23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

liiallinen crossaus

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu liiallinen crossaus

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Miten pääsisin eroon liian voimakkaasta ranteiden crossaamisesta, joka aiheuttaa välillä sietämätöntä hookia ja huonoja osumia. Oikea käsi kiertyy heti osuman jälkeen vasemman päälle, joskus jopa osumahetkellä. Pääsisikö tuosta eroon helpoiten otteen muutoksella vai jollain hyvällä svingimielikuvalla? Minulla on melko neutraali, ehkä hieman vahva ote mailasta. Oikea käsi saattaa tosin olla jopa liian heikko. Just nyt ei pääse rangelle niin pitää pohtia asiaa teoriassa. Voisiko oikean käden otteen ’vahventaminen’ auttaa vai pahentaako se vain ongelmaa? Ja händäri on vitosen alapuolella..

    Luulisi ettei se oikean käden vahventaminen ainakaan auttaisi, päinvastoin. Ehkä yrittäisin heikentää hieman vasenta jos eivät tunnu olevan balanssissa.

    Tuntuisi että oikea käsi dominoi liikaa:

    Onhan oikean etusormi hieman irrallaan muista (vähän kuin liipasimella) eikä tiukasti gripin ympärillä.

    Kokeile harjoitella välillä kahden tai jopa kolmen sormen ovelap gripillä. Eli siis nostat oikeaa kättä ylöspäin niin että pikkurillin lisäksi otat toisen tai kolmannenkin sormen vasemman päälle. Kolmen sormen ovelapillä on jo aika vaikea tehdä mitään ylimääräistä oikealla kädellä kun siitä on vain etusormi gripillä.

    Yleensä mitä olen lukenut hookin tainnuttamisesta (gripin heikentämisen lisäksi):

    Vahvassa gripissä vasemman käden ranne on taipunut vasemmalle ja tämän taipuma saisi säilyä (ainakin osittain) myös backswingin lopussa. Jos rannekulma suoristuu, voi olla hook vaaraa, jos sellaiseen on taipumusta. Sen havainnollistaa helposti kun oikaisee vasemman ranteen alkuasennossa, niin mitä tapahtuu lavalle?

    Pallo enemmän vasemmalle stanssissa. Normaali hook swingi tulee sisältä ulos, vaikeutuu jos laittaa palloa vasemmalle. Katso vaihtuuko pull-hookiksi vai josko oikenisi.

    Nimetön

    Vaikea sanoa kun ei näe, mutta tässä muutama kokelas:

    Ota rauta 6 ja asetu seinää vasten siten, että kantapäistä on noin 15 cm seinään. Svingaile siinä sitten koemielessä ja hae tuntumaa, että mailan pää on seinän vieressä back svingin huipulla.

    Hyvässä gripissä oikea käsi on kiertynyt yllättävän paljon heikkoon suuntaan.

    Koita olla release vaiheessa tekemättä yhtään iskua, anna vaan oikean käden mennä rennosti läpi.

    Lyö spoonilla täydellä svingillä vuorotellen 50 m 100 m 150 m 200 m pikku fadella vaikka koko ämpäri.

    Nimim: Tänään lähti vaihteeksi melko suoraan.

    joku wedge käteen ja vie maila taakse vaakatasoon noin vyötärön kohdalle ja siitä eteen taas vaakatasoon. Tee tämä mahdollisimman hitaasti ja luo sitä kautta mielikuva itsellesi siitä miten maila menee osuma-alueen läpi lyötilinjan suuntaisesti. Tällä tavalla saat mielestäni hyvän kuvan siitä miten ranteet kääntyvät ja onko ote oikeanlainen…

    Nimetön

    1. Mene proolle, mene suoraan proolle lukematta GP:n pöhelöitä neuvoja.
    2. Jos ainoa ongelma on liiallinen crossaus ratkaisu on helppo: crossaa vähemmän. Osuman jälkeen lantion kiertyessä loppusaentoon käsivarret ojentuvat ja kiertyvät lantion kierron mukana. Neutraalissa gripissä oikealta lyövällä oikea kämmen tai vasen kädenselkä heijastelee lavan asentoa. Keskity siihen, että oikea kämmen ei kierry yli 90 asteen. Kiertymisen määrällä voit säädellä kierrettä fadesta suoran kautta draw:hon.
    3 Koska kuitenkin liiallinen crossaus todennäköisesti on vain oire muista ongelmista, mene siis proolle 🙂 Hyviä pelejä!

    Kiitos vastauksista. Bosco olet mielestäni siinä väärässä, että näitä pöhelöitä neuvoja ei pitäisi lukea. Jotkut neuvot ovat todella hyviä, jotkut taas aivan surkeita, neuvoja pitää kuitenkin mielestäni lukea, mutta ei taas pitää niitä kaikkia totuuksina. Me kaikki lähestymme asioita eri suunnasta, jotkut oikeammasta kuin toiset, silti eri suunnista katsomalla, ja näkemyksiä vertailemalla uskon, että päästään parhaaseen lopputulokseen monessakin asiassa.

