26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

’Liian pitkä’ backswingi

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu ’Liian pitkä’ backswingi

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko mitään ideoita tai harjoitteita backswingin ’lyhentämiseksi’ ts. minulla menevät kädet välillä yli. Hartiakierto on ok, mutta tämä käsien liioitellun pitkä liike tekee swingistä ajoittain epävakaan. Punchaamalla kyllä saan lyötyä lyhyemmällä backswingillä, mutta silloin saattokin lyhenee. Pahimmillaan vaiva on silloin, kun tulle revittyä, lyötyä kiireellä. eli backswingi tulee tehtyä vähän liian nopeasti.

    Yleensähän tuo ’ylipitkä’ osuus tulee suoritettua pelkästään ranteilla. Näin luulisin sinunkin kohdallasi olevan koska kerrot punchaavasi lyhyellä backsvingillä ihan hyvin. Tuohonkin näet tarvitaan aktiivisia ranteita. Eli ranteet ’pakettiin’ backsvingissä niin hyvä tulee.

    ts

    Hieman olen clapin kanssa eri linjoilla.

    Oman lyhyen urania aikana en ole vielä nähnyt oikeastaan yhtään ylipitkää backswingiä. Olen kyllä nähnyt ison kasan taipuvia käsivarsia ja muuta ’kulmien vuotamista’ mikä saa tuon swingin näyttämään ylipitkältä.

    Jos ylävartalo on oikealla tavalla kallistunut kohteesta pois päin ja vasen käsivarsi ei kulje poikki rintakehän, en usko, että sinunkaan liikkuvuutesi antaa myöden ylipitkää bäkäriä tehdä. Eivät myöskään ranteet.

    Yleensä noissa tapauksissa pitää lähteä katsomaan vartalon oikeita liikkeitä ja käsi-vartalosuhdetta ja keskittyä niitten kehittämiseen.

    Älä ainakaan varsinaisesti yritä alkaa lyhentämään tuota swingiä. Todelliset syyt pitää löytää, eikä vain korjata seurauksia.

    Koita Tigerin grippiä, se vähentää ranteiden käyttöä.
    Pitkä päkäri on myös pesäpalloilijoiden ongelma, kuten minullakin, vaikea päästä pois.

    Mikä on Tigerin grippi?

    Iso Helppo kirjoitti: (26.7.2006 23:37:40)
    Mikä on Tigerin grippi?

    Interlock.

    Jos et tiä mikä se on, niin etsi jostain kirjasta, googleta, tai laita tohon foorumin hakuun.

    Nimetön

    ts:n kanssa samoilla linjoilla. (kuulosta hienolta, ikäänkuin minäkin olisin proo :-D) Usein ylipitkä onkin esim ’liian sisään” lähtevä, joka ylhäällä ’crossaa’, eli mailan varsi kääntyy poikittain kuvitellulla svingitasollaan. Kuvioon usein liittyy ’takajalan ’suoristumista polvesta ja vasemman ’pettämistä ja mahdollisesti ylipitkää lantion kiertoa, kun oikein liioitellusti yritetään kääntää selkää kohteeseen. Lantionkiertoa stabiloi hiukan leveämpi jalkastanssi ja myös jalkaterien ’harottamiskulmalla voidaan siihen vaikuttaa hiukan. Joskus Hartiankääntö onkin vajaa, mutta (oikealta lyöviltä) vasen kyynärpää pettää elitulee tuota vuotamista kuten ts mainitsi. Samoin ranteilla mulkkaamista eri tavoin esiintyy.
    Grippi kuntoon, stanssi ja kulmat kuntoon ja taakkeviennin aloitus kuntoon eli staga planelle and keep it there.
    Eli oikealle proolle taas kaikki kansa niin eiköhän se siitä!

    ts kirjoitti: (26.7.2006 23:26:40)
    Älä ainakaan varsinaisesti yritä alkaa lyhentämään tuota swingiä. Todelliset syyt pitää löytää, eikä vain korjata seurauksia.

    Kun pallon lyöminen alkoi mennä kesälomakiertueella täydelliseksi arpomiseksi, oli pakko tehdä jotain muutoksia. Ryhdyin kokeilemaan seuraavaa: rauhallinen aloitus, lyhyt 1/3-backsvingi, ’pitkät kädet’ vietynä aiempaa enemmän selän taakse, hidas downswingin aloitus, ’veto’ kääntämällä polvia ja lantiota lyönnin suuntaan, täysin passiiviset kädet, täysimittainen saatto. Edellä on pitkälti kysymys mielikuvista; oikeasti kämmenet nousevat tarkkailijoiden mukaan hartiatasoon tai hieman yli (klo 9 – 10). En ole vielä päässyt videoimaan suoritusta, joten en tiedä miltä se näyttää. Pelikavereiden mukaan swingi on rauhallinen ja helpon näköinen.

    Tuloksena edelläolevasta pallot ovat alkaneet lentää haluttuuun suuntaan ja lyöntipituus on kasvanut sekä raudoilla että puilla (draiveria lukuunottamatta). Rangella tulokset ja toistettavuus ovat erittäin hyviä, parilla koekierroksella on ollut pientä haparointia johtuen siitä, että suorituksessa on vielä liian paljon valvottavaa.

    Uskon, että lyöntimatkojen kasvu johtuu lyhentyneestä, voimakkaammasta kiihdytyksestä, jossa rannekulma säilyy suurena lähelle osumakohtaa. Suuntakontrollin parantumiseen lienee syynä käsien passivointi. Backswingin lyhentäminen on siis antanut minulle uutta uskoa asiaan, harjoittelu jatkuu tältä pohjalta.

