Aihe: Meri-Teijo - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista

Meri-Teijo

Etusivu Foorumit Yleistä Meri-Teijo

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1299568 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Miten menee Meri-Teijossa? Onko pelaajia riittänyt ja olisiko osake hyvä sijoitus tuolla kentällä?

    #1299579 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Mikä on osakkeen ostamisen motiivi? Vuokraamalla tai arvonnousulla ei useimmilla osakkeilla tänä päivänä pysty tekemään tulosta.

    Oletko perehtynyt yhtiöjärjestykseen? Pääseekö osakkeesta eroon tarvittaessa (lunastaako yhtiö sen jos tilanteesi muuttuu – markkinoilta ei välttämättä löydy ostajia…), onko siinä pakkovastikkeita = maksat ne pelasitpa tai et?

    Suosittelen perehtymään aiheeseen vaikkapa täältä:
    https://ringsidegolf.fi/ajankohtaista-osakkeenomistajille/osakkeen-ostajan-opas/

    Ja HUOM yhtiöjärjestys kannattaa lukea huolella, jos ei itse ymmärrä niin etsi joku joka ymmärtää.

    #1299582 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kauppalehden keskustelusivuilla (tarkemmin ”Asunnot ja kiinteistöt”)on mielenkiintoista asiaa Meri-Teijon alueesta. Suosittelen tutustumista sivuun varsinkin, jos olet aikeissa hankkia osakkeen tai pelioikeuden sieltä.

    #1299605 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Ilmeisesti kenttä on kuitenkin hyvä, eikä seudussa muutenkaan mitään vikaa. Kauppalehden sivuilla sitä haukutaan, mutta lähinnä kai joidenkin bisneksiä, ei itse seutua tai kenttää.

    #1299606 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Miten menee Meri-Teijossa? Onko pelaajia riittänyt ja olisiko osake hyvä sijoitus tuolla kentällä?

    Lähdetään ihan aluksi siitä realiteetista, ettei golfosake nykyään ole hyvä sijoitus. Millään kentällä Suomessa.

    Jatketaan siitä eteenpäin kysyen eikö pelioikeuksia ole tarjolla vai miksi juuri osakkeen omistaminen kiinnostaa?

    #1299607 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En varmaankaan ole ostamassa. Lähinnä osakkeen hinnan kehityksestä voi saada tietoa kentänkin tilanteesta.

    #1299651 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Jokainen tekee valintansa omista lähtökohdistaan.

    Meiltä löytyy paljon kenttiä joilla osakkuuden myötä pääsee pelaamaan huomattavasti muita pelioikeuksia paremmilla ehdoilla. Lisäksi myös edullisimmilla kustannuksilla (= halvemalla kuin millään muulla vaihtoehdolla).
    Eikä näissä tapauksissa osakkeen omistamiseen liity mitään erityisiä taloudellisia riskejä. Tarvittaessa osakkeesta pääsee eroon ilman ongelmia tai taloudellista tappiota.
    – Juuri nyt golfosakkeiden hinnat ovat niin edullisia että tulevaisuudessa siitä voi hyvinkin saada myytäessä paremman hinnan kuin ostaessaan.
    – kuten kaikessa omaisuuden hankinnassa tulee tietää mitä ostaa..on hyviä ja huonoja tuotteita.

    Golfosake on kulutustuote, kuten esim. purjevene, asuntoauto, lomaosake/-mökki, harrasteauto jne. Hyvässä tuotteessa arvo säilyy ja lisäksi saa täysipainoisesti nauttia haluamastaan harrastuksesta. Joskus tosin saattaa käydä niinkin onnettomasti että myydessään venettään, lomaosakettaan, autoa jne. jne. ei saakaan aivan samaa hintaa jonka on siitä maksanut..mutta sellaista elämä on. Harrastukset maksaa. Kaikkissa tapauksissa joutuu maksamaan (pakollisia) vuotuisia käyttökustannuksia (polttoaineet, vakuutukset, verot jne. jne.). Ne ovat hyvin samanlaisia kulueriä kuin esim. golfosakkeen hoitovastike.

