Aihe: Oikeakätinen/vasenkätinen - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

Oikeakätinen/vasenkätinen

Etusivu Foorumit Säännöt Oikeakätinen/vasenkätinen

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Olipa taas mielenkiintoinen tilanne viime yönä Sony Openissa Havaijilla. Pelaaja löi avauksensa vasemmalle n. 25 cm OB-aidan viereen. Oikeakätinen olisi pystynyt lyömään ilman droppia vain taaksepäin. Mutta: OB-aidan päälle oli ripustettu väylän ja rangen erottava korkea suojaverkko, joka roikkui vähän väylän suuntaan. Pelaaja sanoi aikovansa lyödä vasemmalta puolelta (jonkin mailan takapuolella) greenin suuntaan, jolloin aidan yläpuolinen suojaverkko (kiinteä haitta) olikin lyöntilinjalla. Tuomari antoi vapautuksen, niin että kaveri pääsi lyömään normaalisti oikealta puolelta griinin suuntaan. Sääntötuntemuksesta on hyötyä.

  Olisiko tuo mailan takapuolella lyöty lyönti ollut realistinen vaihtoehto?

  Kyllä ainakin pelaajan ja tuomarin mielestä. Pallo makasi hyvin raffissa. Kyllähän noi harjoittelee lyöntiä myös rautojen takapuolella. Nyt oli vähän dog legiä vasemmalle, jolloin suojaverkkoa pallon ja greenin linjalla. Muuten olisi kyllä voinut lyödä vasemmalta lipun suuntaan. Tosin ei sitten ihan griinille droppipaikastakaan, vaan noin 50 m greenin eteen, kun pari palmuakin reitillä. Siitä sitten chippi ja putti = birdie ja johto 2 kierroksen jälkeen.

  KL1

  Pelaaja sanoi aikovansa lyödä vasemmalta puolelta (jonkin mailan takapuolella) greenin suuntaan, jolloin aidan yläpuolinen suojaverkko (kiinteä haitta) olikin lyöntilinjalla.

  Lyöntilinjalla olevista kiinteistä haitoista ei vapautusta saa, joten tarina vaatii tarkennuksia.

  Haittasiko tuo verkko mailan heilautusta? Vai oliko kyseessä TIO eli tilapäinen kiinteä haitta, josta saa vapautuksen myös, jos se on pallon ja reiän välisellä suoralla linjalla?

  Valitettavasti ei ollut mahdollista uusintakatsoa tapausta. Tai paremminkin kuunnella. 9-väylän vasemmassa reunassa OB-merkitty n. 1,2 m korkea metalliaita, jonka toisella puolella range. Aidan yläpuolella korkea suojaverkko, joka vähän kallellaan/pullollaan kentän puolelle. Pallo n. 25 cm aidasta. Väylä kaartuu vasemmalle, mutta vasuri olisi hyvinkin pystynyt yrittämään griinin suuntaan, mutta todennäköisesti osunut tällöin suojaverkkoon. Oikealta lyövä ei olisi millään mahtunut pallon ja aidan väliin. Vapaan dropin aiheuttaneen suojaverkon pitänee siis kilpäilymääräyksien mukaan olla TIO, koska tuomari osoitti droppauspaikan parin-kolmen mailanmitan päähään paikkaan, josta suojaverkko ei enää ole lipulle suuntautuvalla lyöntilinjalla.

  Nyt löytyi tarinaakin USPGA:n nettisivulta:

  then even his worst swing of the day turned into a birdie on the par-5 ninth.

  The Canadian hooked his tee shot toward the high netting of the driving range. The ball was so close to the knee-high boundary fence that his only hope was to play the shot left-handed. However, the netting that extends upward from the fence is considered a temporary immovable obstructure. Taylor was given a free drop.

  He hit iron to about 50 yards short of the green leaving a good angle, and he clipped a wedge to 2 feet.

  ”It was a fortunate break,” Taylor said. ”Easily could have probably gone under the fence, but to bounce off and get a drop was a break and it was nice to take advantage of it.”

  Tämän tapauksen opetus on siis, että fiksu voi vapautua pahasta paikasta ilman rankkuja, kun taas tyhmä meikäläinen olisi ilman muuta sanonut “pelaamaton paikka” ja jatkanut rankulla suurinpiirtein samasta paikasta kuin Nick nyt ilman rankkua.

  Joskus luin ettei mailassa ole/saa olla? kuin 1 lyöntipinta(mini-golfissa putterit ovat molempikätisiä, sopii kaikille). Eli selvennykseksi, palloa pitää lyödä mailan lyöntipinnalla. ? Onko sääntö muuttunut?

  KL1

  Oman golfurani aikana on palloa aina pitänyt lyödä mailan päällä. Sitä ei ole rajoitettu kummalla lavan puolella tai vaikka lavan (= mailan pää / club head) kärjellä palloa lyö. Sääntö 10.1a:

  10.1a Palloa on lyötävä kunnolla
  Palloa lyötäessä:
  • Pelaajan täytyy lyödä palloa kunnolla mailan päällä…

  Aivan eri asia on tuo, ettei mailassa putteria lukuun ottamatta saa olla kuin yksi lyöntipinta. Tällä säännöllä halutaan välttää konfliktit 14 mailan maksimisäännön kanssa. Takavuosina kovinkin suosittu 2-puolinen chipperi siis oli ja on sääntöjen vastainen maila.

  KL1

  Kyllähän noi harjoittelee lyöntiä myös rautojen takapuolella

  Onko todellakin noin? Itse lyön ja olen nähnyt hyvienkin pelaajien lyövän vääräkätisesti kääntämällä lavan kärjen alaspäin, siis kuitenkin lyömällä sillä mailan lyöntipinnalla.

  Lavan takapuolella lyöminen tuntuu aika lailla arpapeliltä, varsinkin CB-lavoilla.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Oikeakätinen/vasenkätinen

Etusivu Foorumit Säännöt Oikeakätinen/vasenkätinen