    Samankaltasia juttuja oon koittanut omaan swingiin saada, mitä tuo 4par tuossa äsken kuvaili. Ja varmuutta lyönteihin on tullut rutkasti lisää….ja myös tuota pituutta. Pituuden lisääntyminen luonnollisesti johtuu siitä, että nyt kun swingi on vähän ’lyhempi’ ja siten paremmin kontrollissa, niin osumat palloonkin on paljon parempia.
    Epäilempä myös, että tuolla lyhemmällä, kompaktimmalla backswingilla saan kovemman mailanpäänvauhdinkin aikaseks.
    Aiemmin kun vedin tuon backswingin ’loppuun asti’, niin vasen käsivarsi antoi periksi(taipui), eli siinä tuli yksi ’liikkuva osa’ swingiin lisää—>huonompi toistettavuus.

    Mäkin olen hakenut varmuutta peliin ’lyhentämällä’ backswingiä, eli opettelemalla lyömään matalia puncheja. Mikä on ollut joidenkin pelikavereiden mielestä hauskaa (tosin hyvällä tavalla). Monesti jopa avaan jollain punchatulla rautanelosella, osuupahan (yleensä) väylälle.

    Tosin ei punchikaan näytä olevan mikään helppo lyödä, kyllä se vanhan kunnon ulkoasisään swingin saa silläkin aikaiseksi. Mutta yleensä tuho ei ole niin täydellistä kuin esim. puukolmosella lyöty pullihukki täydellä swingillä.

    Mulla on todennäköisesti maailmankaikkeuden rivoin päksvengi. Ranteet taipuu nin jotta kumautan ihteeni vasempaan nilkkaan. Tätä joskus koitin tietoisesti säädellä ja hommasta ei tullu yhtän mitn. Samoin kävi kun koitin rauhoittaa liikkeellelähtöä jonka mukamas pitäis parantaa osumaa. Hyvä kun osuin palloon. Mää tästedes aion lyyä ninku luontoni sanoo. Keskityn lähinnä kahteen asjaan: tääsillä ja oikialle! Yks lysti miltä se näyttää…

    Akseli kirjoitti: (27.7.2006 12:51:41)
    Mäkin olen hakenut varmuutta peliin ’lyhentämällä’ backswingiä, eli opettelemalla lyömään matalia puncheja.

    Ei minulla kaaret ole juurikaan madaltuneet. Jos jotain on tapahtunut, niin lentoradasta on ehkä tullut aavistuksen purevampi, eli korkein kohta on siirtynyt edemmäs.

    4par kirjoitti: (27.7.2006 9:31:31)
    lyöntipituus on kasvanut sekä raudoilla että puilla (draiveria lukuunottamatta).

    Nyt taisi löytyä ratkaisu draiveriongelmaankin. Tämänpäiväisellä kierroksella kokeilin seuraavia speksejä: loft 12, pituus 45 tuumaa, svingipaino D8 (!). Nyt alkoivat draiveriavauksetkin pysyä omalla väylällä. Ilmeisesti painavampi nuppi vakauttaa lyhyttä, nopeaa downswingiä. Pitänee vielä kokeilla E:n puolelle painotettua mailaa.

    Tämä päivä toi lisää positiivisia kokemuksia lyhyestä backswingistä: en ole koskaan ennen pelannut puolikkaalla kuutta paria (koko kierros 9 paria).

    Tuttu ongelma minullekin – pidemmän puoleinen ja pitkäraajainen kaveri varustettuna kohtuullisella liikkuvuudella… maila tuppaa painumaan yli vaakatason backswingin huipulla ja tämä taas aiheuttaa kaikenlaisia ajoitusongelmia lyöntiin. Turhauttavin neuvo on monesti kuultu ’swingaa 3/4 swingiä’ –> hankala toteuttaa käytännössä, swingi tulee todella riippuvaiseksi täydellisestä rytmistä eikä voi hyödyntää kuuluisaa X-factoria. Itse ainakin korjaisin asiaa tähän malliin:

    Grippi:
    -alemman käden peukalon ja etusormen muodostaman välin tulee pysyä tukevasti kiinni koko lyönnin ajan, testaa laittamalla tii pystyyn ko. väliin lyönnin ajaksi.
    -ylemmän käden pikkusormen ja nimettömän tulisi pitää mailasta tukevasti kiinni myös backswingin huipulla
    Kannattaa videoida swingi ja tsekata grippi backswingin huipulla

    Jalat:
    -taamman jalan polven tulisi pysyä hieman koukistettuna koko swingin ajan
    -notkea kaveri vastustaa myös etujalalla voi ylävartalon kiertoa
    Eli passiivinen tukeva stanssi

    Alkuasento:
    -pystympi selän kulma ja pysty swingi lyhentävät backswingiä

    Käsivarret:
    -älä päästä backswingissä oikeaa kyynärpäätä liian paljon selän taakse ja anna oikean käden taipua backswingissä jo aikaisessa vaiheessa (tämä toimi lopulta minulla ja selätti samalla taipumuksen lyödä sokettia). Backswingi muuttuu pystymmäksi ja lyhyemmäksi ja todella paljon tiukemmaksi.

    Toivottavasti jeesaa.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
Vastaa aiheeseen: ’Liian pitkä’ backswingi

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu ’Liian pitkä’ backswingi