    Valitettavasti on myös sellaisia kenttäyhtiöitä joiden osaketta ei kannata ottaa vastaan ilmaiseksikaan.
    – jos/kun on hankkimassa tai harkitsemassa golfosaketta kannattaa perehtyä tarkasti mitä kaikkea osakkuus kattaa/mitä siihen sisältyy ja erityisesti huomioda se mihin hankinnan myötä sitoutuu.
    – ymmärrettävästi tämä ohje koskee kaikkea muutakin kaupankäyntiä ja hankintaa.

    Onneksi on myös vaihtoehtoja. Golfosake ei suinkaan ole mikään elämän välttämättömyys. Jos tuntuu siltä että taloudellinen riski epäilyttää niin aina voi harrastaa vuokratulla pelioikeudella, erilaisilla gf-ratkaisuila jne.

    Tulkoon jokainen onnelliseksi omalla tavallaan.

    P.S. Meriteijon kenttäyhtiön osalta en tiedä ihan viimeaikojen tilannetta. Se on kuitenkin ihan asiallinen kenttä joka tarjoaa pitkän kauden ohella myös erittäin vaihtelevia peliväyliä. Kenttä ja klubi on rakennettu aikoineen joten perusasiat on jo olemassa. ”SHGaren” kannattaa soittaa toimarille ja selvittää yhtiön osakkeisiin ja kenttäyhtiön toimintaan liittyvät asiat. Eikä haittaisi vaikka pelaisi kaudenpari vuokratulla tai gf-pelioikeudella. Jos sattuu esim. asumaan lähistöllä (tai omistaa sieltä kesäasunnon tms.), voi osakkeen hankinta olla hyvä vaihtoehto. Sekin kannattaa huomioida että (n. 30 km:n) päästä Salossa on pari muuta kenttää (Wiurila, ja Salon kaupungin kenttä).

    #1299982 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Katsomme aiheelliseksi lyhyesti kommentoida yhtiön puolesta tänne esitettyä kysymystä siitä, miten MTG:ssä menee osakkaan näkökulmasta. Osakkeen omistamisen näkökulmasta MTG:llä menee hyvin. Oleellista osakkaalle on mm. se, ettei yhtilöllä ole pitkäaikaista lainaa ollenkaan. Lisäksi yhtiö omistaa kentän maa-alueet. Osakkaalla ei myöskään ole paljon keskustelua aiheuttanutta vastikepakkoa vaan osakas voi kausi kerrallaan tehdä valintansa pelimaksuistaan. Vuoden 2019 pelikierrosmäärät ovat edellä vuoden 2018 lukuja.

    Lisätietoja osakkeen omistamisesta osoitteesta: toimitusjohtaja@meriteijogolf.com

    Peliterveisin,
    MTG Oy hallitus

    #1300008 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Osakkaalla ei myöskään ole paljon keskustelua aiheuttanutta vastikepakkoa vaan osakas voi kausi kerrallaan tehdä valintansa pelimaksuistaan.

    1) Liittyykö osakkeen omistamiseen jotain muita rahallisia velvoitteita (kuten rahoitusvastike) jonka joutuu maksamaan riippumatta siitä käyttääkö osaketta vai ei?

    2) Onko yhtiön omistuspohja sellainen, että pienosakkaalla ei ole riskiä esim. yhtiöjärjestyksen muuttamisesta heille epäedulliseen suuntaan? Eli minkä verran omistuksesta on keskittynyt?

    3) Miten osakkeesta pääsee eroon – ollaanko normaalin markkinamekanismin varassa vai lunastaako yhtiö omia osakkeitaan?

    #1300019 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Fiksua että kenttäyhtiön suunnalta ollaan aktiiveja osallistumaan keskusteluun varsinkin kun se kohdistuu omaan kentän asioihin. Tiedon jakaminen ja keskusteluun osallistuminen on sekä asiakaspalvelua että nykyaikaista avointa markkinointia.

