Aihe: Mielenkiintoinen värkki - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

Mielenkiintoinen värkki

Etusivu Foorumit Säännöt Mielenkiintoinen värkki

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 63)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • KL1

  Jenkkilässä (ja kenties muuallakin) myydään tämmöisiä värkkejä. Aika mielenkiintoinen ja olisi mukava saada kokeilla moista ihan omin käsin, nimittäin…

  Tuommoinen liukuva putki tangon päällä muuttaa tangon kimmo-ominaisuuksia merkittävästi. Hieman myös arveluttaa tuon mustan lätyn liikkuminen ylösalas siinä reiässä. Kuinka hyvin tanko saadaan aina suoraan, jottei lätty riko reiän seinämiä eikä ylöspäin nostettaessa myöskään pallo tee sitä. Kaipa tuo on hyvin testattu, mutta silti olisi kiva päästä kokeilemaan.

  EDIT: Ai niin, tiukasti sääntöjen osiota Equipment Rules tulkiten tuo värkki ei ole sääntöjen mukainen, koska se musta lätty kasvattaa tangon halkaisijaa yli sallitun maksimin. Jään mielenkiinnolla odottamaan sääntöjen osalta valtaa pitävien suhtautumista tuohon värkkiin. Ruotsissahan paikallinen liitto jo ehti kieltää samantapaisen värkin käytön sääntöjen vastaisena…

  Ilmeisesti tarkoitat sellais kuppia tangossa jolla pallon saa nostettua reiästä?

  Siinähä pallo asettuu tangon viereen, joten en usko että vaurioittaa reiän reunoja.

  Parempi vaihtoehto tuo olisi kuin nykyinen tapa, jota itse joutunut muutaman kerran todistamaan, pallo/pallot nostetaan reiästä tankoa apuna käyttäen, nopea nykäisy ylös päin. On aivan varma että tällä tavalla reiän reunat kärsivät. Muutaman kerran olen sanonut että jos ei selkä taivu niin voin kyllä nostaa pallon reiästä ja yskä ymmärretty, mutta useimmiten puren hammasta ja keskityn omaan tekemiseen.

  KL1

  Niin siis siinä oli ihan linkki siihen värkkiin, se lihavoitu sana.

  Taas opittiin uutta…

  Hieman erilainen kuin mihin itse törmäsin jollain golfsivustolla, mutta sama periaate.

  Kävi mielessä että harjoitus greenille tuo olisi hyvä, mutta toimivathan nuo nykyisetkin vallan mainiosti.

  PG

  Eräällä kentällä törmäsin tällaiseen värkkiin. Toimi erinomaisesti eivtkä reikien reunat vaurioituneet. Myös peli nopeutui, kun kaikki kolmihenkisen ryhmämme pallot nostettiin samalla kertaa vasta, kun kaikkien pallot olivat kupissa. (Pallot nojasivt tankoon ja pysyivät nostettaessa tukevasti laipan päällä).

  KL1

  PG, kannattaa linkittää semmoisia sivuja, joihin pääsee sisään kirjautumatta.

  PG:n linkki toimii, mutta miten on KL1:n linkki. Ei mene suoraan sivulle.

  KL1

  PG:n linkki vie ainakin minulla Instagramiin, johon pitää kirjautua. Minulla ei ole Instassa tiliä, joten eteenpäin en pääse.

  Oma linkkini vie sivulle, josta klikataan toista linkkiä. Liian vaikeatako..? Alkuperäinen linkki on se, jonka kopioin ao. sivulta, en tiedä miksi se tekee tuon mutkan, mutta perille vie joka tapauksessa.

  Kyseessä taitaa olla Iittigolf.

  Plastmoden tuote testauksessa, kannattaa kysyä lisätietoja iittigolfista tai
  suoraan Plastmoden Tj Vesa Mäkiseltä.

  edit: youtubevideo tuotteesta.

  KL1

  Kiitos, Zema!

  Katsoin tuon Youtube-videon ja tuo Plastmoden vehje lienee se sama, jonka Ruotsin liitto kielsi sääntöjen vastaisena. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan milloin Ruling Bodies ottavat asiaan virallisen kannan.

  PG

  kannattaa linkittää semmoisia sivuja, joihin pääsee sisään kirjautumatta.

  Samaa mieltä. Ei minullakaan ole Instassa tiliä. Tuon videon katsominen onnistuu minulla silti ihan suoraan. Luulin, että onnistuu muillakin. Sori.

  Muuten, tuon Plastmoden värkin avulla voi nostaa helposti ja hallitusti neljäkin palloa kerralla.

  Ihmettelen vain, mitä sääntöjenvastaisuutta tuossa voi olla. Pelillisestihän siitä ei ole hyötyä eikä haittaa kenellekään.

  KL1

  Ihmettelen vain, mitä sääntöjenvastaisuutta tuossa voi olla. Pelillisestihän siitä ei ole hyötyä eikä haittaa kenellekään.

