16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Neuvoja aloittelijalle

Etusivu Foorumit Yleistä Neuvoja aloittelijalle

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Nimetön

    Tänään eka kierros alle 90. Tulos 85. Viikko sitten rikkoutui edellinen ennätys kun alitin ensimmäisen kerran 95 lyönnin rajan (94). Ensimmäisen kerran pelasin alle 100 vasta 10 päivää sitten. Viimeviikolla takaysi vain kolme yli parin, 39. Tasoitus on viime syksyn jäljiltä vielä 30. Kehitys on ollut siis huimaa. Pelikuukausia takana yhteensä vasta 2 (syksyllä 1 ja nyt keväällä 1) ja tuntuu että vieläkin pystyn reilusti parantamaan. Tavoitteita olen joutunut jatkuvasti hilaamaan ylöspäin ja tätämenoa tämänhetkinenkin tavoite (80 alitus) menee rikki jo viimeistään viikonloppuna.. Mitä mieltä olette kehityksestäni? Olen intohimoinen harjoittelija (jokapäivä vähintään 1 kierros ja/tai runsasta rangetreeniä) ja 24-vuotias. Kaiken golfoppini olen hakenut itse kirjaston kirjoista, videoilta ja netistä. Kukaan ei ole kädestäpitäen opettanut minulle oikeata svingitekniikkaa. En käynyt edes alkeiskurssia. Pelailen yksin (kavereilla ei ole varaa eikä mielenkiintoa), enkä näinollen pysty vertaamaan itseäni muihin ikäisiini. Olisi kiva kuulla kokeneiden pelaajien mielipiteitä kehityksestäni. Entä tästä eteenpäin? Jos oletetaan että olen lahjakas, mitä minun tulisi tehdä jotta pystyisin sitä parhaiten kehittämään? Olo on kuin murrosikäisellä. Kehitystä tapahtuu liian nopeasti joka alueella ja tuntuu ettei pää pysy menossa mukana.

    En ole kokenut mutta kuulostaa siltä että olet lahjakas golfari.

    Kaikessa opettelussa on kaksi tietä: 1. pitkää linjaa eli kantapään kautta, kovalla työllä jne. tai 2. Ottaa oppia jo kerran pyörän keksineiltä. Jos olet valinnut tuon rankan tavan niin onnea vaan. Minä menisin kuitenkin vielä pron juttusille jotta ei tule opeteltua pahoja virheitä joista irtipääseminen voi tuottaa jatkossa tuskaa. Kannattaa liittyä johonkin seuraan jossa pääset vertailemaan taitojasi ja saat palautetta ja sosiaalista pelitukea. Pääset mukaan kilpailuihin, valmennukseen ja kenties ammattilaiseksikin jos olet todella hyvä.

    Anna minulle sitten prosentti ekasta tienatusta miljoonasta 🙂

    CH-1 kertoi jo olennaisen. Itseoppien pääset tiettyyn tasoon, mutta erittäin pieni todennäköisyys, että olet keksinyt juuri oikean ruuvin jne. Tod. näk. itseoppimalla swingilläsi ei pääse scratchiin tai edes lähelle sitä.

    Golf on varmaan eräs harvoista urheilulajeista, joissa valmentautuisen tueksi on mahdoton löytää tutkittua tietoa, joka perustuisi fysiikkaan, fysiologiaan jne. Kirjakaupat (ja netti) on täynnä mitä ihmeellisintä mutu-tietoa; Suomalaiset prot valtaosin itseoppineita (vaan ei kilpailuissa menestyneitä) puoskareita jne. Syynä tietysti se, että golf ei ole ollut viime vuosikymmeneinä olympialaji. DDR ja NL eivät valjastaneet koneistoaan golfin eteen.

    nimimerkillä ’valmentajatutkinto perinteisestä lajista’

    Summa summarum: hankkiudu pron oppiin ja rukoile (mihin tai kehen ikinä uskotkaan) että valitsemasi pro on edes lähellä totuutta.

    Nimetön

    Jos nyt välttämättä haluat verrata itseäsi niin tossa yks kaveri aloitti 6 vuotta sit golfaamisen.. eka kierroksella tippu 20:een hcp. Kuukauden pelailun jälkeen oli hcp 9.. nyt on sit +1.7 tjsp.

    Maunolle: taitaa olla melkoinen harvinaisuus tuo kaverisi, joka ensimmäisellä kierroksella pudotti tasoituksen kahteenkymmeneen? Eiköhän sekin ole jo poikkeuksellisen hyvin, jos ensimmäisen kesän aikana tasoituksen saa tuonne kahdenkymmenen tienoille?

    Tai sitten minä vain kehityn poikkeuksellisen hitaasti… mene ja tiedä. Kyllähän tällaisen aloittelijan korviin tuo Iron Manin kehitys kuulostaa sekin melkoiselta.