    Katsoin muuten SGKY:n kultakorttilistaa ja sieltä löytyi mm. MTG.
    – esim. pääkaupunkiseudulla asuvalle, jolla on kesäasunto jossain Salon eteläpuolella, olisi jopa varsin fiksua hankkia MTG:n osake. Sillä voisi pelata kesä-/ym. lomiensa aikana Teijossa osakkaan eduilla.
    – lisäksi saisi pelata muilla kultakorttiin kuuluvilla kentillä 7 kierosta/kenttä/kausi.(kultakorttijäsenyys maksaa 165€/kausi)
    – Salon ja Turun lähiseuduilla on lisäksi aika monta muutakin kultakorttikenttää.
    – pelkästään pääkaupunkiseudulla/-läheisyydessä on toistakymmentä jäsenkenttää.
    – toisekseen jos joskus ei halutakaan pelata niin osakkeen voi jättää ns. ”lepäämään” (ei tarvitse maksaa vastiketta).
    – tai voi myös maksaa vastikkeen ja antaa pelioikeuden vuokralaiselle.

    ”ArnoldPalmer’ille:lle” voisi sanoa että kun golfyhtiöllä ei ole vastikepakkoa niin tuskinpa lienee kovin suurta pelkoa yllättävistä lisäkustannuksista. Varsinkin kun kaikki faciliteetit on maa-aluetta myöten jo valmiiksi rakennettuina ja maksettuna(=velaton yhtiö).
    – toisekseen kun osakkeesta ei koidu pakollisia maksuja niin eipä myöskään eroonpääsemisellä ole kiirettä.
    – toki osaketta hankittaessa on hyvä aina selvittää mitä osakkeeseen/osakkuuteen liittyy (=etuja sekä mahdollisia velvoitteita)

    En tiedä MTG:n osakkeen hintatasoa mutta yleisesti ottaen golfosakkeet ovat olleet varsin edullisia.
    Varsinkin suhteutettuna osakkaana pelaamisen etuihin ja vertailtaessa muihin pelitapoihin/-oikeuksiin.

    #1300024 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    1) Liittyykö osakkeen omistamiseen jotain muita rahallisia velvoitteita (kuten rahoitusvastike) jonka joutuu maksamaan riippumatta siitä käyttääkö osaketta vai ei?

    Tuleeko mieleen esimerkkiä sellaisesta kenttäyhtiöstä, jossa peli- ja äänioikeuttu osake ei olisi rahoitusvastikevelvollinen?

    Kysyn tätä ihan puhtaasti uteliaisuuttani, koska terve järki sanoo, että jokainen tuommoinen osake joutuu osallistumaan kentän rahoittamiseen, vaikkei joudukaan rahoittamaan toisten pelaamista (siis vuotuisen pelivastikkeen muodossa).

    #1300037 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    KL1: Tuleeko mieleen esimerkkiä sellaisesta kenttäyhtiöstä, jossa peli- ja äänioikeuttu osake ei olisi rahoitusvastikevelvollinen?

    Itselläkin sattuu olemaan erään tällaisen golfyhtiön osake ja ihan tarkoituksella hankittuna. Aikoinaan kyseisen kentän rakentaminen rahoitettiin käytännössä täysimääräisesti osakeannilla.
    – silloin kun käytän siellä pelioikeutta maksan hoitovastikkeen (muita vastikkeita ko. kentällä ei ole koskaan ollutkaan)
    – kyseisen osakkeen pelioikeus on ollut myös vuokrattuna (jolloin tietysti hoitivastike on maksettu)
    – on myös ollut kausia jolloin ko. osake on ollut ”lepäämässä” (siis vastiketta ei ole maksettu)
    – kyseisen osakkeen ns. markkinahinta on nykyisin suurempi kuin sen hankintahinta (joskus viime vuosituhannen puolella)
    – yhtiöllä ei ole edes teoreettista mahdollisuutta periä rahoitusvastikkeita (yhtiöjärjestyksen perusteella) eikä sellaista määräystä ole mahdollista lisätä yhtiöjärjestykseen, ilman osakkeen/osakkaan suostumusta (Oy-laki 5.luku/29§, 2 mom.)

