16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Nordcenterin Timanttivarausoikeus

Etusivu Foorumit Yleistä Nordcenterin Timanttivarausoikeus

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Mitä mieltä Nordcenterin Timanttivarausoikeudesta, joka on uusi toiminto 2023? Aiemmin osakkaat pystyivät varaamaan kierroksen noin 14 vrk aiemmin. Nyt vain 3 vrk. Lunastamalla 300 eurolla Timanttivarausoikeuden voi varata 21 vrk aikaisemmin. Vieraspelaaja voi varata 14 vrk aiemmin, jos maksaa kierroksen etukäteen, muuten 2 vrk aiemmin.

    KL1

    Aika mielenkiintoinen. Onko tuo hallituksen oma päätös vai onko yhtiökokous tuon hyväksynyt?

    Uusi hallitus tämän on päättänyt.

    On mielenkiintoinen tilanne tosiaan. Vastaavanlaista kehittelyä on ollut mm. Gogolfin osittain omistamilla kentillä joissa hallituksessa heillä vahva edustus eli ns. FastTrack-systeemi mutta ilmeisesti ei ihan noin vain ole onnistunut hallituksen päättämänä huhujen mukaan.

    KL1

    Noh, eipä Nudikassa ole liiemmälti maksavia vieraspelaajia, joten mitä väliä.

    Mahtaisiko tämä sittenkin liittyä siihen, kun muutama vuosi sitten tahot, jotka olivat haalineet paljon osakkeita itselleen ja joilla ei pelata, yrittivät alentaa hoitovastikettaan näiden osakkeiden osalta (siinä kuitenkaan onnistumatta). Nyt tällä Timanttivarausoikeudella saadaan alennettua pakollisia kuluja?

    Haiskahtaa kyllä selvästi osakeyhtiölain vastaiselta menettelyltä. Osakkaalle ei voida pelaamisesta asettaa muuta kuin yhtiöjärjestyksessä määriteltyä maksua. Varausoikeus liittyy oleellisesti pelaamiseen, joten lisämaksu paremmasta varausoikeudesta ei voi olla lain mukainen. Tosin tuo lienee kaikille osakkaille tarjolla, joten ehkä se on keppihevonen, jolla tätä pidetään ”laillisena”. Maksu suhteessa normaaliin vastikkeeseen on kuitenkin huomattava, joka mielestäni tekee asiasta kyseenalaisen.

    Tilanne olisi toinen, jos pelioikeus olisi irroitettu osakkeesta. Tällöin voisi ihan vapaasti muotoilla vaikka minkälaisia pelioikeuspaketteja, mm. varausoikeuden tai peliajan rajoituksen mukaan.

    Varausoikeuden suhteen oli aiemmin esillä Talman case, jossa tulkittiin, että osakkailla ja vuokralaisilla pitää olla samat varausoikeudet. Monella muulla kentällä on osakkaille paremmat oikeudet, mutta lisämaksua ei liene kokeiltu muualla kuin GoGolfin kentillä.

    Joitain kenttiä ajetaan voimakkaasti osakaskentän suuntaan lisäämällä osakemäärää ja vähentämällä ilman osaketta pelaavia. Tässä toimii kätevästi osakkaan parempi varausoikeus, mikä estää pelioikeutetun pelaamisen viikonloppuisin ja arkisin työpäivän jälkeen. Golfyhtiön johdon homma helpottuu, kun vuoden rahantarve saadaan kerralla jo keväällä osakkailta. Samalla ulkopuoliset saadaan häädettyä yhteisöstä, eikä tarvitse järjestellä kaikenlaisia tapahtumia tulorahoituksen vuoksi.

    KL1

    Joitain kenttiä ajetaan voimakkaasti osakaskentän suuntaan lisäämällä osakemäärää ja vähentämällä ilman osaketta pelaavia.

    Onko sinulla antaa esimerkkejä moisista kentistä?

    Itse en tiedä ensimmäistäkään osakekenttää, jolle ei joko yhtiö tai osakkaat vuokraisi pelioikeuksia. Varausoikeudet eri ryhmien välillä olisivat aivan toissijainen asia, jos yhtiö ei haluaisi muita kuin oman osakkeensa pelioikeudella pelaavia osakkaita.

    Esimerkki tai useampi kehiin, kiitos.

