Aihe: Mailan vaihto - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

Mailan vaihto

Etusivu Foorumit Säännöt Mailan vaihto

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • GP

  Minulla on kierroksen alussa mukana 14 mailaa. Saanko kierroksen puolivälissä käydä vaihtamassa ehjän putterin toiseen?

  En löytänyt tähän sopivaa sääntökohtaa. 4.1b(3) sanoo että kadonnutta tai vaurioitunutta mailaa ei saa korvata, mutta voiko ehjän mailan ensin poistaa pelistä ja sitten lisätä mailan 4.1b(1) mukaisesti?

  KL1

  Ei onnistu. Ainoa tapaus, jossa saat vaihtaa mailasi kesken kierroksen, on että ulkopuolinen tapaus aiheuttaa mailasi rikkoutumisen. Esimerkiksi joku kanssasi pelaava henkilö (ei pelipartneri eikä cädi) istuu/astuu mailasi rikki.

  Mistä näitä idioottimaisia kysymyksiä tänne foorumille sikiää. Onko korona jo alkanut tahmoittamaan aivosoluja vai joutuuko karanteenissa pohtimaan näin syvällisiä huolen aiheita. Miksi pitää vaihtaa ehjä putteri toiseen? Vaihda ihan mennen tullen jos ehdit moisen toimenpiteen suorittaa kierroksen puolivälissä. Juoksetko autolle ja läähätät uuden putterin kanssa kymppitiille ja huomaat, että peliseura on jo menossa pitkin väylää 200 metrin päässä.

  KL1

  Minun mielestäni kysymyksessä ei ollut mitään idioottimaista. Se, ettei joku peruspelaaja kykene keksimään syitä mailan vaihtamisen tarpeeseen ei tarkoita sitä, ettei joku keksisi. Putterin vaihto voi tulla mieleen vaikkapa siksi, että tuli otettua väärä putteri bägiin ja autossa tai bägikaapissa olisi juuri niille viheriöille soveltuvampi putteri.

  Mitä tulee vaihtamisen aikatauluun, niin aika monella kentällä ysiltä kympille siirrytään klubin ja/tai parkkipaikan kautta. Eipä siinä autolla käymisessä kauan nokka tuhise. Mutta kuten sanottu, ehjää mailaa ei saa kesken kierroksen vaihtaa.

  Kl tarkennus….. Jos lähtiessä kierrokselle on ollut vähemmän kuin 14 mailaa niin saa täydentää bagiä 14 mailaan saakka. Mutta kuten aloittajalla on kysymys kun kerran oli täysi satsi mailoja niin vaihto ei onnistu.

  Pelasin reissussa yhden engelsmannin kanssa ja hämmästelin, kun kaverilla oli kaksi putteria bägissä. Hän kertoi, että toinen painavampi on hitaille viheriöille (kuten heillä kotona talvigriinit), mutta Espanjassa griinit niin nopeat, että käyttää kevyempää putteria.

  Tämä vaan esimerkki, että joillakin pelaajilla on useampi putteri ja voi tulla tilanne, että mukana on kentän olosuhteisiin nähden väärä putteri (oikea autossa). Tästä tuli mieleen lisäkysymys:

  Jos pelin alussa huomaa, että yksi maila (esim. Putteri) on väärä ja haluaa käväistä 9r jälkeen sen vaihtamassa. Pitääkö a) fyysisesti poistaa yksi maila bägistä vai b) ilmoittaa, että maila x ei ole käytössä ja poistan sen 9r jälkeen vai c) voiko vaihtaa mailan, jota ei ole käyttänyt vielä kertaakaan ?

  KL1

  Golferman, tarkennus: jos pelaajalla on lähtiessään vähemmän kuin 14 mailaa, hän ei edelleenkään saa vaihtaa ehjää mailaa toiseen. Sen sijaan hän voi LISÄTÄ bägiinsä niin monta mailaa kuin puuttuu maksimimäärästä. Jos hän päättää poistaa yhden tai useamman mailan bägiään keventääkseen, niin sen hän voi toki tehdä.

  Mutta kuten kysymksen esittäjä kertoi, hänellä oli täydet 14 mailaa bägissään ja siihen minä vastasin.

  KL1

  Jos pelin alussa huomaa, että yksi maila (esim. Putteri) on väärä ja haluaa käväistä 9r jälkeen sen vaihtamassa. Pitääkö a) fyysisesti poistaa yksi maila bägistä vai b) ilmoittaa, että maila x ei ole käytössä ja poistan sen 9r jälkeen vai c) voiko vaihtaa mailan, jota ei ole käyttänyt vielä kertaakaan ?

  Vastaan a).

  Säännöissä ei missään kohdassa kerrota mailan julistamisesta pois pelistä tilanteessa, jossa pelaajalla on vähemmän kuin 15 mailaa. Ilmeisesti lordeille ei ole edes tullut mieleen, että joku haluaisi vaihtaa mailaa ennen kierroksen alkua kuvailemallasi tavalla. Myös säännön 4.1b(1) ensimmäinen kappale käsittelee mailojen lisäämistä vajaaseen settiin, joten mielestäni kierrokselle on oikeasti lähdettävä vajaalla setillä, jotta lisääminen kierroksen kestäessä onnistuisi.

  GP

  Tapaus tuli eteen, kun puttaaminen oli etuysillä surkeaa ja halusin kokeilla, jos toinen putteri toimisi paremmin. Parkkipaikka on matkan varrella ysiltä kympille siirryttäessä kuten KL kuvaili joten viivästystä ei tullut. Mutta vanhan putterin heittäminen takaluukkuun ja uuden ottaminen tilalle bägiin ei siis ole luvallista, jos mukana on jo valmiiksi 14 mailaa. Tai mailan voi siis jättää takaluukkuun mutta uutta ei voi ottaa tilalle, vaikka mailojen määrä juuri sillä hetkellä putosi 13:een. Vai..?

  Säännöissä ei missään kohdassa kerrota mailan julistamisesta pois pelistä tilanteessa, jossa pelaajalla on vähemmän kuin 15 mailaa. Ilmeisesti lordeille ei ole edes tullut mieleen, että joku haluaisi vaihtaa mailaa ennen kierroksen alkua kuvailemallasi tavalla.

  Ei varmaan kerrota, mutta vaatisi kyllä tuomariltakin pokkaa tässä kohdassa käydä nillittämään…

  Jos julistaa samalla analogialla ennen ensimmästä tiipaikkaa sen yhden mailan neljästätoista pois repertuaarista niin kyllä kaiken oikeustajun mukaan pelaajalla on silloin 13 mailaa pelissä ja voi täydentää sitten yhdellä myöhemmin.

  Vai pitäisikö se yksi maila jättää lojumaan ennen ykköstiitä? Eikös juuri tähän oteta kantaa siinä ylimääräiden mailan tapauksessakin? Että voi kuljettaa mukana kunhan on selkeästi julistettu pois pelistä.

  KL1

  Olet, Arnold, täysin oikeassa, luinpa sääntöjä perin huolimattomasti. Onhan siellä sanottu kohdassa 4.1c(2) kuinka menetellä, jos juuri ennen kierrosta huomaa bägissään olevan liikaa mailoja.

  Tästä oli ennen deccari, jonka tulkinta on Mapping Summary Chartissa merkitty muuttuneeksi, vaikkei se tosiasiassa olekaan muuttunut. Katsoin pelkkää taulukkoa ja vedin väärän johtopäätöksen.

  Hyvä kun tuli selväksi, kiitos avusta.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
Vastaa aiheeseen: Mailan vaihto

Etusivu Foorumit Säännöt Mailan vaihto