    En viitsi kertoa kyseisen vanhan ja arvostetun golfyhtiön nimeä. Sen taloudellinen tilanne on ollut aina hyvä/vakaa ja hoitovastike on mielestäni varsin edullinen. Eikä tämä ole suinkaan ainoa kaltaisensa.

    #1300041 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Kyse on siis yhtiöstä, jossa ei rahoitusvastikkeita peritä koskaan, jos oikein ymmärsin? Kaikki varojen keruu tapahtuu siis hoitovastikkeen kautta, sellaisia toki on. Minä olin kyselemässä sellaisen yhtiön perään, jossa kausi- ja rahoitusvastike on erotettu toisistaan. Yleensä sellaisessa tapauksessa rahoitusvastike on maksettava, vaikka hoitovastike olisikin sidottu pelioikeuden käyttöön, ts. ei olisi pakollista hoitovastiketta.

    Mielenkiintoista kuitenkin oppia, että on yhtiöitä, joissa ei ole pakkovastiketta ja silti varojen keruu tapahtuu pelkän hoitovastikkeen kautta. Voisin kuvitella, että sellaisella yhtiöllä on muita tulonlähteitä, muuten voivat investoinnit jäädä tekemättä. (Itse asiassa, arvaan mistä yhtiöstä on kyse ja sen vuoksi myös tiedän miten rahoittaminen tapahtuu. Kyse on aivan erityislaatuisesta kenttäyhtiöstä, jollaista ei Suomessa ole toista… ja tuskin koskaan tuleekaan…)

    #1300055 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Oy:n osakkeeseen ei kaiketi voi liittyä muita velvotteita kuin ne, mitkä on yhtiöjärjestyksessä mainittu. Eli jos yhtiäjärjestyksessä ei ole sanottu vastikkeesta mitään, ei sitä kiketi voida periä muuten kuin, jos kaikki osakkaat ovat sille antaneet suostumuksensa.

    Käsittääkseni Nevas (Golf Exclusive) on perinteisesti ollut yhtiö, jossa ei ole mitään vastikevelvoitetta – siis ei myöskään rahoitusvastikevelvoitetta.

    #1300061 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    ”ArnoldPalmer’ille:lle” voisi sanoa että kun golfyhtiöllä ei ole vastikepakkoa niin tuskinpa lienee kovin suurta pelkoa yllättävistä lisäkustannuksista.

    Niinkö…? EDIT: on nämä helvetin hienoja nämä gloffaren analyysit… toivottavasti kukaan ei tee päätöksiä niiden pohjalta ennen tutustumista yhtiöjärjestykseen…

    Olisi mielenkiintoista saada suoriin kysymyksiin MTG:n suora vastaus:
    1) Peritäänkö tällä hetkellä erillistä rahoitusvastiketta?
    2) Jos kentän perusparannukseen joudutaan investoimaan ja joudutaan ottamaan velkaa niin eikö tästä peritä rahoitusvastiketta kaikilta osakkeenomistajilta riippumatta siitä onko pelioikeus aktivoitu vai ei? Vai maksavatko investoinnin ainoastaan pelioikeuden aktivoineet osakkeenomistajat – ei ihan taida mennä näin…

    Eikös juuri tästä mittavasta kentän perusparannuksesta aiheutunut Nordcenterissa ongelmat?

    Edit: MTG sivuilta löytyy yhtiöjärjestys v.2010. C sarjan osakkeita on 1000 kpl ja ne antavat yhden äänen per osake. D sarjan osakkeita on 100 kpl ja ne antavat 20 ääntä per osake. Näin ollen D sarjan osakkeilla on tarvittava 2/3 enemmistö esim. yhtiöjärjestyksen muuttamiseen. Lisäksi yhtiöjärjestyksessä todetaan, että jos kuluja ei saada katettua vastike- ja pelimaksutuotoilla, voidaan kaikilta osakkeenomistajilta periä rahoitusvastike investointien kattamiseksi. Tämä teksti on ristiriidassa MTG hallituksen yllä olevan viestin kanssa. Ehkä heillä on uudempi yhtiöjärjestys, mutta sitä ei jostain syystä löydy heidän kotisivuilta. NIIN TAI NÄIN EI HYVÄ NÄIN.

    https://meriteijogolf.com/osakkaat/yhtiojarjestys/

    #1300063 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Itse asiassa, arvaan mistä yhtiöstä on kyse ja sen vuoksi myös tiedän miten rahoittaminen tapahtuu. Kyse on aivan erityislaatuisesta kenttäyhtiöstä, jollaista ei Suomessa ole toista… ja tuskin koskaan tuleekaan…

    Kun hoitovastike on 1950 € per osake niin sillä hoituu jo perusparannusinvestoinnitkin.

