-
JulkaisijaArtikkelit
-
Ovatko Major-kentät liian vaikeat. Maailman huiput pelaavat pitkälti yli parin, kun ’tavallisessa tour-kisassa’ paukutellaan birkkuja. Onko mielekästä seurata kisaa jossa vähiten virheitä tehnyt kaveri voittaa? Kaikki tekevät silloin tällöin birkkuja, mutta se joka tekee vähiten virheitä tai onnistuu pelastamaan parit hankalista paikoista menestyy. Onko hyökkäävä pelityyli tuhoon tuomittu jo ykkösteellä? Eihän golf ole lyöntipituuskilpailu, mutta rajansa kaikella.
NimetönEivät ole.
Kyllä majoreissa saa olla huippumiehillä erilainen tutina, kuin muissa -20 tai jotain lyöntiä kisoissa.
Syvät raffit, pahat bunkkerit ja liukkaat vaikeat greenit kaikki kuuluvat majoreihin.
Onko sitten nautinto katsoa kisoja, joissa 30-40 ukkoa on alle parin?
Tuo on just oikea suuntaus, että ammattilaisetkaan ei paukuta jokaisella kentällä pirkkoja toisensa perään. Heistäkin tulee tavallisia kuolevaisia golffareita tuolla Major kentillä. Niinku me klubituupparitkin ollaan.
Aika tylsää katsottavaa se peli on toureilla kun kerta toisensa jälkee pelataan parilla lyönnillä päälle ja tehdään pirkko taikka iikeli. Paljo mielenkiintoisempaa on seurata peliä jossa ammattilaisetkin ovat metsässä ja pahasti. Ja tottakai se voittaa joka tekee vähiten virheitä. Kaikissa kilpailuissahan se on niin. Voittaja on se joka tekee ehjän suorituksen ilman suuria mokia.
Kaikissa kilpailuissahan yleensä parhaiten pelannut voittaa?? Tällöin hän on myös tehnyt vähiten virheitä.
Tämän vuoden Majoreissa ovat kentät olleet sellaisia, joita niiden pitäisi olla, eli vain parhaat pelaavat alle parin. Tämän vuoden Majoreissa poikkeuksena oli US Open, jossa pelasi paljon pelaajia alle parin, mutta sielläkin voittaja oli -8. Kaikissa muissa on korkeintaan seitsemän pelannu alle parin. Mastersissa juuri 7, British Openissa vain 1 ja PGA Championshipissä pelasi 3 pelaajaa alle parin. Tällästähän kilpailu mielenkiintoisimmillaan on seuraamisen kannalta.
Eihän sitä hyökkäävää pelityyliä ole tuomittu, mutta ei sitä kannata käyttää, kun kentät on virittetty melkolailla huippuunsa ja raffit ovat sellaisia, joita ei Suomen kentiltä löydy mistään… Jos sinne joutuu, saa paariin olla todella tyytyväinen.
Tällaisia kenttien pitääkin olla. Vähän outo näkökulma että hyökkäävä pelityyli olisi tuomittu vaikealla kentällä. Voittaakseen sielläkin pitää hyökätä, mutta ei joka väylällä. Pitää tehdä oikea päätös milloin hyökätä ja milloin ei.
Birkuntekokilpailuissa hyökätään joka väylällä ja pidetään pituuslyöntikisat tiiltä. Taktisesti se on paljon köyhempää pelattavaa ja katsottavaa.
Ei ne saa mitään puhtaita puttikisoja olla. Mitä järkeä siinä on, että kaikki on kahdella päällä (par 4 ja par5) ja sit katotaan kenellä putti kulkee. Haastava kenttä on haastava siksi, että riskejä voi ottaa, mutta ne joko kannattavat tai eivät. Jos huonosta löynnistä ei rangaista tai hyvästä ei palkita, niin mistä ne erot tulevat?
Ei Oak Hillissä ollut mitään erityisen vaikeaa kuin ainoastaan 20 metriä leveät väylät ja sen jälkeen yli 10 senttinen karheikko.
Kun pelaaja päätyi bunkkeriin, oli hänellä useimmiten mahdollisuus päästä perille erittäin onnistuneella lyönnillä. Jos taas joutui väylältä sivuun vain metrinkin ja raffiin, ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lyödä wedgellä pois raffista. Eli raffi antoi heti yhden lyönnin lisää ja bunkkerit vain osan lyönnistä.
Mielestäni tilanne ei ole oikein!
Nyt ei annettu mitään mahdollisuutta sellaisille pelaajille, joilla on pitkät 50/50 draivit ie Daly.
