentän alueen sisäpuolella. Se, mitä tapahtuu outissa, ei kuulu golfsääntöjen piiriin. Käsittääkseni paikallissäännöillä ei voida määrätä itse peliin vaikuttavista seikoista, jotka tapahtuvat kentän rajojen ulkopuolella. Joskus paikallissännöissä kielletään outtiin menneen pallon noutaminen esim. pellolta, mutta nämä määräykset eivät vaikuta itse peliin, vaan pelaajan lompakkoon.

  Jos pallo osuu outissa ollessaan sähköjohtoihin tai -tolppaan, on se täysin merkityksetöntä riippumatta siitä, mihin pallo lopulta päätyy.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 46)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Etusivu Foorumit Säännöt Osuma sähkölankaan ja rankut