    #1300078 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    – yhtiöllä ei ole edes teoreettista mahdollisuutta periä rahoitusvastikkeita (yhtiöjärjestyksen perusteella) eikä sellaista määräystä ole mahdollista lisätä yhtiöjärjestykseen, ilman osakkeen/osakkaan suostumusta (Oy-laki 5.luku/29§, 2 mom.)

    En viitsi kertoa kyseisen vanhan ja arvostetun golfyhtiön nimeä. Sen taloudellinen tilanne on ollut aina hyvä/vakaa ja hoitovastike on mielestäni varsin edullinen. Eikä tämä ole suinkaan ainoa kaltaisensa.

    Nyt alkoi todella kiinnostaa. Monissa yhtiöjärjestyksissä on tosiaan maininta, että pelaamiseen liittyvää vastiketta ei peritä jos osaketta ”lepuutetaan”.

    Sen sijaan kaikissa (15-20 kpl) joita googletin on maininta, että mikäli pelimaksut ym. tuotot eivät riitä kattamaan kuluja, on osakkeenomistaja velvollinen maksamaan hoitovastiketta. Riippumatta siitä pelaako vai ei. Näin myös esim. ERGssä.

    Jotta gloffare sinun uskottavuutesi edes joltain osin säilyisi niin kerro vaikka parin sellaisen kentän nimi, jossa kulut katetaan VAIN pelioikeuteen liittyvillä maksuilla ja muilla tuotoilla EIKÄ osakkeenomistajalta yhtiöjärjestyksen mukaan voida periä erillistä hoitovastiketta. Jään odottamaan mielenkiinnolla.

    #1300108 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En ole gloffare, mutta olisikohan tuo sellainen yhtiöjärjestys, jota ArnoldPslmer kaipasi:
    Alastaro golfin yhtiöjärjestys

    #1300109 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    En ole gloffare, mutta olisikohan tuo sellainen yhtiöjärjestys, jota ArnoldPslmer kaipasi:
    Alastaro golfin yhtiöjärjestys

    Ei välttämättä ole.

    Tuon yhtiöjärjestyksen mukaan hoitovastikkeen suuruudesta päättää yhtiön hallitus jonkin mystisen ’yhtiökokouksen hyväksymän ohjesäännön perusteella’. Ko. ohjesääntö ei ollut tässä näkyvillä, joten sen sisältöä voi vain arvailla. Tarkoittanee kuitenkin sitä, että hoitovastikkeen suuruudesta päätetään joka vuosi erikseen (kuten kaiketi jokaisessa kenttäyhtiössä) ja tarvittaessa sitä korotetaan. Joissain yhtiöissä peritään ylimääräinen hoitovastike, joissain toisissa hoitovastiketta korotetaan. Lopputulema taitaa olla sama, elikkä osakkaat maksavat, Alastaron tapauksessa mahdollisesti (siis näkemättä tuota mystistä ohjesääntöä) vain ne, jotka pelioikeuttaan käyttävät. Tässä toki mennään varsin nopeasti semantiikan puolelle. Jos ja kun yhtiöjärjestys ei salli ylimääräisen hoitovastikkeen perimistä, niin mikäs sen yksinkertaisempaa kuin päättää hoitovastikkeen korottamisesta.