    Haiskahtaa pahasti laittomalta ratkaisulta. Peliajan varaaminen liittyy kiinteästi osakkeen keskeiseen oikeuteen pelata kentällä maksamalla vastikkeen (tai muut yhtiöjärjestyksessä mainitut maksut, jotka yhtiökokous on hyväksynyt). Nordcenterissä kyseinen päätös on hallituksen tekemä ja nähdäkseni hallitus on ylittänyt toimivaltuutensa.

    Nordcenterin tapauksessa varausoikeus rajattiin 3 päivään, mitä voi pitää kohtuuttomana, kun normaalisti osakkaan varausoikeus on 10-14 päivää etukäteen. Ääritapauksessa voisi kuvitella tilannetta, jossa osakkaan varausoikeus rajattaisiin yhteen minuuttiin ennen lähtöaikaa, jolloin jokainen ymmärtää, että varausoikeuden pitää olla kohtuuden rajoissa – niin ajallisesti kuin menettelytavoiltaan, jotta jokainen osakas/pelioikeuden haltija voi varata ajan ja suunnitella seuraavan viikon aikataulujaan.

    Ikävä tilanne Nordcenterin kannalta, kun suurin osakas haluaa ajaa törmäyskurssille omat kyseenalaiset edut ja golfaavien osakkaiden edut. Pitäisikö panna kyseisen suklaayhtiön tuotteet boikottiin.

    KL1

    normaalisti osakkaan varausoikeus on 10-14 päivää etukäteen

    Ei ainakaan niillä kahdella kentällä, joilla minulla on pelioikeus. Niillä kummallakin varausoikeus on 7 vrk.

    Varmaankin poikkeus…

    Tuntematta tuolla tehtyä päätöstä/päätöksentekoprosessia ja yhtiöjärjestystä on vähän vaikea tiukasti ottaa kantaa siihen onko hallitus ylittänyt toimivaltansa ja toisaalta loukkaako päätös osakeyhtiölakia ja/tai yhtiöjärjestystä vai ei. Mutta sen verran merkittävä tällainen päätös ehkä on että luulisi sen kuuluvan yhtiökokoukselle? Tulisiko päätös sitten tehdä enemmistö- vai määräenemmistöpohjalta vai tarvittaisiiinko peräti osakkaiden suostumus on myös hyvä kysymys.

    Mutta jos/kun ilmeisesti kaikilla osakkailla on päätöksen mukaan yhtälainen oikeus ”lunastaa” tällainen osakkeen pelioikeuden käyttäjälle kuuluva parempi varausoikeus, oikeus on yhtälainen riippumatta siitä käyttääkö sitä osakas itse vai vuokralaisensa ja jos kaikki näistä maksuista saadut tuotot tulevat osakeyhtiölle, ei kai täysin yksiselitteisesti olla tilanteessa jossa toimivaltuuksia ylitettäisiin tai suoraan lakia rikottaisiin …

    Se että vieraspelaaja voi päätöksen mukaan varata ajan 14vrk ennen kierrosta maksamalla etukäteen vs. osakkaan/vuokrapelaajan 3vrk (ilman Timanttivarausoikeutta) kuulostaa hyvin erikoiselta, siitäkin huolimatta että olettaen tämä ”maksaminen” tarkoittaa nimenomaan suoraan yhtiölle listan mukaan maksettavaa gf-maksua eli ei esim. pelilipulla (onkohan niitä edes tuolla?) maksua.

    Mielenkiintoista nähdä miten tilanne etenee.

    SHG:llä oli 1100 osaketta ja se myi viime vuonna 100 uutta kasvattaen osakemäärän 1202 kappaleeseen. Marraskuussa 2022 yhtiökokous päätti lisätä osakemäärän 1400 kappaleeseen. Pelioikeuksia kentällä on 1500 kappaletta, joista jatkossa vain sadalla on 10vrk:n varausoikeus, muiden 1400 pelaajan hyödyntäessä 14vrk varausoikeutta. Jo nyt n 300 ilman osaketta pelaavaa ei pääse kentälle viikonloppuisin eikä arkisin työpäivän jälkeen. Kyllä osakkaat vielä katuvat päätöstään osakemäärän lisäämiseksi, jahka golfmarkkina hieman taantuu ja kysyntä lopahtaa. Yhtiön johdolla kyllä ei huolia ole, kun rahat tulevat Kassaan suhdanteista huolimatta.