    Siinä sen sijaan olit oikeassa – todennäköisesti, että liiallinen crossaus on vain oire muista ongelmista – minä sanoisin ongelmasta. Minulla se ongelma on/oli ranteiden liiallinen aktiivisuus myös backswingissä, eli ranteet ’pettävät’ ja maila putoaa liian alas. Kun ranteet ovat liian aktiiviset ylhäällä, on niitä vaikeampi hillitä osumahetkellä. Eli rauhoitin ranteet backswingin huipulla, ja toistaiseksi näyttää, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

    Joten en mene proolle vaan ostan tusinan Pro-V-ykkösiä! 🙂

    Kait toi krossaus johtuu viime kädessä siitä, että paino jää liiaksi takajalalle. En ainakaan ymmärrä miten pystyy krossaamaan, jos paino on siirtynyt läpi. vaika on tietysti muutama muukin asia mitä en ymmärrä..

    Boscolle taas kommenttina: hommastahan menee ihan hauskuus pois (ainakin masokisteiltä), jos lähtee pron apua hakemaan. Ylipäätään ammattiauttajien vaaroista kertoo mm se tilastollinen tosiseikka, että avioliittoneuvojan luona käyvistä aviopareista huomattavasti suurempi osuus eroaa kuin niistä pareista, jotka eivät turvaudun avioliittoneuvojan apuun.

    Itse olen pelaamassa 22 kauttani ja viimeksi kävin prolla vuonna 1985 ja hauskaa mietittävää on piisannut – jopa siinä määrin, että ihan mielelläni laitan näillä ajatuksillani muidenkin swingejä tiukkaan solmuun. Ja juu, en ole avioliittoneuvojan luonakaan käynyt..

    pjs

    Muutamissa äskeisissä ketjuissa on puhuttu aika paljon (lähinnä negatiiviseen sävyyn) liiallisesta krossaamisesta ja sen aiheuttamista konsistenssiongelmista. Tämän ketjun loppuun tämä sopii ehkä parhaiten..

    Sattuipas tulemaan tälläinen Golfonlinen ’Instant Power Move’ artikkeli vastaan josta saattaa saada ajatuksia puoleen tai toiseen.

    Golfonline: Instant Power Move

    Kaikki krossaaminen on liiallista.

    Opettele kontrolloimaan svingi vartalon vasemmalla puoliskolla. Siis vasen lantio vetää kiertoliikkeellä, vasen olkapää pitää hartiat kiinni mahdollistaen svingaamisen sisältä ulos, vasen käsivarsi pysyy suorana laajaan saattoon, vasen kämmenselkä pysyy kuperana ja kohteesta oikealle mahdollisimman pitkään osuman alueella.

    Huom. en sanonut ’lyömään tai vetämään vasemmalla kädellä’.

    Harjoittele lyömällä palloa 10 cm etujalan edestä. Näin opit late-hittingin (joskus) ja lapa sulkeutuu ilman krossaamisen tarvetta.

    Huom: Älä vie palloa stanssissa taaksepäin, vaikka se tuntuisikin hyvltä. Se olisi vain yksi kompensaatio, joka antaisi virheelle lisää kasvualustaa.

    Puutunpa tähän asiaan omalla kokemuksella:

    Pelaan molemmilta puolilta, ja vasemmalta en lätkätaustaisena ikinä saanut fiilistä mistään krossauksesta. Nyt oikealta tuo ns krossaus tuntuu niin makealta, että haen sitä tietoisesti. Kun paino siirtyy ja homma on synkassa, ovat myös osumat kirkkaasti parhaita ja lyönnit pisimmillään.

    Tajuan ja tiedän tuon mitä fds / Mr Hogan ajavat takaa. Ja toimiihan se, mutta kun ei tunnu
    a) rennolta
    b) hyvältä
    c) luontevalta

    Linkin takana oleva kuva on kännykässä taustakuvana. Tuota haen, ja onhan siinä krossattu.

    Ernie

    Nimetön

    J.J. kirjoitti: (3.11.2006 18:45:18)

    Tajuan ja tiedän tuon mitä fds / Mr Hogan ajavat takaa. Ja toimiihan se, mutta kun ei tunnu
    a) rennolta
    b) hyvältä
    c) luontevalta

    Ottamatta kantaa mikä toimii parhaiten kenelläkin niin minusta se taas nimenomaan tuntuu rennolta, hyvältä ja luontevalta tavalta tehdä swingi 😉

    J.J. kirjoitti: (3.11.2006 18:45:18)
    Linkin takana oleva kuva on kännykässä taustakuvana. Tuota haen, ja onhan siinä krossattu.
    Ernie

    Minun mielestäni yksi golfin (ja kaiken minun älyyni rajoittuvan elämän) suurin kummallisuus on se että, tuohon Ernie Elsin näyttämään asentoon pääsee vain sitä nimenomaisesti välttämällä.