    Suurin asia on vain luottaa siihen mitä tekee eikä kuunnella niiden vanhojen partjoen jorinoita golfin vaikeudesta. Jos laji tuntuu itsestä helpolta ei kannata tehdä siitä vaikeaa alkamalla päässä pyörittämään ajatuksia että hitsi kun tämä on vaikea laji.. miten minä voin osata…

    Ei muuta kuin hyvää jatkoa ja pidä oma linjasi golfin parissa =)

    Juu ekalla kierroksella hcp pariin kympiin on ihan hyvä suoritus. Eli kun ekalla kiekalla hcp on 54 ja oletetaan että sillä saa myös slopeksi 54. Sit kaveri pelaa ihan kivasti ekaks kierrokseks ja lyöntitulos brutto 72 (siis kentän par), eli kaveri pelas 54 lyöntiä alle oman hcp:n netto 18 -> ihan kivasti meni jokohan tolla voittais jonkun hcp kisan :-).

    Kun otetaan huomioon tasoitusryhmien muutokset 6 -> 4:een niin kaverin hcp putoaa 54 -> 19.7:ään

    Nykyään ei yhdellä kierroksella voi 54 tasotusta pudottaa kuin korkeintaan 36:teen…

    Ihan hyvin oot kehittynyt. Minä oon 16 vuotias, pelannut kaksi kesää(nyt tulee kolmas) ja tasuri on 13,6. Tulee tippumaan alle 10:een tänä kesänä

    Olisihan tuo vallan mainio tulos sekä hcp-kisassa että ihan scr-kisassakin 🙂

    Pitää muistaa, että tasoitustoimikunnalla on oikeus – ja velvollisuus – rustata tasoitusta tarpeen tullen muutenkin kuin pelkän tuloskortin perusteella.

    Täytyy oikein onnitella Maunon kaveria. Ensimmäinen tasoitus kierros on pelattu Yhden yli Parin. Eli paljon onnea taitaa olla uusi Tiikeri syntynyt

    Slope 54 –> 20 hcp

    Tasoitus laskee

    ryhmässä 6 (37-54) 1/1 =18 lyöntiä hcp 36

    Ryhmässä 5 (26,5-36) 0,5/1=19 lyöntiä hcp 26,5

    ryhmässä 4 (18,5-26,4)0,4/1=16 lyöntiä hcp 20

    Eli Brutto 126-18-19-16 = 73

    tai jos mukaan mahtuu katastrofi väyliä on bogey pisteitä kertynyt kuitenkin 89

    Iron Man lienee laittanut myös oman kertomuksensa provona mutta ei mennä siihen mukaan

    Juu pitää paikkansa että tasoitustoimikunnalla on oikeus muuttaa pelaajan tasoitusta muutenkin kuin tuloskortin mukaan. Junnu tuossa taisikin jo mainita että nykyään tasoitus ei voi yhdellä kerralla pudota 54:stä kuin korkeintaan 36:een.

    Hyvä pointti Mika.Tasoitustoimikunta ei tosiaan tarvitse matematiikkaa pudottaakseen pelaajan hcp:n jos on tiedossa todellinen pelitaso.Kilpailuja ajetellen se on ihan reilua koska monilla on aloittaessaan kilpailut paljon harjoitusta takana ja tietysti tarvitaan hieman muutenkin edellytyksiä lajille jotta tulosta syntyy.

    Lue lisää: Pohjois-Portugali

    Milloin on tullut voimaan sääntö, että 54:stä tasoitus voi tippua enintään 36:een? Ainakin pari vuotta sitten ei moisia sääntöjä tiemmä ollut. Koskeeko sääntö myös muita 6-ryhmän tasoituksia? Eli pysähtyykö tasoitus 36:een, vaikka lähdettäisiin 37:sta liikkeelle?

    Huomasitteko, että kaveri oli aloittanut 6 vuotta sitten. silloin ei tasoitusryhmien ylityksissä tapahtunut kertoimen muutosta, joten kerroin 1 oli koko ajan voimassa, ja kaverin tarvitsi lyödä 92.

    Nimetön

    >Iron Man lienee laittanut myös oman kertomuksensa provona >mutta ei mennä siihen mukaan

    Kyllä kaikki totta oli. Tosin mainitsin vain parhaat kierrokseni. Välillä tulee toki huonompiakin. Tulin just pelaamasta (etuysi 50, takaysi 44) eli en mä tietenkään joka kierroksella personal bestejäni tee.. Lisäksi kirjoituksestani jäi mainitsematta tiukka talvitreenaus (tekniikka) joka poisti kokonaan syksyllä vaivanneen slaissin pitkistä rautamailoistani (driveriä ei mulla syksyllä vielä ollutkaan). Pelikokemusta ei kuitenkaan ole kuin 2 kuukaudelta ja n. 70 kierrokselta.

