Aihe: kiusalliset tilanteet - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista

kiusalliset tilanteet

Etusivu Foorumit Yleistä kiusalliset tilanteet

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Moi ! Pelasin viime viikonloppuna hyvän tuttavani kanssa ensimmäistä kertaa golfia yhdessä. Hänellä tasoitus 54, minulla vähän parempi. 1. reikä, kaveri löi 9 ilmoitti tulokseksi 7 2. reikä. löi 7 ilmoitti 6 3. reikä, löi 8 ilmoitti 6, siinä vaiheessa huomautin, että taisi rankkari ja huti unontua…aijjoo… Muutama reikä siitä eteenpäin ihan oikein, mutta taas kasilla- ysillä alkoi lipsuminen. Lopuksi minun laskujeni mukaan 7-8 lyöntiä enemmän kuin kaverin omat ilmoitukset. Kaljalle ja sitten pelkäämäni kysymys: raavitkos nimen tuohon korttiin. Kyseessä siis vanha perhetuttu, ei aiempaa historiaa epärehellisyydestä. Mitä olisitte itse tehneet ?

    terve vaan kaima.

    Kiusallinen tilanne tosiaan. Aika usein törmää golfareihin, jotka eivät muista ihan kaikkea laskea. Joskus on sattunut kaverillekin, kun olemme pelanneet leikkimielistä turnausta olut- tms. palkinnolla. Aina huomautan heti kun väärä tulos ilmoitetaan, jos: 1) kyseessä on oma kaveri/tuttu tai 2) on vaaraa että joudun tuloskortin allekirjoittamaan (eli huijarilla ei ole omaa kaveria rtyhmässä mukana)

    Muuten olen sitä mieltä, että kukin huijatkoon itseään ihan vapaasti. Aika harvoin sitä laskuissa sekoaa vahingossa (voi niinkin toki käydä). Itse ilmoitan kaikki katastrofitkin täysimääräisenä…

    En olisi allekirjoittanut.

    Jos taas kaveri olisi pelannut sääntöjen mukaan ja vaikka ei olisi ilmoittanut pelaavansa tasoituskierrosta niin olisin raapustanut nimeni.

    Tasoitusryhmä 2 pelaajalle olisi jo sitten suotavaa ilmoittaa pelaavansa tasoituskierros.

    Tämä JÄLLEEN vain minun mielipide. Ja saa vapaasti vetästä mandariinin nenän kautta vatsaan 😉

    Jees jees, aika nihkeä tilanne.

    Itse olen muutaman kerran törmännyt vastaavaan ja olen sitä mieltä edelleen, että kyseistä korttia ei pidä allekirjoittaa.

    Se on täysin ymmärrettävää että ekoilla kierroksilla mukana on myös hieman jännitystä ja sen aiheuttamana saattaa jäädä joitakin lyöntejä laskemattakin, mutta kokeneemman pelikaverin avustuksella voi ’muistella’ käytettyjä lyöntejä uudelleen ja näin auttaa henkilöä oikean laskennan alkuun. Mikäli toinen kuitenkin jatkuvasti ja selkeästi pyrkii laskemaan lyöntinsä väärin eli liian alhaiseksi, niin eihän siinä huijaa loppujen lopuksi muita kuin itseään ja jos siinä roolissa viihtyy, niin antaa kaverin viihtyä.

    Kuinka sitten päästä eroon vastaavista tilanteista. Helpoin tapa lienee olla heti alusta tiukkana, kuten yritit ja pitää yllä korttia molempien taholta. Siirryttäessä seuraavalle tiiauspaikalle lyöntimäärän tsekkaus ja mikäli poikkeaa, niin kerrata käytetyt lyönnit ja oikaista määrä oikeaksi.

    Kierroksen loputtua yhteenveto pelatusta kierroksesta ja pieni kertaus siitä, että missä tuli töpeksittyä auttanee kaveria kehittymään enemmän, kuin ’huijatun’ kortin allekirjoittaminen.

