26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Korjatkaa sotkunne – esimerkkinä uusille harrastajille

Etusivu Foorumit Yleistä Korjatkaa sotkunne – esimerkkinä uusille harrastajille

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Viitisen vuotta sitten golffaamista aloittaessani kiinnitin huomiota sotkuisiin (lähinnä tiipätkiä, mutta satunnaisesti myös tupakantumppeja ja roskia) tiiboxeihin ja nillitin niistä täälläkin. Sitten opettelin lajin tavoille, sietämään näitä ylimielisiä, vätysmäisiä kanssapelaajia.

    Tällä kaudella tuntuu tiipätkiä (ja ”unohtuneita” pallon alastulojälkiä greeneillä) olevan erityisen paljon, havainto perustuu kolmeen useamman kerran pelaamaani kenttään, joista yksi pääkaupunkiseudulla, yksi maaseutukenttä ja yksi siltä väliltä. Jos kentän vauhdissa pysyminen ei estä, ja varsinkin jos joudun odottelemaan edellisen ryhmän etenemistä, olen keräillyt pätkät pois, niitä on ollut tyypillisesti sellainen kymmenkunta per tiiboxi + ympäristö. Ei ihan mukavaa hommaa näin korona-aikaan, jolloin lippuihinkaan ei saa koskea ja haravat puuttuvat monien kenttien bunkkereista.

    Mikä pelaajia vaivaa? Sinä, joka et vain viitsi korjata tiijätöksiäsi tai pallosi jälkiä greenillä, kenen se sinun mielestäsi pitäisi tehdä? Tällä kaudella kentillä on erityisen paljon uusia harrastajia. Onko todella tarpeen opettaa heidätkin sinun tavoillesi?

    Tiinpätkät ja satunnaisen tupakantumpinkin vielä sietää, mutta tänä vuonna on alkanut kiinnittää huomiota …vetin nuuskatyynyt. Niitä kylvetään kentälle aivan surutta, äärimmäisen vastenmielistä.

    Itse olen havainnut tänä vuonna ihan samaa. Se että kentällä roskikset on mahdollisesti huputettu tai viety pois ei tarkoita että roskat voisi jättää sitten kentälle. Juurikin noita nuuskatyynyjä on alkanut tulemaan vastaan tosi paljon ja nyt sitten aamuysillä joku oli nähnyt viisaaksi rutistaa kaljatölkin ja heittää sen väylän viereen. Korona ei ilmeisesti tartu griinin alastulojälkiä korjatessa, mutta havaintojen perusteella moni näin olettaa. Tekee surulliseksi kun monet ei vaan välitä…

    Pelaan ainoastaan aamukierroksi ja huolestuneena katsellut korona-kevään ilmiöitä. Kentällä eletään ”kuin pellossa”. En tiedä mistä tai kestä tämä meno aiheutuu.Roskaa ja jätöksi paikat väärällään.Niitä oli ennen roskisten saapumista ja on niiden käyttöönoton jälkeenkin.
    Viheriöt aamulla kuin Kuun maisemaa. Täynnä alatulojälkiä. Teeboxit tikkuja levällään ja väylillä syljettyjä nuuskapusseja. Tyhjiä tölkkejä siellä täällä,käytettyjä nenäliinoja,tumppeja. Säälittävää käytöstä.
    Olen ajatellut golffareiden olevan keskivertoa fiksumpia,mutta paskan marjat! Tuntuu,että kentät täyttyy pelaajista,joiden pitäisi kulkea ainoastaan äitinsä käsipuolessa.Olisi edes joku,joka siivoaa jäljet. Jos kaljat,nenäliinat yms. lisävarusteet pystyy kuljettaan marketista kentälle,niin luulisi myös pystyvän tuomaan niiden jätteet sieltä pois.
    Myös kenttähenkilöstö saakoon omansa. Jos teemerkkien siirron yhteydessä ei pysty tai viitsi tyhjentää tikkukippoa roskasäkkiin tai haravoimaan irtoroskia,niin onko kyse työnkuvan epäselvyydestä vai silkasta laiskuudesta.Herätys työnjohto!
    No,ehkä kyse on vaan yleisestä asenteesta.Samanlaistahan meno on koko yhteiskunnassa. Millään ei ole väliä,kunhan se ei koske itseä!