    Vaikka en palloja lyönytkään talvella kuin 2 päivänä, treenasin tekniikkaa lähes neuroottisesti joulukuusta toukokuulle. Nyt on mukava pelailla kun perustekniikka on kunnossa eikä siihen tarvitse keskittyä. Rautamailoilla pallo lentää 90% lyönneistä luotisuoraan. Driveri on vielä hieman hakusessa, mutta löytynee sekin muutaman viikon sisällä. Väyläpuita en käytä lainkaan (olenhan Iron Man..:). Olen huomannut driverin svingin olevan käytännössä aivan samanlainen rautamailoihin verrattuna. Varsi on vain pitempi ja se aiheuttaa hieman ongelmia, mutta kehitystä tapahtuu joka päivä.

    Jatka samaan tahtiin Iron Man. Harjoittelu tekee mestarin. Golf on kuitenkin niin vaikea laji, että suosittelen aika ajoin käyntiä pron pakeilla. Ellei muusta syystä, niin on hyödyllistä nähdä oma svinginsa videolta.

    Pari kommenttia käytyyn keskusteluun. Tietääkseni sääntöä, että tasoitusta ei voi alentaa suoraan alle 36:n, ei ole olemassa. Ainakaan sitä ei kaikkialla noudateta. Oma tasoitukseni nimittäin putosi reilu viikko sitten suoraan 54:stä 34,5:een. Kierroksia ei golfurani aikana ollut takana silloin kuin kuusi. Aivan nappiin tuokaan kierros ei mennyt. Kaksi väylää meni täysin nollille. Lisäksi löin outtiin ja veteen etc.

    Selityksenä kerrottakoon, että olen kuten Iron Mankin intohimoinen harjoittelija. Kun aloittaa vasta seniorina, ei saa mitään ilmaiseksi. Viime kesänä löin ehkä 10 000 harjoituslyöntiä. Sen jälkeen lokakuun alusta olen pitänyt tarkkaa kirjaa lyöntimääristä. Tänään pääsin tasan 36 000 lyöntiin.

    Eivät ne puut ole yhtään sen vaikeammat kuin raudatkaan Iron Man!. Itse olen aina pitänyt draiverilla paukuttelusta. Valitettavasti aloittelijan pakkauksessa saamastani rupudraiverista hajosi hiljan trampoliini. Ei pahus kestänyt 10 000 lyöntiä täyteen. Tarvitsen uuden. Olen kokeillut lukuisia erilaisia puuykkösiä niin, että sain lyöntini aivan sekaisin. Piti ottaa järki käteen ja aloittaa alusta. Tänään raudat taas toimivat juuri niin kuin halusin.

    Harjoittelu tulee muuten älyttömän kalliiksi. Pari sataa lyöntiä ei ole oikeastaan vielä mitään, vanha alkaa vasta lämmetä, ja siitäkin joutuu pulittamaan halvimmillaan vähintään 8 ekeä.

    Nimetön

    Mjoo Iron Man mulla oli vähän sama juttu viime kesänä kun alotin.. en yhtään alkeiskurssia käyny ja suoraan green card ’testiin’ vaan.. nyt on vielä 20 hcp(sama kuin viime kesänä) mutta nyt ois tarkotus sit tiputella tonne kympin pintaan. Sulla varmaankin jotain palloilu taustaa tj ku yleensä on helpompi sit golfata jne jos on pelannu jotain mailapeliä.

    Nimetön

    Mjoo Iron Man mulla oli vähän sama juttu viime kesänä kun alotin.. en yhtään alkeiskurssia käyny ja suoraan green card ’testiin’ vaan.. nyt on vielä 20 hcp(sama kuin viime kesänä) mutta nyt ois tarkotus sit tiputella tonne kympin pintaan. Sulla varmaankin jotain palloilu taustaa tj ku yleensä on helpompi sit golfata jne jos on pelannu jotain mailapeliä.

    Nimetön

    Anna palaa vaan. Ja nauti täysillä niistä rajapyykkien alituksista. Veikkaan, että useimmat muistava sen kun alittivat ensi kerran sata, huonommin sitten sen 90 alituksen ja taas paremmin 80 alituksen.

    Sehän on selvää, että kehitys sitten tulosten osalta jossain vaiheessa tyssää ja tulee takapakkiakin.

    Ei se itseopiskelu mielestäni kuitenkaan suuresti lisää tulostesi arvoa, hienoja ne ovat joka tapauksessa. Monelle alussa hyvän kirjan opiskelu vaikka ennen prolle menoa olisi erittäin hyödyllistä.

    Veikkaan, että jos menet prolle, menet suurin odotuksin ja pettymys onkin suuri, kun niin monta asiaa pitäisi muuttaa. Niin käy jokseenkin kaikille.

    Uskoisin kuitenkin, että jos tavoittelet pelitaitoja sinne hcp 0-5 välille, joudut sen tien kulkemaan.

    Mutta miksei voisi myös jalostaa sitä omaa linjaansa ja katsoa mihin se riittää. Varsinkin ,jos ei leipätyökseen aio golfia pelata.

Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Vastaa aiheeseen: Neuvoja aloittelijalle

Etusivu Foorumit Yleistä Neuvoja aloittelijalle