    Tiedän että olen tässä asiassa ’ikävä’ pelikumppani, mutta en myöskään halua olla se henkilö, jonka myötävaikutuksella väärin keinoin pudotettu händäri aiheuttaa kentille esim. ruuhkaa tai jopa vaaratilanteita, kun henkilön pelitaso ei vastaa esim. vieraspelaajille asetettuja tasoitusvaatimuksia. Tämä ei tarkoita, että vieraspelaaja olisi yleisesti vaarallisempi pelaaja kuin klubin omat perustuupparit.

    ’Rehellisyys on hyve ei pahe’

    Onko etiketin mukaista heti lähtiessä kysyä, että teetkö kortin. Näin itse toimin. Ja vaikka allekirjoittaisi oikean kortin, voihan pelaaja sitä muuttaa jälkikäteenkin, jos haluaa olla epärehellinen. Kerran sattui itselleni harjoituskierroksella tilanne, etten ehtinyt tarkistaa korttia, mutta allekirjoitin kuitenkin. Joka väylällä olimme kuitenkin samaa mieltä tuloksista, mutta en siis ollut varma mitä kaveri korttiinsa piirsi. Teinkö siis pahankin virheen ?

    Kannattaa kitkeä pois heti alkuunsa. Aloittelijoilla on monasti olo niin jännittynyt, etteivät keskity lyöntimääriinsä. Kun tämän kanssa sitten kakkosen tiillä yhdessä käydään läpi edellisen väylän tapahtumat, on se samalla hänelle opetustilanne. Kait siitä kuitenkin on lähdettävä, ettei kukaan aloitteleva golffari tahallaan unohda lyöntejään.

    Asiaa monimutkaistaa se, että 37-54 tasoituksella pelaava – tasoitusryhmässä 6 siis – ei tarvitse etukäteen ilmoittaa pelaavansa tasoituskierroksen, sillä tasoitus ei voi tuolla noustakaan.

    Kiusallinen tilanne, tosiaan. Hyvä tapa olisi kyllä tuossakin tilanteessa sopia etukäteen merkkaavansa kaverinkin lyönnit ja tarkistaa joka reiän jälkeen mitä korttiin merkataan – laskea vaikka lyönnit uusiksi heti reiän pelaamisen jälkeen.

    Asiaan kannattaa puuttua heti tilanne huomattuaan, jälkikäteen mainitseminen on aina hankalampaa 🙁

    Tietysti voi sanoa, ettei laita korttiin nimeä, koska ei ole merkkaajana pistänyt lyöntejä ylös eikä kierroksen jälkeen voi tarkistaa, onko pelaajan kortti todella pelatun kierroksen mukainen.

    Kysyn reiän jälkeen, että oletko varma, minun mielestäni se oli niin ja niin paljon.

    En kyllä itsekään tarkasta muiden tasoituskortteja, jos kaikki on näyttänyt menevän sääntöjen mukaan. Nimi alle vaan, ei haittaa vaikka jollakin on egonsa parantamiseksi liian alhainen tasoitus.

    Heissan,

    Jokainen voi tietysti huijata itseään niin paljon kuin ehtii. Mitään haittaa ei liene aiheudu kenellekään vaikka ilmoitettu hcp olisi vaikka 10 alle oikean taidon. Sillaiset tyypit saavat kuitenkin pysyä kotikentillään.

    Vierasta pelaajaa ei pidä kuitenkaan vetää mukaan pyytämällä allekirjoitusta virheelliseen korttii. Jos kaverit sekoilee keskenään niin kukapa sitä valvoo ja ketä se haittaa.

    Totuuden nimissä kyllä itsekin joskus ilmoitan väärän lyöntimäärän, mutta silloin kyseessä on tahaton teko ja usein lyöntejä sellainen määrä ettei kukaan muukaan niissä laskuissa olisi pysynyt. Eli 10 tai 13, joten ei suurtakaan väliä. Jos olen epävarma lyöntien määärästä, pyydän pelikaveria auttamaan.

    Väärinkäytöksiä esiintyy varmasti muodossa jos toisessa kaikissa lajeissa. Golfin perusolemus on kuitenkin sellainen, että kaikista kasvaa vähitellen herrasmiehiä ja naisia. Ja laskutaito paranee ajan myötä aika piankin.