    Tämä viimeinen lausuma tekeekin kenttäyhtiön taloudenpidon mielenkiintoiseksi. Jos syksyn yhtiökokouksessa päätetään hoitovastikkeen korottamisesta, niin saattaapi olla, että maksajien joukko yllättäin pienenee, mikä aiheuttaa budjettiin alijäämän. Millä se paikataan? No, useimmilla kentillä käyttäjäkunta lienee siinä määrin vakiintunut, ettei suurta joukkopakoa pääse syntymään, mutta kunhan tuli tässä asian pohdiskelun yhteydessä mieleen.

    Miten muuten mahtaa olla, saako yhtiö periä rahoitusvastiketta, jos rahoitusvastikkeesta ei ole mitään mainintaa yhtiöjärjestyksessä, eikä samaisessa yhtiöjärjestyksessä erikseen kielletä ylimääräisten vastikkeiden perimistä? Ja onko ylipäätään niin, että erilaisten maksujen periminen tulee erikseen sallia yhtiöjärjestyksessä? Golfkenttäyhtiö ei toki ole asunto-osakeyhtiö, mutta jälkimmäisessä ylimääräisen vastikkeen periminen on kaiketi sallittua, vaikkei asiasta ole yhtiöjärjestyksessä mainintaa, sillä vältetään veroseuraamukset varojen keräämisessä.

    #1300110 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    River Golf Oy:n yhtiöjärjestyksestä ei edes löydy sanoja hoitovastike tai rahoitusvastike, eikä sellaisia ole yhtiön runsaan 30-vuotisen olemassaolon aikana koskaan kerätty. Nokia River Golf ry kerää jäseniltään jäsenmaksut ja käytössä olevista pelioikeuksista kausimaksun. Lepäävistä pelioikeuksista ei tarvitse maksaa mitään.

    #1300111 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Kuka päättää Riverin kausimaksun suuruuden?

    EDIT: Siis hetkinen! Ry kerää kausimaksut?? Ei kai? Mistä Oy saa rahansa? Tilittääkö ry kausimaksut Oy:lle..?

    #1300113 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Nokia River Golf on yhteisö, jossa toimivat Nokia River Golf Ry ja River Golf Oy. River Golf Oy omistaa maat sekä vuokramaiden vuokrasopimukset, rakennukset ja golfkentän sekä vastaa investointien rahoituksesta. Kaikki arjen toiminnot tapahtuvat Nokia River Golf Ry:n toimesta ja esimerkiksi kaikki työntekijät saavat palkkansa ry:ltä. River Golf Oy:llä ja Nokia River Golf Ry:llä on keskinäinen vuokrasopimus, jolla määritellään kentän, rakennusten ja maa-alueiden vuokrauksen ehdot. Tämän sopimuksen mukaisella vuokratuotolla River Golf Oy hoitaa kaikki taloudelliset velvoitteensa (kuten investointien rahoituksen kulut). Erittäin tärkeää on, että molemmat hallitukset tekevät työtä Riverin yhteisön eteen

    #1300114 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    En ole NRG:n jäsen, en edes pirkanmaalainen. Yhteisön sivuilta löytyi yllä oleva teksti strategiaseminaarista. Samoin oy:n (lyhyt) yhtiöjärjestys ja ry:n säännöt. Ja tiedot kaikista jäsen- ja kausimaksuista jne.

    #1300123 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Olisi mielenkiintoista saada suoriin kysymyksiin MTG:n suora vastaus:
    1) Peritäänkö tällä hetkellä erillistä rahoitusvastiketta?
    2) Jos kentän perusparannukseen joudutaan investoimaan ja joudutaan ottamaan velkaa niin eikö tästä peritä rahoitusvastiketta kaikilta osakkeenomistajilta riippumatta siitä onko pelioikeus aktivoitu vai ei? Vai maksavatko investoinnin ainoastaan pelioikeuden aktivoineet osakkeenomistajat – ei ihan taida mennä näin…

    Eikös juuri tästä mittavasta kentän perusparannuksesta aiheutunut Nordcenterissa ongelmat?