  Equipment Rules rajoittaa lipputangon paksuutta ja tuo rinkula tekee tangosta liian paksun. Reiän syvyys myös pienenee, mistä voi ihan oikeasti olla haittaa, joskin erittäin harvoin. Paksuus nyt kuitenkin on se ongelma, koska sen osalta rinkulallinen lipputanko on sääntöjen vastainen.

  Eihän tämä Plastmoden värkki yhtään paksunna lipputankoa, koska se asennetaan suoraan käytössä olevaan tankoon. Reijän syvyys saattaa hiukan pienentyä mutta sen voi hoitaa laittamalla lipun kupin hiukan syvemmälle.

  KL1

  Eihän tämä Plastmoden värkki yhtään paksunna lipputankoa, koska se asennetaan suoraan käytössä olevaan tankoon.

  Eli mielestäsi tanko mahtuu sen värkin kanssa hieman tangon paksuutta suuremmasta reiästä sisään?

  Tämä on juuri se asia, johon RBn pitää ottaa kantaa. Equipment Rules kuitenkin yksiselitteisesti sanoo, ettei tankoon saa asentaa mitään ylimääräistä ja se myöskin kertoo tangon maksimipaksuuden. Tuo muovinen värkki kiistatta suurentaa tangon halkaisijaa värkin kohdalta, mutta nyt RBn on pohdittava sitä onko moinen paksuuntuminen vastoin niitä periaatteita, joiden perusteella ja mukaisesti kyseinen sääntö on kirjoitettu nykyiseen mutoonsa. Minun käsittääkseni tangon paksuus on alapäästään rajoitettu sen vuoksi, että pallolla on aina vähintään määrätyn suuruinen tila mennä reikään. Tuo muovinen härpäke ei kyseistä tilaa mitenkään pienennä.

  Reijän syvyys saattaa hiukan pienentyä mutta sen voi hoitaa laittamalla lipun kupin hiukan syvemmälle.

  Tuo ei välttämättä ole hyvä idea, koska reiässä oleva liner tukee reiän seinämiä. Linerin painaminen syvemmälle saattaa aiheuttaa seinämien sortumista tai ainakin painumista sisään päin, toisin sanoen reiän halkaisijan pienenemistä. Se taas edellyttäisi lisätuen tai korkeamman linerin asentamista, mikä sekään ei ole aivan ongelmatonta.

  Kuppiin pitää mahtua 4 palloa samanaikaisesti, joten reiän syvyydellä on merkitystä. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa kolme pelaajaa on pelannut holarin, pitää sen neljännen lyöjän pallokin vielä mahtua reikään. Sama tosin pätee myös muissa lähestymislyönneissä. Tämä voidaan tosin ratkaista tekemällä reiästä hieman syvemmän.

  KL1

  Kuppiin pitää mahtua 4 palloa samanaikaisesti

  Missä tämmöinen vaatimus on kirjattu?

  Mikä on tämä liner?

  KL1

  Virallinen alkukielinen sana on ’lining’, mutta yleisesti käytetään sanaa liner:

  Hole
  The finishing point on the putting green for the hole being played:

  The hole must be 4 ¼ inches (108 mm) in diameter and at least 4 inches (101.6 mm) deep.

  If a lining is used, its outer diameter must not exceed 4 ¼ inches (108 mm). The lining must be sunk at least 1 inch (25.4 mm) below the putting green surface, unless the nature of the soil requires that it be closer to the surface.

  Suomenkielisessä sääntökirjassa ’lining’ on käännetty sanalla holkki. Se on siis se lieriömäinen kapistus, jonka pohjassa olevaan reikään lipputanko laitetaan pystyyn.

  PG

  Kuppiin pitää mahtua 4 palloa samanaikaisesti, joten reiän syvyydellä on merkitystä.

  Plastmoden värkkiä käytettessä reikään mahtuu 12 palloa – 8 palloa kokonaan reiän sispäuolelle ja 4 osittain (eli nykysääntöjen mukaan kaikki 12 ovat reiässä). Tässä tapauksessa tuo ei siis ole mikään ongelma.

  Reiän sysyys pitää olla vähintään 4 tuumaa. Jos näin ei ole, syy ei ole värkin, vaan se ettei reikää ole tehty tarpeeksi syväksi (maksisyvyyttä reiälle ei ole määritelty). Värkin takia reiän syvyys pienenee ehkä 5 mm, korkeintaan 10 mm, joten se tulee ottaa huomioon reikiä kairattaessa.

  Linerin korkeutta ei ole rajoitettu. Tarvittaessa liner voisi siis olla esim. 5-10 mm nykyistä korkeampi.

  Oman kokemukseni mukaan värkin ansiosta pallon nostamistaminen reiästä on helpompaa, reikien reunat pysyvät paremmassa kunnossa ja peli nopeutuu. Haittapuolia en ole vielä keksinyt.

  Mielestäni sääntöjä tulisi muuttaa, mikäli värkki ei syystä tai toisesta ole nykysääntöjen mukainen.