    PG

    SHG:llä on ollut siis vain 550 osaketta per kenttä ja vielä tällä hetkelläkin ainoastaan 600. Edit: Esim. Keimolassa osakeomistukseen sidottuja pelioikeuksia kenttää kohti on 765 (osakkeiden määrää en tiedä), Kytäjällä osakkeita ja pelioikeuksia 800, Rinkussa osakkeita ja pelioikeuksia 846, Peuramaalla osakkeita 963 ja pelioikeuksia 942 per kenttä (tämä tieto peuramaalaisen Mavillen viestistä 22.3.2018).

    Mikä on merkittävin muutos, jonka 100 osakkeen anti saa aikaan SHG:ssä? Mielestäni se, että 100 entistä vuokrapelaajaa saavat paremmat varausoikeudet huonompien varausoikeuksien määrän vähentyessä vastaavasti. Molemmat positiivisia muutoksia.

    On selvää, että SHG:n tilanteessa, jossa  vuokrapelaaja ei pääse arki-iltoina eikä viikonloppuisin pelaamaan, vuokrapelioikeus ei ole hänelle oikeanlainen pelioikeus. Monelle pelaajalle kuitenkin SHG:n kohtuuhintainen arkipäiväpelioikeus sopii. Nytkin pörssissä on kolme halutaan vuokrata ilmoitusta (750€) ja kaksi vuokralle tarjotaan ilmoitusta (800-850 €). (Edit: Nyt kolme päivää myöhemmin jäljellä vain halutaan vuokrata ilmoitukset).

    Vinkki: Masteriin vuokrapelaaja pääsee pelaamaan myös arki-iltoina ja viikonloppuisin. Luukista Masteriin on vain 10 km matka. Masterin vuokrapelioikeuksia on nyt pörssissä tarjolla 10 kpl hintaan 1400-1600 €.

    KL1

    SHG:llä on ollut siis vain 550 osaketta per kenttä ja vielä tällä hetkelläkin ainoastaan 600. Esim. Keimolassa osakkeita (ja pelioikeuksia) kenttää kohti on 750, Kytäjällä 800, Rinkussa 846 ja Peuramaalla 942, keskimäärin ehkä noin 800.

    Talmassa on 1 050 osaketta ynnä 350 A2-pelioikeutta. Kaikki pelioikeudet eivät ole olleet käytössä, joten kenttää kohden pelioikeuksia on käytössä alle 700. SHG:ssa on siis perin väljää, kun meillä Talmassa viikonlopun ja arki-iltojen lähtöajat ovat ajoittain kiven alla.

    En jaksanut lähteä kaivamaan, mutta kuinka suuri osa Peuramaan pelioikeuksista on käytössä? Tuolla pelioikeusmäärällä kenttien luulisi olevan tukossa melkein koko ajan.

    Vinkki: Masteriin vuokrapelaaja pääsee pelaamaan myös arki-iltoina ja viikonloppuisin. Luukista Masteriin on vain 10 km matka. Masterin vuokrapelioikeuksia on nyt pörssissä tarjolla 10 kpl hintaan 1400-1600 €.

    Eikä hintakaan ole kuin kaksinkertainen SHG:n vuokrapeloikeuteen nähden 😀 😀 😀 Ei tunnu missään, kunhan pääsee pelaamaan.

    Vinkki: Muutaman kymmenen kierroksen setin saa tuota Masterin pelioikeutta paljon halvemmalla, jos pelaa green feellä, Golfpisteen kortilla, SGS:n pelioikeuksilla ja/tai pörssistä ostetuilla pelilipuilla, siis muilla kentillä kuin Masterissa.

    Minua naurattaa nämä nimet. ”Timanttivaruasoikeus”, aikuisia raavaita miehiäkö tällä saadaan kentälle houkuteltua. Itsekkin voin keksiä hienon kuulosia nimiä kuten ”suurvisiirin pelivuoro”, tollai jos olis joku aamu klo 05 lähtö nimetty niin varmaan löytyisi heti tunkua kun niin statuksen perään ollaan. Mitä jos timanttivarausoikeus liitettäisiinkin siirtomaaisäntien varastamiin timantteihin eikö vaikkapa koruliikkeiden timantteihin. Veikkaan että ei tule sitten enää niin seksikäs olo pelaajille

    Olisit pysynyt poissa.

    Erikoinen tuote, omalla kentällä riittää että varaa samana päivänä ajan, aina löytyy tilaa.

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
Vastaa aiheeseen: Nordcenterin Timanttivarausoikeus

Etusivu Foorumit Yleistä Nordcenterin Timanttivarausoikeus