Nyt ei mielestäni mitattu muuta kuin taitoa/säkää miten pysyt väylällä paineen alla.
Vaikka viheriöt olivat nopeat, ne olivat kuitenkin vastaanottavat, eli pallon pystyi pysäyttämään griinille. Tällöin pallon pomputtelu viheriölle ei ole vaihtoehto. Taas vähennettiin taidon ja sopeutumisen vaikutusta tulokseen. Ainoastaan amerikkalainen tyyli korkeine lähestymisineen oli hyväksyttävää!
Toisin oli The Openissa. Siellä nähtiin sentään lirutteluja griineille ja väylät ja griinit oli kivikovat. Harmi vaan, että väylät olivat aivan aavistuksen liian kapeat. Kuitenkin vain 5 metriä kapeammat normaalista leikkauksesta.
Mielestäni kenttä ei ollut vaikea. Raffit olivat yli vaikeat!!
Haluaisin vain muistuttaa Villeä siitä, että golf on tarkkuuslaji, ei pituuslyöntikilpailu. Ei kai ole tarkoitus, että lyödään mahdollisimman pitkiä draiveja lentokentän kokoisilla väylillä, jolloin voi roiskia mihin saattuu?
Kyllä peli strategiaan kuuluvat mailavalinnat kontra väylien leveys ja pituus. Ja griinit: jollain kentillä ne vain on tienattava eli niitä ei saa ’ilmaiseksi’ rullimalla. Vielä kerran: golf on tarkuuspeli.
Kovin on pojalla kapea näkemys siitä, mitä tarkkuudella tarkoitetaan.
Ihan tiedoksi, että PGA Tour on vääränään pelaajia, jotka ei halua lähteä pelaamaan Openia ihan vain sen takia, että heillä ei ole lyöntivalikoimassaan kuin yksi lähestymislyönti sadasta metristä. Se ei riitä alkuunkaan links-kentillä, jossa saman matkan saattaa joutua lyömään milloin wedgellä, milloin rauta-5:lla, vaikka tuulta ei olisikaan.Oli mielestäni erittäin mielekästä seurata kisaa, missä ratkaisi kokonaisuus, eli tarkkuus, pituus ja varmuus. Raffinhan on tarkoituskin olla paikka, josta ei ole hyvä lyödä.. Mitä iloa on raffista, josta ammattilainen lyö 180 metristä lipulle ja puttaa pörön?
Kyllä tämä on mielestäni suuntaus mihin pitäisi mennä myös perus tour-kilpailuissa. Hiipuisi hieman tämä älytön välinekehitys ja keskityttäisiin taas enemmän itse peliin. Ei golf ole mielestäni peli missä par 4 lyödään avauksella greenin kanttiin ja puttaillaan pari kertaa tai missä par 5 lyödään tokalla päälle, ilman että on olemassa edes vesiesteet tai out:in riskiä.
Ja miksi hyökkäävä pelityyli olisi tuomittu?? Hyökkäävän pelinhän pitääkin olla semmoista, että jos ei onnistu riskissään, niin tulee rangaistus.. Se että jonkun pelityyli on jatkuvasti hyökkäävä ei saa tarkoittaa sitä että hän pelaa jakuvasti hyvin..
Mitä tarkoittaa liian vaikea?. Mitä merkitystä on kentän par luvulla?
En tiedä mitä Oak Hillin kentän par on mutta arvelen että esimerkiksi 17 reikä pelataan par 5. Tämä tarkoittaa että kentän par lukua muuttamalla saadaan yli/alle tulosluettelo näyttämään erilaiselta. Esimerkiksi Talma Finnish Challengessa jos väylä 8 (par 5) olisi pelattu pitkänä par 4 niin olisi näyttänyt että pelaajat eivät pärjää kentän par luvulle. Loppujen lopuksihan on kysymys kentästä jossa on 18 reikää ja jonka kiertämiseen yritetään käyttää mahdollisimman vähän lyöntejä. Nykygolfissa kentän pituus on ratkaisevin tekijä. Jokainen voi ajatella asian niin että eihän kenttä ole sama par 72 kenttä jos se pelataan punaisilta sinisiltä keltaisilta tai valkoisilta teeltä.
Eli unohdetaan paarit ja yli/alle jutut vertailtaessa kenttiä toisiinsa ja keskitytään saamaa selvyys voittajasta aina kulloisellakin kentällä.
No kylläpäs täällä nyt tyrmätään yksimielisesti avaajan esittämä väittämä, vaikka siinäkin ainakin totuuden siementä on.