    Nyt varovasti ”Jos teemerkkien siirron yhteydessä ei pysty tai viitsi tyhjentää tikkukippoa ”
    tuo kippohan on Sennujen PROSHOP. Mistäs me sitten saadaan tikut 😉

    Nykysukupolvea palvelee mystinen hahmo nimeltä Joku Muu. Hän kyllä korjaa roskat ja jäljet ja tähän nuoret myös luottavat. Puistoissa, bussipysäkeillä, parkkipaikoilla, golfkentillä jne. Paperinenäliina taitaa olla hänen hänen yleisin löydöksensä.
    Ei sen puoleen, kotiseurani ilona oli vuosikymmeniä hallituksen jäsen, joka tervehti perässätulijoita pikkusikaarin tumpeilla. Niitä lojui joka tiillä malliksi nuoremmille pelaajille.
    Pallonjälkien korjaaminen on tosiaan unohtunut monelta. Kultakorttipelaajana korjaan joka kentällä keskimäärin kaksi jälkeä per griini. Valitettavasti kumpikaan jälki ei yleensä ole omani.

    KL1

    Myös kenttähenkilöstö saakoon omansa. Jos teemerkkien siirron yhteydessä ei pysty tai viitsi tyhjentää tikkukippoa roskasäkkiin tai haravoimaan irtoroskia,niin onko kyse työnkuvan epäselvyydestä vai silkasta laiskuudesta.

    Eipä ole tikkukippoja näkynyt ennen kesäkuuta, joten vaikea ottaa kantaa tuohon…

    KL1

    Nykysukupolvea palvelee mystinen hahmo nimeltä Joku Muu. Hän kyllä korjaa roskat ja jäljet ja tähän nuoret myös luottavat.

    En puolustele laiskoja roskaajia, vaan päinvastoin. Halveksin kaikkia sellaisia laiskureita, jotka jaksavat tuoda täydet pakkauksen kentälle, vaan eivät jaksa kuljettaa tyhjää pois. Mutta esitän eriävän mielipiteeni sille, että roskaajia olisivat vain nuoret. Ei tosiaankaan ole niin, vaan pahimmat roskaajat ovat oman kokemukseni mukaan kentän omakseen kokevat, olivat he osakkaita, pelioikeutettuja, gf-pelaajia tai (eritoten!!) firmakisojen osallistujia.

    Sama koskee niin lyöntijälkien ja pallon alastulojälkien korjaamista kuin bunkkerien haravointiakin. Kentillämme liikkuu ihmisiä, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta jälkiensä korjaaminen, ja näitäkin ihmisiä löytyy kaikista edellä luettelemistani kategorioista. Eniten minua hämmästyttää se, että monella kentällä juuri osakkaat ovat keskimäärin niitä kaikkein laiskimpia. Minun mielestäni se on niin ankaraa omiin muroihin kusemista kuin vain voi kuvitella!

    Uno

    Monella kentällä voisi tutkia miten ihmiset liikkuvat ja tehdä sen perusteella pieniä muutoksia roskisten sijnteihin.usein muutokset ovat pieniä, niin muutos on suuri.

    Jälkien korjaamiseen ei auta kuin informointi (tai poliisimainen puskasta tapahtuva valvonta ja virheentekijän julkinen nöyryyttäminen, ei ehkä toimi tänä päivänä)

    Nuuskatyynyjen ja tupakan tumppien ongelmaan puuttuminen on yleisempi ongelma Suomessa.

    Ehkä toimivin
    Ykköstiille viikonloppuisin startteri ”valistaja”, joka kertoo jokaiselle säännöt ja antaa mukaan hiekkaa sekä varmistaa griinihaarukan käytön.
    Tätä jatkaa esim. Neljä viikonloppua, niin vaikutuksia nähtäisiin koko kauden ajan.

    KL1

    … pieniä muutoksia roskisten sijainteihin. Usein muutokset ovat pieniä, niin muutos on suuri.

    Ehkä niin, mutta suurin ongelma ei suinkaan ole roskisten sijainti, vaan ihmisten asenteet. Jos sitä suklaapatukan käärettä ei jaksa taskussaan kantaa seuraavalle tiipaikalle, vaan heittää sen kädestään maahan, niin vika on siellä korvien välissä. Sen pienen vian kun saisi korjattua, niin muutos olisi suuri…

    antaa mukaan hiekkaa

    Meillä noita hiekkasorsia oli käytössä monta vuotta sitten useita vuosia ja hiekkaakin löytyi ainakin ykköstiiltä. Perin harva niitä käytti, ja yhä harvempi omien kärryjen alkaessa yleistyä. Itsekin väsäsin jonkinmoisen kiinnityssysteemin sille sorsalle omaan kärryyni, kunnes sorsat sitten hävitettiin mitättömän hyödyn vuoksi.

    Asenne asenne asenne asenne ja vielä kerran asenne. Vaikka kuinka annetaan välineitä, niin asenne ratkaisee.