    Menee vähän sivuun otsikosta, mutta kuitenkin: tasoituskierroksesta ilmoitetaan AINA etukäteen, – sitä varten toimiston tulee pitää ilmoittautumiskansiota, johon merkitään tasoitusmääräysten kohdan 17.5 edellyttämät tiedot. Pelaajan tasoitusryhmällä ei ole merkitystä.

    Alussa piti olla mukana laskuri, jotta pystyin pitämään kaikki lyönnit mukana edes yhdeltä väylältä, nykyään voin ihan helposti luetella koko neljän hengen ryhmän kaikki lyönnit eri väyliltä vielä terassilla tiikaljoja juotaessa. Näin se laskutaito kehittyy vuosien myötä. Viisnelosilla on kova hinku saada se ensimmäinen tasoitus, eli 45 joten sinne asti voisin antaa anteekisi pienen hajamielisyyden, systemaattista virhelaskua en hyväksyisi.

    Noinhan asia tietysti teoriassa ja kirjaimen mukaan on. Elävä elämä on ihan muuta. Käytänteet kentillä vaihtelevat kait laidasta laitaan.

    Mielestäni tasoituskierroksen edellytykset täyttyvät kun ykköstiillä pytää pelikumppania merkkariksi.

    Jonkun kerran olen vieraskentällä pyytänyt leimaa korttiin ikäänkuin ilmoituksena tasoituskierroksesta ja onhan se lyöty vähän kummastuneen oloisena. Eli miksi turhaan työllistää caddieitä ainkaan isommissa tasoitusryhmissä (2>).

    Liian alhaisesta tasoituksesta tuskin on vahinkoa kuin pelaajalle itselleen, pitemmän päälle voi olla turhauttavaa kun ei pääse edes bufferin lähelle.

    Olet oikeassa, noin tosiaan lukee tuolla liiton tasoitusmääräyksissä, päivätty 22.3.2001.

    Toinen asia on se, noudattavatko kerhojen tasoitustoimikunnat näitä säännöksiä. Erityisesti vieraspelaamisessa tulee ongelmia. Jossain välissä viime vuosien aikana OGK pyysi jopa välttämään harjoituskierroksilla pelattavia tasoituskierroksia.

    Nimetön

    Ei kannattaisi allekirjoittaa, vaikka saisinkin nipottajan maineen. Siksi että …

    Pelasin itse tasoituksella 54 kesän alussa. Ainoa tavoite oli saada tasoitus niin alas, että pääsee ’parhaille’ kentille. Otti tosi paljon päähän laskea kaikki ylilyönnitkin (joilla ei siis saanut palloa milliäkään eteenpäin – aloittelijasta aivan hullu sääntö!).

    Mieheni oli asiassa tosi tiukkana. Armoa ei tunnettu! Ei harjoitussvingejä tiillä ja jos jätti kortin, jokaikinen lyönti kirjattiin. Jos kortin jätti 9:llä, piti ehdottomasti kertoa kummalla, piti tarkentaa löikö ’varapallon’ vaiko ’uuden pallon’ jne. – näitä ’hulluja’ sääntöjä riitti vaikka kuinka paljon! Ei ollut golf alussa hauskaa!

    Mutta hei, se tasoitus laski lopulta ja pelitaito karttui ihan OIKEASTI!

    Kannattaa siis pitää säännöistä kiinni – kaverinkin puolesta.

    Ja sitten vielä vastaukseni sinulle: Olisin allekirjoittanut. Ei golfin takia sentään kannata vuosien takaisia suhteita katkaista – vai mitä? Mutta eipä olisi kaverin arvostus silmissäni minkäänlainen.

    llk

    En näe mitään ongelmaa oikaista pelikaveria, jos tulos ei vastaa todellisuutta. Ehkä kyse on pelikokemuksen tuomasta itsevarmuudesta, mutta kun tasoituskierrosta pelataan, niin ei ole mitään syytä säännöistä fuskata. Sen takia onkin yllättävää, että moni näkee sääntöjen noudattamisessa (ja virheiden korjaamisessa) jotain kiusallista. Sen kuin vain laskee kaikki lyönnit ja rankkarit sääntöjen mukaan, niin asia on sillä selvä.