Mistä johtuu, että viime aikaiset Majorit ovat järjestään saaneet yllätyskärjen. Kyllä alkaa hieman vaikuttaa siltä, että nuo kävelypolun levyiset väylät antavat tuurillekin vähän liikaa tilaa. välillä ihan hyvät draivit menevät huonoista pompuista raffiin ja hyvällä tuurilla taas päinvastoin. Ainakin varman päälle pelaten pitäisi löytyä hieman selvemmät tähtäyspisteet väylille, siis niihin vähän enemmän tilaa.
Tai sitten ei, mitäs löit raffiin….
Minusta on ihan samaa onko voittajan tulos -4 tai -24.
Harmittavinta on se, jos rangaistukset huonosta lyönnistä ovat niin kovat että pelaajat pelaavat vain ’varman pälle’.
Ei uskalleta lyödä lähestymislöntejä lippua kohti vaan lyödään greenin keskelle ja toivotaan että joku putti menisi sisään.
Korkeat raffit heti kapean väylän tai greenin vieressä, ja joka puolella joka reiällä.
’keskelle greeniä, kaksi puttia ja toivotaan että kaveri tekee virheen’-golfia on TYLSÄÄ.
…ja tästähän oli malliesimerkki Micheelin lähestyminen viimeiselle greenille.
Viimeksi oli ainakin tulosten valossa aika sopivan vaikea. Varmaa on että paras voitti.
Ei ole mitään järkeä että voidaan kiskoa driveja hullun lailla, kunhan vaan saa lentämään pitkälle ja suurinpiirtein oikeaan ilmansuuntaan. Siitä sitten birdietä tekemään, vaikka pallo jäi raffiin tai tai pomppasi jonkun katsojan päästä. Tällaistako on hyökkäävä pelityyli?
On ehdottomasti oikein että raffit ovat sellaisia ettei sieltä pystytä lyömään spooneilla tai pitkillä raudoilla. Samoin greenien ympärillä voi hyvin olla heti foren jälkeen paksumpaa ruohoa. Väylät näillä kentillä ovat todella kovat ja antava pitkiä rulleja. Tämän lisäksi niiltä saa lyötyä kunnon spinnit lähestymisiin. Greenitkin oli ainakin sen verran kunnossa ettei pallot puteissa paljoa pomppineet. Kyllä näillä eväillä pystyy saamaan hyvistä suorituksista etua ja vastaavasti huonoista tulee rankaisua.
Kyse on maailman parhaista pelaajista, joten tässäkin mielessä kenttienkin pitää olla hieman tiukemmiksi viritettyjä kuin tavallisille klubituuppareille.
Yleensä näissä PGA-kisoissa pallot löytyvät vaikka raffit ovatkin tavanomaista pidempia. Hyvä näin.
Golf on hyvin yksinkertainen peli ja parin tekeminen onnistuu aina, jos osaa pelata väylän oikein. Birdie syntyy, useimmiten, kun ripaus onnea lähestymislyönnissä lisätään hyvää pelitaitoon.
No tietysti olosuhteet vaihtelevat ja ovat osaltaan aiheuttamassa virheitä, aivan kuten tieliikenteessäkin.
Siis koko peli perustuu siihen ettei tehdä virheitä. Jos tämä ei sovi jollekin ihmiselle, ei kannata vaivata itseään golfin pelaamisella tai seuraamisella. Sähly saattaisi sopia paremmin.
Micheelin lähestyminen viimeisellä oli kuulemma tasan 174 yardia. Kuulemma juuri se matka, jonka hän lyö rauta-7:lla. EI ollut mitään hätää. Piti lyödä normaali suoritus niin mitta on tasan sitten vaan suunta kohdalleen!
Vaatiihan se taitoa, mutta sen osaa 1000 pelaajaa maailmassa. Annetaan vaan suosikkimaila ja tarkka matka.
Vieraspelaaja ja venäläisen kirjallisuuden mahtimies puhuvat asiaa siitä, millaista hyvän golfin pitäisi olla!
Links golf jyrää!
NimetönOlitko ihan tosissasi? ?:-]
Kuinkahan moni niistä sun 1000 pelaajasta tekee saman Majorkisan vikalla reiällä,vaikka olis kuinka suosikkimaila ????? Paineet on pikkasen toista luokkaa kun kotikylän pikkukisoissa ! Halooooo
Villeeeee.
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)
Esillä 19 viestiä, 1 - 19 (kaikkiaan 19)