    Edit: MTG sivuilta löytyy yhtiöjärjestys v.2010. C sarjan osakkeita on 1000 kpl ja ne antavat yhden äänen per osake. D sarjan osakkeita on 100 kpl ja ne antavat 20 ääntä per osake. Näin ollen D sarjan osakkeilla on tarvittava 2/3 enemmistö esim. yhtiöjärjestyksen muuttamiseen. Lisäksi yhtiöjärjestyksessä todetaan, että jos kuluja ei saada katettua vastike- ja pelimaksutuotoilla, voidaan kaikilta osakkeenomistajilta periä rahoitusvastike investointien kattamiseksi. Tämä teksti on ristiriidassa MTG hallituksen yllä olevan viestin kanssa. Ehkä heillä on uudempi yhtiöjärjestys, mutta sitä ei jostain syystä löydy heidän kotisivuilta. NIIN TAI NÄIN EI HYVÄ NÄIN.

    En liity mitenkään MTG:hen, mutta minusta MTG:n vastaus oli tähän hetkeen aika selvä rahoitusvastikkeen osalta. Ainakin minusta olisi aika outoa, jos perittäisiin rahoitusvastiketta, vaikka yhtiöllä ei vastauksen mukaan ole pitkäaikaista lainaa.

    Tämä ei ole mitenkään kuitenkaan ristiriidassa sen kanssa, etteikö jossain tilanteessa voitaisi periä rahoitusvastiketta, koska vastauksessahan otettiin kantaa vain nykyhetkeen. Tai sitten en osaa etsiä rivien välistä jotain sivumerkityksiä Arnoldin tapaan.

    #1300147 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Silloin kun golfyhtiön perusfasciliteetit (kenttä, maa-alueet, rakennukset ja kalusto) on rakennettu ja saatu täysimääräisesti maksettua ei ole erityisen todennäköistä että jatkossa syntyisi uusia tarpeita suuriin ja kustannuksia aiheuttaviin perusinvestointeihin.
    – monissa yhtiössä yhtiöjärjestyksessä mainitut (pakollisest)rahasto-/rahoitusvastikkeet ovat käytännössä olleet tarpeellisia rakennusvaiheen aikana. Kun velat on maksettu (tai jos niitä ei ole edes ollutkaan) niin tuskinpa syntyy myöhemminkään tarvetta uudelle valanotolle.

    Käytännössä golfosakeyhtiö on samanlainen liiketoimintaa harjoittava osakeyhtiö kuin kaikki muutkin. Toimintaansa varten sen täytyy hankkia tarvitsemansa käyttöpääoma. Luonnollisesti maksajina ovat palveluiden käyttäjät.
    – osakkaat osallistuvat kenttäyhtiön kustannuksiin hoitovastikkeen muodossa ja yleensä kaikkein edullisimmalla tavalla.
    – sekä kaikki muut joilta peritään greefee tai erilaisia muita pelimaksuja.
    – yleensä kenttäyhtiöllä on myös muita tulonlähteitä, ravintolapalvelut, sponsorituottoja, business-tapahtumien myyntiä, proshop jne. myyntiä, golfautojen vuokraus, erilaisten tilaisuuksien järjestämisiä, mahdollisia kurssituottoja jne. jne.
    – monet saavat myös lisätuottoja esim. kultakortti-myynnistä jne.

    Kustannuspuolella taas ovat
    – kentänhoito, rakennusten, kaluston jne. ylläpito-/hoitokulut
    – ja kaikki muukin mikä kuuluu alan normaaliin liiketoimintaan.

    Asiallisesti ja taloudellisessa mielessä terveellä pohjalla toimivassa yhtiössä kaikki toiminnalliset kustannukset katetaan sekä hoitovastikkeilla että liiketoiminnan muilla tuotoilla.