    Oma periaate on, että tasoituskierroksesta on ilmoitettava ennen kierrosta ja yksinkertaisesti kieltäydyn allekirjoittamasta korttia, jota en ole itse yllä. Muutaman kerran tämä onkin johtanut pieneen suukopuun, mutta kun tietää olevansa oikeassa (ja toinen kyllä ajan myötä olevansa väärässä), ei siitä urvelluksesta tarvitse niin välittää.

    Itse en suostu allekirjoittamaan (enkä pyydä sitä muiltakaan) korttia jonka on täyttänyt pelaaja itse. Ajatushan kuitenkin on se, että kortteja vaihdetaan ennen kierrosta.

    Kakkosen teellä sanon ääneen laskemani lyöntimäärän samalla kun merkkaa sitä korttiin. Joskus sattuu että kaveri siinä kohtaa esittää eriävän mielipiteen lyöntiensä määrästä, jolloin käymme yhdessä läpi pelatun väylän lyönti lyönniltä ja asia on yleensä sillä selvä. Tasan kerran koko peliurani aikana on sattunut niin että pelikaveri piti sitkeästi kiinni omasta mielipiteestään joka sattui olemaan yksi lyönti vähemmän kuin mun laskema – silloin menettelin kuten säännöt vaativat, eli epäselvä tilanne ratkaistiin pelaajan eduksi.

    Ja tosiaan, pitää muistaa että aloittelevat pelaajat ovat monesti erittäin hermostuneita ja lyöntejäkin kertyy niin paljon että niiden laskemisessa on täysi työ… Tällaisena positiivisesti ajattelevana ihmisenä uskon että nämä ovat tällaisten ’huijausten’ yleisin syy… onneksi!

    Tällaista liian pienten tulosten ilmoittelua tapahtuu minunkin tuntemissani piireissä lähes jatkuvalla syötöllä, enkä tod. hyväksy sitä missään mielessä. Paras tapa kitkeä tämäntyyppinen epärehellisyys (tahallinen tai tahaton) lienee juuri edellisen reiän lyöntien läpikäynti merkattavan kanssa heti reiän jälkeen.

    Mitä tulee liian alhaisella tasoituksella pelaamiseen, minusta se on melkein yhtä väärin kuin liian korkealla tasoituksella pelaaminen. Ehkä siitä ei koidu samanlaista hyötyä varsinaisesti kuin liian korkeasta tasurista mutta eikös tasoituksen ole tarkoitus kuvastaa pelaajan tasoa?

    Jos esim. neljä pelaajaa joiden tasoitukset ovat jokaisella vaikkapa sen Minnin mainitseman 10 yksikköä liian pienet lähtevät kiertämään samassa ryhmässä kenttää, ymmärtääkseni se on melkein verrattavissa tilanteeseen jossa mukaan samaan ryhmään lähtisi vielä yksi n. 40 händärin omaava tuuppari. Tietysti neljä pelaajaa pelaavat nopeammin kuin viisi (tai no riippuu tietysti taas pelaajista), mutta luultavasti kuitenkin neljä huonompaa pelaajaa ainakin lyövät useampaan otteeseen kuin neljä parempaa pelaajaa. Siis eikö juuri tämän takia ole määritelty hcp-rajoja ryhmille?

    Toinen asia mikä kismittää liian alhaisissa tasoituksissa on kilpailut. Joihinkin kisoihin kun on tasoitusrajat, niin joku liian pienellä händärillä pelaava saattaa pahimmassa tapauksessa ryövätä jonkun oikeasti kilpailuun kuuluvan, siis tasonsa mukaisen händärin omistavan, paikan. Luultavasti tämä huijari ei siellä kisassa kuitenkaan pärjää, mutta silti tämä toinen ei pääse edes yrittämään vaikka hänellä periaatteessa olisi siihen oikeus.

    Tulipa paljon tekstiä ja luultavasti kovin epäloogista. Kommentoikaa rauhassa.

    Ei kai harjoitussvingit sentään kiellettyjä ole tiiauspaikalla.

    Kevyet maansiirtotyöt ei tietenkään toivottavia, mutta missään en mitään kieltoa ole koskaan nähnyt.