  Kuppiin pitää mahtua 4 palloa samanaikaisesti
  Missä tämmöinen vaatimus on kirjattu

  Lähde Gogolf 7.6.2019:
  ”Sääntöongelman aiheutti se, että reiän kuppi ei rinkulan vuoksi enää syvyydensä puolesta täyttänyt golfin säännöistä vastaavan R&A:n määräyksiä. Idea säännössä on se, että reikään pitää mahtua maan pinnan alapuolelle jopa koko peliryhmän pallot eli yhteensä neljä pelivälinettä”

  Ja tämä holkki tunnetaan ammattikielellä nimellä reikäkuppi.
  Vielä useamman kerran tuosta Plastmoden youtube-videosta katsottuna laite laitetaan normaaliin lipputankoon. Vai olenko ymmärtänyt väärin?

  PG

  tuosta Plastmoden youtube-videosta katsottuna laite laitetaan normaaliin lipputankoon. Vai olenko ymmärtänyt väärin?

  Oikein olet ymmärtänyt.

  KL1

  Lähde Gogolf 7.6.2019:
  ”Sääntöongelman aiheutti se, että reiän kuppi ei rinkulan vuoksi enää syvyydensä puolesta täyttänyt golfin säännöistä vastaavan R&A:n määräyksiä. Idea säännössä on se, että reikään pitää mahtua maan pinnan alapuolelle jopa koko peliryhmän pallot eli yhteensä neljä pelivälinettä”

  Minua kiinnostaisi paljon enemmän GoGolfin lähde…

  Tässähän puhutaan erittäin marginaalisista ja hyvin harvoin jos koskaan tapahtuvista asioista. Reiän syvyydellä on merkitystä niissä tapauksissa, joissa pallo putoaa (korkealta) ilmasta suoraan reikään. Näitä tapahtumia on perin harvoin, puhumattakaan tapauksista, joissa pallo tekee niin yhden (tai jopa useamman) pallon jo ollessa reiässä. Vierimällä reikään päätyvän pallon kohtaloon reiän syvyys tuskin vaikuttaa koskaan, kunhan se on vähintään mainitut 4 tuumaa.

  Tuo rinkulahan vaikuttaa näppärältä kapineelta, ja todellakin jos (ja kun) se on sääntöjen vastainen, sääntöä pitäisi minunkin mielestäni tarkistaa siltä osin. Tämä sillä edellytyksellä, ettei koekäytössä ilmene mitään ongelmia, kuten reiän reunojen turmeltumista sitä rinkulaa reikään tungettaessa.

  KL: Minua kiinnostaisi paljon enemmän GoGolfin lähde…

  Golfkenttäarvikkeita maahantuovan Golden Pron toimitusjohtaja Gustav Weckström sanoi GoGolfille, että ruotsalaisen yrityksen kehittämä muovinen rinkula oli korkeussuunnassa liian paksu, minkä takia reikä ei ollut enää riittävän syvä. ”Meillä on niitä hyllyssä, mutta R&A on sen tällä viikolla kieltänyt. Sitä ei saa käyttää”, Weckström kertoo.

  artikkeli kuitenkin jatkaa:
  ”Hätä ei ole tämän näköinen, sillä Weckströmin mukaan Tanskasta pukkaa jo uutta tuotetta. Siinä missä ruotsalainen rinkula madalsi kuppia kymmenisen milliä, tanskalaisten tuote on enää vain millin kaksi korkea, mikä saattaa poistaa sääntöongelman.”

  KL1

  Kiitos, P-P.

  Itse asiassa minua kiinnosti enemmänkin tuo vaade, että reikään pitää mahtua neljä palloa yhtäaikaa. Reiän mitat ovat kuitenkin olleet samat jo vuodesta 1891 eikä silloin pelattu lyöntipeliä neljän hengen ryhmissä.

  Golfkenttäarvikkeita maahantuovan Golden Pron toimitusjohtaja Gustav Weckström sanoi GoGolfille, että ruotsalaisen yrityksen kehittämä muovinen rinkula oli korkeussuunnassa liian paksu, minkä takia reikä ei ollut enää riittävän syvä. ”Meillä on niitä hyllyssä, mutta R&A on sen tällä viikolla kieltänyt. Sitä ei saa käyttää”,

  Tämä on myös hyvin kummallinen kannanotto. Miten kummassa R&A voisi kieltää rinkulan käytön sen pystysuuntaisen paksuuden vuoksi? Kuten tässä ketjussa on tuotu esille, reiässä oleva holkki voidaan tarvittaessa upottaa syvemmällekin, jolloin reiän minimisyvyys saadaan aikaiseksi paksullakin rinkulalla. Yhtä hyvin R&A voisi kieltää tuon uuden 2-millisenkin rinkulan samalla perusteella.

  Suhtaudun hyvin skeptisesti kaikkeen kuulopuheeseen sääntöelinten tekemien päätösten suhteen ja jään odottamaan virallista kannanottoa R&A:lta tai USGA:lta.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 63)
Vastaa aiheeseen: Mielenkiintoinen värkki

Etusivu Foorumit Säännöt Mielenkiintoinen värkki