    Muistanpa erään tapauksen parinkymmenen vuoden takaa Katinkullasta. Ykkösreiällä saman ryhmän miespelaaja löi kolmannen lyöntinsä (parnelkulla) viheriölle eikä tehnyt elettäkään laittaakseen irtilyömänsä turpeenpalasen paikoilleen. Sitten kun avuliaana kannoin sen palasen hänelle, niin äijä pillastui täysin. Ei pelattu enää samassa ryhmässä siitä eteenpäin. Jos on sitä kuuluisaa keltaista nestettä päässä, niin mitään ei ole tehtävissä. Kyllä muuten äijän vaimoa hävetti. Mahtoi olla heillä mukava kierros kahdestaan…

    KL: Ehkä niin, mutta suurin ongelma ei suinkaan ole roskisten sijainti, vaan ihmisten asenteet. Jos sitä suklaapatukan käärettä ei jaksa taskussaan kantaa seuraavalle tiipaikalle, vaan heittää sen kädestään maahan, niin vika on siellä korvien välissä. Sen pienen vian kun saisi korjattua, niin muutos olisi suuri…

    Masterissa siirryttiin systeemiin, jossa lajitteluroskikset lähtöpaikalla (ja yksi taukokioskilla). Jonkin aikaa meni, kun asennevammaiset jättivät roskiä penkeille yms, mutta vähitellen porukka oppi ”minkä viet kentällä, kuljetat sen myös pois”. En tiedä, miten tänä vuonna, mutta viime vuonna ainakin suht hyvin toimi. Eli komppaan KLää ”ei siis roskisten sijainti ja pelaajien asenne”

    Myös minä voin muistella:
    Ollessani yli kymmenen vuotta sitten kentällä töissä, näin ja koin ikimuistoisen jutun. Kurssilainen oli viimeisellä reijällä ja löi lyönnin väylätä ja siinä lähti hirveä divotti. Kun ei tehnyt elettäkään paikatakseen jälkensä kävin huomauttamassa asiasta. Siinä sai hepulin lyöjä ja eräs toinen ryhmässä ollut kurssilainen. Pilasin kuulemma pelin. Olin jo siinä vaiheessa esitellyt itseni ja kertonut oikeuksisatani sekä golfin etiketistä. Sanoivat, että tekevät minusta ilmoituksen kurssin vetäjälle. Kehoitin tekemään näin ja kertomaan myös nimeni. Taisi jäädä kertomatta, kurssin vetäjä ei ainakaan minuun yhteyttä ottanut. Ja jos kertoivat, olisi ollut hauska nähdä opettajan ilme.

    Jos ongelmaa haluaa vähentää niin roskisten lisääminen on aika yksinkertainen ja halpa toimenpide.
    Asenteiden muuttaminen ei taida olla minkään toimijan työkalupakissa?
    Unon ehdottama valistava startteri varmasti auttaisi myös, monet ovat vain ajattelemattomia. Sitoo toki ihmisen joka maksaa jatkuvasti.

    KL1

    Unon ehdottama valistava startteri varmasti auttaisi myös, monet ovat vain ajattelemattomia.

    En haluaisi olla pessimistinen tämän suhteen, mutta startterin sanat ovat oman kokemukseni mukaan aivan yhtä tyhjiä tyhjäpäille kuin mitkä tahansa ISOILLA KIRJAIMILLA kirjoitetut ohjelaput. Roskaaminen on välinpitämättömyyttä eikä ajattelemattomuutta.

    Näihin roskaamis- ja jälkien korjaamattomusongelmiin ei oikeasti toimisi kuin rahallinen sanktio. Valitettavasti juridiikka astuu siinä vaiheessa vahvasti kuvaan, puhumattakaan kenttäyhtiön pelosta saada pelaajien vihat niskaansa.

    On muuten perin mielenkiintoista havaita, että saman peliryhmän ihmiset eivät hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kehtaa huomauttaa sille roskaajalle tai jälkensä paikkaamatta jättävälle koskaan yhtään mitään eikä missään tilanteessa! Niin ovat ihmiset arkoja puuttumaan asioihin, vaikka kyse on yhteisestä hyvästä! Ja sama koskee pelinopeutta. Etana saa madella rauhassa, ei kukaan siihen puutu…

    Itse olen valmis maksamaan parisataa euroa kaudessa lisää siitä, että kentälle saadaan valvojia kaikkina aikoina, ja vielä sellaisia, joilla on valtuudet ja myös rohkeutta puuttua asioihin, ja tarvittaessa vaikka poistaa pelaajia kentältä, jos ei muu auta. Kyllä idiooteillekin saadaan se lusikka kauniiseen käteen, jos vaihtoehtona on pysyminen poissa golfkentiltä. Ja jos ei saada, niin hyvä niinkin, heitä ei golfkentille kaivata.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
Vastaa aiheeseen: Korjatkaa sotkunne – esimerkkinä uusille harrastajille

Etusivu Foorumit Yleistä Korjatkaa sotkunne – esimerkkinä uusille harrastajille