23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Miksi golf-kenttä on 18-reikäinen?

Etusivu Foorumit Yleistä Miksi golf-kenttä on 18-reikäinen?

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #178653 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Päivää lukijoille. Kiinnostaisi tietää mistä on tullut golfkentän 18-reikäisyys? Miksi ei jokin muu määrä: 16, 14, 20 jne jne. Tai pariton: 15, 17, 19, 21….. Eli jos/kun joku tietää historiaa, olkaa hyvät ja kertokaa se meille ’tavallisille puttaajille’.

    #344138 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Googlellahan noita syitä löytyy hakusanalla ’why 18 holes’. Myös tulla ruleshistory.commissa on kaiken näköstä mielenkiintosta golfin historiaa.

    Lue lisää: http://www.ruleshistory.com

    #344139 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Löytyy siihen varmaan joku ihan virallinenkin syy mutta totuus löytyy linkin takaa….

    Lue lisää: Golf

    #344140 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    hahhah….noi sota-ajan paikallissäännöt oli varmaan hyödyllisiä. Pommit merkitty punasella lipulla. Jos vihollinen tuhoo pallon, droppi ilman penalttia. Jos pommin räjähdys haittaa lyöntiä, saa pelata uuden pallon yhdellä penaltilla 🙂

    #344141 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Teorioita on kait monia, tässä yksi

    Aikoinaan Old Course oli 22-reikäinen (ja muut kentät mitä lie, kuitenkin eri pituisia). siis 11 väylää yhteen suuntaan ja toiset 11 takaisin. Jostain syystä sieltä loppupäästä jouduttiin vähentämään pari väylää suuntaansa. En tiedä huuutoiko meri ne vai laajeniko kaupunki. Joka tapauksessa, kun R&A:sta tuli virallinen sääntövalvoja joskus 1800-luvulla siellä oli tuo 18 reikää ja kun R&A:n säännöt otettiin yleiseen käyttöön, siellä tuo 18 väylää oli kirjattuna.

    Miltäs tämä selitys kuulostaa?

    #344142 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jossain oli sellainenkin tieto että 18 reikää on laskettu kolmen vartin viskipullon mukaan. Siitä riittää juuri sopivasti yksi noin 4 cl:n ryyppy/väylä. Näin sitten päätettiin että 18 väylän kenttä on juuri sopiva määrä herrasmiehelle.

    On ymmärrettävää että Skotlannin kylmässä tuulessa ja sateessa pelaaja tarvitsee tavan takaa pieniä lämmikkeitä kierroksellaan. Nykyään vanhat arvokkaat perinteet ovat ikävä kyllä päässeet unohduksiin.

    #344143 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    Nimetön

    Joo, tuo McEwanin selitys on oikea. Luin sen jostain golfin historiaa käsittelevästä artikkelista.

    #344144 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    McEwan on oikeassa. Miksi näin tehtiin johtuu perinteisestä syystä. Kenttä oli liian lyhyt!!! Kentää päätettiin muuttaa 18 reikäiseksi vuonna 1764, koska reiät olivat liian lyhyet eivätkä tarpeeksi haastavat. Samat ongelmat ovat siis olleet vaivana iät ja ajat.

    Lue lisää: Vanhan kentän historia

    #344145 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mikäänhän ei estä rakentamasta eri määrää reikiä. Slouppaus onnistuu aivan yhtä hyvin 13 kuin 18-reikäiselle kentälle. Ulkomailla ja miksei Suomessakin on ollut paljon ajatuksia kierroksen lyhentämisesti, jotta golf sopeutuisi nykyiseen hektiseen rytmiin. Esim 12 reiän kierros kestäisi vaan 2,40.

    Maailman parhaaksi jo pitkään arvioitu Pine Valley oli pitkään vain 11 reikäinen kenttä, sitten lisättiin 3 reikää ja kenttää pelattiin 14 reikäisenä ja sitä pidettiin erittäin hyvänä jo silloin. Sitten perustaja George Crump kuoli ja viimeisien reikien rakentaminen ja suunnittelu kesti vielä vuosia.

    Pine Valleyn tarina on aika hieno. Crump yritti rakentaa maailman parhaan golfkentän. Hän asui työmaalla, luopui omasta muusta työnteosta(No hän myi oman hotellinsa) ja käytti koko loppuelämänsä toteuttaakseen unelmansa. Sen ajan huippugolfarkkitehdit vierailivat työmaalla ja kaikkien mielipidettä kuunneltiin. Tom Doak, yksi nykyisistä huippuarkkitehdeistä, listaa kirjassaan ’Confidential guide to golfcourses’ kentät, joiden takia kannattaa madella ja ryömiä pelatakseen ja Pine Valley on listan ykkösenä.

    Lue lisää: Pine Valleyn perustajan Grumpin tarina

    #344146 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Onhan noita paljonkin 9-reikäsiä kenttiä täällä kotimaassakin 🙂

    #344147 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kyllä 2×6 reikää soisi yleistyvän golfkentän pituudeksi. Aikaa sellaisen kiertämiseen menisi reilusti tunti-puolitoista vähemmän kuin 18-reikäiseen. Ja voisihan sen halutessaan kiertää puolitoista kertaa eli 18 reikää, jolloin etukuutosella voisi olla eri tiipaikat viimeiselle kiekalle. Lisäetuna olisi se, että tällainen kenttä mahtuisi nykyistä paljon pienemmälle tontille.

    Mutta totuus lienee se, että 18 reikää on niin sementtiin naulattu Skotlannissa 1800-luvulla, että sitä ei muuta miksikään edes kaikkivoipa George Dabljuu Bush.

    #344148 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Varsinkin Brittein saarella on lukuisia vanhoja kenttiä, joissa väylien määrä on mitä sattuu. Esim. Golflehdessä oli juttua näistä pari vuotta sitten.

    #344149 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Minun mielestäni 18 reikää on nerokas ratkaisu! Ei ikinä 12 reiän kenttiä (enkä koskaa pelaa ’ysejä’).

    Miettikääpä kuinka hukeita tuloksia 9 tai 12 reiällä olette saavuttaneet – ja sitten on tullut imperiumin vastaisku lopuilla kuudella. Miettikääpä niitä päiviä, kun 12 reikää ovat menneet surkeasti – mutta jos olette jaksaneet jatkaa yrittämistä, jossain niiden kuuden viimeisen reiän vaiheilla on tullut joku kiiva pieni palkinto yrittämisestä.

    18 reiän kierrokseen mahtuu aina hyvää ja huonoa. Tilastollisesti tarkastellen 18 reiän tuloksen suhteellinen hajonta on paljon pienempi kuin 12 reiän. Siis hyvä tulos on vähemmän hyvää säkää.

    Itse asiassa: tuskin pelaisin golfia, jos kierros oli 12 reikää!

    Että samat väitteet pätevät huippuammattilaisiin: hehän tarvitsevat 72 reikää.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: Miksi golf-kenttä on 18-reikäinen?

Etusivu Foorumit Yleistä Miksi golf-kenttä on 18-reikäinen?