    Kaverisi oli varamasti Bill Clinton ja sinä olet Jack Niklaus, koska tämä juttu on kerrottu Golflehdessä ei Jackaan uskaltanut sitä Billille kertoa suoraan – jupisi vaan jossain ..pisteessä muille pelikavereille.

    Näinhä’n ne politiikot sitten etenevät- huijaamaalla.

    Siis eikö jokainen laske omat lyöntinsä ja reiän jälkeen merkkaaja kysyy merkittävänsä tuloksen?

    Vai onko merkkaajalla varsinainen velvollisuus laskea toisen lyönnit?

    Ristiriita tilanteeseen kannattanee puuttua heti reiän jälkeen, eikä vasta kierroksen jälkeen. Jos kuitenkin päädytään ristiriitaan tuloksen suhteen niin kierroksen jälkeen on aikaa tarkistaa sääntötulkinnat yms. asiat ja niiden jälkeen merkitä samat tulokset ja allekirjoittaa. Merkitsijäkin voi olla väärässä ja harvinaninen ei liene tilanne ettei kumpikaan tiedä varmuudella oikeaa sääntötulkintaa ja sääntökirjan läträäminen hidastaa peliä jos siihen ei muuten tarjoudu aikaa seuraavalla tiillä. Eri tulos joltain reiältä on sitten vaan muistutus kierroksen jälkeen että asia pitää selvittää ennen nimmareita.

    Hä?

    hc

    Kyllähän toki merkkarilla on velvollisuus merkitä oikea tulos korttiin eli siis laskea pelaajan lyönnit. Itse jos toimin merkkarina, lasken aina pelaajan lyönnit (joka yleensä kyllä on varsin helppoa ellei vastustaja nyt satu olemaan mikään viisnelonen). Hieman epäselvien tai suurilyöntisten reikien jälkeen yleensä totean pelaajan tuloksen, jos hänellä on siihen jotain sanottavaa. Pelaajankin kiusaus koittaa huijata vähenee kun vaikka parilla ekalla reiällä reippaalla äänelle ilmoittaa pelaajan tuloksen reikäänlyönnin jälkeen. ’Paljonkos sä nyt tällä reiällä teitkään?’ on mielestäni varsin asiaton kysymys jossei merkkarilla siis todellakaan ole mitään havaintoa tuloksesta. Eihän fudisottelussakaan tuomari tule kysymään pelaajilta ottelun jälkeen että kumpis voitti.

    Ja kortin allekirjotan vain, jos pelaaja on ekalla tiillä (tai viimeistään ekan reiän jälkeen) pyytänyt minua toimimaan merkkarina. Muiden kuin merkitsettäväni sääntörikkomuksiin en juuri puutu, tai anna kommentteja droppilinjoista, ehkä nyt räikeimpiin tapauksiin jotain sanon..

    Jottei kenellekään jäisi epäselväksi. En allekirjoittanut korttia; perustellen, ettei tullut niin tarkkaan seurattua. Onneksi tuttavapiirini tuntee minut muutenkin vähän tiukkapipona, joten ei se sen kummempaan kränään johtanut.

    Mulle kävi alkukesästä vähän samantapainen juttu ku Antille. Toimin kaverille merkkarina jolla oli ensimmäinen tasurikierros. Tuppas unohtaa lyöntejä alkukierroksilla, tahattomasti vai tahallisesti? Mutta tietenkin toivon että oli mukana myös alkujännitystä ja tarkkana piti olla itsekkin ku sillä muutama väylä ’karkas käsistä’ ( ei ollu paineita takana että ois tarvinnu taskuttaa) Alkukierrosten jälkeen alko tulemaan sellaisia lukuja missä olin samaa mieltä. Oisko mun tiukka ote alussa vaikuttanu että kaverikin skarppas loppua kohden?

    Hyvin toimittu, toivottavasti tuosta ei seurannut turhaa kitkaa välillenne.

    Ensi kertaa mennessänne pelaamaan on varmaan fiksua sopia merkkaamisesta ennen ykkösreiän avauslyöntiä ja puhua reikätulokset jo kierroksen keskellä selviksi.

Esillä 24 viestiä, 1 - 24 (kaikkiaan 24)
Vastaa aiheeseen: kiusalliset tilanteet

Etusivu Foorumit Yleistä kiusalliset tilanteet