    Se seikka, pitääkö osakkaiden maksama hoitovastike olla ns. pakollinen tai vapaaehtoinen (=siis osakas vapautettu hoitovastikkeesta jollei pelaa) on hieman kaksitahoinen asia.
    – tietysti on selkeätä ettei osakkaan tarvitsisi maksaa hoitovastiketta jollei hän pelaa kentällä.
    – toisaalta golfosakeyhtiö ylläpitää ja hoitaa (yhtiölle aiheutuu siitä kustannuksia) fasciliteetteja pidemmällä aikajänteellä kuin yksi pelikausi.
    – itseasiassa pelaaminen on vain yksi osa kokonaisuutta. Yhtiö huolehtii joka tapauksessa siitäkin että kaikkien osakkaiden omaisuus säilyy hyvässä käyttökunnossa, säilyttää arvonsa jne.
    – tästä viimeksimainitusta syystä hyväksyn myös pakollisen hoitovastikkeen. (lisäksi hoitovastike on yleensä aika pieni kuluerä moneen muuhun verrattuna)
    – aivan vastaavasti kuin pakolliset kulut ja kustannukset joita käytännössä liittyy myös kaikkeen omistamiseen (kesämökin verot, vakuutukset, sähkölaskut jne. veneen laituripaikat ja vakuutukset, MP:n vakuutukset jne.jne.)

    Ehkä pakollinen hoitovastike on omiaan lisäämään myös osakkeen likviditeettiä. Jos osake käy jostain syystä tarpeettomaksi niin siitä olisi hyvä luopua. Näin hoitovastikkeen maksu siirtyy aina uuden ja aktiivin käyttäjän huoleksi. Osakkeiden hintataso on nykyisellään niin edullinen ettei sen pitäisi olla juurikaan esteenä aktiiviharrastajalle.
    – luonnollisesti osakeyhtiöiden tulisi omassa toiminnassaan ymmärtää talouden realiteetit. Käyttöpääoma pitää kyetä hankkimaan markkinaehtoisesti.
    – palveluiden tulee olla laadultaan sekä hinnoiltaan kilpailukykyisiä
    – taloudellisesti hyväksyttävään toimintatapaan ei kuulu se että osakkaita pidetään ikäänkuin ”perälautana” huonosti hoidetulle liiketoiminnalle.
    – siis esim. niin että osakkailta peritään pakollisia ja muita pelaamisen vaihtoehtoja kalliimpia maksuja.

    Erittäin hyvää esimerkkiä näyttää jo aiemmin referoitu Alastaro golf Oy.
    – kyseisen yhtiön taustalta löytyy osaavat ja vastuullisesti toimivat yrittäjät
    – palvelujen laatu on pidetty sellaisena että se houkuttelee niin osakkaat kuin muutkin Asiakkaat käyttämään niitä
    – vanhojen sekä uusien osakkaiden on helppo sitoutua oman kotikentän tarjoamiin palveluihin.

    Otetaanpa tähän lyhyt lainaus ko. Alastaro Golf Oy:n yhtiöjärjestyksestä:

    Pelioikeuden käyttämisen edellytyksenä on, että osaketta rasittavat hoitovastikkeet on korkoineen maksettu yhtiölle. Osakkeisiin ei liity vastuita yhtiön veloista ja rahoituksesta. Yhtiö vastaa yhtiön lainojen lyhennyksistä sekä muista rahoituskuluista.

    Alastaro Golf Oy, yhtiöjärjestys (linkki)

    Vastauksena ”ArnoldPalmer’ille”, tämä ei suinkaan ole ainoa golfosakeyhtiö joka toimii samalla tavalla talouden realiteetit huomioiden, avoimesti ja markkinaehtoisesti. Tiedän toki että useiden kenttäyhtiöiden säännöissä (=yhtiöjärjestys) on maininta osakkaan vastuista yhtiölainojen/rahastojen osalta. Se ei suinkaan tarkoita että sellaisen kenttäyhtiön toiminta (tai taloudenhoito) olisi jotenkin huonoa tai epäluotettavaa.

    P.S. pahoittelen että vastaukseni menee hieman topic’in ohitse (=Meri-Teijo) muttei minulla ole mitään pahaa sanottavaa MTG:sta. Päinvastoin, olen siellä vieraillut jo kolmella eri vuosikymmenellä. Kenttä on hieno ja palvelu aina hyvää. Toisekseen en ole myöskään Alastaron osakas. Sielläkin olen ilokseni päässyt pelaamaan lähes joka kesä.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
Vastaa aiheeseen: Meri-Teijo

Etusivu Foorumit Yleistä Meri-Teijo