    Golfoppien kehittyminen on viimeisen puolivuosisadan aikana ollut kääntäen verrannollista havaintovälineiden kehittymisen kanssa.

    Valitettavasti en osaa selittää asiaa oikein, mutta ei osannut myöskään Harvey Pennick.

    Nimetön

    Jos maila liikkuu planea pitkin (oikein) koko swingin ajan, eikä käsillä (ranteilla tai käsivarsilla) tehdä mitään manipulaatiota, niin mitä muuta voi tapahtua osuman jälkeen kuin käsivarsien crossaus ? …aivan niin kuin on tarkoitus.

    Itsellä ns. liiallinen crossaus (ja monet muut ongelmat) syntyvät helposti silloin kun lyönti siirtyy käsille ja kädet alkavat aktiivisesti hallita (ja manipuloida) lyöntiä. Aktiiviset kädet toimivat ihan hyvin rangella, mutta ei kentällä eikä varsinkaan väsyneenä ja/tai paineen alla.

    Tuohon asentoon (tai jonnekin sinnepäin) pääsee joskus. Silloin ainakin meikäläisellä tuntuu siltä, että vasen käsi on osumahetkellä paikallaan ja oikea kämmen vain poimii pallon mukaansa. Ja kiihtyy jatkuvasti itsestään eikä äijän tarvitse tehdä mitään.

    Ehkä tuo on just sitä, että kun välttää tekemästä jotain = ei yritä tehdä mitään.

    Vaatii kyllä myös sitä, että ylävartalo on *erittäin* stabiili eikä svingiä tosiaan saa vetää läpi vasemmalla puolella. Eikä oikeastaan tehdä mitään muutakaan. Rintalasta samalla kohdalla pallon päällä (tai ihan vähän takana) svingin alusta hamaan loppuun, kierto vaan ja sieltä se maila tulee.

    Ihana fiilis, mutta ajoitus vaikeaa. Hajonta hirmuista silloin kun palikat ei oikein ole kohdallaan.

    Nimetön

    Instant power move: jautaa vai jööttiä?
    Jööttiä.
    Sekoitus faktaa ja fiktiota ja niin paksu myyntiväite, että Magazinekin sen nielaisi.

    Onko jautaa vai jöötiä.. siihen en ota kantaa, mutta kannatta kokeilla miltä se oikeesti tuntuu. Löin alkukesällä rangesessiossa AJ:tyylillä ja on sanottava että kyllä lähtee.. Ainoa miinus on se että pallo lentää tosi korkealle… mieletön alakierre.. Saa paiskata oikealla kädellä sit niin lujaa ku ikina irtoaa räpylästä eikä ajotuksen kanssa tuntunut olevan mitään ongelmia.

    Mitä uutta tuossa ns ’power movessa’ on? Suurinpiirtein noihin mailanpään liikeratoihin ainakin jokainen meikäläisen kanssa taistellut pro on tähdännyt. Miten niihin kunkin oppilaan kanssa pääsee onkin sitten pron ammattitaidosta kiinni.

    Sen sijaan en ole koskaan kuullut kenenkään suusta kehotusta pyrkiä pitämään lapaa kohtisuorassa osumassa mahdollisimman pitkään, puhumattakaan siitä että se olisi joku kaikkien opettajien salajuoni kuten tuo AJ väittää. Sehän nyt olisi täysin luonnotonta.

    Eikös mailanpään kahlitsemisen ääripää ole se älyvapaa ’natural golf’ -menetelmä jossa jäkitetään pökkelönä kädet suorassa ja lapa tulee aina suorassa palloon?’

    Siinä tuo AJ menee metsään, että käsillä pitäisi tietoisesti tehdä tuollainen vääntö. Sitten kun tuo liike tulee luonnostaan yllättäen ja pyytämättä kuten faksit ministerille – silloin alkaa svingi olla hyvällä mallilla.

    fukke diise saisse kirjoitti: (3.11.2006 18:16:01)
    Harjoittele lyömällä palloa 10 cm etujalan edestä. Näin opit late-hittingin (joskus) ja lapa sulkeutuu ilman krossaamisen tarvetta.

    Kokeilin tuota drilliä viikonloppuna hallissa. Pallo lähti haluttuun suuntaan ja tosi kivuttomasti. Pitäisköhän mun ruveta lyömään noin aina?

Esillä 18 viestiä, 1 - 18 (kaikkiaan 18)
Vastaa aiheeseen: liiallinen crossaus

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu liiallinen crossaus